Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 26 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Comisarul Moldovan se intoarce

A inceput procesul de demilitarizare a Politiei...Procesul de demilitarizare a politiei a inceput
Procesul de demilitarizare se va realiza treptat, pana in 2006, perioada in care o parte din structurile Ministerului de Interne (MI) vor trece in subordinea Ministerului Administratiei Publice. Politia Romana, Politia de Frontiera, Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, Oficiul National pentru Refugiati, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si Corpul Pompierilor Militari vor fi demilitarizate, singura structura care va ramane militarizata fiind Jandarmeria Romana. Costurile procesului au fost estimate la aproximativ doua mii de miliarde de lei, insa acestea vor fi etapizate. Pana in anul 2006, 60.667 de politisti vor deveni civili. Potrivit Legii Statutului Politistului, care este aplicata de vineri, la aproape trei luni de la intrarea in vigoare a noii Legi de organizare si functionare a Politiei Romane, politistul devine "functionar public civil cu statut special". Gradele se vor echivala cu noile grade profesionale, politistii impartindu-se in corpuri si grade profesionale. Corpul ofiterilor de politie cuprinde gradul de chestor, care il va inlocui pe cel de general, chestor principal de politie - general de divizie, gradul de comisar-sef de politie il va inlocui pe cel de colonel, comisar - fostul lt. colonel, maiorii vor deveni subcomisari de politie, gradul de inspector principal il va inlocui pe cel de capitan. In statut mai sunt prevazute pentru corpul ofiterilor gradele de inspector si subinspector, care il va inlocui pe cel de sublocotenent. Prin statut, politistilor li se restrange exercitarea unor drepturi si libertati. De exemplu, politistii nu au voie sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice sau sa exprime in public sau la serviciu opinii sau preferinte politice. Ei nu pot participa la greve, mitinguri sau demonstratii. In schimb, ei pot constitui asociatii cu caracter profesional, stiintific, umanitar, cultural sau sportiv. O alta mentiune expresa care apare in statut este aceea ca politistului ii este interzis sa provoace suferinte fizice sau psihice unei persoane, cu scopul de a obtine de la aceasta sau de la o terta persoana informatii sau marturisiri. Politia poate folosi informatori si politisti sub acoperire pentru culegerea de informatii folosite apoi ca probe intr-un proces in instanta.
Noua lege a Politiei mai prevede si infiintarea Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, cu rol consultativ, care va functiona atat in Bucuresti, cat si in judete. Acest organism are in componenta sa, pe langa reprezentanti ai Politiei, si reprezentanti ai comunitatilor locale. Sarcina sa este de a-i consulta pe toti membrii comunitatii locale si ai organizatiilor nonguvernamentale in legatura cu prioritatile in domeniul sigurantei publice, de a stabili coordonatele programelor anuale ale Politiei, de a identifica si de a strange fonduri si mijloace suplimentare necesare prevenirii infractiunilor si de a evalua periodic performantele Politiei.

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Un aradean va ramane in strada pentru a recupera averea familiei

Un aradean incearca sa recupereze pamantul unde se afla turnul CETPamant mostenit sub turnul de la CET
Ilie Lupan, un pensionar aradean, incearca sa recupereze averea care a apartinut familiei sale. In anii '80, familia Lupan, care locuia intr-un salas la marginea Aradului, a fost evacuata fortat impreuna cu peste 100 de animale, pentru ca pe terenul respectiv sa se contruiasca actualul CET Arad.
Familia Lupan nu a fost despagubita. Ilie Lupan, fiul sotilor Lupan, se lupta acum cu birocratia pentru a recupera ceva din averea familiei sale.
Ilie si-a vandut deja doua masini, mobila si urmeaza locuinta.
Salasul Ghilin a fost ras cu buldozerul
Familia Lupan si-a cumparat salasul din Campul Ghilin numarul 6 in anul 1958. Ei aveau o gospodarie frumoasa, cu livada de peste un hectar, cu sute de animale care ajungeau la stat, fiind contractate. In toamna anului 1980, la salas a venit un reprezentat de la partid care le-a spus ca trebuie sa plece pentru ca totul va fi ras cu buldozerul. Pe locul respectiv urma sa fie construita o noua realizare a epocii de aur, CET Arad. A doua zi, de dimineata, au fost taiati cei peste 200 pomi fructiferi si a venit buldozerul care a ras casa si grajdurile. Familia Lupan a ramas in camp cu 8 cai, 10 vaci, 40 porci, 50 oi si peste 100 de gaste, rate si gaini. Cu greu a gasit un grajd in care sa se mute, unde sotii Lupan au dormit impreuna cu animalele. Statul nu i-a despagubit cu nimic, considerand ca pentru familia Lupan este o adevarata onoare faptul ca pe proprietatea lor va fi construit CET Arad. Despre teren li s-a spus ca apartine CAP Secera si Ciocanul 23 august Livada, iar casa era doar un salas.
CET-ul, vandut americanilor
Ilie Lupan este, de cativa ani, pensionar, cu o pensie de 1,6 milioane lei. Dupa aparitia Legii 10/2000, pentru el a inceput calvarul. I s-au solicitat numeroase acte, iar pentru a le obtine a fost nevoit sa-si vanda doua masini si mobila din casa. Cum comisia ii cere mereu alte acte, considerand ca nu este suficient ceea ce are, Ilie Lupan este acum in situatia de a-si vinde casa. El a platit pana acum zeci de milioane pentru schite si acte doveditoare, bani pe care, din pensia de 1,6 milioane lei, nu avea de unde sa-i obtina.
CET Arad a fost vanduta, peste noapte, americanilor. In acest timp, Ilie Lupan isi vinde masinile, mobila si se pregateste sa-si dea si apartamentul pentru a face fata birocratiei impuse de comisia de aplicare a Legii 10/2001. El spune ca nu i se pare normal ca el, pe pamantul caruia s-a construit CET-ul, sa fie purtat cu vorba, in timp ce CET-ul sa fie dat cadou americanilor. Ilie Lupan vrea sa fie despagubit pentru nedreptatea pe care i-a facut-o regimul comunist. El lupta pentru a primi doar ceea ce a apartinut familiei sale. Dar, pentru a-si vedea visul cu ochii, Ilie Lupan risca sa ramana in strada.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fantanele inghite in sec. Regia de apa a pus bomfaierul pe bransament

La Fantanele locuitorii protesteaza pentru apa...De 20 de ani vatra localitatii Fantanele e prevazuta cu retea de apa. "Cel putin, asa spuneau rapoartele facute inainte de '89", afirrma un localnic. Pentru 140 de familii din localiate apa curenta nu mai era un vis. Sau un raport evident masluit. Dupa sacrificii financiare oamenii au reusit sa-si construiasca o retea proprie de distributie a apei pe o lungime de 1284 de metri liniari. Bucuria le-a fost insa spulberata, spun ei, de un lucrator al Regiei Autonome Apa-Canal (R.A.A.C.}care a disupus taierea tevii bransate la magistrala uzinei de apa. Localnicii sunt revoltati lansand diverse ipoteze. Ei spun ca ar fi vorba de un sabotaj politic si afirma ca s-ar fi cerut si spaga ...
Proteste la Primarie
Peste 30 de localnici erau adunati sambata dimineata in fata Primiriei din Fantanele unde protestau impotriva faptuui ca un lucrator al R.A.A.C. a dispus taierea liniei de alimentare cu apa potabila. Presedintele comitetului de introducere a apei curente in Fantanele, Petre Lasc ne spune: "Am introdus apa pe cont propriu, dupa ce am obtinut avizele necesare. Daca cei de la Consiliul Judetean ne-au spus ca nu sunt bani pentru investitii, in aceasta zona am pus mana de la mana si am facut lucrarea in regie proprie. Dl. Militaru - de la Uzine de apa ne-a bransat la retea. Dupa trei zile a venit Inspectia in Constructii de la Bucuresti iar vineri seara la 20,30 dupa ce a adus "Sanepidul" ne-au taiat teava cu bomfaierul" afirma indignat Petre Lasc. El crede ca a existat rea-intentie din partea lucratorului R.A.A.C. Mai mult, unele voci afirmau, fara a putea proba insa, ca li s-ar fi cerut spaga de 1000 de dolari... Ar mai fi de mentionat un element care nu e de neglijat: pentru o astfel de lucrare costurile estimate erau de doua miliarde de lei. Pe locuitorii din Fantanele i-a costat doar 500 de milioane de lei. Petre Lasc crede ca s-a creat un precedent.
"Exemplul nostru ar putea fi urmat si de alte localitati ceea ce nu stiu daca le convine firmelor autorizatee sa introduca apa potabila". Alti localnici erau mult mai vehementi. Huidu Floarea Maria spune ca are doi copii mici acasa pe care nu poate nici sa-i spele ca lumea. "Suntem sase persoane in total. Ne descurcam greu. Am platit peste 4 milioane de lei pentru apa si acum ne-o taie. "Daca-i prindeam eu, le taiam capu"'...
Dumbrava Mircea: "Murim de foame cu salarii si pensii de mizerie. De ce nu ne-a spus care e problema si o rezolvam Daca trebuie sapat, bateam toba in sat, se adunau oamenii si sapam cat trebuia. Pot sa opreasca robinetul si sa-l sigileze, nu sa taie teava..."
Margea Costel (consilier local): "Consider ca e o actiune politica. Ca am avut eu initiativa, de la P.D., si nu altii. Eu am apa acasa dar am vrut sa ajut majoritatea oamenilor care sufera din cauza  lipsei acesteia. Am umblat din timpul meu liber si m-am silit sa iasa bine... Unde s-a mai vazut in lumea asta sa-i oferi unei regii 140 de abonati "la cheie", fara nici o investitie si sa fii refuzat?"
Vicepresedintele CJA - Gheorghe Falca promite rezolvarea problemei"Daca apar imbolnaviri cauzate de apa - e deja infractiune!"
Pe marginea acestui subiect am purtat o discutie cu inspectorul-sef al Inspectiei Sanitare de Stat (I.S.S.), Mihai Tarcus. El ne-a declarat ca a fost chemat vineri de dl. Militaru la Fantanele."Chiar daca s-a facut racordul trebuiau sa aiba si avizul nostru. R.A.A.C. s-a oferit sa faca spalarea si dezinfectia capatului de racord. Dupa aceea trebuie sa se faca o curatire periodica, cu recoltari de probe, asa cum prevede legea. Din punctul nostru de vedere punerea in functiune a unei de retele constituie un risc. Daca apar imbolnaviri, si se dovedeste ca au aparut in urma consumului de apa de la noua retea cel care a dat aprobarea racordarii intra in sfera infractionalitatii", apreciaza Tarcus. El considera ca locuitorii din Fantanele nu au de ce sa se ingrijoreze precizand ca vor avea apa chiar daca se va mai intarzia cateva zile. "important e sa aiba apa curata. Trebuie sa inteleaga ca noi incercam sa-i protejam de pericolul izbucnirii unei epidemii hidrice", a incheiat Tarcus.
Falca promite ca se va rezolva problema
Multi dintre protestatarii din Fantanele apreciau taierea racordului principal de apa al localitatii e o decizie politica, partidul de guvernamant vrand sa-i dea astfel "o palma" vicepresedintelui C.J.A., Gheorghe Falca (P.D.). El spune insa ca nu e vorba de o decizie politica afirmand ca racordul principal in magistrala nu e facut bine. Au taiat teava ca sa faca racordul normal. O sa merg si eu maine (n.r.: astazi) sa vad la fata locului care e problema Oricum cred ca nu sunt motive de ingrijorare si se pot gasi solutii pentru remedierea situatiei neplacute. Vicepresedintele-C.J.A. (institutie in subordinea careia se afla R.A.A.C.) mai spune insa ca nu toti viitorii abonati la apa potabila si-au facut corect bransamentele din fata casei. Unii au sapat santuri doar de 50 de centimetri desi adancimea normala e de 80 de centimetri. "Daca reteaua "pusca" la iarna din cauza inghetului cine va mai fi revoltat atunci? Mai exista si problema subdimensionarii conductei. Pana la urma Inspectia in Constructii le-a dat avizul dar cu conditia de a nu creste numarul de abonati", a precizat Falca.
Dupa cum evolueaza lucrurile se pare ca situatia este in curs de rezolvare. Totul e ca locuitorii din Fantanele sa aiba rabdare si sa inteleaga ca o astfel de investitie trebuie facuta temeinic, dupa toate STAS-urile, pentru a nu avea suprize neplacute peste cateva luni. Pe de alta parte merita consemnat faptul ca nici primarul, nici viceprimarul nu au fost in mijlocul protestatarilor. Primarul a refuzat sa vina si stea de vorba cu presa sosita la fata locului. Daca exista un lider "luminat" in fruntea comunei - care sa le explice clar oamenilor cum stau lucrurile - poate nu se ajungea le o astfel de situatie limita.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • S-au afisat rezultatele la "bac". Aproape jumatate din candidatii prezenti au fost respinsi

Au fost afisate rezultatele de la a doua sesiune de bacalaureatIn cursul zilei de ieri, s-au facut publice rezultatele examenului de bacalaureat. La cea de doua sesiune a bacalaureatului s-au inscris 380 de candidati, din care au fost prezenti 370 de absolventi de liceu. Conform informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Arad, la aceasta sesiune a examenului au fost admisi 237 de candidati, in timp ce 138 au fost respinsi. "Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat este de 62,70%." - ne-a declarat inspectorul scolar general adjunct, Mihai Matekovits. Eventualele contestatii pot fi depuse in cursul zilei de astazi, iar rezolvarea acestora se va face pana la data de 28 august. Rezultatele finale vor fi afisate in data de 29 august. Conform rezultatelor partiale, examenul de capacitate a fost promovat de mai multi candidati decat examenul de bacalaureat. Ramane de vazut daca in urma contestatiilor se vor produce mari modificari la procentul de promovabilitate.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Utistii au fost jaloane la Piatra-Neamt

Ionut Popa e trist din cauza rezultatuluiIn 7 octombrie 1956, "Batrana Doamna" a simtit gustul umilintei pentru prima data, pierzand cu 9-0 partida cu Flacara Ploiesti. Pe parcursul anilor, UTA a mai fost ingenuncheata de Steaua si Dinamo cu 6-0. A trebuit sa treaca ceva ani ca echipa pregatita in prezent de Ionut Popa sa mai paraseasca o data umilita un meci. 6-0 este un scor care nu poate fi scuzat in nici un fel. Ceahlaul Piatra Neamt a jucat tot cu 11 jucatori, arbitrul intalnirii, Alexandru Deaconu, s-a achitat bine de sarcina avuta, echipa gazda a abordat jocul dupa un 0-5 in prima etapa, deci FC UTA nu are nici o scuza. Cum de altfel nici Ionut Popa nu poate invoca faptul ca a aruncat in atac doi atacanti, alcatuind o echipa ofensiva, si ca echipa textilista a fost aplaudata la scena deschisa atunci cand si-a creat mai multe ocazii de gol. 6-0 spune mult mai multe. Lotul avut la dispozitie de tehnicianul UTA-ei este cu mult sub pretentiile impuse de primul esalon, omogenizarea echipei sufera, pregatirea s-a inceput tarziu, fotbalistii aradeni sunt mai mult incurcati de un psiholog decat ajutati sa depaseasca tracul din partide, iar unii dintre ei nici macar nu se pot numi fotbalisti. Poate doar purtatori ilegal de ghete de fotbal. Dar nici aceste nu pot fi acceptate de suporteri ca fiind motivele infrangerii de la Piatra Neamt. Ionut Popa, elegant cum il stim, la finalul meciului a declarat ca-si asuma intreaga raspundere pentru acest insucces. Degeaba. Tabela lui "Pinalty" si acum indica un sec 6-0. Mai apoi, antrenorul "Batranei Doamne" a mai spus ca fotbalul din Divizia A se joaca cu fotbalisti, aducandu-si aminte pe cine a trimis in teren si mai exact ce au facut, sau mai bine zis ce nu au facut acestia. Din pacate, altii nu avem. Chestia cu am avut ghinion ca nu am inscris noi mai intai nu tine Mister! Fotbalul se joaca pe goluri, marcate nu primite.

Daniel Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]