Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 24 iunie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Accident rutier cu semne de intrebare

Un accident care pune semne de intrebare...O masina a ars ca o torta si doua femei si-au pierdut viata  in urma unui controversat accident produs pe drumul judetean care leaga localitatile aradene Craiva si Beliu.
Ipotezele privind cauzele tragicei intamplari conduc pe piste diametral opuse: accident sau crima.
Vineri noaptea, ocupantii unui camion au fost fara voia lor martorii unor scene de groaza. Intre Craiva si Beliu, in santul soselei, ardea un autoturism Seat Leoni, focul propagindu-se dinspre motor spre partea din spate a autoturismului. Pe geamul facut zob al portierei soferului atarna piciorul unui om, semn ca cel care conducea masina a reusit sa sparga geamul, dar nu a putut sa-si salveze viata. Pompierii din Ineu au gasit in interiorul masinii trupul carbonizat al lui Morar Ildiko (40 de ani), din Bekescsaba, Ungaria, si pe cel al oradencei  Ana Corina Erdei (32 de ani).
Ancheta a stabilit ca femeile, care au spus la plecarea din Oradea ca merg la Arad, au fost de fapt la un cunoscut vrajitor din satul Lunca Teuzului, profitand de luna plina din noaptea fatidica, despre care se spune ca e la dezlegarile facute de vraci. Politistii nu au putut stabili daca este vorba despre un accident provocat de o scurgere de benzina sau despre o crima. 
Focul a izbucnit din cauza unei scurgeri de benzina in zona motorului, care a aprins, initial, captuseala de izolare de sub bord, care ar fi ars mocnit un timp pana cand focul sa fie observat.
Gazele rezultate puteau sa le afecteze pe pasagere. Extinderea flacarii in zona motorului, coroborata cu topirea turului si returului, ar fi putut crea un aflux de benzina spre focar, care a provocat izbucnirea navalnica a incendiului, surprinzindu-le pe femei in timp ce masina rula. Declansarea air-bagurilor le-a ametit pe ocupantele autoturismului, care nu au mai putut controla vehiculul, acesta parasind carosabilul si oprindu-se in sant.
Soferita, Morar Ildiko, a reusit sa sparga geamul de la portiera din stanga, a scos piciorul pe geam, dar nu a izbutit sa paraseasca masina din cauza inchiderii centralizate a portierelor, astfel ca femeile au ramas blocate in infernul cuprins de flacari. 
Focul puternic a carbonizat efectiv cadavrele, facind imposibila  autopsierea care sa ateste vreo alta cauza a decesului, de genul unei lovituri, ceea ce ar fi destul de plauzibil conform altei descoperiri. Este vorba despre pete de sange si un cercel gasit la distanta de masina, in plin camp. Seful IPJ Arad, col. Nicolae Gudiu, ne-a declarat ca este prematur sa fie trasa vreo concluzie privind imprejurarile in care cele doua femei si-au pierdut viata.
Desi parea sa mearga pe ipoteza accidentului, cu atat mai credibila cu cat, dupa cum au declarat rudele uneia dintre femei, condusul masinii cu portierele blocate de inchiderea centralizata era un obicei al acesteia, col. Nicolae Gudiu a declarat ca fiecare ipoteza va fi verificata pana cand din datele obtinute se va contura varianta finala a anchetei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • UAV ar putea procesa chiar imaginea unui film de Oscar

Donatie de software primita la UAV...Universitatea va primi software in valoare comerciala de 500.000 de Euro
Universitatea "Aurel Vlaicu" a fost introdusa de Ministerul Educatiei si Cercetarii pe lista celor 22 de institutii de invatamant superior din tara carora le-au fost destinate produse software Autodesk, ca urmare a parteneriatului semnata de ministrul Ecaterina Andronescu si managerul Autodesk pentru Europa Centrala si de Est. Acordul semnat ieri intre Universitatea "Aurel Vlaicu" si A&C International S.A., reprezentant al Autodesk, este o premiera, prin valoarea donatiei, care se va ridica la un total de 500.000 de euro. "Practic prin donatia facuta azi incepe punerea in practica a prevederilor parteneriatului. Pana la sfarsitul lunii, valoarea totala a programelor Autodesk ce vor intra in posesia universitatilor va fi de 42 de milioane de euro. Pe langa faptul ca beneficiaza gratuit de licentele software, UAV are acum sansa de a intra in deplina legalitate cu toate programele pe care le foloseste (lucru mai rar intalnit in Romania). Studentii universitatii, alaturi de profesori si doctoranti, pot cumpara aceste programe, prin intermediul firmei A&C International SA, cu o reducere de 400 %, adica in loc de 3-4.000 USD, vor plati 100-150 USD. Soft-uri de ultima generatie, programele Autodesk sunt folosite de Universitati ca Harvard, Oxford, Cambridge, de cele mai importate firme de proiectare si productie media din lume. Castigatorul premiului Oscar pentru imagine pe anul 2001, filmul "Stapanul Inelelor", a fost lucrat in programe Autodesk, fapt cu care Compania nu poate decat sa se mandreasca.

Mihai Pasca; Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Aradul, fara bani de la Ministerul Telecomunicatiilor

Adriana Ticau a spus NU investitiilor de la BugetUE, singura sansa pentru contactul cu realitatea
Adriana Ticau, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Tehnologiei si Telecomunicatiilor s-a aflat sambata, la Arad, pentru a identifica problemele cu care se confrunta judetul in domeniu. La sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, Adriana Ticau a avut o intalnire cu agentii economici care activeaza in domeniul telecomunicatiilor, audiovizualului, tehnicii de calcul etc. Din pacate, doar sapte firme au fost interesate sa afle oferta acesteia. Adriana Ticau a facut o prezentare a programului ministerului si a programelor europene la care Romania a aderat. Potivit declaratiei acesteia, .vizita de astazi nu este una unicat; atat eu cat si colegii mei vom demara vizite in regiune, pentru ca dorim sa asiguram o dezvoltare uniforma a tuturor regiunilor.
Cu toate acestea, sansele administratiei locale, referitoare la tehnologizare, nu stau decat in programele Uniunii Europene la care Romania a aderat si in dezvoltarea unui parteneriat public-privat.
Amintind ca liberalizarea pietei tehnologiei va incepe in 1 ianuarie 2003, moment de la care nu va mai exista monopol pe telefonia fixa, ministrul a punctat faptul ca investitiile Romtelecom in regiune vor continua in virtutea liberalizarii pietei comunicatiilor (!), importanta devenind investitia sectorului privat.
Cat priveste gradul de penetrare a comunicatiilor in judet, Aradul atinge un procent de 20% si un grad de rigiditate de 70%, media pe tara (la gradul de penetrare) fiind de 20- 25%. Legat de suma de bani pe care Aradul o va primi pentru tehnologizare, Adriana Ticau a afirmat ca dezvoltarea infrastructurii va fi facuta de fiecare operator in parte. Altfel spus, ministerul isi ridica mana de pe informatizarea din teritoriu, lasand totul in seama operatorilor privati, obligati (mai mult) sa se conformeze programului ministerial.
Cum Aradul mai are cateva localitati fara telefon, ministrul a precizat ca, desi aceste zone nu vor atrage investititiile, in UE exista fonduri pentru dezvoltarea informatizarii pentru zonele care nu prezinta atractivitate pentru operatori, adica cele care nu au masa critica de recuperare a investitiilor. Cu alte cuvinte, sansa aradeana de modernizare nu mai are legaturi decat vagi cu ministerul de resort, totul depinzand de operatori si programele Uniunii Europene.

Adriana Barbu - Observator

  • Specialistii de la Drumuri Nationale avertizeaza: Masinile de tonaj greu deformeaza soselele

Masinile grele distrug soselele in timpul caniculeiDin cauza temperaturilor mari inregistrate in aceste zile la Arad, potrivit specialistilor in drumuri, traficul de marfa de pe sosele ar trebui oprit intre anumite ore. Meteorologii apreciaza ca in zilele urmatoare se vor inregistra temperaturi de peste 38 grade C.
In aceste conditii la nivelul solului temperatura se ridica pana la 65 de grade Celsius iar pe suprafetele betonate la... 80 de grade!
Datorita incalzirii, asfaltul soselelor isi va pierde din duritate existand posibilitati mari ca masinile de tonaj greu sa faca fagase in drum. La temperaturi asemanatoare, anul trecut, Administratia Nationala a Drumurilor a oprit traficul de marfa pe sosele intre orele 10,00 si 20,00. Seful sectiei Drumurilor Nationale Arad, Gheorghe Ioan Balint ne-a declarat ca: "In mod normal, la aceste temperaturi, traficul de marfa ar trebui oprit la fel ca in anii anteriori. Probabil conducerea centrala a considerat ca, daca temperaturile inalte tin doar trei zile, nu e necesar sa se ia o astfel de hotarare".
In cazul opririi traficului de marfa va fi destul de greu de facut o triere in functie de tonaj mai ales ca in vamile aradene nu functioneaza nici unul din cantarele destinate masinilor de acest fel...

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Trupa Amifran se pregăteşte de turneu. Ei vor participa la un prestigios festival la Grenoble

Trupa Amifran se pregateste pentru un nou turneuTrupa Amifran se pregateste de plecare in turneu. Tinerii artisti patronati de neobositul Papa Didi – Florin Didilescu vor lua zilele acestea drumul Frantei pentru a prezenta in cadrul celei de 14-a editie a "Intalnirilor Teatrului Tanar European" un spectacol conceput de Liana Didilescu. Spectacolul cu care aradenii se vor prezenta la Grenoble, unde se desfasoara aceasta prestigioasa manifestare, se intituleaza "Aurevoir a la prochaine" si este un spectacol – studiu pe o idee a regizoarei, care ia in discutie tema tacerii si a comunicarii. Mai bine zis, a comunicarii prin tacere. Mizanscena propune o dezbatere in jurul Teatrului ca refugiu impotriva violentei si a zgomotului, a dezordinii universale pe care acestea o introduc in discursul cotidian. Antinomia "zgomot – tacere" este principalul personaj pe care trupa Amifran – de data aceasta intr-un spectacol de gest si cuvant (rostit in limba romana!) – il arunca pe scena franceza. Vom vedea din ecourile turneului in presa franceza, ca si din relatarile de la fata locului a trimisei ziarului "Agenda zilei" – editie de Arad, colega noastra Alciona Popoviciu, daca solutia Amifran-istilor la cum ar trebui omul sa comunice prin tacere a fost gustata sau nu de spectatorii francezi, ca si de colegii de festival din Italia (Studio Novecento – Milano), Polonia (Teatrul Mazowiecky – Varsovia), Israel, Slovacia (Teatrul Usmey – Bratislava), Germania, Anglia, Portugalia, Grecia (Piramatiki Skini – Tessaloniki), Rusia si Burkina Fasso. Fara indoiala insa ca imporanta gestului, a privirii, a starii e la mare pret in montarea Lianei Didilescu, trupa fiind deja o vedeta in spatiul francofoniei juvenile. Aceasta invitatie la Grenoble survine prezentei acolo si anul trecut a trupei Amifran in cadrul acestor "Intalniri…". Programul mai presupune pe langa dezbaterile care il insotesc - si la care organizatorii invita cate o personalitate de forta a culturii franceze (anul trecut un jurnalist foarte bine cotat de la un mare cotidian parizian) – si o parada la concurenta cu un mare festival de teatru profesionist care are loc simultan la Grenoble (al doilea festival ca importanta dupa Avignon). Parada consta in legarea cap la cap a mai multor fragmente dintr-o piesa sau dramatizare a unei scrieri celebre, fiecare pregatit de cate o trupa in parte. La editia de anul acesta s-a optat pentru "Notre Dame de Paris" de Victor Hugo iar regia unificatoare a tuturor modulelor o va face Martin Danziger iar spectacolul final se desfasoara itinerant prin pietele si parcurile orasului.
Sustinuta financiar de ministerele Culturii, de Externe, al Tineretului si sportului, de Uniunea Europeana, de Consiliul Regional Rhone – Alpes, de municipalitate, manifestarea se doreste o tribuna a dialogului si a tolerantei, o punte intre culturi si intre diversele modalitati de exprimare a lor.

Adrian Palcu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]