Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 26 aprilie 2002

  • Sedinta extraordinara la CLM. Consilierii au primit CET cu bratele deschise

In CLM s-a votat pentru trecerea CET in administrare localaTaranistii s-au impacat cu Dorel Popa?
Consiliul local s-a intrunit, ieri, in sedinta extraordinara, avand doar trei proiecte de hotarare pe ordinea de zi, care nu au ridicat probleme in randul alesilor locali. Mai mult, la "Diverse", au reusit sa socheze prin "politeturi", declaratii uluitoare de "disponibilitate la conlucrare" intre opozitie si reprezentantii partidului de guvernamant.
Impunsaturi "de samanta", pentru CET
Sedinta a debutat cu aprobarea protocolului de predare-primire a CET, si a Conventiei propusa Guvernului de reprezentantii aradeni. Gheorghe Hutiu a propus ca in respectiva Conventie sa se mentioneze ca lucrarile la Grupul 2 vor fi finalizate in anul 2004. Aceste afirmatii au fost contrate ironic de Doru-Sever Puia: "Ma bucur ca domnul Hutiu are idei. Ii reamintesc, insa, ca a facut parte din Comisia de negociere, dar si-a dat demisia." Dorel Popa a subliniat ca "aceasta forma este rezultatul a mai multe ore de negocieri (...) nu cred ca este atat de important si o modificam acum". 
Razboi Popa - Marian, doar de ochii lumii? 
Ovidiu Marian a solicitat primarului sa i se puna la dispozitie procesul-verbal al ultimei runde de negocieri, cea in care a fost semnat protocolul. Dorel Popa i-a taiat-o, insa, scurt: "V-am prezentat procesul verbal in forma finala. Aceasta v-o prezentam, si suntem mandri de ea." 
Peste 8 miliarde lei pentru venitul minim garantat 
Consilierii au aprobat, ieri, o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli. Hotararea a venit ca efect a avizului primit din partea CJA privind repartizarea catre bugetele locale a sumelor pentru asigurarea ajutorului social pe luna martie, respectiv, a ajutorului pentru incalzirea locuintei aferent lunii februarie. 
Terenurile si... "Marea lmpacare" 
Ce a fost, intr-adevar, extraordinar la sedinta de ieri, a fost punctul "Diverse". Totul a pornit de la o informare a consiliului, facuta de primarul Dorel Popa, privind posibilitatea de a apare nemultumiri in randul unor cetateni, care platesc chirii enorme pentru terenurile din jurul caselor, fata de cei care, conform unei hotarari ale CLM, urmeaza sa primeasca, gratuit, terenul "aferent"
Amalia Aslau a subliniat ca "atunci cand am luat aceasta hotarare (n.r. ai carei initiatori au fost Ovidiu Marian si Marcel Chiscan), nu am fost suficient de bine documentati. Sunt, totusi, 78 de hectare de teren. Asa cum am dat Hotararea la vremea respectiva, trebuie sa vedem cum o putem schimba". 
La randul ei, Rodica Borza a declarat: "Putem ajunge la o Hotarare corecta. Trebuie sa clarificam notiunea de teren aferent, si sa vedem care este posibilitatea de dezmembrare a terenului". 
Avand in vedere faptul ca Marcel Chiscan (alaturi de grupul pe care-l reprezinta) ne- a obisnuit sa nu "ierte" nimic in cadrul sedintelor CLM, intr-un mod nefiresc, acesta a declarat, cat se poate de senin: "Impreuna cu colegul meu, Ovidiu Marian, suntem dispusi sa colaboram cu Executivul pentru a face o metodologie (!). Noi am incercat s reglementam o carenta legislativa. Ni se pare o anomalie sa fii proprieter pe casa dar nu si pe teren". 
Amalia Aslau a demonstrat ca "si-a facut temele", prezentand situatia clara a numarului de case nationalizate si a suprafetei terenului aferent acestora, dupa care, duse cu aceeasi politete (exagerata - comparativ cu ce ne-au obisnuit consilierii), discutiile ne-au dat de inteles ca alesii nostri vor sa faca ceva, dar nu se stia cum...
Sever Puia l-a apostrofat atunci pe primar, intuind probabil,ca discutiile vor continua la nesfarsit: "Imi pare bine, domnule primar, ca ne-ati organizat sa lucram dezorganizat". Tinand cont de propunerea consilierului, Dorel Popa a aratat, la randul sau disponibilitatea... Rodicai Borza de a se alatura opozitiei. 
In concluzie, se pare ca nu se va "imparti" teren gratuit proprietarilor, decat pana la o suprafata de 500 de metri patrati.

Simona Mazare - Observator

  • Autoritatile au pornit lupta cu drogurile

Prefectul Ungureanu s-a implicat in lupta impotriva drogurilorAutoritatile locale sunt in alerta din cauza cresterii alarmante a consumatorilor de droguri. La nivel national sunt foarte multi tineri dependenti de droguri iar in Arad chiar prefectul s-a implicat in lupta impotriva acestui flagel. Pentru inceput, toate institutiile de invatamant aradene sunt verificate de catre o comisie a Prefecturii. Astfel se urmareste evitarea consumului de droguri in randul elevilor. Prefectul Dan Ungureanu ne-a declarat " Avem o pozitie ferma de combatere activa a consumului de droguri in scoli, a consumului de bauturi alcoolice, a pornografiei si a tuturor activitatilor antisociale. Ne-am preocupat primadata cu sensibilizarea cadrelor didactice"  Prefectul spune ca primele persoane care pot depista elevii ce se drogheaza sunt chiar cadrele didactice. De aceea el recomanda acestora sa organizeze lectii deschise despre pericolul la care se expun copiii atunci cand consuma droguri. El este convins ca daca li se explica elevilor care sunt consecintele drogului asupra sanatatii, ei vor intelege mai bine si nu se mai impune astfel interventia organelor abilitate.

  • Noul cod rutier baga in sperieti soferii. Amenzi cat cinci salarii...
Noul cod rutier a fost contestat de soferii amatori si profesionistiGuvernul a adoptat un nou proiect de lege privind circulatia pe drumurile publice. 
O lege ce ar putea sa ne aduca pe noi, soferii, in situatia de a plati o amenda de pana la zece milioane lei in cazul depasirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise de lege, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata si a semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale, precum si in situatia in care autovehiculul nu opreste la semnalul regulamentar al politistului. 
O lege ce este vehement contestata de soferi, atat amatori cat si profesionisti, o lege cu amenzi comparabile cu cele din tarile europene cu traditie. Insa, daca in Germania, de pilda, platesti 300 Euro pentru depasirea vitezei maxime admise, la un salariu de aproape 2000 Euro, in Romania platesti 10 milioane lei la un salariu net de 2-3 milioane lei. Asta inseamna ca trebuie sa muncesti 3-4 luni de zile pentru a plati o astfel de amenda. Sigur, ca ideal este sa nu gresim pentru a nu fi amendati dar, parca si nivelul amenzilor este cu mult peste puterea financiara a omului de rand. Mai ales ca, in general, cei care isi permit sa puna zece milioane jos cand au fost surprinsi incalcand regulamentul, au relatii si nu pot fi atat de usor amendati.
• Alcoolicii si toxicomanii - fara permis
In premiera, persoanele care sufera de alcoolism, toxicomanie sau sunt dependente de substante sau medicamente contraindicate conducerii autovehiculelor nu vor avea dreptul de a participa la examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Daca un pieton va fi accidentat de un autovehicul dupa ce pietonul a sarit dintre doua masini, fara a putea fi observat dinainte si constituind, deci, un obstacol imprevizibil, soferul masinii va fi absolvit de orice vina. Tot in premiera, acest proiect de lege interzice circulatia in municipii sau in orase a vehiculelor cu tractiune animala sau care folosesc animale de povara.
• Amenzi cat cinci salarii!
In privinta amenzilor, cuantumul acestora este cu mult peste posibilitatile reale ale unui salariat. Conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie constituie contraventii si se vor sanctiona cu amenda de la cinci milioane lei la zece milioane lei si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 90 de zile. Aceleasi sanctiuni vor fi aplicate si in cazul depasirii cu mai mult de 50 kilometri pe ora a vitezei maxime admise de lege, nerespectarii regulilor de trecere la nivel cu calea ferata si a semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale, precum si in situatia in care autovehiculul nu opreste la semnalul regulamentar al politistului. 
Depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoare rosie a semaforului sau la nivelul trecerii de cale ferata, schimbarea directiei de mers prin incalcarea marcajului longitudinal continuu si neacordarea prioritatii de trecere constituie contraventii si se vor sanctiona cu amenda de la trei milioane lei la cinci milioane lei si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 60 de zile.
Patrunderea in intersectie la culoarea rosie a semaforului electric, incalcarea normelor referitoare la folosirea pe timp de noapte a luminilor de drum, depasirea cu mai mult de 30 kilometri pe ora a vitezei maxime admise, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor care au acest drept si neprezentarea in termenul legal la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul rutier fara victime constituie contraventii si se vor sanctiona cu amenda de la un milion de lei la trei milioane lei si cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioada de 30 de zile.
Amenzile pentru incalcarea regulilor de circulatie vor creste simtitor• Cine nu plateste sta la inchisoare
Soferii, in marea lor majoritate, se declara nemultumiti de cuantumul amenzilor, amenintand cu manifestari de strada. Cu toate acestea, tot conducatorii auto recunosc ca aceasta este singura modalitate pentru ca soferii si pietonii sa devina mai civilizati in traficul rutier.
Dan Stefia, sofer de taxi spunea ca: "Mi se par foarte mari amenzile propuse de noul cod rutier. Sigur ca toti incercam sa nu incalcam legea insa, totusi, parca ar fi trebuit ca si amenzile sa fie aliniate la nivelul castigului. Daca ajung sa fiu obligat sa platesc o amenda de 10 milioane de lei, trebuie sa muncesc trei luni ca sa imi scot parleala. Ma intreb insa, ce se va intampla cu cei care nu isi permit sa scoata din buzunar o astfel de suma. Acestia, din cate stiu, vor fi pasibili de inchisoare contraventionala..."
Si soferul profesionist Cristian Borza considera ca "amenzile depasesc orice imaginatie. Vom fi probabil cu mult mai civilizati pe drumul public dar cred eu ca si aceasta isterie a amenzilor va tine vreo trei zile, ca orice minune. Sa ne amintim de ordinul cu centura de siguranta... Dupa parerea mea daca vor fi amendati toti cei care gresesc, fara exceptii, se va face ordine pe drumul public." 
Un sofer amator Ludovic Jiva este de acord cu noul cod rutier, mai mult "cred ca era timpul sa devenim mai civilizati. Daca nu putem deveni europeni decat cu cutitul la os atunci asa sa fie..."
• "Alcoolemie stabilita prin expiratie"
Adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al judetul Arad, col. Teodor Lupsa vede acest nou cod rutier ca fiind o masura ce "ne aliniaza la reglementarile vest europene asupra legislatiei rutiere. Ca si o chestiune de noutate, pe langa amenzile mari, va fi o noua modalitate de stabilire a alcoolemiei din aerul expirat de sofer. Sigur ca acest lucru se va realiza cu ajutorul unei aparaturi ultramoderne. Se introduc intr-un aparat special datele celui depistat dupa care acesta sufla o perioada de timp. Imediat, aparatul emite o hartie in care scrie negru pe alb alcoolemia stabilita la fata locului, fara recoltarea de probe biologice. In privinta amenzilor sunt de acord ca sunt mari, dar haideti sa vedem si ce aviz va da Ministerul de Interne, al Apararii, Sanatatii, Transporturilor si desigur Sindicatul soferilor. 
Cred ca acesta este un mijloc de ai determina pe soferi sa se comporte mai corect pe drumurile publice. Cu toate acestea problema de fond nu va fi rezolvata atata timp cat capacitatea traficului este cu mult depasita la noi in oras. Este posibil sa scada numarul accidentelor, dar nu cred ca aceasta masura va fi un factor determinant. In schimb, este sigur ca aceste amenzi vor crea o atitudine si mai proasta fata de cei care le aplica, politistul de pe strada. Pentru a elimina aceasta impresie incercam sa lasam cat mai putin la latitudinea politistului si cat mai mult la cheremul aparaturii cu care vom fi dotati. In acest sens vom primi in curand si aparate radar mult mai performante..
."
Una peste alta, acest cod rutier daca va fi aprobat in aceasta forma va da nastere cu siguranta la foarte multe comentarii "pro si contra..."

Sorin Ghilea - Adevarul

  • Perspective optimiste pentru statiunea Moneasa

Moneasa va deveni cea mai atractiva statiune din vestul tarii - Virtual Arad News (c)2002Statiunea Moneasa ar putea deveni in cativa ani una dintre cele mai atractive zone turistice din vestul tarii. Consiliul judetean va intocmi un proiect in cadrul unui program Phare pentru finantarea lucrarilor de infrastructura. Acesta prevede redarea in circuitul turistic a pesterii Moneasa, amenajarea unei partii de schi si a unei baze sportive, trasee turistice in muntii Codru Moma, realizarea unui centru de informare turistica si modernizarea drumului judetean dintre Moneasa si limita de judet. Bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de aproape 3,9 milioane de euro, aproape 60% din investitie urmand a fi acoperita din fonduri Phare daca proiectul va fi aprobat. Peste 800.000 euro vor fi alocati din fondul national de dezvoltare locala, iar Consiliul judetean va contribui cu 320.000 de euro.

  • Burse de doua milioane de dolari pentru elevii aradeni, la Colegiul National Moise Nicoara

Colegiul National "Moise Nicoara" - "pepiniera" pentru universitatile de prestigiu din lumeIn cadrul Colegiului National "Moise Nicoara" din Arad, liceu de elita de zeci de ani in orasul de pe Mures, accesarea de burse la universitati renumite a ajuns o banalitate. In ultimii ani, citeva zeci de absolventi au ajuns studenti ai universitatilor din SUA, Germania, Franta sau Japonia. Anul acesta, se considera ca a fost atins un record, 12 elevi aflati in anul terminal accesand deja burse la universitati din Statele Unite, valoarea acestora depasind doua milioane de dolari. Ei vor studia la Harvard, Princeton sau Yale. Singura problema majora pentru ei este insa sa se decida la care universitate anume sa mearga, pentru ca unii au reusit sa fie admisi la 6-7 universitati, toate de mare prestigiu. Aradenii care invata deja in strainatate se intalnesc anual, in vacanta de Craciun. Experienta celor care au ajuns studenti este transmisa elevilor din anii terminali ai colegiului, care se pregatesc sa le calce pe urme. Din pacate insa, prea putini dintre ei mai doresc sa revina in tara dupa terminarea studiilor.

Sorin Trocan - Editia de Vest Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]