Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 25 iunie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • A inceput examenul de bacalaureat

A inceput prima sesiune a examenului de bacalauret...Aproximativ 2750 de absolventi ai claselor a XII-a au inceput ieri prima sesiune a examenului de bacalaureat, cu proba orala la limba si literatura romana. Pentru probele scrise programate incepand de luni, 1 iulie, au fost redactate cate cinci variante de subiecte la fiecare disciplina de concurs.Absolventii care vor participa la examenul de bacalaureat vor sustine in 26 si 27 iunie proba orala la limba moderna iar in 28 si 29 iunie, proba orala la limba si literatura materna. Ziua de 1 iulie este dedicata probei scrise la limba si literatura romana, iar 2 iulie, probei scrise la limba si literatura materna. Proba scrisa la disciplinaDin toamna, Andrei Boros este student la Universitatea Harvard obligatorie a profilului va fi sustinuta in 3 iulie, iar proba la alegere, la una dintre disciplinele corespunzatoare specializarii, va vea loc in 4 iulie. Proba la alegere va fi sustinuta a doua zi. Rezultatele vor fi afisate in 7 iulie, contestatiile putand fi depuse in ziua urmatoare. Rezultatele finale vor fi afisate in 11 iulie.
Bacalaureatul este o etapa foarte importanta pentru alegerea unei cariere. De notele pe care absolventii le obtin la acest examen, va depinde admiterea la universitate, asa ca fiecare se lupta sa obtina o nota cat mai buna.
La Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad, exista insa o categorie speciala de candidati care nu sunt foarte preocupati de notele pe care le vor obtine. Ei au fost deja admisi la cele mai prestigioase univeritati din strainatate.  Cu toate acestea ei simt emotiile bacalaureatului, pentru ca orice examen este o noua provocare pentru a-si demonstra valoarea.
Andrei Boros, va pleca in toamna, la Universitatea Harvard, unde a obtinut o bursa intreaga. Totusi si el va lupta sa obtina o nota cat mai mare la examenul de bacalaureat, pentru ca este in joc onoarea lui de elev premiant.
12 absolventi ai Colegiului National "Moise Nicoara" din Arad au fost acceptati cu burse integrale la universitati de prestigiu din strainatate, unii elevi avand de ales intre 6-7 oferte de prim rang. 
Valoarea totala aburselor pe care le-au primit absolventii aradeni, depaseste doua milioane de dolari.

  • Vara "Anului Caragiale" a debutat cu temperaturi de pomina

O baie la strand te ajuta sa treci peste fierbinteala zilei - Virtual Arad News (c)2002Dintre romanii afectati de canicula, aradenii sunt "campionii rezistentei"
Daca n-ai timp de strand si nici de apa minerala gratis, incerci leacuri babesti
Caldura mare, monser!... Nici o conversatie nu se leaga, nici un gand nu e la locul lui, in contextul firesc. Incerci sa incropesti o discutie in jurul unui subiect, cu un amic (sau inamic) oarecare, si invariabil ajungi la un "... da ce zici de caldurile astea?". Daca esti nervos sau suparat, adrenalina sau tristetea ti se transforma in blazare, daca esti calm sau vesel, la fel, tot la blazare ajungi... de parca constanta termica ar fi un pol filosofic o fatalitate, sau ceva de felul acesta. Meteorologii ne mint, matern aproape, ca afara sunt "doar" 36-38 de grade Celsius, da tu stii ca Celsius acela era suedez, si la ei, acolo, in Scandinavia... o fi. Caci altfel, nu te-ai simti, pur si simplu ca intr-o etuva
Prim-ministrul insusi a luat in serios caldura mare
din vestul tarii (Banatul si Crisana par zonele cele mai afectate de canicula din tara); nici "sudistii" nu se simt prea bine si, iaca, citim ca si vecinilor nostri bulgari le-a sosit randul. Adrian Nastase a trimis un comunicat special, ieri de dimineata, spitalelor si directiilor de sanatate publica aradene, prin care indeamna la masuri de precautie sporite privind preventia si tratamentul persoanelor afectate de temperaturile ridicate, in spitale si punctele de prim-ajutor din zonele aglomerate. Asadar, e groasa, fratilor!... Cele mai afectate persoane par a fi varstnicii indeosebi cei hipertensivi sau/si suferinzi de spasmofilie, dar, paradoxal, cele mai multe cazuri de socuri calorice s-au semnalat, in municipiul nostru, la tineri. Aceasta i-a facut pe colegii din presa locala sa titreze ca "Aradenii sunt rezistenti la caldura". Comparand situatiile rezultate din confruntarea datelor statistice, Aradul e chiar "campionul rezistentei la caldura" avand in vedere ca in Cluj-Napoca s-au inregistrat, saptamana trecuta, chiar 20 de internari de urgenta pe zi, iar in Timisoara, 10. Sa se datoreze aceasta stare de fapt (doar) existentei "oazelor racoroase" locale, ca Strandul Neptun, Padurile Ceala si Vladimirescu, Balastierele Homoc, Ghilin, Ghioroc etc.?...
Si chirurgii se confrunta greu cu caniculaIn doua zile de arsita doar sase internari
la urgente, la Judeteanul aradean , tineri care s-au expus prea mult la soare, la "ore nerecomandate" (12.00- 17.00) si au suferit insolatii sau socuri calorice. Discutam, in biroul directorului Directiei de Sanatate Publica (DSP), cu dr. Ioan Crasnic, seful acestei institutii, cu dr. Dorin Lazar, directorul Spitalului Judetean (SDA) si cu directorul economic Butaru, Sintetizam: "S-a luat legatura cu toti directorii de spitale, nu neaparat pentru ca domnul prim-ministru ne-a cerut-o expres... Sau dispus masuri spitalicesti suplimentare, pe doua cai: Pentru bolnavii din spitale neingradirea vizitelor de la apartinatori, astfel incat acestia sa le poata aduce... ceea ce noi, dependenti de un buget sarac, nu le putem oferi; dieta hidrica minima le este, oricum, asigurata, dar de apa minerala gratuit... nu prea poate fi vorba... nici noi, cadrele, nu ne putem lauda. Ceea ce am mai primit de la unii binevoitori, am repartizat la bucatarie (unde sunt 50 de grade) si la cei de la sterilizare (la fel). Masuri suplimentare s- au mai dispus la etajele 4 si 5 unde, in limita bunului simt, permitem folosirea ventilatoarelor "de noptiera". Pentru bolnavii adusi la spitale o echipa va repara, in cursul zilei de azi (ieri n. n.) toate defectiunile de la laboratoarele de interventie prevazute cu aer conditionat; personalul de la prim-ajutor a fost dublat".
Nimic in plus despre locurile de munca unde nu se da, gratuit, apa minerala, sau unde, in cazul cand indicii maximi de temperatura sunt atinsi (si, de trei-patru zile, sunt!) nu se dispune oprirea programului de lucru. Societatile care-si permit "luxul de a respecta legea" ce prevede toate acestea (in fapt, un H. G. de mai acum un an), ofera angajatilor ceea ce tre- buie..., care nu, nu. 
Pentru a te bronza trebuie sa suporti si caldura...Zile si nopti ca acestea explica succesul strandului
si lupta la limita machiavelismului extrem pentru postul de director acolo... Media de vizitatori zilnici depaseste 25.000 de oameni toti amatori de lichide... cuantificate in bani buni.
Nu cred ca e cazul sa detaliem. A!, sa nu uitam: consilierii locali si-au schimbat ora de intalnire pentru sedintele in care decid soarta municipiului: de la ora 14.00, la 9.00 dimineata.
Functionarii din Consiliul Judetean lucreaza pana la ora 16.00, cu o ora mai putin decat de obicei. Noptile sunt inca si mai insuportabile: la etajul patru al unui bioc obisnuit de cartier, acoperisul incins, din bitum, de deasupra capului bietului orasean, face ca temperatura camerei sa ajunga pe la 45-47 de grade. Pas de mai munceste cu spor!.
O reteta babeasca zice ca daca-ti infasori incheieturile mainilor si picioarelor in fese subtiri, udate cu apa rece, poti sa "furi" vreo 2-3 ore de somn. Dar riscul mare e sa raceqti bocna cum a patit-o si subsemnatul...

Lucian Valeriu - Observator

  • In sfarsit... convorbire cu dl. Aurel Damian, directorul SC "RECONS" SA
Convorbire cu directorul Recons - Aurel Damian - Ce se mai aude, d-le director, in legatura cu "celebra" hotarare privind atribuirea gradinilor in Arad?
- Celebra in sensul de trista amintire pentru ca si acum nu-mi dau seama ce a fost in capul acelui prefect care a blocat o hotarare fireasca, normala.
- Sa reamintim pentru cei care poate au uitat. In sedinta din 28 noiembrie 2000 - gratie si la propunerea a doua minti luminate, Marcel Chiscan si Ovidiu Marian - Consiliul Local adopta Hotararea cu nr. 356 conform careia cei care au cumparat casele in baza Legii 112/1995, odata cu anexele gospodaresti li se atribuie si curtea si gradina. Corect?
- Corect, cu precizarea ca acestea - curtea si gradina - li se atribuie gratuit, conform cunoscutei Legi nr. 18 din 1991. Din pacate insa si impotriva oricaror logici prefectul de atunci a atacat in instanta aceasta hotarare.
- De ce? Oare nu este la mintea cocosului ca daca ti se vinde casa trebuie sa primesti si curtea?! Ca altfel te trezesti intr-o situatie demna de Pacala si de Tandala: eu, sunt proprietarul casei, dar proprietarul curtii este altcineva, asa ca atunci cand ies din casa sa ma duc la... Prefectura trebuie sa-i cer voie proprietarului curtii ca sa pot trece!
- Normal, altfel incalcati o proprietate straina si cel in cauza va poate da in judecata! Daca pana atunci nu-si face el "judecata". La fel stau lucrurile si cu gradinile: adica eu am casa, dar gradina nu mi se atribuie mie, ci unui strain.
- Culmea absurdului ar fi fost ca gradina sa fie atribuita unei persoane, curtea alteia si casa celei de a treia persoane!
- Da, asa este si tocmai de aceea Primaria a atacat hotararea prefectului la Curtea de Apel din Timisoara care, evident, a anulat-o. Lucru de asteptat, dar, iata, pana la a se ajunge aici s-au pierdut si au trecut aproape doi (!) ani de zile! Poate ca lucrurile puteau fi grabite, dar in cursul procesului a aparut Legea nr. 10, cea cu retrocedarea unor imobile si de-abia acum situatia s-a limpezit definitiv.
- Bine, bine, dar Legea 10 nu priveste pe cei care si-au cumparat legal imobilele si cu toate acestea ei au fost - si sunt - inca intr-o situatie paradoxala: sunt proprietarii casei, dar nu si a curtii sau gradinii care oricand pot fi atribuite altcuiva!
- Si asa s-a si intamplat in cateva cazuri, de unde, va dati seama, ce circ a iesit!
- Bun, acum, lucrurile s-au lamurit: exista o Hotarare de Consiliu, exista o Hotarare definitiva a Curtii de Apel din Timisoara, ce se mai asteapta?
- Sincer sa fiu nici eu nu prea stiu, noua amanare fiind cauzata, de cativa consilieri care socotesc ca unii vor primi, gradini prea mari. Gradini prea mari insemnand gradini de peste 4000 de metri patrati.
- Cati aradeni detin gradini de peste 4.000 de mp? Aveti o evidenta?
- Categoric si ea arata clar ca din cei 3080 de posibili beneficiari de gradini doar opt (!) au gradini de peste 4.000 de m.p., cei mai multi, circa 70% avand gradini sub 500 de m.p.
- Ce solutii au propus consilierii carcotasi?
- Mai multe, printre care atribuirea gratuita a 500 sau 1000 mp, restul suprafetei urmand a fi cumparata. Eu nu hotarasc si nu presez pe nimeni dar as dori sa se ajunga cat mai repede la un final pentru ca "Recons"-ul - societate care administreaza inca aceste gradini - Gradinile vor fi atribuite proprietarilor... are de recuperat circa trei miliarde de lei reprezentand chiria restanta pentru aceste gradini.
- Nu inteleg un lucru: exista o Hotarare a Consiliului Local, cea din 28 noiembrie 2000, confirmata de catre Curtea de Apel, si cand, in sfarsit, ea ar putea fi aplicata, este blocata pentru ca patru consilieri nu sunt de acord. De ce mai trebuie acordul celor patru cand in 28 noiembrie 2000 Hotararea a fost adoptata legal cu o majoritate confortabila?
- Si eu m-am intrebat si ma intreb…
- Cum s-a procedat in alte judete in privinta acestor gradini?
- In general, ca la Arad. Ba mai mult, chiar si judetul Arad, Consiliul Local Santana de pilda, a aplicat o asemenea hotarare inca de acum doi ani. Ce-i drept insa ca Legea 112/1995, ca atatea alte legi este foarte confuza. Astfel dupa ce intr-un paragraf ea spune ca imobilul se vinde impreuna cu terenul aferent, putin mai jos vine si adauga "terenul ramas fiind al statului si el poate fi inchiriat contra cost". Ei, bine, unii au inteles prin terenul aferent - si asa a judecat si Consiliul Local in noiembrie 2000 - casa, curtea si gradina, in timp ce altii, socotesc terenul aferent doar terenul de sub casa. In acest din urma caz casa in care locuiesc este pe terenul meu, dar cusca cainelui - pentru ca este in curte - este pe terenul statului si pentru a ajunge la caine sa-i dau apa trebuie sa am un contract cu statul pentru curte.
- Asa ne trebuie! Apropo, cand statul a preluat - si nationalizat - cu acel Decret 223 - unele case cum s-a pus problema "terenului aferent"?
- Cum sa se puna? Normal, el preluand si nationalizand nu numai terenul de sub casa, ci si curtea si gradina.
- La luat a mers usor, dar la dat acelasi stat, sau mai exact unii dintre istetii nostri de consilieri gandesc altfel!
- Se mai uita si altceva, si anume faptul ca dand gratuit gradinile si curtile celor care au cumparat casa, asa cum este de bun simt, statul isi va recupera o parte din pierdere - daca aceasta se poate numi pierdere - prin impozitul pe teren pe care-l percepe.
- Care este atitudinea Prefecturii in aceasta privinta?
- Dl. Dan Ungureanu a spus din capul locului ca data fiind Hotararea Curtii de Apel din Timisoara care este definitiva si irevocabila gradinile si curtile trebuie restituite celor care sunt in drept, adica celor care au cumparat casele. Evident, mai putin acele gradini care au fost revendicate in baza Legii 10.
-  In concluzie, care va fi finalul acestei povesti absurde?
- Din cate am inteles in cateva zile sau cel mai tarziu de la 1 iulie a.c. va incepe actiunea de aplicare a Hotararii 356/2000. Pentru aceasta insa vom publica in prealabil in presa locala de ce acte este nevoie pentru primirea gradinilor si curtilor.

- In sfarsit…

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Sediu ultramodern pentru ONADO Arad

La Arad s-a inaugurat noul sediu ONADOUn om de afaceri din Arad, a pus la dispozitia filialei locale a Organizatiei Nationale pentru Apararea Drepturilor Omului un sediu in valoare de 500.000 de dolari. A doua filiala din tara, dupa cea de la Timisoara, organizatia aradeana s-a ales cu un sediu dotat la nivelul standardelor europene, cu mult peste locatiile Amnisty International, din Viena sau Linz. Cabinete de studiu, birouri de lucru, sali de conferinte si apartamente pentru cazarea oaspetilor, sunt doar cateva din functiunile, oferite de Carol Ungar aradenilor, a caror drepturi fundamentale au fost calcate in picioare de autoritati. "Toate sesizarile se vor rezolva prin interventia facuta, in numele cetateanului, la organele in drept, sau in caz extrem, la instantele judecatoresti din Romania. In opinia noastra, acestea nu sunt cu nimic mai prejos decat cele din Comunitatea Europeana", ne-a declarat Carol Ungar, care este si presedintele filialei aradene a ONADO Romania. Ungar, care s-a intors in tara dupa 1990, ca om de afaceri, a organizat si finantat sarbatorirea Zilei  Nationale a Romaniei  la Hotelul Hilton din Viena. Manifestarea, fara precedent in capitala Austriei, face ca si astazi, desi au trecut opt ani de atunci, sa se vorbeasca elogios in cercurile  diplomatice, despre  modul exclusiv in care Romania si-a serbat reintregirea neamului. Incepand de ieri, sediul ONADO sta la dispozitia aradenilor care se pot adresa celor doi juristi, angajati ai filialei, pentru orice problema legata de drepturile omului.

Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Micii producatori de oua, scosi de pe piata

Micii producatori de oua vor trebui sa-si marcheze produseleO instalatie pentru marcarea oualor costa 8.000 dolari
Vanzarea oualor a fost reglementata de Guvern in urma cu putin timp. Astfel, ouale vor putea fi comercializate numai daca vor fi marcate cu data la care au fost produse, producatorii sau agentii economici care vor sa vanda acest produs fiind obligati sa isi procure echipamentele necesare marcarii.
O instalatie necesara acestei operatiuni costa circa 8.000 de dolari, lucru care va pune in dificultate micii producatori. Masura, apreciata de consumatori si chiar de patronatul crescatorilor de pasari ca fiind necesara, ar putea totusi determina o crestere a pretului oualor, intrucat cei care fac investitia trebuie sa si-o si amortizeze. Nemarcarea datei constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre doua milioane de lei si 20 de milioane de lei. Executivul a adoptat aceasta decizie in urma controalelor efectuate de ANPC, din care a rezultat faptul ca cele mai multe cazuri de toxiinfectie alimentara au aparut din cauza comercializarii oualor stricate, infestate cu germeni de tip Salmonella, a caror dezvoltare este favorizata de lipsa conditiilor igienico-sanitare. Guvernul a mai decis ca depozitarea, transportul si expunerea la vanzare oualor sa fie efectuate numai in spatii care asigura o temperatura de maximum 14 grad Celsius. Au fost interzise depozitarea, expunerea la vanzare si comercializarea oualor in aceleasi locuri destinat vanzarii carnii, produselor din carne, laptelui, produselor lactate sau a altor produse alimentare nepreambalate si pastrate in spatii cu temperaturi ridicate.

Marinela Barla - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]