Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 28 iunie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Bazinul din Padurice, inchis de Directia de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei

Bazinul de inot din Padurice a fost inchis - Virtual Arad News (c)2002Sistarea activitatii nu reprezinta un impediment pentru turneul de polo
In conferinta de presa desfasurata ieri la Prefectura, invitat a fost doctorul Ionel Draganescu, directorul Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei. Acesta a prezentat masurile specifice pe care le-a luat institutia pe care o conduce. Astfel, doar in aceasta luna au fost efectuate 436 controale, aplicandu-se amenzi in valoare de 82 de milioane lei. Una dintre preocuparile institutiei au fost verificarile efectuate la strandurile din Arad, unde s-au constatat o serie de probleme. In cazul bazinului de la Padurice, s-a luat chiar masura extrema, aceea de a se sista activitatea, pentru ca apa nu era primenita. Prefectul Dan Ungureanu a spus ca "este o nota proasta pentru cei care administreaza acest bazin, pentru ca nu este bine gospodarit".
Efectele masurii nu sunt, insa, resimtite de cei care folosesc bazinul de la Padurice. Asta pentru ca cei care-l administreaza nu prea sunt interesati de masura Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei.
Drept dovada, in aceste zile, la bazinul Padurice se desfasoara un turneu de polo! Si la alte stranduri din judet sau municipiu s-au constatat nereguli, dar nu atat de serioase incat sa se ia masura sistarii activitatii. Directia de Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei a mai facut verificari "de sezon" si la taberele scolare din judet, unde conditiile sunt bune.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Miliardari fara sa stie
Afacerile cu motorina se dovedesc foarte "rentabile" pentru unii comercianti Un roman si un ungur au tras o "teapa" statului de sapte miliarde de lei, dupa ce au facut afaceri cu motorina, timp de un an, folosind identitatea unor persoane care habar nu aveau ca au devenit miliardari.
Surman Istvan, cetatean maghiar din localitatea Dabas, si Ioan Rauta, din Ploiesti, au folosit actele de identitate a doi conationali si au infiintat, la Arad, firma Mullner. Incepand din martie 2000, cei doi au efectuat achizitii de motorina de la rafinariile Vega si Luk Oil, carburanti pe care i-au comercializat la statii particulare din judetele Arad si Sibiu. Cantitatile de motorina intrate in acest circuit au fost achizitionate cu scutire de la taxa destinata fondului special al drumurilor publice, dar vandute cu taxa inclusa in pret. Prejudiciul creat prin aceasta metoda a fost stabilit la 2,4 miliarde de lei. Ca sa poata cumpara motorina de la cele doua rafinarii, Rauta s-a folosit de identitatea unui cetatean din Arad, strain de orice implicare in acest caz, pe numele caruia a completat declaratii pe proprie raspundere.
Rauta cunostea "tenebrele" rafinariilor
Rauta stia foarte bine care este procedeul de achizitie a motorinei si ce trebuie sa faca pentru ca a fost, timp de mai multi ani, seful serviciului desfacere de la rafinaria Petrotel. Aceeasi metoda de substituire de persoana a folosit-o si ungurul Surman, care s-a dat drept Mullner Janos, un cetatean maghiar care si-a declarat actele pierdute in Ungaria, inainte ca cei doi complici sa infiinteze firma care-i purta numele. Majoritatea operatiunilor cu motorina nu au fost inregistrate in contabilitatea firmei, iar prejudiciul calculat de politistii de la TF Timisoara se ridica la 4,6 miliarde de lei. Ungurul Mullner era miliardar in Romania fara sa stie acest lucru, in timp ce Surman incasa bani frumosi pe numele sau.
Surman a fost dat in UG
Cei doi afaceristi, care s-au substituit unor cetateni onorabili, sunt acuzati acum de evaziune fiscala, inselaciune, fals intelectual, fals privind identitatea si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ion Rauta se afla in arestul IPJ Arad, fiind arestat preventiv intr-o cauza similara cu cea pentru care este cercetat acum. Surman Janos se sustrage urmaririi penale si a disparut din Romania, dar a fost dat in urmarire generala prin Interpol. Cei doi miliardari fara voie au fost scosi de sub urmarire penala in momentul in care s-a constatat ca doar identitatile lor au fost folosite in derularea unor afaceri murdare cu carburanti.

Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Comerciantii ambulanti dau navala in trenuri

Trenurile spre litoral sunt solicitate de comerciantii ambulanti - Virtual Arad News (c)2002Odata cu venirea sezonului estival, cei care calatoresc cu trenul sunt pur si simplu asaltati de asa-zisii comercianti care, dupa pornirea trenurilor din gara, vin si ofera (evident, contra cost) diferite produse. Astfel, doritorii pot sa cumpere de la acestia, de la cafea, bere rece, apa minerala ori ciocolata, pana la incaltaminte si chiar portelanuri! 
Asa zisii comercianti, de obicei mai tuciurii la piele, urca din cele mai importante statii si presteaza noua meserie pana la statia urmatoare, unde urca altii, care, intre timp, si-au facut aprovizionarea. Preturile pe care le practica acestia sunt semnificativ mai mari, uneori chiar duble fata de preturile acelorasi produse, in magazine. Cu toate acestea, comerciantii spun ca vanzarea merge destul de bine, astfel ca tot mai multe persoane au intrat in aceasta afacere. Pe motiv de concurenta, conductorii de tren si calatorii spun ca, din ce in ce mai des, se intampla ca acesti comercianti sa ajuna la altercatii si chiar agresiuni. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca veniturile lor sunt cu mult peste media salariului pe economie, la o cursa obisnuita un astfel de comerciant realizand un venit minim de 200- 300 de mii de lei pe zi. La un calcul simplu, si tinand cont ca nu platesc bilet de tren, avand o investitie minima, reiese ca, lunar, pot castiga 9 milioane de lei, pe care statul nu ii impoziteaza, inchizand ochii la aceasta afacere. Cele mai solicitate curse pentru aceasta afacere sunt cele spre litoral si celebrul candva, "tren al foamei", adica acceleratul Timisoara- Arad- Iasi.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • La Minis - Primul muzeu apicol din tara

Inginerul pensionar - Kovacs la stupina proprieDe profesie inginer electrotehnic, dar pasionat de apicultura, Arcadie Kovacs gandit ca, la 73 de ani, sa puna in practica cel mai mare vis asau: acela de a strange toate exponatele apicole sub pavilionul unui centru expozitional. In urma cu o luna, dorinta apicultorului din Minis s-a concretizat si de atunci si-a deschis portile Expo Muz - Arpi Apis chiar in curtea locuintei din Minis a impatimitului crescator de albine.
Arcadie Kovacs a gandit expozitia pe doua planuri: de exterior  si de interior. In jurul  muzeului, vizitatorul se familiarizeaza cu baza naturala. Aceasta cuprinde tot felul de plante specifice stuparitului: roinita - cu care se spoieste cosnita spoieste cosnita pentru captarea roiului, pelinul amar - eficient contra unei boli tipice a albinelor, plante si pomi pentru polenizare si cativa supi. In 15 ani, de cand practica apicultura, septuagenarul a deprns unele secrete ale hobiului sau. Astfel de o parte a stupilor, planteaza obligatoriu un Arcadie Kovacs isi prezinta produsele si la expozitii - Virtual Arad News (c)2002 rand de rosii,  care sunt un adevarat paravan contra furnicilor, atat de daunatoare productiei de miere. Fiecare lada pentru familiile de albine are culori diferite, tocmai pentru orientarea albinelor spre stup. In apropierea muzeului, proprietarul are o ladita speciala care adaposteste insecte antifurnica, in ideea de a tine cat mai departe daunatorii de albinele ce-i sunt atat de dragi. Arcadie Kovacs se mandreste cu exponatele sale, dar si cu metodele apicole pe care le foloseste: "La rnine, tot procesul de productie a mierii se realizeaza pe cale naturala, fara nici un fel de ingrasaminte chimice. Eu fac sortimente de miere, nicidecum tone de miere. Calitatea trebuie sa primeze".
In drum spre expozitia propriu zisa, apicultorul nu se rabda sa nu ne dezvaluie inca un secret al naturii: cu ajutorul unui creion special care detecteaza curentul electric, ne demonstreaza ca muscata este singura floare care produce o asemenea energie. Odata ajunsi la locul expozitiei, parca am patruns intr-un univers solar. Dominanta cromatica este galbenul, in toate nuantele sale, purtat cu atata gratie de floarea soarelui, de albine, si de produsele apicole. 
Produse apicole la Muzeul din Minis Apicultorul nu omite sa aminteasca in acest moment numele sotiei sale, Elisabeta, care i-a dat un ajutor nepretuit in toate detaliile legate de design-ul muzeului.
Ghidul vizitatorilor este chiar apicultorul. Oricine este catusi de putin interesat de albine, poate afla istoricul acestora, momentul aparitiei  lor in lumea animala, speciile existente, modul de reactie la frecventele sonore etc. Nu lipsesc nici ustensilele necesare unui apicultor: cosnita, presa manuala pentru fagure, colectorul de polen, capcana de roi - cu rame. Urmeaza partea de produse apicole, intr-o gama cat se poate de diversificata: 15 sortimente de miere naturala, precum si miere combinata cu diferite fructe (mar, prune, caise, visine, ananas. kiwi ) sau cu seminte de floarea-soarelui ori cu usturoi.
Nu lipseste nici ceara folosita pentru realizarea unor obiecte deosebit de interesante. Pentru apicultorul din Minis, cea mai mare realizare in domeniu raman produsul Api EcoVit, inventie proprie. E vorba despre un produs bivalent stimulator si antidaunator - care s-a experimentat deja la Statiunea de cercetare vitivinicole din Ghioroc. 
De ce a dorit cu tot dinadinsul Arcadie Kovacs sa aiba propriul sau muzeu? Ne spune chiar dumnealui: "In Danemarca, consumul de miere pe cap de locuitor este de cinci kilograme/an, in conditiile in care acea tara e importatoare. La noi, in patria mierii, se consuma doar 0,1 kg. Prin acest muzeu, incerc sa popularizez produsele apicole, in special pentru cresterea consumului de miere cunoscuta pentru calitatile sale terapeutice". Din luna mai, de cand a deschis muzeul, apicultorul are vizitatori din tara, dar si din strainatate si este convins ca va reusi sa promoveze acest produs natural al albinelor pe scara larga.

T. Matica - Adevarul

  • Aradenii se pregatesc sa ia cu asalt Litoralul

Grupuri de aradeni in excursii la mareMiroase a vacanta
Litoralul Marii Negre ramane, si in acest an, atractia numarul unu pentru amatorii de vacante departe de casa.Pentru ca, preturile sunt acceptabile, conditiile incep sa se imbunatateasca iar briza si apa marii sunt o adevarata binefacere pentru sanatatea turistilor. Nu putem decat sa constatam ca ca intreg circul pe care l-a initiat, nimeni altul decat ministrul Turismului Dan Matei Agathon, s-a transformat intr-o publicitate benefica pentru statiunile de pe litoralul romanesc. Deja, pe strazile Aradului, lumea se amuza copios pe seama celor care-si vor petrece concediul pe litoral, sfatuindu-i sa stea mai mult la umbra palmierilor, pentru ca temperaturile ridicate sunt foarte periculoase.
Agentiile de turism au intrat in focul torid al verii, scotand pe piata oferte care de care mai tentante. Putem spune, fara sa exageram ca unele dintre cozi s-au mutat la agentiile de turism, la agentiile de voiaj si la agentiile CFR.
Preturi acceptabile
Majoritatea agentiilor de turism au inceput vanzarea biletelor pentru concediile din vara acestui an. Cum era si de asteptat marea cerere este pentru litoral, unde, turistii considera ca preturile sunt acceptabile. Chiar daca pretul unui sejur de sase zile se situeaza intre 3.500.000 de lei 6.000.000 lei, (cu sau fara trei mese incluse) oamenii opteaza pentru hotelurile de peste trei stele, considerand ca merita sa-si ofere minimul de confort dupa un an greu de munca. Cele mai cautate statiuni sunt Mamaia, Neptun, Eforie, Costinesti si Venus. Iar clientii sunt, in mare majoritate, cei de anul trecut care stiu regulile, stiu ce ofera statiunile in cauza si de ce le aleg.
"Sa stiti ca ne aflam in plin sezon estival. Avem turisti care au plecat deja la mare, altii isi cumpara bilete, avand solicitari chiar si pentru luna augusi. Au disparut din mintea oamenilor ofertele de tipul Litoralul social, care nu ofereau mare lucru la pretul derizoriu cu care erau puse in vanzare. Oamenii se uita si la bani, dar si la confort" ne-a declarat un agent de turism.
Grecia ramane in top
In ceea ce priveste preferinta turistilor pentru tarile straine, putem spune ca Grecia se pastreaza pe primul loc in top, urmata de Italia, Spania, Egipt si Tunisia. Si referitor la ofertele externe putem spune doar lucruri bune, preturile variind intre 150-500 dolari, depinde de zile incluse intr-un sejur si de programul excursiei "Pentru excursiile in strainatate opteaza mai mult studentii. Acestia considera ca e bine poata sa viziteze cat mai multe obiective turistice. De marea si de muntele autohton s-au saturat, ei dorind acum sa vada cum se prezinta turismul din cele mai cautate tari europene si nu numai. Preturile sunt destul bune, astfel ca nu ne punem problema ca biletele pentru extern nu vor valorificate" a precizat acelasi agent de turism.
Concluzia care poate trage dupa un raid prin cateva agentii turism este ca ofertele abunda, cererile, de asemenea, mai ramane vazut cu ce impresie se vor intoarce aradenii de pe plajele insorite.

Paula Bulzan si Florin Tomuta - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]