Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 30 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Ieri a fost serbata Ziua Imnului National al Romaniei

Si aradenii au sarbatorit Ziua Imnului National al RomanieiIeri, a fost serbata Ziua Imnului National al Romaniei, eveniment la care au avut ocazia sa participe si aradenii, in fata Palatului Administrativ. Manifestarea inchinata acestei sarbatori s-a bucurat de prezenta oficialitatilor locale, a fetelor bisericesti, veteranilor de razboi si tutoror celor care au dorit sa ia parte la omagiul adus imnului de stat al tarii. 
Cuvantul de deschidere l-a avut P. S. dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului si Hunedoarei, care a rostit cateva cuvinte despre inaintasii nostri si despre rolul lor in istoria nationala. 
Au mai rostit scurte alocutiuni si prefectul Dan Ungureanu, vicepresedintele CJA Claudiu Cristea si primarul Dorel Popa. 
Manifestarea a continuat cu un program artistic prezentat de ansamblul "Doina Muresului", dirijor Traian Lascu si s-a incheiat cu defilarea garzii militare. 

R. N. - Adevarul

  • Un aradean a castigat concursul de reportaje destinat celor mai buni ziaristi maghiari din Romania 

Ziaristii de limba maghiara s-au intalnit la "Casa Jelen"La concursul national "Simandi Bosormenyi Zoltan", de reportaj in limba maghiara, organizat de  Ziarul "Nyugati Jelen" din Arad, au participat zeci de jurnalisti. Lucrarile au fost evaluate de un juriu international format din profesori de jurnalistica din Romania si Ungaria, dintre care doi doctori in jurnalistica. 
La concursul de reportaje din acest an au participat 60 de ziaristi. Au fost luate in considerare doar lucrarile publicate in ultimul an. 
Acest gen de concurs este organizat pentru a doua oara in Romania. Concursul din primul an a fost destinat doar celor sub 40 de ani, primind anul trecut doar 26 de lucrari. Ziaristul Andrei Ando a castigat marele premiu...
Dupa ce a fost ridicata restrictia legata de varsta, anul acesta numarul concurentilor s-a dublat. La "Casa Jelen", unde s-a desfasurat activitatea de premiere au fost prezenti aproape 100 de reprezentanti ai ziarelor de limba maghiara din tara si strainatate. Multi au venit sa-si ridice premiul atat de ravnit. 
Concursul din acest an a fost castigat de redactorul sef al ziarului "Observator Aradean" si director al saptamanalului "Occident" Andrei Ando. Reportajul acestuia a tratat asimilarea naturala a maghiarilor din aceasta zona a tarii, unde in ultima perioada ritmul de scadere a populatiei de nationalitate maghiara este de 10% in fiecare deceniu.
Premierea castigatorilor a avut loc sambata, cu ocazia Zilei Presei Maghiare din Arad. Pe locul secund s-a clasat un ziarist din Sfantu Gheorghe, iar pe cea de-a treia pozitie o jurnalista din Oradea. 
In afara de aceste premii, au mai fost acordate si noua premii speciale, acestea purtand numele unor personalitati maghiare din orasul nostru.
Este pentru prima data cand un aradean castiga un premiu atat de mare in jurnalistica. 
Pentru anul viitor, mai multi ziaristi maghiari se pregatesc pentru a castiga marele premiu in valoare de 500 USD.

  • Imperiul Clatitelor, la Moneasa

Reportera TVA - Izabela Vekas este priceputa si la facut clatite...Statiunea aradeana Moneasa a fost, timp de doua zile, capitala romaneasca a clatitelor. Turisti din toata tara si jurnalisti au participat la aprige intreceri de gatit clatite, in cadrul editiei a doua a Festivalului Clatitelor. Organizatorii au pregatit un regulament de calificare, la capitolul "clatita viteza", in serii de cate zece minute, sambata dupa-amiaza, urmate de finala mare de duminica dimineata si premierea participantilor, dupa-amiaza, ca preambul al unui concert semnat Ioan Gyuri Pascu&The Blue Workers.
Sambata dupa-amiaza, pe serii, au avut loc calificarile la concursul pentru turisti. Surpriza organizatorilor a fost insa o adevarata cupa a presei la pregatit clatite. Jurnalistii au avut la dispozitie cate zece minute pentru a gati cat mai multe clatite, productia lor finala fiind insa departe de a semana cu o clatita. Exceptia a reprezentat-o trimisul ziarului nostru, care si-aIoan Gyuri Pascu a fost prezent la "Festivalul clatitelor" declarat din start intentia de a realiza clatita perfecta, ceea ce, dupa mai multe tentative, a si reusit. Marea surpriza a fost prezenta prefectului Dan Ungureanu, care a fost invitat sa se alature ziaristilor. Si, cu sprijinul unor ajutoare de sex feminin din partea profesionistilor clatitelor, a reusit sa demonstreze ca guvernantii PSD, pe langa gogosile pe care le lanseaza cu orice ocazie, se pricep si la clatite.
Premii-surpriza
Organizatorii au programat festivitatea de premiere inaintea concertului sustinut de Ioan Gyuri Pascu&The Blue Workers, duminica seara, la Teatrul de Vara din Moneasa.
Fiecare participant a primit cate un premiu-surpriza. Nu au scapat nici primarii din Macea, Buteni si Moneasa, care au pregatit clatite duminica dimineata pentru toti vizitatorii statiunii. Pentru clatita perfecta, "Evenimentul zilei" a primit premiul special "Dreptul la replica" si un bilet la sauna in complexul de tratament Moneasa. Premiul cel mare pentru participantii turisti a fost castigat de Viorica Valea, din Arad, care a primit ca premiu posibilitatea de cazare gratuita la Moneasa in perioada 1 septembrie-25 decembrie. Festivalul s-a incheiat, dar organizatorii se gandesc deja la editia de anul viitor, care va avea loc tot in ultimul weekend din iulie.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Peripetii cu politisti, la strand

Agentii de paza de la strand respecta instructiunile primite...Kovacs Iosif, agent de paza al firmei ARCONS, a fost sanctionat cu o amenda contraventionala de 10 milioane de lei, de catre un sergent major de politie, pe care nu l-a lasat sa intre cu masina pe strandul Neptun. Potrivit spuselor lui Kovacs, politistul, insotit de trei colegi de la IPJ Arad, a afirmat ca trebuie sa ajunga pe o terasa, unde cauta un infractor. Pentru ca nu a fost lasat sa intre cu autoturismul, l-a citat pe agentul de paza a doua zi, la politie, unde l-a sanctionat.
Daca ii lasa sa intre, putea ramane somer 
"Eram de serviciu la intrarea pe strand dinspre podul Decebal. A venit un individ cu masina; nu aveam de unde sti cine este. Cand s-a legitimat, am aflat ca este de la Politie; a solicitat sa ii permit intrarea pe alee cu autoturismul. I-am spus ca nu este voie sa intre cu masina. Dansul a spus ca este in timpul misiunii, dar cand i-am cerut ordinul de serviciu nu mi l-a putut prezenta. A spus ca nu are ordin de serviciu. In cele din urma, mi-a zis ca un infractor este pe terasa Ratio, dar eu am aflat ca infractorul nu este pe terasa. Politistii erau pe terasa la Ratio si faceau consumatie. Cand s-au intors, mi-au facut o citatie la Politie, sa ma prezint la camera 214 si m-au amendat cu 10 milioane".
Au vorbit foarte urat, au folosit niste cuvinte pe care nu le pot reproduce. Doamna casiera Razaila a fost martora incidentului. A doua zi, cand m-am dus la Politie, m-au obligat sa semnez procesul verbal care stipula amenda", a declarat Kovacs Iosif. Agentul de paza sustine ca intre el si politisti a avut loc un schimb de replici cu expresii nu tocmai ortodoxe. El apreciaza ca amenda i-a fost aplicata exclusiv din cauza faptului ca nu le-a permis politistilor sa intre cu masina pe alee. Conform spuselor sale, Kovacs ar fi riscat sa isi piarda locul de munca daca deschidea bariera, fiindca Edeleni Coloman, directorul societatii de Gospodarire Comunala, care administreaza strandul, a interzis accesul autoturismelor dincolo de parcare. De mentionat este ca in perioada in care strandul era administrat de Ovidiu Marian, aceasta recomandare nu era atat de stricta.
Seful politiei face cercetari  
Cazul a creat mare valva in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, cu atat mai mult cu cat gardianul sanctionat este angajat al firmei de paza conduse de colonelul in rezerva Noghiu, care a lucrat ani multi pentru politia aradeana. El a avut o intrevedere cu comandantii politiei municipiului, dupa care s-a ajuns la concluzia ca, de acum inainte, intrarea masinilor de politie pe strand se va face numai pe baza de tabel; cu alte cuvinte, autoturismul care nu va fi acreditat, nu va avea acces pe alee. 
Seful IPJ Arad, locotenent colonelul Ioan Gudiu, s-a abtinut sa comenteze cazul. El a precizat ca exista aici cel putin doua aspecte care ar trebui tratate separat: latura umana si, pe de alta parte, motivul care a condus la aceasta sanctionare drastica. 
"Cazul este in cercetari. Ordonanta 2 ii da dreptul celui nemultumit sa conteste procesul verbal. Aceasta contestatie se judeca de catre instanta; e chiar mai corect asa, sa nu se poata spune ca a intervenit subiectivismul nostru. Oricum, parerea mea este ca aceasta situatie s-ar fi putut evita. Din moment ce omul nostru s-a prezentat ca politist si conducea masina de serciviu (Dacia alba a Serviciului Judiciar), poate ar fi putut fi lasat sa intre. Pe de alta parte, stiu ca era in joaca locul de munca al agentului de paza... 
Intreaga chestiune s-a produs, cred, in contextul schimbarii administratorului strandului, ceea ce a generat o situatie oarecum confuza. Agentul de paza trebuie sa inteleaga ca politistul nu putea sa faca mare caz de prezenta sa pe strand; cu clopotei ma duc sa asigur ordinea publica, dar cand este vorba despre prinderea sau observarea unui infractor, trebuie sa fiu in civil, sa ma amestec in multime. Politistul nu trebuia sa ii dea lui raportul despre ce urmeaza sa faca! Cred ca instanta va da o solutie justa".

Kovacs risca inchisoarea contraventionala  
Contestatia formulata de agentul de paza va fi judecata de instanta la 1 august. Politia va fi reprezentata la proces de juristul institutiei. Teoretic, acesta ar avea posibilitatea de a nu sustine procesul verbal, daca in urma anchetei interne, care se deruleaza in aceste zile la IPJ, se va aprecia ca masura a fost exagerata. In situatia in care Kovacs Iosif va pierde procesul (daca judecatorul constata justetea sanctiunii), acesta risca sa execute inchisoare contraventionala pentru ca, asa cum afirma, nu are posibilitatea de a plati o astfel de amenda. In urma incidentului, conducerea strandului a decis modificarea sistemului de acces pe baza de agrement. De azi, intrarea va fi permisa doar celor care dispun de noul tip de abonamente si bilete de intrare puse in vanzare de societatea de Gospodarire Comunala. Politistii vor avea, insa, in continuare, gratuitate...

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Oficialitatile Aradului au participat la tarnosirea bisericii din Cermei

Noua biserica ortodoxa din Cermei a fost tarnosita - Virtual Arad News (c)2002La 11 ani de la punerea pietrei de temelie, duminica, la Cermei a avut loc tarnosirea noii biserici. Sute de localnici au umplut pana la refuz impunatoarea biserica, participand cu emotie si evlavie la deosebitul eveniment. La invitatia primarului Ionel Vesa si a preotului Petru Lazea, au fost prezenti prefectul Dan Ungureanu, parlamentarii Dorel Zavoianu, Titus Gheorghiof, Nicu Cojocaru, precum si Lia Ardelean, Mihaita Calimente, seful Politiei, col. Nicolae Gudiu, si col. Avram Catanici. 
Dupa slujba de tarnosire, primarul a inmanat diplome de cetatean de onoare pentru P.S. Dr. Timotei Seviciu si dr. ing. Ioan Alexa, personalitati care au contribuit substantial la ridicarea acestui locas. Seara, dupa masa festiva organizata la Caminul Cultural, incepand cu ora 18,00, cu mic cu mare, cermeienii au participat la un program artistic urmat de bal. 

Camelia Tuduce Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]