Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 28 martie 2002

  • Adapost pentru copiii strazii

Maria Crainic prezinta informatii despre noul adapost pentru copiii straziiIncepand din luna septembrie, copiii strazii din Arad vor avea acces la un Adapost de zi si de noapte. Aici ei vor putea servi o masa calda si vor face diferite activitati, de la alfabetizare pana la formarea unor deprinderi fundamentale. Centrul este finantat de Banca Mondiala, iar costurile pentru finalizarea acestuia vor ajunge pana la valoarea de 100.000 de dolari. Directia Generala de Protectia Copiluilui Arad a obtinut finantarea pentru Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii. Incepand din septembrie 15 copii ai strazii cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani vor avea posibilitatea sa serveasca o masa calda si sa primeasca o igienizare corespunzatoare. Acest Adapost are ca scop determinarea celor care isi doresc un alt mod de viata, fara a fi obligati insa sa faca acest lucru. Adapostul ofera servicii copiilor strazii prin acoperirea nevoilor de baza, socializarea acestora, consiliere, activitati de ergoterapie, etc. In municipiul Arad se afla aproape doua sute de copii ai strazii care se afla in evidenta Directiei pentru Protectia Copilului. Acestia provin din localitatile din jurul orasului pentru a hoinari si a cersi. Lucrarile pentru construirea adapostului au inceput in urma cu cateva zile si se vor finaliza la sfarsitul acestui an. Copiii care vor trece prin acest Centru vor putea alege intre a hoinari pe strazi sau a se interna intr-un Centru de Plasament, dupa dorinta.

  • Expozitie inedita la Arad

Exponat din expozitia "Curatenia Orasului"Aproape 1000 de fotografii reprezentand munti de gunoaie vor fi expuse pe holurile primariei, pentru ca in ultimii ani, la multe colturi de strada unii arunca la intamplare gunoaie, autoritatile locale s-au gandit sa traga un semnal de alarma. Aceasta cu atat mai mult cu cat Aradul fiind un oras de granita, reprezinta o poarta de intrare in Romania si este tranzitat zilnic de sute de straini. Totul a inceput in urma cu sase luni de zile, cand Societatea de Salubritate din oras a angajat fotografi. Asa se face ca acum, la Primarie exista un album de fotografii, mai mult sau mai putin reusite, toate cu aceeasi tema "Curatenia Orasului". Ideea organizarii expozitiei chiar in holul Primariei, a apartinut edililor orasului care spera ca astfel se va ajunge la un oras mai curat, fotografia demonstrand foarte clar ce se intampla, lume fiind astfel informata si  de indisciplina actiunilor de salubrizare. Aradenii au pareri impartite in ceea ce priveste expozitia de gunoaie, cei mai multi considerand ca nici nu mai trebuie sa mearga la Primarie sa "admire" pozele, pentru ca exponatele pot fi intalnite la tot pasul. Expozitia se va deschide in saptamanile urmatoare, iar intrarea va fi libera pentru toata lumea, chiar si pentru cei care, printre exponate isi vor recunoaste "operele".

  •  Vaccinul antirabic lipseste din spitale

Doctorul Heretiu arata importanta vaccinului antirabicMuscatura unui animal turbat poate fi fatala pentru orice aradean, pentru ca sectia "Boli Infectioase" a spitalului municipal nu mai are vaccin antirabic, iar vaccinul este foarte necesar deoarece in fiecare luna aproximativ 500 de persoane sunt muscate de caini sau alte animale salbatice. Criza vaccinului antirabic a aparut din cauza discutiilor referitoare la sursa de finantare, cheltuielile pentru aceste injectii ridicandu-se la circa  un miliard de lei anual. Pana acum Casa Judeteana de Sanatate asigura fondurile necesare achizitionarii vaccinuului antirabic. Specialistii inca nu s-au hotarat ca in ce categorie sa incadreze acest vaccin. "Vaccinul antirabic, tinand cont ca nu se utilizeaza decat in momentul in care o persoana este muscata de un animal care poate transmite rabia, trebuie sa fie cumparat. Asa a fost cumparat si in anii anteriori, existand in acest sens ordinul clar al Ministerului Sanatatii, de catre unitatile care asigura plata tratamentelor medicale. Aceasta unitate, in Romania, este Casa de Asigurari de Sanatate din fiecare judet. Mi se pare normal ca acesti bani sa vina de la capitolul Profilaxie" ne informeaza doctorul Heretiu. Singurul tratament impotriva rabiei este acest vaccin, o doza costand pana la 300.000 lei, iar un bolnav are nevoi de cinci doze. "In primul rand, rabia nu se poate trata, boala odata aparuta, este mortala in toate cazurile. Nu au fost citate cazuri de rabie care sa se fi vindecat, deci singura posibilitate este prevenirea ei, adica profilaxia rabiei, aceasta facandu-se prin vaccin antirabic. De aceea cei muscati de caini sau de alte animalecare ar putea sa aiba virusul turbarii, trebuiesc vaccinati, tocmai pentru a preveni aceasta boala mortala", continua doctorul Heretiu. Conducerea Casei Asigurarilor de Sanatate considera ca vaccinul antirabic trebuie finantat de la Bugetul de Stat. Pana la gasirea unei solutii, CASS promite ca va continua sa asigure banii pentru cumpararea vaccinului antirabic pentru ca viata aradenilor sa nu fie pusa in pericol.

  • Ce viitor (nu) au tinerii artisti plastici?

Dumitru Serban a deschis expozitia tinerior plasticieniGaleria "Delta" si-a pus la dispozitie spatiul expozitional, timp de o luna, tinerilor artisti plastici, studenti sau absolventi ai Facultatii de Arte de la Universitatea de Vest Timisoara. Astfel, 21 de plasticieni tineri au sansa (pe care in Timisoara nu o au) de a expune in context profesionist, de a se face cunoscuti. Mai mult, cele peste 80 de lucrari de pictura, sculptura, grafica si arta decorativa vor fi supuse unei licitatii, la care viitorii profesionisti vor avea o a doua sansa - aceea de a-si vinde produsele. Toate acestea se datoreaza sculptorului Dumitru Serban, prin dubla sa calitate - cea de presedinte al Uniunii Artistilor Plastici - filiala Arad si cea de decan al Facultatii de Arte din Timisoara. 
Ce inseamna, astazi, sa fii artist plastic? Ce (dez)avantaje ca tanar in aceasta "meserie"? Care sunt perspectivele profesionale ale unui pictor sau sculptor? Se poate trai din arta plastica? 
Acestea au fost intrebarile pe care le-am adresat, in cadrul unei discutii libere, la final de vernisaj, unui grup de plasticieni care expun la "Delta": Dan Dobre, Laurian Popa, Ana-Maria Serban, Miruna Morariu.
Cum stau lucrurile... (sau sumbre perspective)
De la bun inceput am aflat, fara o mare surprindere, trebuie sa o recunoastem, ca "Arta nu e o meserie de viitor", nu este un banal loc comun. Este o realitate pe care tinerii artisti o traiesc pe propria piele. Nici un coleg al lor, din cati cunosc ei, nu traieste doar din arta. Isi gasesc "job"-uri din domenii conexe, cum ar fi in invatamant sau in publicitate. Intre timp, expun pe unde pot, in spatii neconventionale (baruri, cluburi) in general, pentru a se face cunoscuti. Nu pentru a vinde, pentru ca "la vernisaje, vine lumea, se uita, te felicita si pleaca fara sa cumpere" (Dan Dobre) Unii sunt de parere ca nu se cumpara pentru ca nivelul de trai este foarte scazut la noi, altii cred ca oamenii au bani, dar nu ii cheltuie pe arta sau isi achizitioneaza kitsch-uri. "Daca la targurile de masini se cumpara tot, cum sa crezi ca oamenii nu au bani?", spun ei. Intre serviciu si expozitiile intamplatoare, asteapta. Asteapta un contract cu institutii publice sau private, care sa le aduca un venit. Si acela impozitat, iar impozitele pentru artisti in Romania nu sunt mici deloc. Preturile si le stabilesc ei, insa toti potentialii cumparatori se asteapta sa vanda ieftin pentru ca... sunt tineri si nu au cota.
Ce se intampla (bine) "dincolo" si la noi nu
Daca in Romania conditia artistului este umilitoare (in sensul ca el personal este nevoit "sa-i traga de maneca" pe cei eventual interesati), in strainatate de latura marketing se ocupa un impresar. La noi nu exista impresariat artistic si aceasta este unul din obstacolele cu care se confrunta tanarul artist in incercarea de a trai din arta sa. Rolul de impresar il are, (iar) in strainatate, galeristul. O persoana cu studii de specialitate, intr-un anumit domeniu al artei, caruia plasticianul i se "incredinteaza" pentru a-i comercializa produsul, pentru a-l promova. Tot in strainatate, exista un sistem organizat si structurat de concursuri pentru a obtine contracte. Inutil sa mai precizam ca la noi (inca) nu se intampla toate acestea.
***
Pana cand lucrurile vor lua o alta intorsatura in Romania, mai e de asteptat. E o chestiune de legi, de mentalitate, in fine, e de larga perspectiva. Insa la Arad un mic pas s-a facut - expozitia de la "Delta", pe care merita sa o vizitati, macar de curiozitate si pentru a intrezari ce inseamna "noul val". Si un al doilea pas se va face in curand - licitatia organizata de U. A. P.

Catalina Latu - Adevarul

  • Lavinia Betea si-a lansat un inedit volum de versuri

Scriitoarea Lavinia Betea si-a lansat la Arad un volum de versuri...Cunoscut cadru universitar, prozator si documentarist, scriitoarea Lavinia Betea a lansat marti, iesit din tiparele obisnuitului, un volum de versuri. "Linul balans al memoriei". Acesta este un volum de versuri care, dupa cum spunea autoarea "este o dovada ca fiinta omeneneasca nu v-a putea fi nici odata clonata, in ceea ce are ea mai intim, indiferent de timpul in care traim". Volumul surprinde si cuprinde doua etape ale vietii; in prima parte se afla in centru tanara, care devine cu timpul matura, iar faptele vietii sunt vazute cu alti ochi. Lavinia Betea spune ca, de si a surprins prin acest volum de versuri acesta se adreseaza "celor care imi sunt prieteni, celor care mi-au fost, si-mi sunt apropiati in toate drumurile pe care le-am avut si m-au ajutat in scrierea cartilor anterioare. Este o carte de versuri, si chiar daca multi au primit-o cu mirare, eu le raspund cu cuvintele unui mare psiholog, care spune ca limbajul psihologiei incepe in poezie si continua in algebra". "Linul balans al memoriei" a fost scoasa la editura Fundatiei Culturale "Ioan Slavici", iar grafica este semnata, Petru Stoicu.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]