Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 30 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Nexans a investit trei milioane de euro la Chisineu Cris

A fost inaugurata ieri fabrica societatii Nextans RomaniaFabrica, situata in Zona industriala a fost inaugurata ieri
Zona industriala Chisineu-Cris a devenit realitate o data cu inagurarea oficiala a primei hale a fabricii Nexans, lider mondial in industria de cabluri. Fabrica cabluri din Chisineu-Cris este prima investitie din zona industriala, care se intinde pe o suprafata de 40 de hectare, urmand in perioada urmare sa mai fie construite inca doua fabrici, de mobila si de ulei. 
"Am venit la Chisineu-Cris, pentru ca aici ni s-a deschis usa"
Organizatorii, Departamentul Marketing al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, au invitat la inaugurare reprezentantii autoritatilor locale, posibili colaboratori si clienti. Gazda festivitatii a fost Florin Vladut, director general al Nexans Romania, iar Michel Mayoud, directorul Diviziei Cabluri Electrice a Nixans, prefectul Dan Ungureanu, Nicolae Bacanu, presedintele CCIA, Gheorghe Falca vicepresedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, viceprimarul orasului Chisineu-Cris, sunt cei au dorit sa adreseze urari de succes companiei Nexans in Romania. Taierea panglicii, un moment deosebit in astfel de ocazii, a fost oficiata de Michel Mayoud si Dan Ungureanu. Prezentarea istoriei Nexans, a fabricii din orasul aradean, care va produce cabluri pentru autoturisme, si a perspectivelor in tara noastra a fost facuta intr-un mod original, nelipsind plansetele, mostrele sau materialele informative. In cazul in care ar exista unele dubii privind locatia aleasa de Nexans in Arad, unul din reprezentantii Nexans a spus "Am venit la Chisineu-Cris, pentru ca aici ni s-a deschis usa". 
Tehnologia occidentala a patruns si la Chisineu CrisNexans, in Arad
In hala fabricii Nexans din Chisineu- Cris a fost pusa la punct o linie de fabricatie, care a si produs cateva mostre, trimise in Germania pentru a fi testate. De altfel, pentru a incepe productia se asteapta doar un raspuns pozitiv, confirmarea ca produsele realizate de muncitorii aradeni corespund exigentei Nexans. "E nevoie de trei luni pentru a obtine rezultatele testelor. Noi preconizam inceperea activitatii la mijlocul lunii septembrie", a declarat Florin Vladut, director general Nexans Romania. Hala inaugurata ieri are o suprafata de 1.400 metri patrati, iar investitia totala depaseste trei milioane de euro, fiind angajati 10 muncitori. Luna viitoare se va realiza o a doua linie de productie, iar o a treia va fi finalizata pana la sfarsitul anului, cand vor mai fi angajate 10 persoane. In 2003 se preconizeaza construirea altei hale, care va gazdui tot trei linii de productie, crescand numarul muncitorilor la 50. Oficialii Nexans estimeaza, pentru anul viitor, vanzari ale produselor realizate la Chisineu-Cris in valoare de cinci milioane euro. 
Nexans, in lume 
Compania Nexans este lider mondial in industria de cabluri, realizand o gama larga de cabluri si sisteme in domeniile energie, telecomunicatii, infrastructura, industrie si constructii. Nexans are 18.000 de angajati in 28 de tari si vanzari de 4.777 milioane de euro in 2001. Anul trecut a avut loc lansarea la bursa, grupul fiind inregistrat la bursa Premier Marche. Compania este organizata in trei divizii importante: energetica, de telecomunicatii si de cabluri electrice

Marinela Barla - Agenda zilei

  • H. R. Patapievici va conferentia la Macea

Horia Patapievici va conferentia la Macea...Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, Centrul de Studii Fundamentele Modernitatii Europene si Universitatea Bucuresti vor organiza in localitatea aradeana Macea, "Scoala de vara internationala", pe tema Istoria ideilor, ca exercitiu al gandirii libere. In perioada 30 august-13 septembrie, scoala de vara va reuni invitati de la opt universitati si institute de cercetare din tara si din strainatate, care vor lucra impreuna la un proiect comun de reforma curriculara si metodologica a invatamantului universitar aradean. Printre profesorii care vor conferentia la scoala de vara de la Macea se numara Daniel Garber (Princeton University), Roger Ariew (Virginia State University), Jean Robert Armoghate (ENS Paris), Frederic de Buson (Paris IV), Catalin Avramescu (Institut fur Geschichte, Viena), Vlad Alexandrescu (Universitatea Bucuresti), Horia Roman Patapievici (CNSAS). Deschiderea festiva a manifestarilor va avea loc astazi, la ora 10, la sala de conferinte a Universitatii de Vest "Vasile Goldis". La ora 16, in aceeasi locatie, se va organiza conferinta inaugurala a profesorului Vlad Alexandrescu, urmata de o masa rotunda cu tema "Predarea istoriei ideilor ca practica a gandirii libere".

Adina  Cosa - Ziua de Vest

  • Reprezentantul Prefecturii, administrator special la UTA

Muncitorii de la UTA asteapta venirea unui patronReprezentantul APAPS pentru Arad, Pavel Cristea, a organizat miercuri o conferinta de presa, la sediul Uzinelor Textile, pentru a prezenta conducerii acesteia administratorul special. Prin ordin al ministrului Privatizarii, la UTA a fost numit administrator speeial Radu Ambrozie Balaneanu, care indeplineste in prezent functia de director al compartimentului de integrare europeana din cadrul Prefecturii. Dupa cum spunea Pavel Cristea, "Balaneanu detine doua licente in inginerie si economie si va supraveghea activitatea fabricii pana la privatizare. Ma bucur ca Bucurestiul a decis sa numeasca in aceasta functie un aradean".
Reprezentantul APAPS a mai afirmat ca, incepand de astazi,(ieri n.r.) se vor face demersuri catre toti furnizorii de utilititi, in care odata cu ordinul ministrului se va prezenta si prevederea legala potrivit careia majorarile si penalitatile pe care UTA le are fata de furnizori se suspenda pana la privatizare. S-a cerut totodata stoparea diminuarii patrimoniului si o atentie marita la bunurile ce urmeaza a fi casate, in virtutea faptului ca administratorul special va raspunde material si penal de "evenimentele" de la UTA. Radu Balaneanu ne-a declarat ca "ma bazez pe toti cei de la UTA si pe conducerea fabricii. Speranta mea este ca in viitor sa rczolvam problema fabricii". Catalina Codrin, directorul UTA, a punctat faptul ca "noi de mult timp dorim sa intram la patron". Mai ramane de adaugat faptul ca representantul APAPS pentru Arad spera ca divizarea UTA va avea loc intr-o saptamana, iar scoaterea fabricii la privatizare in doua saptamani.

Adriana Barbu  - Observator

  •  Rromii forteaza granita

Rromii din fata Garii cer sa fie lasati sa plece in strainatateVreo doua sute de rromi din judetele Harghita, Covasna si Alba au ocupat gara din Arad, in urma cu cateva zile. Dorm pe banci, pe terase, prin parcuri. Se agita, vocifereaza, fac scandal si mizerie, dau interviuri la televiziune. Localnicii sunt depasiti de eveniment. Politia e si ea depasita si nu stie cum sa reactioneze. Mai ales ca din tabara rromilor s-au ridicat lideri care umbla in mana cu Constitutia Romaniei si se plang ca etnia este discriminata. De intoarcere in judetele de bastina nici nu vor sa auda.
Rromii nu s-au intalnit intamplator, ci si-au dat intilnire intr-o anume zi, intr-un anume loc. De acolo au luat mai multe autobuze si s-au prezentat la punctul de trecere Nadlac. Nu au avut succes. Convoiul a fost intors din drum si de la Varsand. Acum asteapta la Arad si fac tot ce le sta in putinta ca sa fie cat mai nesuferiti. Intilnirea organizata, numarul mare de oameni adunati, terorizarea populatiei ma fac sa cred ca avem de-a face cu o strategie, cu o actiune in forta, cu un mic santaj. Daca ar fi vorba de niste oameni cu acte in regula, ar fi trecut binisor, unul cate unul, doi cate doi si si-ar fi vazut de drumul lor, caci din Ungaria s-ar fi raspandit cu treburi (vizitarea marilor muzee, participarea la festivaluri de folclor?) prin cele tari ale Europei. Ar fi fost mai putin batator la ochi. Or, de vreme ce s-a optat exact pentru varianta cea mai galagioasa, inseamna ca varianta discreta a fost epuizata si ca nu a fost eficienta. A mai ramas doar speranta de a trece granita cu hei-rupul.
Va fi interesant de vazut cum vor evolua lucrurile in "colonia de la Arad", cand si cum se va dezintegra ea. Probabil ca roiul rromilor se va roti roata-roata, din gara in gara, din punct de frontiera in punct de frontiera, cautand o spartura in conturul Romaniei. Probabil ca adunarea se va desface in grupuri care provizoriu vor ocupa tot felul de cladiri, ca la Alba Iulia unde un grup masiv a ocupat sectia ORL a spitalului si (daca tot s-au stabilit la ORL) nu vor sa auda de plecat. Cert este ca sicanele se inmultesc. Personal nu am auzit de existenta  in vreo tara europeana a unor strategii eficiente pentru integrarea rromilor. Daca exista, ar trebui popularizate. Cred insa ca astfel de strategii ar trebui concepute la nivel continental, nu la nivel de tara.  Caci rromii au "dorul de duca" in singe si, se stie, nici Ceausescu nu a reusit sa faca o granita atit de securizata incat etnia plimbareata sa nu o poata trece. Mai repede vom reusi sa avem un PIB mai mare decat al Germaniei, decat sa reusim sa ne tinem rromii acasa.
Cei pe care i-am intrebat ce ar face in situatia asta mi-au raspuns fara ezitare, nu fara sa zimbeasca vesel: "Foarte bine ca vor sa plece, trebuie sa li se dea imediat drumul!" Cred ca la fel ar raspunde dupa trei zile de ocupatie a garii si locuitorii din Arad. In ce ma priveste, cred ca ar trebui tinuti cu orice pret in tara. Mai ales cei pe care nu-i doreste nimeni. Un astfel de comando s-ar intoarce cu siguranta peste putina vreme si ne-ar aduce drept cadou obligativitatea vizelor. Tinand un grup, cat ar fi el de mare, la granita, ne aparam dreptul la libera circulatie.

Ion Muresan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In urma unei bransari cu peripetii 140 de familii din Fantanele au apa curenta

In urma protestului locuitorii de la Fantanele au fost rebransati de RAACRegia Autonoma Apa-Canal (RAAC) a dispus la inceputul acestei saptamani taierea tevii care bransa o parte a localitatii Fantanele la magistrala uzinei de apa. Localnicii s-au revoltat si au iesit in strada, chemand ziarul "Adevarul" la fata locului si amenintand cu blocarea drumului principal. In urma semnalelor din presa, RAAC a spalat si dezinfectat in mod gratuit noua retea de apa. A fost sudata si teava pe portiunea taiata. Liderul localnicilor din Fantanele (care au executat reteaua in regie proprie), Petru Lasc, ne-a sunat ieri ia, redactie sa ne multumeasca. "De ieri, de la orele 10.00 peste 140 de familii din Fantanele au apa curenta. Pe langa celelalte gospodarii care aveau deja apa curenta... Vrem sa va multumim pentru sprijinul acordat. Inca o data, ne bucuram ca a iesit in evidenta puterea Presei care de multe ori ajuta sa se faca dreptate", a conchis dl. Lasc bucuros. Vicepresedintele C. J. A., Gheorghe Falca, care a sprijinit acest proiect, a precizat: "Suntem multumiti ca locuitorii din Fantanele au finalizat in regie proprie aceasta iucrare, deloc usoara. Cei care nu si-au facut bransamentele din fata casei corect (la 0,8 metri adancime au semnat ca isi asuma raspunderea daca instalatia lor va pusca din cauza inghetului. In acest caz, vor suporta ei cheltuielile de reparatie. Altfel finalizarea acestui proiect e un lucru care demonstreaza ca sunt localitati in care oamenii harnici si cu initiativa pot face minuni...", a conchis Falca.

Olimpiu Bulzan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]