Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 23 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Procurorii aradeni sunt super-operativi. Timisorenii "ne-au luat" doar la reclamatii

Procurorul General - Simeon Murgu apreciaza activitatea Parchetului aradeanIeri, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, Simeon Murgu a prezentat activitatea parchetelor de pe langa instantele din judetul Arad, in semestrul I al anului 2002. Acesta a precizat ca din cei 2050 de procurori existenti in intreaga tara (1140 de barbati si 910 femei), cei mai multi au vechime de pana la 10 ani, intre acestia si "seniorii cu diplome de clasa I", fiind o diferenta de 15- 20 de ani, neacoperita. 
Conform analizelor efectuate, cel mai operativ judet din cele trei arondate Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, stabilit pe baza unor criterii fixe, este Aradul.
"Din cele trei Parchete (Arad, Timis si Caras), arondate Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, Aradul sta cel mai bine, conform criteriilor specifice de analiza", a afirmat astazi Simeon Murgu, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara. Dintre aceste criterii fac parte numarul de inculpati achitati, numarul de dosare restituite la Parchet pentru completare, al arestatilor pentru care s-au dat solutii de neurmarire etc. 
Aradul se situeaza pe primul loc intre cele trei judete pentru ca, pe semestrul I al anului 2002, un singur inculpat a fost achitat si o singura cauza a fost pierduta, in rest, toate procesele penale, fie ca au pornit prin autosesizarea Procuraturii, fie prin celelalte cai, au fost castigate de Stat. 
Procentul de operativitate al procurorilor aradeni este de 98%, doar 2% dintre cazuri fiind solutionate in mai mult de trei luni. Tocmai pentru ca rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare, Simeon Murgu s-a aratat nemultumit. Nu de prestatia procurorilor, ci de modul in care se hraneste o proasta impresie a magistratilor. 
"Aceste porniri impotriva Corpului magistratilor sunt total nejustificate. Ar trebui sa se porneasca de la aceeasi idee ca in toate domeniile, si anume ca cinstea primeaza. A lua atitudine publica organizata impotriva unui sistem in care lucreaza 2000 de oameni, si a-i introduce pe toti in categoria necinstitilor, mi se pare cam mult. Parca nu e drept. Simti un gust amar", spune procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara. Acesta incearca sa explice ca, in fond, totul tine de sistemul in care functioneaza astazi Rominia. "Suntem permanent in urma. Starea de fapt e cu zece ani inaintea starii de drept. In 10.000 de dosare civile sunt cel putin 5.000 de nemultumiti, si e normal sa fie asa", mai spune Simeon Murgu, intrebandu-se "de ce atata balast in relatiile interumane". In cadrul aceleiasi intalniri cu presa s-a anuntat ca au fost acordate, la propunerea Curtii Supreme de Justitie, diplomele de Merit Juridic. Aradenii au primit 4 diplome la categoria I, tot atatea la categoria a II a, o diploma la cateogoria a IV a, si 19 la categoria a V a, dintr-un total de 45 acordate pe Parchetul Timisoara. 
Ca o nota de culoare, Simeon Murgu a amintit ca cei mai reclamagii dintre locuitorii celor trei judete sunt timisorenii, (Ne-au intrecut si aici).

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Parcare cu cartela reincarcabila

Primarul Popa - primul client al parcarii cu plataPrimarul Dorel Popa a inaugurat, ieri, oficial, noul sistem de parcare cu plata din Arad. Desi parcul auto din oras a crescut de noua ori dupa Revolutie, in Arad nu s-a creat pana acum nici un singur loc de parcare.
Recent, Consiliul local a concesionat parcarile firmei "Belsirim Automotive", contra a 30 la suta din incasari, dar nu mai putin de 2,5 miliarde de lei pe an.
Firma a trecut la marcarea unor asa-zise locuri de parcare pe carosabil, incalcand in multe cazuri legislatia rutiera. Au fost cumparate cateva zeci de automate de parcare cu cartela magnetica cu cip, nemtesti, unicat in Romania, care au fost amplasate pe strazi. 
Cel care parcheaza masina este obligat sa cumpere cartela reincarcabila, chiar daca este doar in tranzit prin Arad si nu o mai poate folosi in alta parte. Selecteaza apoi durata de parcare, de minimum o ora, la tariful de 6.000 lei, chiar daca intentioneaza sa stationeze doar cateva minute.
Sistemul este deservit de bodyguarzii unei firme din Arad, care au si dreptul sa stabileasca sanctiuni pentru cei care incalca regulamentul de parcare, regulament publicat o singura data, partial, in presa locala.
Acesta stabileste sanctionarea cu blocarea rotilor sau ridicarea masinilor celor care considera bodyguarzii ca nu au parcat corespunzator.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un miliard de lei din amenzi si confiscari de lemne

Garda Financiara a controlat firmele din domeniul forestier - Virtual Arad News (c)2002In urma cu aproximativ doua saptamani, Garda Financiara a demarat un amplu control la firmele care se ocupa cu exploatarea, prelucrarea  si comercializarea materialului lemnos. Alegerea acestui domeniu de activitate s-a datorat, din cate ne-a declarat Dan Cancel, comisarul sef al GFA, faptului ca sectorul nu s-a bucurat de toata atentia comisarilor data fiind  amploarea controalelor pe petrol si motorina.
Ca atare, in perioada  1-19  iulie comisarii au verificat nu mai putin de 13 firme, in general de pe Valea Muresului, toate axate pe exploatarea si comercializarea lemnului. Din procesul verbal rezulta ca Garda Financiara a dat amenzi in valoare de aproximativ 500 de milioane de lei, la care se adauga o confiscare de 540 de milioane. Societatea  care a "suportat" confiscarea de peste jumatate de miliard este AFTT Comimpex.
In general, principalele fapte care au atras amenzi sunt: neefectuarea receptiilor pe masa lemnoasa, neintocmirea notelor de receptie pentru marfa achizitionata, intocmirea necorespunzatoare a documentelor contabile, neconducerea evidentei primare a iesirilor – intrarilor stocului, vanzarea lemnului fara documente si lista poate continua.
Referitor la aceste controale, Dan Cancel ne-a declarat: "Sunt multe firme din judetul Bihor, care nu au ce mai exploata acolo si au venit aici sa exploateze padurea  noastra. Am verificat si legalitatea acestor firme si am constatat ca nu sunt foarte hotarate sa-si desfasoare activitatea in mod legal. Acestea ne-au facut viata grea in timpul controlului pentru ca sediile societatilor sunt in Baia Mare, iar in Arad sunt doar puncte de lucru. A fost greu sa desfasuram acest control, dar am luat masuri extreme de confiscare si sechestrare. Cat despre padurea aradeana, in curand am putea ramane fara ea".
Pana una alta, in urma acestui amplu control tematic pe lemne, Garda si-a adus in buget peste un miliard de lei, jumatate din amenzi si jumatate din confiscari.

Adriana Barbu - Observator

  • Privatizare pe ultima suta de metri la Arad

Muncitorii de la ARIS spera intr-o privatizare reusitaUltimele doua firme cu capital majoritar de stat care au mai ramas de privatizat in judetul Arad sunt ARIS SA Arad, fosta fabrica de strunguri, si UTA SA Arad, fosta fabrica textila. Ambele, odata mandria judetului, au ajuns la datorii mai mari decat capitalul social al firmei. APAPS vrea sa le privatizeze, sperand ca macar ceva sa mai poata fi salvat.
ARIS SA are capitalul social de 52,676 miliarde lei, iar datoriile sunt de 128,818 miliarde lei. De la cateva mii de angajati, acum mai sunt in fabrica 10% din forta de munca a anilor '90, adica 521 de angajati. Aflat intr-o vizita la Arad, ministrul Ovidiu Musetescu a declarat ca daca in 2-3 luni ARIS nu se va privatiza, fabrica nu mai poate rezista, fiind pe pierderi de 3 ani de zile. Ministrul Privatizarii a declarat ca ARIS a pierdut multe piete, au fost dificultati de adaptare. Ani de zile s-a beneficiat de tot felul de credite de la FPS, pentru restructurare. In realitate, se plateau salariile. Nimeni nu s-a zbatut sa faca ceva, sa-si vanda marfa. Imediat dupa 1990, la ARIS au inceput concedierile. Printre primii care au plecat au fost inginerii. Au ramas secretare, desenatoare etc., personal cu care nu se putea relansa un alt produs. Culmea, SIF Banat-Crisana, care detine 21,52% din pachetul de actiuni si se afla gard in gard cu ARIS, nu s-a implicat pentru ca fabrica sa se redreseze. A fost o privatizare esuata. Acum exista o solicitare serioasa, un dosar de prezentare a fost cumparat. "N-au stiut marketing, comert, imprumuturi de la banci, ci numai datorii. Investitorul trebuie sa aiba creier, plan de afaceri, capital, piata de desfacere. La ARIS nu se poate face vata de zahar", a concluzionat ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu.
Pentru tot ce s-a intamplat la ARIS, care a ajuns dintr-o uzina mandria judetului o fabrica inglodata in datorii, nimeni nu a fost tras la raspundere. CIS-uri, AGA etc. pe criterii de competenta politice au venit, si-au luat banii si au plecat. Nimeni nu a incercat sa gaseasca solutia optima pentru ARIS. Acum, APAPS incearca sa resusciteze ARIS si se spera ca privatizarea sa fie o reusita.

Si la UTA este necesara privatizarea...Construita de celebrul baron Neumann, UTA Arad era odata fabrica unde multi ravneau sa lucreze. Baronul a construit vile pentru angajati, gradinita pentru copiii acestora si stadionul pentru echipa de fotbal. Acum, situatia de la UTA este dramatica. La un capital social de 27,653 miliarde lei, datoriile sunt de 52,265 miliarde lei. "Ar trebui sa facem o telenovela despre ce s-a intamplat la UTA in ultimii 12 ani", declara Ovidiu Musetescu.
UTA va avea in cateva zile administratie speciala. Stadionul, cresa si gradinita, cuprinse in patrimoniul fabricii si pe care fabrica dorea sa scoata bani frumosi, desi destinatia lor era clara in acte, vor reveni in proprietatea orasului. Ministrul Privatizarii vrea sa faca dreptate si sa puna capat proceselor care au avut loc. Printr-o hotarare de Guvern, stadionul, cresa si gradinita vor fi scoase din patrimoniul UTA si transferate catre Consiliul local al municipiului Arad. UTA va fi privatizata intr-un mod mai special. O fabrica mica, textila, in care vor fi adunate toate utilajele performante care mai exista si unde vor munci probabil cei 156 de angajati, cati au mai ramas. Datoriile vor fi sterse si se va incerca relansarea productiei. Deci, practic, dintr-o fabrica textila, unica producatoare in Romania de catifea reiata, UTA va ajunge o IMM. Platforma, restul cladirilor, o parte vandute, o parte inchiriate, vor face un al doilea modul de privatizare. Se va cauta un investitor care sa le preia, cu datoriile care vor fi transferate de la UTA.
UTA a refuzat cu cativa ani in urma o propunere de privatizare din partea unui investitor neamt, care a mai privatizat inca doua fabrici textile in Ardeal. Utilajele au fost vandute la bucata si s-a vandut tot ce s-a putut. A existat chiar si un dosar la politie, dar cercetarile nu au mai continuat pentru ca directorul FPS de atunci, coleg de partid cu directoarea fabricii, nu s-a constituit parte civila pentru recuperarea prejudiciului. Sute de metri de conducte de termoficare au fost atunci vandute la pretul unei perechi de pantofi. "Oricine poate gresi", a declarat Ovidiu Musetescu cand s-a incercat sa i se povesteasca despre dezastrul de la UTA. Daca insusi ministrul Privatizarii vede in acest mod situatia, atunci nu este de mirare ca privatizarea, cel putin in judetul Arad, functioneaza dupa principiul "cumpara si da tunul". Pot fi amintite SCIL SA, Carne SA, Alfar SA, Azoma SA si lista poate continua.
Pentru ultimele doua mari fabrici aradene care mai trebuie privatizate se spera ca privatizarea sa fie vasul de salvare. Aradenii asteapta investitori seriosi, care sa vina, sa investeasca, sa produca.

Liliana Brad - Romania Libera
  • Scoala de vara internationala de la Macea

Castelul Macea - loc de intalnire a elitei stiintifice - Virtual Arad News (c)2002O premiera aradeana in domeniul invatamantului universitar
Scoala de vara "Istoria ideilor ca o competitie a gandirii libere, Fundamentele modernitatii europene" aduce in aceasta toamna la Arad profesori din peste 8 universitati din tara si din intreaga lume si participanti din toate judetele tarii. 
In parte, este continuarea unei traditii initiate la Tescani de Centrul de cercetare "Fundamentele Modernitatii Europene" al Universitatii Bucuresti si de New Europe College si "mutate" in orasul nostru cu ajutorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"
La Arad vin pentru prima data profesori de la Princeton University, Chicago University, Paris (Sorbonne si Paris IV), Viena. Pe langa ei vor fi prezenti o serie de profesori si cercetatori romani de la Universitatea din Bucuresti, Academia de arte, Bucuresti, sau pur si simplu nume sonore ca Horia Roman Patapievici. 
In ambianta castelului de la Macea si cu sprijinul academic si administrativ al Universitatii Vasile Goldis, profesori si studenti vor petrece doua saptamani de munca intensa. 
Scopul scolii este construirea unei comunitati colegiale si configurarea unor directii de cercetare si invatamant in domeniul larg al istoriei ideilor. Participantii, selectionati pe baza unui concurs de dosare, pot fi studenti, absolventi sau tinere cadre didactice universitare interesate de aspecte istorice, filosofice, literare sau stiintifice ale secolului de aur care a configurat modernitatea. 
Vor fi studiate numele sonore, de la Descartes la Newton, si cele mai putin cunoscute. Profesorii invitati sunt fiecare, intr-un fel sau altul, specialisti in aceasta perioada care incepe undeva in jur de 1600 si se termina cu fundamentarea fizicii si cosmologiei moderne, in 1687, cu publicarea Principiilor matematice ale fiiosofiei naturale, cartea in care Isaac Newton "reconstruieste" sistemul lumii. Cursurile care vor avea loc la Macea sunt o premiera in invatamantul romanesc: fiecare va Parcul Macea - loc de destindere pentru cursanti - Virtual Arad News (c)2002 fi predat de doi sau trei profesori cu orientari si teorii diferite; expunerile lor vor fi in sine o dezbatere de idei in care studentii sunt invitati sa participe fie direct, fie prin proiectele lor finale. In plus, scoala de vara isi propune sa introduca un sistem de seminar mai putin cunoscut la noi, "tutorialul" de traditie oxoniana, in care un profesor lucreaza cu cate un singur student. O metoda socratica si, deocamdata, experimentala, dar care s-ar putea sa dea roade si in invatamantul universitar romanesc. 
Asa cum prezenta atator invitati de marca in orasul nostru ar putea rodi, la randul ei, proiecte viitoare. Cel prezent n-ar fi fost posibil fara entuziasmul si sprijinul neconditionat al rectorului Universitatii Vasile Goldis, prof. dr. Aurel Ardelean.
Important a fost si ajutorul obtinut din partea autoritatilor locale, a Centrului Cultural Judetean si a Consiliului Judetean. Cu ajutorul lor ii putem face pe oaspetii nostri si ai Aradului sa se simta "ca acasa". Potentialii candidati trebuie sa stie ca se mai pot inca inscrie la concurs pana la sfarsitul acestei saptamani. 
Selectia participantilor se va face la inceputul lunii august, iar in 30 august, "studentii" acestei forme de invatamant mai putin obisnuita sunt asteptati "la start"
Informatii suplimentare, programul si formularele de candidatura se pot obtine de pe pagina de internet a scolii, www.arches.ro
Profesori: Daniel Garber (Princeton University), Roger Ariew (Chicago University), Jean Robert Armoghate (Paris), M. De Buson, (Paris), Vlad Alexandrescu (Universitatea Bucuresti), Horia Roman Patapievici (CNSAS Bucuresti), Mihaela Irimia (Universitatea Bucuresti), Anca Oroveanu (New Europe College), Catalin Avramescu, (Viena), Dana Jalobeanu (Universitatea de Vest Vasile Goldis), Ioan Biris (Universitatea de Vest Vasile Goldis), Brandusa Palade (SNSPA Bucuresti), Stefan Vianu (Institutul de Filozofie), Bogdan Tataru Cazaban (New Europe College).

Dana Jalobeanu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]