Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 26 septembrie 2002

Virtual Arad transmite zilnic reportaje filmate de la sarbatorirea "Zilelor Aradului 2002". Acestea pot fi vizionate facand click pe link-ul Zilele Aradului din pagina principala.

Stirile TVA se gasesc aici

  • Americanii de la CET isi infiinteaza ramura romana

Actele de preluare a CET-ului de catre americani vor fi semnate in curandPrimarul Dorel Popa a discutat ieri cu reprezentantii firmei americane Centurymarc despre actele aditionale care urmeaza sa fie anexate contractului dintre municipalitate si societatea care a preluat in administrare Centrala Electro-Termica. Americanii si-au manifestat disponibilitatea de a intocmi urgent actele necesare definitivarii formalitatilor pentru preluarea CET.
„Joi (astazi, n. red.) va avea loc intalnirea dintre reprezentantii Centurymarc si cei ai firmei Alstom, pentru a se discuta despre continuarea lucrarilor la grupul 2 al CET. Cele doua parti implicate in acest proces s-au întalnit si la Denver, unde au pus la punct detaliile colaborarii. Cei de la Centurymarc se vor intalni tot joi cu reprezentantii unei banci americane si fac demersurile pentru inregistrarea la Camera de Comert a ramurii romanesti a firmei”, ne-a declarat Dorel Popa.
Americanii stau la Arad pana in jurul datei de 3 octombrie. Din informatiile noastre, saptamana viitoare se va organiza o sedinta extraordinara de Consiliu Local, pentru semnarea actelor aditionale cu Centurymarc.

Andrei Ando - Observator

  • O pensionara a castigat autoturismul Dacia de la "Zilele Aradului"

La tombola Zilelor Aradului o pensionara a castigat masinaFlorica Mladin are o pensie de 1.550.000 lei si nu a castigat nici un premiu
Directorul general al SC Gospodarirea Comunala Arad SA,  Edeleni Coloman, a oferit marti premiile castigatorilor desemnati in urma tragerii la sorti de la festivalul "Zilele Aradului". Castigatorul televizorului color s-a prezentat luni pentru a-si ridica premiul. In schimb, ceilalti doi castigatori s-au prezentat la Administratia Strandului Neptun marti, la ora 10,00. Astfel, castigatoarea frigiderului Arctic, Neli Cismas (44 ani), este plecata in concediu, premiul fiind ridicat de fratele acesteia. Si castigatoarea autoturismului Dacia 1310, Mladin Florica, s-a prezentat pentru a-si ridica premiul. Florica Mladin este pensionara de un an de zile, are 54 de ani, a lucrat la spital si are o pensie de 1.550.000 lei lunar. Masina va fi folosita de fiica acesteia, care nu este casatorita. Florica Mladin a spus ca nu a castigat nimic niciodata si ca nu se astepta sa castige marele premiu, pentru ca "cineva mi-a spus ca este aranjata tragerea la sorti". Luni, castigatoarea a fost vizitata de fetita care a facut extragerea, care a retinut adresa. Florica Mladin a marturisit ca participa la festivaluri si ca a depus bilete atat sambata, cat si duminica.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Lia Ardelean asa cum nu o cunoaste multa lume. "Eu stapanesc banii si nu ei pe mine"

Lia Ardelean este si un prosper om de afaceriNascuta in 20 ianuarie 1959 la Arad, Lia Ardelean este, dupa unele horoscoape Capricorn iar dupa altele Varsator. Desi parintii au locuit in cartierul Gai, studiile medii le-a facut la "Elena Ghiba Birta", iar mai apoi Facultatea de Tehnlogie Chimica la Timisoara. In anul IV, la 22 de ani s-a casatorit, iar patru ani dupa aceea, a venit pe lume Mihaita. Mihaita are acum 17 ani si este elev in clasa a XI-a la Colegiul "Moise Nicoara".
Repartitia a primit-o la Combinatul de lianti Deva, pentru ca "era cel mai aproape de casa si era tren direct. Asta cu toate ca erau posturi bune la portelanuri."
Pe sotul ei, fost fotbalist la "Vagonul" l-a cunoscut prin intermediul prietenei sale, atunci prietena cu Gigi Boruga.
Un sot cu rabdare si tact
–A fost dragoste la prima vedere?
– Pe atunci, eu aveam un prieten si nu aveam motive sa ne certam. Ne-am despartit  atunci cand am intrat la Facultate pentru ca eu plecasem la Timisoara iar el la Petrosani. Sotul meu a avut rabdare si tact si a asteptat momentul prielnic. Mi-a placut foarte mult faptul ca desi erau fotbalisti si aveau renumele de neseriosi, in prezenta mea, toti colegii si prietenii lui erau deosebit de politicosi. Mi-a placut intotdeauna sa fiu respectata. Asa am fost educata. Tatal meu nu m-a batut niciodata, intotdeauna imi explica ceea ce este bine si ceea ce este rau.
"Parintii mei au fost oameni deosebit de ambitiosi. Tata era presedinte la CAP iar mama, gestionara la Vagoane. Isi doreau sa aiba copii care sa-i depaseasca atat profesional cat si ca stare materiala si s-au si implicat in acest sens. De aceea noi am fost inscrisi la scoala in centru. Acolo insa am simtit foarte mult diferenta dintre mine si ceilalti copii, care erau din centru si deci, din alte categorii sociale. In vacante, in timp ce colegii mergeau in tabere si excursii, pe noi parintii ne puneau sa muncim in gradina. Asa ca, spre deosebire de ei, eu abia asteptam sa inceapa scoala sa scap de munca. Si in restul zilelor, cand veneam de la scoala parintii ne puneau sa muncim in gradina. Dimineata ma trezeau la ora doua si mergeam sa vand zarzavaturile la piata. Cand am mai crescut mi-a fost rusine de colegi si profesori care veneau in piata, dar acum nu inteleg de ce, pentru ca nu este o rusine sa lucrezi."
Lia Ardelean spune ca desi aparent pare foarte sensibila este un om foarte puternic. "Desi sunt cunoscuta ca o fire modesta, cred ca putini ar fi putut sa faca ceea ce am facut eu." spune ea.
"Principalul defect al meu este tocmai  sensibilitatea, iar calitatea este cu siguranta ambitia. Am muncit foarte mult , am fost serioasa dar daca nu aveam si sansa in viata nu cred ca as fi reusit."
Cea mai neagra perioada
"Perioada  1989 a fost cea mai neagra perioada a vietii mele, atunci cand am avut probleme mari de sanatate. Cred ca oricine care vede stampile, retete si trimiteri la Oncologie se gandeste la moarte. Primul soc atunci cand mi-au spus medicii ce am a fost puternic. Ma apuca plansul pe strada,  mai ales ca, baiatul mea avea pe atunci patru ani. Va dati seama ce era in sufletul meu. Ma gandeam ca nu mai am mult de trait si ca trebuie sa fac cat pot de mult pentru copil. Desi eram constienta ca latura materiala nu o va putea inlocui niciodata pe cea sufleteasca. Am facut atunci tratament  si m-am simtit mai bine, dar medicii mi-au spus ca va trebui sa  fiu consultata periodic deoarece nu se stie niciodata cand si cum va evolua boala. Acum refuz sa ma mai gandesc la acest lucru, mai ales ca ma simt bine."
"In doua luni am castigat salariul pe un an"
Faptul ca in 1993 a inceput afacerea cu mobilier a fost o intamplare. "Pe atunci cautam o mobila pentru mine si nu gaseam. Dupa cateva luni de cautari la magazine, am incercat sa caut si la fabrica si am sunat la fabrica de mobila din Craiova, direct la conducere. Cred ca au fost surprinsi si am starnit curiozitatea directorului de acolo, astfel ca am obtinut una din garniturile de mobila pregatita pentru o expozitie ce nu a mai avut loc. Atunci lucram ca laborant la Universitatea "Aurel Vlaicu" si aveam de ales intre a ma inscrie la doctorat pentru a-mi continua cariera didactica si a incepe o afacere. Era o decizie greu de luat pentru ca eram educata sa am un loc de munca stabil etc. Atunci, sotul meu a fost cel care a contribuit foarte mult la  luarea deciziei, el fiind mai libertin in gandire. Am ales o cale de mijloc: mi-am luat 2 luni concediu fara plata, spunandu-i doamnei decan ceea ce vreau sa fac. In cele doua luni am castigat salariul pentru un an, asa ca i-am spus doamnei decan care este situatia, i-am multumit pentru intelegere si  am ramas sa conduc firma".
-Ati cooptat in afacere si membrii familie?
-Nu, afacerea o conduc singura, nu-mi place sa fiu condusa. La inceput eu am fost si director si magazioner si vanzator. La un moment dat, dupa cativa ani de activitate, dupa ce s-a vandut o garnitura de mobila, pana muncitorii au inceput sa monteze alta in loc, eu m-am pus sa matur praful ce se depusese in acel loc. Cineva a venit in acel timp si mi-a spus ca o cauta pe Lia Ardelean. Cand i-am spus ca eu sunt mi-a accentuat ca o cauta pe doamna patrona. A fost foarte surprins sa vada ca eu eram patrona, pentru ca eu eram in trening si maturam cot la cot cu angajatii.
Evolutia firmei a fost  extraordinara. Ma ingrijora cati bani castigam. Am inceput sa-mi fac tot felul de probleme, eram pe capul celor de la Garda Financiara sa nu cumva sa incalc vre-o lege din necunostiinta. La un moment dat, am adunat toata mobila parintilor intr-o camera iar in restul incaperilor din casa lor am facut expozitie de mobila. Abia dupa aceea am inchiriat spatiul de la Casa de cultura a Sindicatelor. Am avut insa si momente foarte grele. Am prins de exemplu perioada falimentului de la Banckoop. Si nici acum nu ne-am recuperat banii. Mai primim, asa cu taraita cate 500 de mii de lei, 1milion.
"Imi place sa privesc barbatii cu superioritate"
-V-a schimbat faptul ca ati inceput sa castigati multi bani?
-Nu m-a schimbat cu nimic. Eu stapanesc banii si nu ei pe mine. Imi place mai mult sa fac bani si de aceea nu sunt risipitoare. Imi permit mici mofturi poate chiar mai putin decat isi permit alte doamne care primesc banii de la soti. Ma imbrac frumos dar nu cu lucruri scumpe. Nu port foarte multe bijuterii sau blanuri.
- Cum simtiti ca va privesc femeile?
– A…, ati atins un subiect foarte bun. Eu cred ca nesansa femeilor sunt tocmai femeile. Suntem multe, destepte dar nu suntem unite si cred ca ar trebui sa existe un inceput. Trebuie sa recunoastem valoarea acelora care o au si sa le sustinem, promovand cat mai multe femei care sunt de valoare. Astfel vom reusi sa dovedim ca suntem intr-adevar bune. Eu trebuie sa recunosc ca imi place sa privesc barbatii cu superioritate.
Ca si imbracaminte, Lia Ardelean prefera stilul clasic "datorita faptului ca atat ca om de afaceri cat si ca politician trebuie sa am o tinuta decenta."
Lia Ardelean a obtinut frumoase rezultate si in politicaCel mai mare regret…
...al Liei Ardelean este faptul ca are foarte putin timp pentru baiatul ei,  Mihai. Intotdeauna insa, indiferent de ora, de obicei seara tarziu, cand ajunge acasa,  intra la el in camera si daca doarme si nu pot sta de vorba il saruta. "Intr-o seara - isi aminteste ea - cand am intrat in  camera lui, evident ca el dormea  si intamplator am vazut pe birou un bilet pe care  Mihai a scris ca, daca am intrat la el in camera si l-am sarutat sa semnez biletul. Astfel copilul meu a vrut sa se convinga ca fac acest lucru in fiecare seara. Va dati seama daca nu vedeam biletul de pe birou ce s-ar fi intamplat? Mi-a dat Dumnezeu un copil bun si destept. Mihai isi doreste sa intre in lumea dura a afacerilor."
Sotul, cel mai bun bucatar
Legat de familie, ea spune ca fara intelegerea familiei nu ar fi reusit. "Ce m-as fi facut daca seara cand ajung eu acasa, la ora 10, 11, sotul meu sa ma intrebe unde am fost, cu cine m-am intalnit, sa imi faca scene de gelozie ori sa ma intrebe ce mananca. Duminica de exemplu, el preia bucataria si ne serveste, inclusiv micul dejun. Este un bucatar bun si o dovedeste si atunci cand iesim la cate un gratar cu prietenii la padure. Pentru ca sunt atat de obosita imi dezamagesc prietenii, deoarece  doar mananc si dorm. Sotul meu este cel care face glume, care intretine atmosfera si ma salveaza."
Desi multa lume ar fi invidioasa pe ceea ce Lia Ardelean numeste "caminul nostru", imobilul construit cu aceasta destinatie in ani destul de multi inca nu este finalizat. O casa mare, neterminata, undeva la marginea cartierului Gai, in fata careia, atunci cand noi am ajuns pentru documentare, ne astepta sotul Liei Ardelean, in echipament de lucru, deoarece tocmai sosise de la camp, acesta ocupandu-se de agricultura. Lia Ardelean recunoaste ca nu-i place sa gateasca de loc dar in schimb crede ca nimeni nu face atat de bine curatenie ca si ea. "Desi am putin timp liber, atunci cand ma pun sa fac curat  incep de la a scoate toate lucrurile din dulap, la mutatul mobilei pentru a curata toate locurile etc."
Si in cazul doamnei Ardelean se potriveste zicala cu croitorul nu are haine, pantofarul pantofi etc, deoarece nici camerele Liei Ardelean nu sunt inca toate mobilate. "In toate ar mai fi cate ceva de facut, dar nu am timp"- se disculpa aceasta. As mai fi vrut sa amenajez spatiile verzi din jurul casei si sa finalizam cat mai repede halele pentru inceperea productiei de mobila. Dar nu am timp. Nici pentru concedii nu am timp. De exemplu, din 93 si pana in 98 nu am facut nici un concediu. Toate concediile mi le petrec in tara, imi place sa aud ca se vorbeste romaneste in jur. Am vazut si alte tari, atunci cand l-am insotit pe Mihai intr-o excursie in Italia, Franta si Spania. Mi-a placut foarte mult Coasta de Azur, sutele de fantani arteziene din Spania. In schimb, celebra Venetie nu mi-a placut deloc. Impresionat de aceasta excursie, baiatul meu a dorit mai apoi sa mearga sa viziteze si Parisul, insa fiindca era destul de scump, i-am spus ca va merge daca isi va castiga el banii necesari. Astfel, l-am trezit cateva zile, cu noaptea in cap, pentru a merge la piata sa vanda recolta tatalui sau. Banii obtinuti i-am dat lui, dar dupa ce a vazut cat de greu se fac banii mi-a spus ca nu mai vrea sa mearga la Paris sa strice banii.
"Eu in politica dau, nu iau"
Nu s-a gandit niciodata ca va intra in politica. "M-a cooptat  d-na doctor Dihelu in 1996. Nu am facut parte pana atunci din nici o alta formatiune politica si am optat pentru ca PUR era un partid condus tot de un om de afaceri, Dan Voiculescu, realizat profesional si material si care a demonstrat ca vrea sa faca efectiv ceva pentru oameni. La o scara mult mai mica, eu cred ca la Arad si eu fac acelasi lucru." Ascensiunea in politica a Liei Ardelean a fost tot la fel de rapida ca cea din afaceri. Imediat dupa alegerile din 1996, presedintele filialei aradene s-a retras, iar condu-cerea de la Bucuresti a optat pentru mine.
-Nu v-a fost greu si in afaceri si implicata  in politica.?
-Nu mi-a fost foarte greu, desi eu nu ma consider om politic, pentru ca eram obisnuita sa muncesc si, in plus, intotdeauna am fost pe aceasi lungime de unda, cum se spune, cu Dan Voiculescu.  Intotdeauna ideiile care veneau de la Bucuresti erau ceea ce eu doream sa pun in aplicare ori erau deja aplicate de mine.
- Unde este mai greu, in politica ori in afaceri?
-In politica este mult mai greu sa razbesti decat in afaceri. Indiferent cat este de greu in afaceri, poti sa reusesti si pe cai cinstite. In politica trebuie sa lasi  mult de la tine.
-Ati fost dezamagita in acest sens, pana acum?
-Deocamdata nu, dar nu ar fi o tragedie. Eu in politica dau, nu iau. 

Camelia Tuduce Berar - Occident

  • Cersetorii romani din Ungaria au salariu fix

Ioan Milea a fost racolat pentru cersetorie in UngariaRomanii de etnie rromales continua sa incerce sa mearga la cersit in strainatate. Ieri-noapte, o prima parte a unei retele a fost depistata de politistii de la punctul de trecere a frontierei Nadlac. Trei persoane au fost retinute, iar soferul, de nationalitate maghiara a fost acuzat de complicite la trafic ilegal de persoane. Foarte bine organizate, retelele de cersetori tigani care merg sa intinda mana pe strazile Budapestei gasesc forme tot mai diverse in incercarea de a trece granita. Politistii de la Nadlac au depistat, intr-un autoturism, o persoana cu ambele picioare amputate care era transportata de un cetatean maghiar. In urma cercetarilor, s-a descoperit ca soferul fusese platit pentru acest transport de doua importante figuri ale retelei, care urmau sa ajunga, tot in Ungaria, cu un autobuz ce efectueaza curse regulate Arad-Budapesta. O data ajunsi, cersetorii erau platiti cu un salariu fix in valoarea de aproximativ 2000 de forinti si li se asigurau cazarea si o masa calda. Ioan Milea, cersetorul depistat de politisti, spune ca nu stie exact cat castiga pe zi, pentru ca banii raman la cei care se ocupa de el. Soferul sustine ca nu stia ce urma sa faca persoana pe care o transporta, dar recunoaste ca i s-au promis 10.000 de forinti pentru a o duce la destinatie.

Alciona Popovici - Agenda zilei

  • Proaspat renovat - Spitalul din Savarsin isi redeschide portile

Spitalul din Savarsin a fost renovat - Virtual Arad News (c)2002De la sfarsitul lunii mai, Centrul de Sanatate din Savarsin, cunoscut ca "Spitalul din Savarsin", s-a transformat intr-un adevarat santier, la cerinta Inspectoratului Sanitar de Stat. Din 1995, data la care aceasta institutie me-dicala s-a redeschis, dupa doi - trei ani de repaos, spitalului i s-a adus o singura renovare, de mici proportii. Acum, lucrarile de igienizare se impuneau, asa incat, precizeaza dr. Cornel Sala, medic specialist, seful Centrului de Sanatate Savarsin, s-au efectuat lucrari de reparatii ale acoperisului, inlocuirea pardoselii vechi din lemn cu o alta, din beton, raparatii ale tavanului si ale peretilor interiori, amenajarea unui punct de sterilizare, a unei camere pentru materiale de curatenie, precum si zugravirea incaperilor, respectiv vopsirea lemnariei. Lucrarile au taraganat ceva vreme, din cauza faptului ca banii necesari pentru achizitionarea materialelor si pentru plata manoperei au fost primiti esalonat. In acest sens, s-au pus la bataie atat sume din fondul Centrului, cat si bani primiti din partea Primariei Savarsin si a Primariilor din localitatile din apropiere: Varadia, Birchis, Bata, Barzava, Petris. In total, valoarea investitiei se ridica la peste 100 de milioane de lei. Ajutorul financiar al Primariilor se explica prin faptul ca Centrul de Sanatate Savarsin a fost si este cea mai apropiata institutie medicala unde locuitorii din zona beneficiaza de ingrijiri medicale in regim de spital. Numarul de paturi disponibil la ora actuala este de 15, iar personalul medical de aici trateaza cazuri ce tin de ramura "medicina generala".Dr. Cornel Sala aprecia ca, in cursul acestei saptamani, Centrul isi va deschide portile in straie si mai albe, pentru pacientii din imprejurimi.

Teodora Matica - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]