Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 28 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Inghesuiala pentru locuri de munca

La Bursa locurilor de munca tinerii au asteptat in ploaieIeri, la sala Bingo Gol,  s-a desfasurat a treia editie a Bursei locurilor  de munca pentru absolventi. Sute de tineri au asteptat, pe o ploaie deasa si rece sa intre in sala, pentru a-si gasi  un loc de munca.
Desi au fost invitati sa participe 345 de agenti economici, au venit doar 52 din municipiu si 22 din judet, oferind in total 965 de locuri de munca.
In  municipiul Arad, 524 de absolventi au participat la aceasta editie a bursei, si aproape 100 in judet, la Lipova, Sebis si Chisineu-Cris. Din acestia, 78 de absolventii au fost angajati pe loc. Cele mai multe locuri de munca oferite de firme au fost in meserii ca agenti asigurari, vanzatori-gestionari, operatori industrie alimentara, agent marketing, confectioner imbracaminte si incaltaminte, lacatusi, zugravi. Pentru studii superioare ofertele au fost mult mai limitate, existand doar cateva posturi de ingineri, unul de arhitect si unul de jurist.

C.Tuduce Berar - Observator

  • La doi ani de la privatizare - "AZOMA" si-a dublat numarul angajatilor

Azoma a devenit o unitate profitabila - Virtual Arad News (c)2002Subventiile guvernamentale au avut un rol important
Iesita din ograda Fondului Proprietatii de Stat (actuala APAPS) in urma cu doi ani, cea mai mare firma producatoare de utilaje si unelte agricole din tara, "AZOMA" S.A., a iesit din sfera pierderilor si a inceput sa obtina profit, chiar daca acesta e nesemnificativ.Fara subventii agricultura e moarta. Prin contractul de privatizare, semnat in august 2000, noii actionari ai fabricii, pe langa SIF BANAT-CRISANA care detine 12,5%, toti cetateni romani, erau obligati ca timp de un an sa mentina numarul angajatilor de la acea data. Este vorba de 110 angajati. Nu numai ca s-a reusit acest lucru, dar numarul lor a crescut mereu ajungand in prezent la 240. Un rol important in aceasta crestere l-au avut subventiile acordate pentru agricultura. "Fara subventii nu se poate trai in acest domeniu. Nici agricultorii, nici producatorii de utilaje agricole. Este bine ca in Programul de guvernare este prevazuta si sprijinirea celor care vor sa cumpere tractoare si masini agricole. Ordinele Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor nr. 97/2001 si 221/2002 prevad subventionarea cu 55% la cumpararea de tractoare si masini agricole. Anul acesta a fost emis si Ordinul 141/2002 privind subventiile pentru utilajele folosite in zootehnie pentru porc si vita. De toate acestea am beneficiat si noi", spune Constantin Lamos, administrator unic si actionar al S.C. AZOMA S.A. Numai in cursul anului 2001 societatea aradeana a incasat din subventii 39,5 miliarde lei. Pentru anul in curs are de incasat inca 500 de milioane de lei, la care se adauga restante de 3,5 miliarde de lei. Cu toate acestea sistemul in privinta subventiilor nu e tocmai bine pus la punct. "Nivelul procentual e bun, dar sunt mari intarzieri in virarea sumelor subventionate. Ar fi foarte util un act normativ care sa permita compensarea datoriilor care le avem catre stat cu subventiile ce le avem de primit. In prezent avem de platit circa 900 de milioane de lei TVA si impozit pe profit, in timp ce avem de incasat 3,5 miliarde de lei subventii pentru utilaje livrate", precizeaza Lamos.
Peste un miliard, lunar, din piese de schimb
Pe langa utilajele subventionate de stat, AZOMA produce in continuare piese de schimb pe care le livreaza in toata tara. "Pana in ‘89 nu era complex zootehnic in tara fara sa fi avut in dotare utilaje de la AZOMA (fosta IMAIA, n.n.). Indiferent in proprietatea cui sunt acuma, aceste utilaje necesita reparatii. Astfel ca lunar livram piese de schimb in valoare de circa 1,2 miliarde lei", spune interlocutorul nostru.
Sponsor la "Viata Satului"
La AZOMA se mai fabrica, pe baza de comanda si fabrici de nutreturi combinate, cu capacitatea intre 2 si 15 tone/ora. "Au crescut in ultima vreme cererile pentru utilaje de capacitate mica din partea unor fermieri. Ei vor mori cu productivitatea cuprinsa intre 1-1,5 tone/ora. Cu acestea pot asigura hrana pentru pui, porci si vite", spune Lamos. Pentru a face cunoscute aceste produse destinate micilor fermieri, dar nu numai lor, AZOMA sponsorizeaza de la inceputul anului 2002 concursul din cadrul emisiunii "Viata satului".
Investitii in mediu, acoperis si prestari de servicii
La capitolul investitii, administratorul AZOMEI le-a mentionat pe cele de mediu, refacerea retelei de incalzire, la caminul de nefamilisti si o investitie de 500 de milioane in statia de epurare. "Pe langa acestea am cheltuit in fiecare an cel putin un miliard de lei pentru repararea acoperisurilor. In derulare avem si un depozit nou pentru produse finite si instalarea unui micro-FNC cu capacitate de doua tone/ora in curtea fabricii pentru prestari servicii", adauga Constantin Lamos.
Sa mai spunem, in incheiere, ca potrivit Contractului colectiv de munca, toti angajatii beneficiaza zilnic, gratuit, de o masa calda.

Florin Trut - Adevarul

  • Sange pentru vestul tarii

Aradul va putea asigura sange si pentru alte judeteNumarul donatorilor de sange din Arad s-a dublat, in ultimele doua zile, urmare a apelului lansat de ministrul sanatatii, Daniela Bartos, si de medicii din cadrul Centrului de transfuzie sangvina, in privinta donarii voluntare de sange, transmite Mediafax. "In aceste conditii, spitalele din Arad isi pot asigura stocurile necesare, ba mai mult decat atat, putem relua aprovizionarea spitalelor din Targu-Mures, Deva si Timisoara, care se afla intr-o situatie critica din acest punct de vedere", a declarat Voichita Cibian, asistenta-sefa a Centrului de transfuzii. Aceasta a precizat ca, daca la inceputul saptamanii numarul zilnic al donatorilor era cuprins intre 14 si 20, acesta a ajuns, in ultimele doua zile, la 40. Conducerea Centrului si-a manifestat, recent, ingrijorarea fata de numarul scazut de donatori si a afirmat ca, pentru asigurarea cantitatilor de sange necesare spitalelor din judet, in Arad ar trebui sa existe, zilnic, cel putin 50 de donatori. De asemenea, ministrul sanatatii, Daniela Bartos, a lansat joi un apel pentru donarea voluntara de sange. In contextul lipsei de sange din Romania, Organizatia Mondiala a Sanatatii, INHT si Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange organizeaza, in perioada septembrie-octombrie a acestui an, prima campanie in sprijinul donarii voluntare, sub titlul "Greutatea unui gest de omenie". Campania vizeaza informarea, educarea si constientizarea populatiei cu privire la acest aspect, precum si determinarea potentialilor donatori benevoli de sange sa se implice in aceasta actiune. Grupul-tinta pentru aceasta campanie sunt tinerii intre 20 si 30 de ani.

Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Dezastrul din centrul orasului, amendat cu... o sticla de vin

Firmele care lasa gropi in carosabil vor fi amendate de Primarie"Acestea sunt amenzile care se pot aplica", a declarat viceprimarul Levente Bognar  
Cele trei firme care executa sapaturi in centrul municipiului au fost sanctionate de primarie. Societatile Conar, Diecat si Edil Constructii au fost amendate fiecare cu suma de 200.000 de lei - costul unei sticle de vin mai rasarite!, dupa cum ne-au precizat surse din administratia locala. Comentand nivelul scazut al sanctiunilor, viceprimarul Levente Bognar ne-a declarat, ieri, ca, "pentru nerefacerea strazii, respectiv pentru neridicarea la nivel, acestea sunt amenzile care se pot aplica". In comparatie, gardienii publici pot penaliza cu 10 milioane de lei persoanele care arunca deseurile la rampe de gunoi neautorizate, iar pentru traversarea pe spatiul verde se dau amenzi de 400.000 de lei! Viceprimarul Bognar a precizat ca lucrari de acest gen au inceput, zilele trecute, si pe strada Crisan, in ciuda faptului ca nu a fost eliberata autorizatia de sapaturi.
"Au fost solicitate autorizatii pentru spargerea strazilor Horea, Closca si Crisan, dar nu le-am acordat, restituind dosarele pentru refacerea documentatiei. Mai exact, am cerut ca termenul de predare al lucrarii sa fie mai scurt. Adevarul este ca noi, primaria, incercam sa reducem timpul de executare a lucrarilor. Suntem nemultumiti de nerespectarea termenelor de predare", a spus Bognar. El nu exclude insa posibilitatea ca firmele care au ca limita de predare data de 30 octombrie sa solicite prelungirea acestui termen, mai ales daca vremea nefavorabila nu va permite continuarea lucrarilor.

Adina COSA - Ziua de Vest

  • Grupul scolar "Ioan Buteanu" in sarbatoare - 40 de ani de invatamant liceal la Gurahont

Liceul din Gurahont a implinit patru decenii de activitateAstazi, Grupul Scolar Industrial "Ioan Buteanu" din Gurahont sarbatoreste implinirea a patru decenii de invatamant liceal in acest tinut. In program sunt cuprinse mai multe "momente" emotionante:
- Te Deum la biserica (orele 9);
- Deschiderea festiva in fata statuii (orele 10);
- Ora de dirigentie (orele 11);
- Simpozion "Invatamantul gurahontean ieri-azi-maine" in sala festiva a Primariei (orele 14).La intalnirea de suflet participa fosti dascali si elevi din cele 36 de generatii.
Cei care nu vor reusi sa ajunga in aceasta zi aniversara la Gurahont vor fi cu siguranta prezenti cu sufletul precum autorul "mesajului" alaturat:
Semnele timpului
Stimati colegi,
Regretand sincer ca ma aflu in imposibilitatea de a onora invitatia dumneavoastra, ingaduiti-mi sa alatur felicitarile mele cordiale celor participanti la manifestarile omagiale prilejuite de implinirea a 40 de ani de existenta a Grupului Scolar Industrial "Ioan Buteanu" din Gurahont. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat demersul meu este generat si de un motiv sentimental, dincolo de solidaritatea de breasla. Imi amintesc cu nostalgie, dar si cu neretinuta mandrie, ca ma numar printre acei entuziasti devotati ai catedrei, care au sprijinit zbaterile inceputului, cand, cu mai bine de trei decenii in urma, in calitate de inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean, dar si ca fiu al locurilor, am obtinut, nu fara mari eforturi, aprobarile si sumele necesare construirii internatului Liceului din Gurahont.
Decanul UVVG - Alexandru Roz ii felicita pe dascalii Liceului "Ioan Buteanu" In devenirea eterna a invatamantului romanesc, 40 de ani reprezinta un crampei de existenta, dar pentru o institutie scolara, asemenea durata poate marca inscrierea ei in istorie, in posteritate. Intr-o astfel de ipostaza va aflati dumneavoastra, acum. Chiar daca varsta liceului nu se numara in secole, ci in decenii, el a castigat prestigiu si un loc distinct in lumea scolii aradene, atat prin activitatea competenta si generoasa a dascalilor, dominata de seriozitate si profesionalism, cat si prin implinirile in timp ale elevilor sai.
Sarbatoarea ii reuneste pe multi dintre acestia intr-un emotionant moment de retraire a anilor in care au invatat sau au predat aici, ca o veritabila intoarcere la izvoarele din care si-au alimentat zborul spre viata. Cu certitudine, ea reprezinta un act de luminoasa inchinaciune adusa liceului, leaganul formarii celor 36 de promotii, oferind, in acelasi timp, un minunat prilej de evocari si reflectii, un bilant al implinirilor, dar si o privire spre viitoarele nobile indatoriri ce revin slujitorilor lui.
Animat de sincere si profunde sentimente de pretuire, permiteti-mi ca, in acest moment aniversar, cand se reinnoada firul timpului si se numara semnele lui, sa-mi exprim deosebita gratitudine pentru toti aceia care si-au onorat profesia "nascatoare de oameni", cum o definea magnificul Eminescu, ori s-au format in acest veritabil "sanctuar".
Fie ca liceul sarbatorit sa reprezinte, in anii care vor veni, torta datatoare de lumina tinutului sacru, romanesc, pentru apararea caruia s-a unit cu eternitatea Ioan Buteanu, cel ce a dat nume trudei si sperantelor dascalilor de acum 40 de ani, sa contribuie cu deplin succes la emanciparea spirituala si culturala a viitorilor elevi.
Sanatate si daruire profesionala slujitorilor liceului, care modeleaza cu pasiune constiinte si finiseaza cu pricepere caractere, putere de a strabate inca multe decenii!
Tinerete si viata vesnica scolii sarbatorite! 
Vivat, crescat, floreat!

Prof. univ. dr. Alexandru Roz,
decanul Facultatii de Stiinte Umanist - Crestine, UVVG Arad

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 21 septembrie - 27 septembrie 2002  Raport Special - (SUA)
Muresul 21 septembrie - 27 septembrie 2002  Stiri de acasa - (SUA)
Arta 21 septembrie - 27 septembrie 2002 - Sala A  Natura umana - (SUA)
Arta 21 septembrie - 27 septembrie - Sala B  K-Pax - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]