Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 29 martie 2002

  • Termoelectrica nu face concesii Aradului

Viceprimarul Voicu pare increzator in privinta preluarii CETIntalnirea dintre comisia CLM de predare- primire a CET, sindicalisti si delegatia de la Bucuresti, formata din reprezentanti ai Ministerului Industriei, Ministerului Administratiei Publice si Termoelectricii, ar fi trebuit sa puna, cat de cat, ordine in problema preluarii centralei de catre municipalitate. Intalnirea, derulata pe parcursul mai multor ore, s-a desfasurat, cum era de asteptat, cu usile inchise, declaratiile ulterioare fiind evitate cu oarecare diplomatie. Chiar si liderul sindicalistilor, Traian Deliman, contrar pozitiei sale de pana acum, a preferat sa se abtina de la orice comentariu. Surse bine informate ne-au prezentat, insa, pe seurt, evenimentele petrecute in spatele usilor inchise. Potivit acestora, nu s-a ajuns la nici un acord, dat fiind ca Termoelectrica nu a acceptat nici una din cererile cuprinse in protocolul formulat de aradeni. Potrivit acelorasi surse, din atitudinea Municipalitatii s-a inteles ca ar dori sa faca pasul inapoi in ce privste preluarea CET, realizand ca palaria este prea mare pentru ea. Pe de alta parte, scapata de o "jucarie" costisitoare pe care nu si-o mai doreste in propria ograda, Termoelectrica isi permite sa joace tare. La mijloc, ca de obicei, raman salariatii, a caror soarta depinde de acest joc de-a palaria. Ca sa nu mai vorbim despre "soarta termica" a intregului Arad. Totusi, potrivit declaratiei viceprimarului Emanoil Voicu, "am avut un plan de discutii bine stabilit. Noi ne-am expus punctul de vedere. Acesta va fi transmis la Bucuresti, unde vor fi disecate datele adunate de la toate centralele cu care s-au purtat negocieri". Potrivit viceprimarului, discutiile au fost de principiu, singura certitudine fiind legata de investitia de la Grupul 2. "Am primit garantia ca investitiile vor continua pe seama Termoelectricii, iar saptamana viitoare vor urma alte runde de negocieri" a mai spus Voicu. Conform unor consilieri locali, protocolul care va fi semnat nu va avea, insa, cadru legal, doar daca nu va avea "in spate" o Ordonanta a Guvernului. Care va fi cu adevarat soarta centralei aradene si, implicit a aradenilor, vom afla doar pe 16 aprilie. Astfel, intr-un ordin semnat alaltaieri de ministrul Industriei si cel al Administratiei Publice, se arata ca tremenul limita pentru semnarea protocolului este de 16 aprilie. Si, tinand cont ca in momentul de fata nu exista nici o certitudine, iar o preluare rapida va fi cu siguranta in detrimentul municipalitatii, soarta CET Arad ramane in ceata. Nu pentru mult timp insa. Oricum, in timp ce Municipalitatea aradeana ar da smechereste inapoi, Termoelectrica joaca tare, la fel de smechereste, poate stiind ca FMI insista ca municipalitatile sa preia cat mai repede toate centralele termice. 

Adriana Barbu - Observator

  • Prezentare de produse de interes economic pentru agentii comerciali

Produse de interes economic - prezentate de CCIAAgentii economici aradeni au avut posibilitatea sa asiste miercuri la prezentarea unor produse de interes economic in versiune informatizata pe CD-ROM. Toti cei prezenti s-au putut familiariza si cu modul de utilizare al acestora. Produsele prezentate au fost urmatoarele: 
Tariful Vamal de import al Romaniei in anul 2001. 
Romania- Partenerul tau de afaceri in anul 2001- 2002 
Pro Bussines Romania si 
Harta Comerciala a Municipiului Arad - editia 2001. 
De remarcat este faptul ca toate produsele prezentate se afla inserate pe suport digital, accesul la informatie al fiecarui agent comercial putandu-se efectua extrem de rapid. Cele patru produse prezentate pe CD au o importanta deosebita pentru agentii economici, deoarece le inlesnesc afacerile prin informatiile pe care le pot gasi pe acestea , prin legislatia in domeniul de import-export a Romaniei, deasemenea navigand pe pagina din Internet a CCIA unde pot gasi toate aceste informatii. 
Locul de unde se pot cumpara aceste produse este Departamentul de Economie Interna-Externa a Camerei de Comert, persoana de contact fiind Boji Bogdan, telefon 208812 si e-mail bojib@ccia-arad.ro 
Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad editeaza in prezent o a doua editie a hartii Retelei Comerciale a Municipiului Arad ce va fi distribuita in cadrul targurilor si a intalnirilor de afaceri organizate de institutia aradeana pe parcursul acestui an.

  • Elogiu invatamantului tehnic. Trei Senatori Onorifici, la Universitatea "Aurel Vlaicu"

UAV a decernat trei titluri de senator onorific Universitatea "Aurel Vlaicu" a decernat, marti, in cadrul unei festivitati desfasurate in Aula "Iuliu Maniu", trei titluri de Senator Onorific. A fost un prilej de a aduce un elogiu Scolii de Inginerie si Intreprinderii de Vagoane Arad. Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a rememorat acea imprejurare cand, cu 30 de ani in urma, conducerea Intreprinderii de Vagoane Arad semna actul de nastere al Institutului de Subingineri, care a intretinut vie flacara invatamāntului superior tehnic in Arad. Pentru a-si arata recunostinta fata de artizanii acestei "nasteri", U.A.V. a conferit titlul de Senator Onorific dipl. ing. Nicolae Iosif - ex-director general al Intreprinderii de Vagoane din Arad, ex-director al Centralei de Material Rulant din Romania (cu un laudatio sustinut de conf. dr. ing. Ioan Copaci, seful catedrei de Discipline Tehnice Generale, din cadrul Facultatii de Inginerie a U.A.V) si ec. Corneliu Plesu, ex-director economic al Intreprinderii de Vagoane din Arad (laudatio a revenit prof. univ. dr. Alexandru Cioarna de la Facultatea de Stiinte Economice a U.A.V.). Festivitatea de marti a fost, totodata, un elogiu adus academismului, prin personalitatea de marca a Senatorului Onorific al U.A.V. prof. dr. ing. Ioan Sebesan, seful catedrei de Material Rulant de Cale Ferata din cadrul Universitatii "Politehnica" Bucuresti. A vorbit despre activitatea prof. Ioan Sebesan, in laudatio, conf. dr. ing. Gheorghe Gherman, decan al Facultatii de Inginerie din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu". 
Alaturi de profesori, studenti, ingineri, consilieri municipali si judeteni, au fost prezenti la festivitate sase reprezentanti ai Clubului Rotary International (personalitati din domeniul tehnic din Lombardia, care au derulat proiecte comune cu U.A.V.) precum si un reprezentant al Universitatii Politehnice din Milano.

Catatina Latu - Adevarul

  • Constructia inceputa in Piata Spitalului a fost abandonata
Constructia inceputa in Piata Spitalului a fost abandonataLocatarii din Piata Spitalului se plang ca terenul situat la capatul strazii Andrei Saguna a devenit o rampa de gunoi din cauza unei constructii care a fost inceputa si abandonata. Primaria este singura institutie care ar putea lua masuri, aplicand amenzi celor care lasa lucrarile de izbeliste, dar pentru ca sanctiunile nu au mai fost majorate de ani de zile, cea mai mare amenda nu depaseste pretul a doua pachete de tigari. Cetatenii din zona se plang ca in apropierea locuintelor, prin depozitarea gunoaielor pe vechiul santier, aici s-au adunat mormane de gunoaie. Pe terenul aflat acum in paragina o societate aradeana a inceput, in urma cu sase ani sa construiasca o cladire cu zece etaje, in care urmau sa fie amenajate birouri si locuinte de serviciu pentru angajati. La scurt timp de la demararea lucrarilor, o parte a terenului a fost revendicata de fostul proprietar, iar lucrarile au fost oprite. Amenzile care se aplica in asemenea situatii sunt cuprinse intre zece si doua zeci mii lei, pentru ca ultima lege care reglementeaza astfel de lucrari este veche de noua ani. Primaria vrea sa propuna Consiliului Local o hotarare prin care firmele care incep constructii trebuie sa le si finalizeze, deoarece in Arad zeci de santiere abandonate aduna in jurul lor rampe neautorizate de gunoi.
  • Pesticidele din fostele CAP-uri ameninta mediul inconjurator

La Sambateni au fost descoperite mari cantitati de pesticide expiratePeste 63 de tone de pesticide si ierbicide sunt depozitate in prezent in fostele CAP-uri din judetul Arad, sau chiar abandonate in camp. Deseurile pesticidelor produse fosta URSS prezinta un inalt grad de toxicitate, iar magaziile unde sunt depozitate ar trebui pazite. Doar cateva kilograme din pesticidele sau ierbicidele existente ar putea produce un dezastru ecologic daca ajung in contact cu apa freatica. Dupa privatizarea fostelor CAP-uri sau IAS-uri, noii proprietari au fost obligati prin lege sa preia si cantitatile de pesticide expirate, existente in depozitele dinainte de 1989. Multe unitati agricole au dat insa faliment, dar lichidatorii nu s-au ocupat si de deseurile toxice, astfel ajungandu-se ca o mare parte din pesticidele existente sa fie lasate la voia intamplarii. La unitatea agricola din Sambateni, intr-un hambar, sunt lasate sute de kilograme de substante toxice. Agentia de Protectia Mediului Arad reinventariaza in prezent, deseurile gasite. La Sambateni, Inspectoratul Agentiei pentru Protectia Mediului Arad a fost nevoit sa ceara sprijinul Politiei pentru a taia lacatul si a inventaria pesticidele. Tot aici au fost gasite si alte nereguli grave, care pun in pericol mediul inconjurator. Pana cand vor fi neutralizate, substantele vor fi depozitate temporar intr-o magazie din Ineu, dar costul neutralizarii acestora fiind de zeci de ori mai mare decat valoarea pesticidelor sau a ierbicidelor, iar deocamdata nu se stie cine va suporta aceste cheltuieli.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]