Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 27 februarie 2002

  • Solicitantii de ajutor social au luat cu asalt ghiseele Administratiei Financiare

Aglomeratie mare la ghiseele de la FinanteDe cateva zile, sute de aradeni au luat cu asalt ghiseele Administratiei Financiare pentru a-si ridica adeverintele necesare obtinerii ajutorului social conform legii venitului minim garantat. Potrivit acestei legi, solicitantii de ajutor trebuie sa faca dovada ca nu au venituri obtinute din inchirieri, sau din alte activitati individuale. Zeci de aradeni s-au asezat cu noaptea in cap in fata sediului Administratiei Financiare, pentru a-si depune cat mai repede dosarele. Functionarii celor doua ghisee lucreaza de la ora 7 dimineata, timp de 12 ore pe zi, dar nu fac fata numarului mare de persoane. In ajutorul lor au venit colegi de la alte servicii, care au improvizat ghisee pe coridoarele Finantelor publice. Pentru a nu pune oamenii pe drumuri, conducerea Finantelor a solicitat Oficiului Teritorial de Posta sa detaseze temporar o functionara care sa vanda aici timbre fiscale. Deasemenea, conducerea Finantelor Publice a propus Primariei sa transmita datele solicitantilor, iar dupa verificarea acestora, Finantele sa transmita Serviciului Social adeverintele. Astfel solicitantii de ajutor social nu ar mai fi nevoiti sa stea ore in sir la coada. Oamenii sunt nemultumiti si acuza statul de prea multa birocratie. Ei spun ca pentru fiecare document de care au nevoie, au fost nevoiti sa stea la cozi interminabile.

  • La Santana, un copil batut de profesor, sau o acuzatie care nu se confirma?

Profesoara Sava Lenuta este intrigata de invinuirea adusaSaptamana trecuta, presa locala informa opinia publica despre un fapt petrecut la Santana: o profesoara a fost acuzata ca a lovit un elev, incat acesta a ajuns in spital. Grava acuzatie. Tocmai de aceea ne-am deplasat la fata locului pentru a afla cum stau lucrurile.A fost lovit sau s-a lovit?
Scoala Generala nr. 1 "Sfanta Ana", Santana.
Clasa a V-a C. 
Lazar Marian este elev in aceasta clasa. Sava Lenuta este profesoara lui de romana. Copilul a fost internat la Spitalul Judetean din Arad, avand o umflatura in zona abdominala. El pretinde ca l-a lovit doamna cu bata. Colegii lui spun toti ca, de fapt, s-a lovit in pauza mare de coltul bancii. Unde este adevarul?
Amintiri "incetosate". 
De la inceput trebuie precizat ca, in incercarea noastra de a restabili adevarul faptelor, ne-am lovit de confuzia copiilor in privinta datei cand s-au intamplat lucrurile din saptamana 11-15 februarie. Daca, initial, Lazar Marian a spus ca profesoara l-a lovit marti - cand domnia-sa nici nu era la scoala, fiind in concediu medical - mai apoi a zis ca s-a intamplat miercuri. O alta neconcordanta se leaga de ziua cand s-a lovit de banca elevul Lazar - la inceput colegii au declarat ca vineri, apoi ca joi. Oricum, sa luam ultimele "amintiri": ca profesoara l-ar fi batut miercuri, sau ca baiatul s-ar fi lovit de banca joi. 
Nazdravaniile lui Marian, povestite de colegii lui
Am intrat in clasa a V-a C. Acolo, toti copiii ne-au spus in cor cum Marian "joi (?!) in pauza mare a alergat si s-a lovit de coltul bancii". I-am intrebat daca profesoara Sava Lenuta ii bate. "Nu ne bate. Are un bat cu care mai da in banca, sa faca liniste cand e galagie", ne-au spus. Mai mult, Daniela, Loredana, Alina, Andrei, Claudiu s-au apucat sa ne povesteasca si alte lucruri despre Marian: ca tot timpul se plimba prin clasa, ca nu sta in aceeasi banca, ci se tot muta, ca la ore nu scrie, ca minte ca si-a uitat caietul cand nu si-a facut tema, ca scuipa si injura, ca aduce pasari la scoala, ca se uita cu oglinda pe sub banca. Ei ne-au spus si ca profesoara de romana "pe semestrul I l-a trecut, desi nu merita".
Dirigintele Dumitru Zaharia ne-a spus ca Lazar Marian a fost prins, anul trecut, furand dintr-o alimentara din Santana. Pe semestrul I i-a scazut nota la purtare la 9, desi merita 6 sau 7, insa nu a vrut sa-l demoralizeze. 
Elevul Marian Lazar acuza profesoara... Lui Marian nu-i plac "pocaitii"
Am stat de vorba si cu profesoara Sava Lenuta. Este suplinitoare, s-a apucat de invatamant la 37 de ani, cand i-au murit copiii. "Eu nu ma ating de ei", ne-a spus profesoara, indurerata ca a fost lezata imaginea ei si a scolii. Doamna profesoara nu are nimic cu elevul Lazar, chiar daca e mai neastamparat si nu invata. Insa se pare ca Marian are ceva cu profesoara Sava. El i-a spus in fata, anul trecut "Mie nu-mi plac pocaitii", profesoara apartinand acestui cult.
Mama baiatului, sigura ca doamna l-a batut
Mama lui Marian, Lazar Lucretia ne-a asigurat ca ea nu are de ce sa minta, ne spune doar ce i-a zis baiatul, ca "miercuri seara s-a plans ca il doare in dreapta, fiindca l-a lovit doamna si ca asta s-a mai intamplat." In sprijnul acestei versiuni, mama copilului are spusele colegului lui Marian, Sigmirean Darius. Mama ne-a povestit ca Darius a venit la ei acasa si i-a zis ca "doamna l-a lovit".
Am vorbit si cu Darius. 
El ne-a spus ca joi, prima ora, au avut romana si atunci profesoara l-ar fi lovit. El nu a vazut ca profesoara l-a lovit pe Marian, stie asta fiindca Marian i-a spus. Darius mai adauga ca Marian s-a plans ca-l doare joi, dupa ora a treia, adica dupa pauza mare.
Colegul de banca al lui Marian, Cristian Fascu ne spune ca "in pauza mare, vineri (?!), s-a impiedicat de banca si a cazut cu burta".
Ce spun doctorii
De aceeasi parere este si dr. Bede Major Ildico, din Santana, la care Marian s-a dus vineri pentru a vedea ce are. In opinia medicului, umflatura de pe abodmenul lui Marian dovedea "mai degraba ca el s-a lovit de ceva tare". Dr. Bede ne-a declarat ca nu a vazut nici o urma de lovitura de bat pe pielea copilului.
Internat a doua zi la Spitalul Clinic Judetean Arad, Marian a fost sub supravegherea dr. Dan Mihu. Copilul nu a necesitat interventie chirurgicala, diagnosticul sau fiind "contuzie toraco-abdominala, hematom perete abdominal", adica o umflatura la burta si un cheag de sange in interior. Marian a stat in spital sase zile, dupa care a fost externat.
Marian o tine pe a lui: "M-a batut doamna"
Cu Marian am vorbit la spital, in ultima lui zi de internare. Ne-a spus: "Am vorbit oleaca si doamna m-a lovit cu bata". Asta, spune copilul, se intampla miercuri. El neaga ce spun colegii, anume ca s-ar fi lovit in coltul bancii. I-am intrebat de ce colegii lui spun asta - "Ca le e frica de doamna ca n-o sa-i treaca clasa", a venit raspunsul. Cam ciudat - notele celor din a V-a C la romana sunt chiar bune. Chiar Marian a trecut clasa, desi nu merita (cum spuneau colegii)...
Inspectorul Sorin Haiduc nu confirma acuzatiile... Directorul Scolii: "95 la suta ca copilul a mintit"
Directiunea a dispus imediat efectuarea unei anchete in acest caz. Au fost intrebati colegii lui Marian, care au declarat acelasi lucru pe care ni l-au spus si noua: ca Marian s-a lovit (joi sau vineri???) in coltul bancii. Masuri nu se vor lua decat dupa revenirea lui Marian la scoala. In orice caz, directorul scolii, Cornel Gligor, a afirmat ca: "Pentru mine reiese 95 la suta ca copilul a mintit."
Cuvantul Inspectoratului Scolar
De la Inspectoratul Scolar Judetean Arad s-a ocupat de acest caz inspectorul scolar general adjunct Sorin Haiduc. Domnia sa a intocmit un raport pe care l-a prezentat ieri Consiliului de Administratie al I. S. J., care este in masura sa decida daca ancheta va fi continuata de o alta comisie. Ideea raportului, asa cum ne-a declarat inspectorul Haiduc, este ca "declaratiile elevului Lazar Marian nu se confirma." Asadar, forurile competente ii dau dreptate profesoarei. Noi nu am facut decat sa prezentam toate punctele de vedere ale celor implicati. Ce s-a intamplat cu elevul Lazar Marian nu vom sti suta la suta niciodata. Declaratiile "partilor" sunt contradictorii. In final, este cuvantul elevului Lazar, impotriva cuvantului tuturor celorlalti... 
Un fel de concluzii...
Cazul petrecut la Santana este unul foarte grav. Nu degeaba am alocat atata spatiu elucidarii acestui mister. Era in joc, in situatia in care lucrurile erau privite superficial de catre cei in masura sa le cerceteze, soarta unui cadru didactic. Si acest caz nu este singular. Mai ascunse de ochii presei sau mai la vedere, asemenea fapte se intampla tot mai des in scoli. Elevi care injura profesorul in fata, pustani de 15-16 ani care fac avansuri profesoarelor mai tinere, impertinenti care fac imposibila desfasurarea orei si care - tot ei! - refuza sa iasa afara din clasa, liceeni care isi asteapta dascalul culcati pe banci, si exemplele ar putea continua. 
Elevii sunt aparati prin legi - profesorul nu are voie nici sa se atinga de ei. Dar pe profesori cine ii apara, atunci cand mitocania elevului atinge limita suportabilitatii? Nici daca elevul sare sa bata profesorul, nenorocitului de dascal nu ii este permis sa-l plezneasca pe agresor. A nu se intelege ca suntem de acord cu bataia in scoli. Insa se pare ca recenta "emancipare" a elevilor necesita masuri legislative care sa apere si drepturile dascalilor.

Catalina Latu - Adevarul

  • Accident mortal pe Calea Aurel Vlaicu

Lucian Tanjeala - autorul accidentului din VlaicuO tanara in varsta de 23 de ani a murit in urma unui grav accident de circulatie. Duminica 24 februarie, seara, in jurul  orei 19,30 pe Calea Aurel Vlaicu, la intrarea in localitate, Lucian Constantin Tanjala in varsta de 20 de ani, care conducea cu viteza excesiva un autoturism Ford Mondeo, a parasit partea carosabila si a ajuns pe trotuar, accidentand-o mortal pe Luminita Chiriac in varsta de 23 de ani. Politistii au stabilit ca aceasta era o prostituata care-si racola clientii in aceasta zona a orasului. Soferul a scapat nevatamat, si incercand sa se disculpe, a declarat agentilor de circulatie ca a pierdut controlul volanului dupa o explozie la unul din cauciucurile din fata. Insa, politistii sunt de alta parere, ei excluzand varianta data de sofer si de ceilalti pasageri ai Fordului. Intre timp Politia a inceput o ancheta pentru a stabili inprejurarile in care s-a produs accidentul. In cazul in care soferul va fi gasit vinovat, el va fi acuzat de ucidere din culpa, riscand sa-si petreaca urmatorii ani dupa gratii.

  • Maine, greva de avertisment in invatamant

Cadrele didactice vor declansa greva de avertismentCadrele didactice vor declansa maine, joi 28 februarie, o greva de avertisment de doua ore. Cele patru sindicate din invatamant au format o alianta si au stabilit masuri comune de protest. Personalul didactic este nemultumit de faptul ca i s-a propus o crestere de 5% in locul tichetelor de masa. Ei sunt nemultumiti si de scaderea sporurilor acordate profesorilor din mediul rural. In semn de protest acestia au hotarat delansarea unei greve de protest, maine joi,  intre orele 11 si 13, iar in 11 martie dascalii nu vor intra toata ziua la cursuri. Daca nici in urma acestor actiuni, guvernantii nu vor lua masuri, liderii celor patru sindicate vor stabili care vor fi urmatoarele actiuni revendicative. Intr-un comunicat, alianta reitereaza public "cererea initiala de a avea o negociere cu primul ministru, pentru a gasi solutii de dezamorsare a situatiei conflictuale existente in prezent" In Arad peste 5000 de cadre didactice vor participa la proteste.

  • Sinucidere cu un pistol de impuscat bolturi

Francisc Korponay dupa operatie...Un aradean in varsta de 41 de ani, a incercat sa se sinucida impuscandu-se in cap cu un pistol de montat bolturi. Francisc Korponay s-a dus pentru un control la Spitalul de Psihiatrie. In timp ce sotia acestuia se afla in cabinetul medicului, Francisc a plecat din spital. Cand s-a intors acasa, sotia si-a gasit sotul intr-o balta de sange. Femeia a chemat serviciul de Ambulanta, care l-a transportat de urgenta la Spital unde medicii au reusit sa-i opreasca hemoragia, iar mai apoi a fost operat. " A fost adus in stare generala grava, in coma de gradul IV, cu tulburari respiratorii si hemoragie masiva la locul de patrundere a boltului. S-au efectuat manevre de resuscitare pentru stabilizarea functiilor vitale, dupa care a fost dus direct in sala de operatie" a declarat dr. Florentina Cartojan.  Desi a supravietuit interventiei chirurgicale, barbatul a decedat, ieri, lasand in urma o sotie iubitoare si o fica superba care este eleva la un liceu aradean de prestigiu. Acesta si-a luat viata suparat, pentru ca mai bine de un an era somer. Inca o victima a societatii in care protectia sociala este doar un slogan mult vehiculat in campaniile electorale.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]