Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 29 mai 2002

Virtual Arad impreuna cu Televiziunea Arad, va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.
  • Satenii din Caporal Alexa si elevii scolii "Stefan Augustin Doinas" l-au omagiat pe consateanul lor

Slujba de pomenire si parastasulLa ora la care in Bucuresti au inceput funeraliile scriitorului Stefan Augustin Doinas, in satul sau natal Caporal Alexa din judetul Arad, au avut loc Slujba de pomenire si parastasul celui disparut. Peste 250 de copii de la scoala si gradinita din localitate au depus coroane si flori la mormantul parintilor scriitorului si la banca la care a invatat acesta in anii 1930.Elevii din Caporal Alexa l-au omagiat pe Doinas Stefan Augustin Doinas si sotia sa au vizitat satul Caporal Alexa in urma cu un an. Slujba religioasa si parastasul din satul natal al scriitorului au fost oficiate de un sobor de preoti in frunte cu PS Timotei Seviciu episcopul Aradului si Hunedoarei. La scoala din satul natal s-a deschis o carte de condoleante, unde localnicii si-au prezentat omagiile. Directorul scolii generale Garjitzky Mirco spune ca: " inca mai pastram banca in care a invatat fostul elev al scolii, Stefan Augustin Doinas. Intentionam deasemenea sa amplasamsi in fata scolii un bust al marelui om de litere care a fost si va ramane in inimile noastre intotdeauna, cel ce ne-a dat nume, scoala din Caporal Alexa se numeste Stefan Augustin Doinas." Consiliul Local Municipal intentioneaza sa promoveze o hotarare prin care o strada din Arad sa poarte numele scriitorului Stefan Augustin Doinas.

  • Veste buna pentru tinerii casatoriti

Primaria au inaugurat santierul locuintelor din MicalacaPrimarul se implica in construirea de locuinte
Ieri, autoritatile locale au facut o vizita pe santierul din strada Nicolae Titulescu, locul in care se construiesc trei blocuri pentru tinerii chsatoriti. In cadrul acestei intalniri au fost facute publice noutatile privitoare la situatia lucrarilor. Din partea Primariei Arad fost prezent primarul Dorel Popa, insotit de viceprimarul Emanoil Voicu. Conform celor declarate de primarul Dorel Popa, Agentia Nationala pentru Locuinte va construi blocurile in sine, iar Primaria le va utila. Valoarea celor trei blocuri care urmeaza a se construi va ajunge la peste 27 de miliarde de lei. De aceste apartamente se vor bucura peste 48 de familii de tineri casatoriti. Pana in prezent, Primaria a mai efectuat elaborarea studiului de prefezabilitate si a studiului de fezabilitate, care au fost inaintate A.N.L.- ului. Primaria va suporta peste 5 miliarde de lei pentru utilarea acestor locuinte sociale. "Aceste locuinte vor fi finalizate in cursul anului viitor, mai precis in primavara" a declarat Dorel Popa, primarul municipiului Arad. In aceasta saptamana, se va mai organiza o intalnire pe santier, de aceasta data pe strada Gheorghe Ciuhandu, unde se construiesc alte locuinte sociale. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Protestul taranistilor a fost intampinat cu apa minerala

Membrii PSD i-au servit cu apa minerala pe colegii din PNTCDIn urma cu mai bine de doua saptamani, organizatia locala a PNTCD Arad a demarat o actiune de strangere de semnaturi impotriva ordonantei 36 privind cresterea taxelor si impozitelor locale de catre Consiliul Municipal, actiune care viza in special atitudinea adoptata de catre consilierii PSD si primarul Dorel Popa fata de acest act normativ. Perceputa ca o campanie de sensibilizare a partidului de guvernamant, acest demers, la care sau alaturat si alte formatiuni politice sa finalizat ieri, intre orele 13.00-15.00 cu pichetarea de catre reprezentantii PNTCD a sediului PSD.
Primarul Dorel Popa BIRuitor asupra aradenilor 
Inarmati cu lozinci scrise, pancarde si banderole albe prinse pe bratul stang, 17 membri ai PNTCD, printre care presedintele Claudiu Cristea, consilierii Marcel Chiscan, Ciprian Zolotar, Ovidiu Marian, presedintele tinerilor taranisti, Cosmin Galu si nu in ultimul rand veteranul Vasile Ciobancan au plecat, incolonati, din cladirea PNTCD, cu cinci minute inainte de ora stabilita pentru inceperea protestului. Ajunsi in fata sediului partidului de guvernamant, printre remarci de genul "au chemat si salvarea, in caz ca se gandesc sa ne dea in cap", atent supravegheati de echipaje ale Politiei, acestia s-au aliniat de o parte si de alta a intrarii. In scurt timp au fost scoase si pancardele, pe care se puteau citi urmatoarele mesaje: " Stop birurilor puse de PSD"; "Administratia PSD -Dorel Popa adica dispret fata de aradeni"; "Primarul Dorel Popa BIRuitor asupra aradenilor", "Stop birurilor puse de PSD" . Claudiu Cristea, presedintele PNTCD Arad, a motivat extremitatea acestei actiuni, subliniind ca este facuta in interesul cetatenilor Aradului. In ceea ce priveste motivele ce au generat un asemenea protest inedit, liderul taranist a explicat ca majorarea taxelor si impozitelor de catre actuala guvernare reprezinta un demers necesar in contextul in care PSD nu mai reprezinta interesele aradenilor. Claudiu Cristea a subliniat ca si alte partide s-au dovedit a fi sensibile la acest protest, PD, participand direct, prin presedintele tineretului, Petru Dobos, iar PRM alaturandu-se listei de semnaturi."Restul partidelor... nu ne pronuntam. De aceea am chemat cetatenii sa participe la sedinta, pentru a vedea concret cum se comporta alesii lor", a incheiat Claudiu Cristea. 
Nu suntem impotriva 
De partea cealalta, respectiv in interiorul PSD, atmosfera s-a dovedit a fi, la prima vedere, una destul de calma. Mai concret, in sala in care se afla, de obicei, asa zisii membrii ai "casei", sala al carei balcon raspunde direct in fata sediului, nu se afla, la momentul desfasurarii protestului, decat secretara. Membrii prezenti preferasera sa se retraga intr-o camera alaturata, de unde nu se auzeau zgomote perturbatoare. Coloman Edeleni, Gheorghe Ghenoff, Doru Orban, Liviu Gargari si alti reprezentanti ai PSD, potrivit celor declarate, nu se dovedeau a fi deloc deranjati de actiunea taranistilor, continuandu-si activitatea. Pregatim actiunea de 1 iunie, care va fi una deosebita, ne-a declarat Liviu Gargari. La randul sau, Coloman Edeleni a subliniat ca nu este impotriva demersurilor taraniste, PSD fiind si el impotriva cresterii impozitelor si taxelor peste limita legala. "Sunt dispus sa semnez si eu pe listele PNTCD"; a completat acesta. Si, pentru a-si argumenta spusele, presedintele organizatiei municipale a PSD, a coborat, alaturi de ceilalti membri prezenti, pentru a dialoga cu protestatarii. Punctul culminant l-a reprezentat gestul pesedistilor de a oferi apa minerala celor de la PNTCD, care suportau cu stoicism o caldura inabusitoare.
Finalitatea demersurilor intreprinse de PNTCD a fost una calificata de catre Claudiu Cristea drept o modalitate de a cobora la nivelul cetateanului de rand, de a se apleca asupra problemelor cu care se confrunta acesta. La capitolul denigrarea imaginii adversarului, se pare insa ca efectele asupra PSD nu au fost chiar atat de devastatoare. Ramane de vazut insa cum va aprecia, in timp, opinia publica toate aceste actiuni, singura care, in cele din urma este indreptatita sa acorde calificative.

Mihaela Iancu - Observator

  • Consiliul Judetean a gasit banii! Profesorii vor primi indemnizatia de concediu

Gheorghe Falca considera prea putini banii alocati pentru invatamantRestantele primariilor la plata energiei electrice si la salariile profesorilor au constituit principalele subiecte dezbatute ieri in cadrul Comisiei operativ- consultative, gasindu-se si solutii partiale la problemele expuse.
Felnac, Tarnova si Vladimirescu - localitati "fruntase"
Datoriile primariilor la plata energiei electrice se cifreaza la nu mai putin de noua miliarde de lei, din care 2,5 miliarde sunt doar majorarile de intarziere. In topul datornicilor catre Electrica se afla primaria Felnac cu 861 de milioane de lei si 75 de milioane majorari, urmata de primaria Tarnova cu 729 de milioane de lei plus 233 majorari (restante din octombrie 2000) si primaria Vladimirescu cu aceeasi suma, restanti din 2001. 
"Jumatate din ce vedem aici sunt datorii ramase de la fostii primari si daca nu incepem sa le achitam, majorarile de intarziere vor ajunge tot mai mari. Daca mergem asa in continuare, riscam sa ramanem fara curent in jumatate de judet, tinand cont si de faptul ca pretul la energie este in continua crestere" a subliniat Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA. Pentru achitarea macar a cinci miliarde din suma datorata catre Electrica, CJA va lua din banii programati pentru trimestrul patru. Ceea ce inseamna inca o gaura in bugetul primariilor, pe langa cea ramasa in urma achitarii, in acelasi mod, a cheltuielilor cu recensamantul.
Bani pentru profesori
Asemanator se va proceda si pentru asigurarea avansului pe lunile de vacanta pentru profesori si invatatori. Pentru acoperirea acestor salarii este nevoie de 10,5 miliarde de lei care vor fi luati, anticipat, din colectarile de TVA pe trimestrul III. Cu toate acestea, problema salariilor din invatamant nu se rezolva, pentru ca minusul este de 20 de miliarde de lei. Astfel, daca dascalii isi vor primi banii inainte de vacanta, ramane un mister modul in care se vor procura cele 20 de miliarde de lei, necesare pana la sfarsitul anului. "Nu au decat sa faca greva. Noi am primit de la inceput prea putini bani. In trimestrul patru nu vom mai avea de unde sa-i platim. Unde sa mai punem ca nimeni nu a prevazut si majoririle salariale." a concluzionat dl. Falca.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Abandonul trebuie abandonat

Interviu cu Elena RobotynInterviu cu Elena Robotyn, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru Protectia Copilului
Exista un vast lant al problemelor corelate cu care se confrunta familiile din Romania: probleme economice, saracie, somaj, lipsa unei locuinte decente. Probleme educationale - un sistem educational slab care determina lipsa experientei de viata a noii generatii. Inconsistente legislative - legislatie neadecvata pentru sustinerea familiilor. Probleme spirituale - respect scazut acordat conceptului de familie. Toate cele enumerate, corelate au demonstrat ca se pot constitui in cauzele abandonului. De aceea, institutiile statului care se ocupa de protectia drepturilor copilului au intensificat, in ultima perioada, manifestarile dedicate prevenirii acestui fenomen, manifestari care se fac simtite si la Arad, cu ajutorul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului.
- Ce ne puteti spune despre campania de prevenire a abandonului?
- Proiectul intitulat "Campania de informare publica privind prevenirea abandonului si institutionalizarii copiilor din Romania" este unul dintre proiectele derulate sub egida Comisiei Europene Program Phare 1999 "Dezvoltarea Serviciilor pentru Bunastarea Copilului", prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie. Obiectivul acestui program este sustinerea reformei pentru protectia copilului in Romania in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Obiectivul acestui demers este prevenirea abandonului si reducerea numarului de copii institutionalizati prin oferirea de solutii alternative.
- Care sunt principalele cauze ale producerii acestui fenomen?
- Au fost percepute doua categorii principale de cauze ale abandonarii copiilor: Cauzele ipotetice: probleme economice (somaj, venituri minime, lipsa unei locuinte ), probleme de sanatate (ale parintilor sau ale copiilor) si lipsa unei politici adecvate de protectie sociala. Apoi, cauzele legate de sfera educationala si mentalitati:: iresponsabilitate, lipsa dorintei de a-si asuma rolul de parinte, lipsa controlului asupra vietii propriei familii. Studiile de caz indica faptul ca adeseori abandonul este un act de sacrificiu din partea mamei care renunta la propriul copil si de aceea copilul va supravietui. Mai putem semnala, lipsa banilor, faptul ca parintii sunt minori sau studenti si conditiile de viata sunt precare.
- De ce credeti ca familiile au retineri fata de adoptie?
- Oamenii obisnuiti declara ca sunt mai preocupati de propriile familii decat de alte probleme ale societatii. Exista un fel de indiferenta care guverneaza asa zisa "comunitate". Copiii aflati in dificultate sunt in general priviti cu mila si compasiune.
- Sa fie de vina mentalitatea unora dintre noi?
- Atitudinile fata de adoptie sunt multiple. Toate izvorasc din mentalitatea oamenilor. Au fost persoane foarte multe care au stat mult pe ganduri pana au adoptat un copil, pentru ca apoi, sa regrete ca s-au gandit atata timp. Apoi, familiile care doresc sa adopte un copil se feresc in general de gura lumii, care de multe ori ii blameaza fara sa se gandeasca la sentimentele pe care le implica actul in sine. Ideea adoptiei unui copil isi are sursa in dorinta de a avea copii
- Cum sunt incurajate familiile care doresc sa adopte un copil?
- Saptamana trecuta, Biroul de adoptii din cadrul Serviciului pentru probleme de protectie de tip familial a copilului a organizat o intalnire pentru a oferi sansa familiilor care au adoptat copii sa cunoasca si sa impartaseasca din experienta lor altor familii, sa schimbe impresii privind pregatirea familiei pentru adoptie, incheierea adoptiei si urmarirea acesteia si sa stabileasca relatii de prietenie.
- A avut succes intalnirea in cauza?
- Este necesar ca aceste familii sa se cunoasca. Ele sunt familii speciale, care traiesc o experienta unica si care trebuie sa treaca repede si usor peste stresul pe care il implica actul pe care l-au savarsit: acela de a adopta un copil. Ne bucuram ca au raspuns invitatiei noastre 14 familii, dintre care 11 cu copii adoptati si 3 aflate in evaluare. Intalnirea s-a dovedit a fi foarte utila, anul viitor urmand sa organizam una similara.

Paula Bulzan - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]