Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 28 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Scandal politic la Arad  -  Viceprimarul Emanoil Voicu a sarit din "barca" PD

La conferinta de presa - viceprimarul Emanoil Voicu si-a anuntat demisia din PDUn nou scandal loveste viata politica aradeana. Dupa ce, timp de mai multe luni, viceprimarul Emanoil Voicu a fost acuzat ca face imagine PSD-ului, acum el a demisionat din PD, indreptandu-se spre PSD. Mai mult, politicienii aradeni cred ca acesta va deveni viitorul candidat al PSD la Primaria Aradului.
Emanoil Voicu a fost, in campania electorala din 2000, candidatul PD. El a avut una dintre cele mai bine regizate campanii electorale, dar nu a reusit sa treaca in turul doi. PD-ul nu a acceptat infrangerea si a negociat postul de viceprimar pentru Emanoil Voicu. Ajuns in functie, el a fost mereu acuzat ca face politica PSD.
"Colegii din PD mi-au cerut sa ma delimitez de actiunile Primariei. Mi s-a reprosat ca imbunatatesc imaginea primarului Dorel Popa (PSD)", a spus viceprimarul PD al Aradului, Emanoil Voicu. Mai mult, el a afirmat ca nu-si da demisia si din functia de viceprimar, desi a primit-o in urma negocierilor politice: "Nu le fac eu bucuria asta". Emanoil Voicu a spus ca nu-i place biroul in care lucreaza la Primarie, astfel ca, prin aceasta afirmatie, a deschis calea unor speculatii privind faptul ca el va fi viitorul candidat la Primaria Aradului, in conditiile in care PSD-ul cauta asemenea persoane, actualul primar, presedinte al PSD Arad, dorind sa ajunga in Parlament. Cel mai probabil, Voicu va trece la PSD, desi nu negociase acest aspect cu seful PSD Arad.
Viceprimarul a anuntat, initial, ca demisioneaza din partid, urmand sa-si scrie demisia si sa o duca la sediul PD.
Vicepresedintele PD Arad si vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Falca, cel care l-a criticat intr-o conferinta de presa pe Emanoil Voicu, a rasuflat usurat: "E un gest de demnitate si asteptam si urmatorul gest de demnitate, retragerea din functia de viceprimar. Nu-i usor sa pierzi un viceprimar. A avea un viceprimar inseamna a avea parghii, a face bine oamenilor. Dar daca pierzi un viceprimar care nu se delimiteaza de deciziile dubioase ale primarului, care afecteaza cetatenii din Arad, se poate spune ca aceasta plecare este un lucru pozitiv. Noi i-am cerut sa faca bine oamenilor din Arad. Fata de campania PSD de a atrage oameni in permanenta, era asteptat sa plece. Speram ca PSD-ul sa-l sustina pe Voicu pentru functia de primar al Aradului".

Liliana Brad - Romania Libera

  • "Intreaga intreprindere este un santier"- Valer Blidar. Aris trece la angajari masive
Noul proprietar al fabricii - Valer Blidar vrea ca Arisul sa devina rentabilPrefectul Dan Ungureanu si reprezentantul APAPS pentru Arad, Pavel Cristea, au decis sa efectueze o vizita de lucru post-privatizare la Aris, pentru a "inregistra" efectele produse in intreprindere dupa despartirea de stat. Cumparata de Astra Comind in luna septembrie, fabrica aradeana de strunguri trece in momentul de fata printr-o ampla actiune de reorganizare si modernizare, fapt constatat in "calatoria" de ieri prin hale si blocul administrativ (modernizat  deja pe un etaj si jumatate).
Valer Blidar, unul dintre noii actionari, a declarat, la conferinta de presa, ca intreaga intreprindere este un santier, actionarii procedand la reabilitarea Aris pe toate coordonatele. "Am inceput prin refacerea teraselor (hala de strunguri grele), unde ploua ca afara, prin reabilitarea retelelor de alimentare apa, gaz, alimentare termica si prin reorganizarea societatii pe alte principii". Pe langa investitiile masive care se vedeau cu ochiul liber, Blidar a destainuit asistentei ca se are in vedere infiintarea a trei centre de profit (cu redimensionarea vechilor activitati si completarea acestora cu altele noi): centrul fanion – fabrica de strunguri, fabrica de subansamble (piese de schimb pentru vagoane, metrouri si tramvaie)  si fabrica de sectoare calde (turnatoria si forja).
De la cumpararea pachetului majoritar de actiuni, Astra Comind a investit in Aris de trei ori mai mult decat s-a angajat, cele 4,5 milioane dolari incluzand pretul actiunilor (achitat la trei zile dupa semnarea contractului de privatizare), investitiile si o parte din datoriile pe care Strungul le acumulase. Nu mai putin de 10 miliarde de lei s-au virat in contul societatii, sub forma capitalului de lucru, alte 5 miliarde luand, pana acum, drumul investitiilor.  Actionarii au in vedere, de asemenea, infiintarea unui Centru de cercetare si proiectare masini unelte si material rulant, efectuarea unor cursuri de management cu testarea angajatilor in 2003, un nou sistem de gestionare computerizat al fabricii, mulat pe cel ce va fi implementat la Astra Vagoane Calatori (investitie de 10 miliarde de lei pentru Astra si cateva miliarde pentru Aris). Daca mai adaugam la acestea faptul ca Valer Bildar a sustinut: "In sase luni de la privatizare societatea va pluti" si ca "pana in iulie 2003, toate terasele vor fi renovate" este clar de ce prefectul Dan Ungureanu, reprezentantul APAPS Pavel Cristea si fostul si actualul director Petru Horga s-au aratat pe deplin multumiti.
Nici sindicalistii nu au avut prea multe de reprosat noului actionariat, caci proprietarii au trecut la majorarea salariala (ce-i drept doar cu 10%) inca din septembrie si au de gand, in cel mai scurt timp, sa angajeze alti 200 de muncitori (pe langa cei 500).
Cu alte cuvinte, o privatizare aradeana (printre putinele) "jos palaria", care l-a determinat pe Dan Ungureanu  sa afirme: "De azi, mi-am luat gandul de la Aris". Cat despre celelalte privatizari…

Adriana Barbu - Observator

  • Crima in stil mafiot la Arad

Locul unde a fost ucis un patron italianMarti seara, patronul italian al unei firme din cartierul aradean Alfa a fost ucis cu focuri de arma
* In timp ce manca asupra lui s-au tras cinci focuri
* Cel mai probabil motiv al crimei este razbunarea
* Politia are deja un suspect principal  
Politia Municipiului Arad a fost sesizata telefonic, marti seara, in jurul orei 20,30, ca patronul italian al unei firme aradene a fost ucis in sediul firmei, situat in cartierul Alfa. Maurizio Ingrati, de 43 de ani, proprietarul unei societati de desfacere a materialelor de constructie, a fost impuscat de autori neidentificati, fiind descoperit, de o angajata, mort langa pat.
Anchetatorii, coordonati de procurorul criminalist George Vlai, au ajuns la concluzia ca doua din gloante, care i-au atins zona toracelui, i-au cauzat moartea.
Impuscat din spate, in timp ce manca  
Cercetarile preliminare au relevat faptul ca gloantele au fost trase dintr-o arma folosita de armata, de tip Carpati. Asupra italianului s-au tras cinci focuri. "Doua au fost mortale. A decedat inainte de a apuca sa schiteze vreun gest. Nu sunt urme ca ar fi incercat sa se apere, eventual folosind forta fizica", a declarat procurorul criminalist George Vlai.
Se pare ca italianul a fost impuscat in spate, in timp ce manca un covrig. Ambele gloante i-au iesit prin torace. Anchetatorii spun ca victima fie a fost luata prin surprindere si nu stia de prezenta ucigasului, fie criminalul ii era foarte familiar, si nu banuia nimic despre intentiile sale. Cunostintele lui Maurizio Ingrati spun ca acesta locuia la Arad de noua ani. Concubina sa a declarat anchetatorilor ca nu stie de persoane care sa-l fi urat de moarte.
Cade ipoteza jafului  
Potrivit informatiilor noastre, politia a banuit, la ora la care s-a anuntat crima, ca patronul italian a fost omorat si jefuit de suma de 47.000 de euro si 25.000 de dolari. Pornindu-se pe aceasta pista, s-a intocmit un cerc de suspecti. Varianta a cazut insa ieri dimineata, cand banii au fost gasiti dositi; italianul ii ascunsese bine, pentru a-i proteja de hoti.
Ieri, la ora 15, politistii verificau deja alte trei ipoteze. O posibila suspecta este concubina victimei, alte fire duc la un italian, concurentul in afaceri al lui Ingrati, iar o a treia varianta ar fi aceea a unui rrom dornic de razbunare.
Surse din cadrul politiei ne-au declarat ca "Ingrati, care locuia la Arad din 1993, isi construise o casa superba. Afacerea ii mergea foarte bine. De-a lungul anilor, a avut vreo patru-cinci femei cu care traia in relatii de concubinaj. Sigur, ca la orice crima, primul gand duce la persoanele cele mai apropiate, care au cunoscut cel mai bine victima. Apoi, exista si un alt italian, concurent al lui Ingrati; respectivului nu ii mai mergeau afacerile de cand Ingrati aducea din Italia gresie de categoria a II-a, pe care o vindea mai ieftin"
In fine, cautam si in cartierul tiganesc un posibil suspect; depozitul victimei a fost spart saptamana trecuta de niste rromi veniti la furat de fier vechi, care, insa, au fost prinsi. Este plauzibila ideea ca neamurile acestora sa fi incercat sa se razbune. Aseara, la 24 de ore de la omor, anchetatorii luau inca declaratii. Surse din politie au "deconspirat" ca doua dintre pistele prezentate mai sus au fost eliminate, politia avand un suspect principal.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • 10.000.000 euro la loteria maghiara

Aradenii se indreapa spre Ungaria pentru a-si cumpara lozuriSute de romani trec zilnic granita visind sa "umfle" potul vecinilor
Faptul ca loteria maghiara nu si-a desemnat de 25 de saptamani castigatorii a produs o adevarata isterie in vestul tarii. Sute de romani merg zilnic in Ungaria pentru a-si cumpara taloanele de loterie. Un bilet simplu costa 100 de forinti, adica aproape 14.000 de lei. Premiul imens pus in joc -  2,5 miliarde de forinti, aproximativ 10 milioane de dolari -  ii atrage ca un magnet si pe romani.
Febra castigului
Vasile Rat, un sofer de autocar care pleaca in fiecare noapte spre Ungaria din fata Statiei CFR Arad, a declarat ca pana acum a cumparat sute de bilete la loteria maghiara, care ofera la sfarsitul acestei saptamini un pot de aproape zece milioane de euro. "Oamenii sunt saraci. Vor sa castige bani. Multi nu-si permit nici macar sa ajunga pana in Ungaria sa-si cumpere biletul. Asa ca vin, imi dau banii si numerele, eu le cumpar si le completez, iar seara, cand ajung la Arad, ma asteapta sa le dau biletele. Toti mi-au promis ca daca castiga imi dau si mie ceva bani. Atunci as porni si eu o mica afacere, dar in Ungaria", ne-a declarat soferul. Pentru a-si procura un bilet la loteria maghiara, fara a ajunge in Ungaria, se platesc intre 50.000-100.000 de lei.
Numarul celor care pleaca in fiecare noapte spre Ungaria cu autobuzul a crescut in ultimele doua saptamani. "Eu cred ca loteria ii face sa mearga in Ungaria. Cei mai multi vor la Szeged, ca-i mai aproape si este mai ieftin. Mai sunt si care merg cu autobuzele unguresti, de la autogara pana la Bekescsaba. Fiecare, dupa posibilitati", spune Vasile Rat. Multi dintre cei care pleaca in Ungaria sunt oameni saraci. Unii spun ca-si joaca ultimii bani la loterie. Cum, in ultimii ani, cei care au castigat premii mari au fost oameni sarmani, ei spera ca vor castiga.
Pamint si vaci pe banii de la loterie
Exista insa si multi aradeni care merg personal in Ungaria ca sa fie siguri ca au biletul bine completat. Unii se deplaseaza cu masini de ocazie pana la vama si trec pe jos in Ungaria. Altii, mai descurcareti, din satele din zona trec cu bicicletele. "Zilnic trec sute de romani in Ungaria ca sa joace la loterie. Am auzit ca si vamesii romani au adunat bani si si-au cumparat bilete", a declarat un vames maghiar din Vama Gyula, corespondenta Vamii Varsand. Curios, omul i-a intrebat pe romanii care i-au raspuns sincer ca merg sa-si cumpere biletul de loterie, ce vor face cu banii daca vor cistiga. Multi dintre ei au spus ca s-ar muta in Ungaria, o parte ca vor face afaceri in Romania, iar altii ca vor pleca in SUA, Canada, Germania. Multi dintre cei care au optat pentru Ungaria nici macar nu stiu sa vorbeasca ungureste. Unii dintre cei care au plecat dupa biletul de loterie sunt tarani. Visul lor este sa-si cumpere pamant, cal, vaca si, eventual, un tractor.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei  (Editia de Vest)

  • Zona industriala la Zimandul Nou

La Zimandul se infiinteaza o zona industriala - Virtual Arad News (c)2002Febra infiintarii zonelor industriale a cuprins, pe rand, orasele judetului. Aceasta nu s-a oprit insa aici, Pecica fiind prima comuna (ce va deveni, in curand, oras) care a infiintat o astfel de zona. Si localitatile mai mici isi doresc zone industristriale, care sa absoarba din forta de munca ce in alte conditii se orienteaza spre orase. In acest sens, Primaria comunei Zimandul Nou va scoate, in curand, la licitatie o suprafata de 10 hectare de teren. Aceasta este destinata unei viitoare zone industriale care va fi infiintata la marginea localitatii. "La inceput, acolo vor munci aproximativ 120 de persoane, iar pe viitor se preconizeaza ca numarul locurilor de munca sa ajunga la peste patru sute" a precizat primarul comunei, Andrei Kovacs.
Din informatiile puse la dispozitie de catre acesta am aflat ca in zona industriala se va infiinta o fabrica de paine cu o capacitate de 600 de franzele pe zi si o moara dupa modelul celor anglo-elvetiene, capabila sa produca cinci feluri de faina. De asemenea va fi construit un siloz de cereale, care va avea sase buncare cu o capacitate de peste 10 mii de tone fiecare. Avantajul viitoarei zone industriale de la Zimandul Nou il constituie faptul ca ea va fi amplasata chiar la marginea soselei nationale Arad-Oradea.

Orlando Toader - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]