Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 22 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Reprezentantii Ministerului de Interne din Bavaria si Romania – la Arad

Hermann Regensburger s-a intalnit cu reprezentantii firmelor germane...Germanii fac lobby pentru cursa aviatica Arad-Nürnberg
Hermann Regensburger, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne al Bavariei, reprezentant al lui Edmund Stoiber, prim-ministrul landului, insotit de  Rudolf Baer, director de cancelarie, au poposit pentru doua zile la Arad. Scopul vizitei in judetul nostru –  singurul judet vizitat de oficiali – a fost de a se intalni cu reprezentantii firmelor germane care au investit aici si de a strange relatiile dintre Arad si Bavaria.
Timp de doua zile, delegatia germana, la care s-a alaturat si Nicolae Berechet, secretar de stat in cadrul Ministrului de Interne al Romaniei, au vizitat, tot ce  Aradul ofera mai bun din punct de vedere economic.
Delegatia condusa de prefect s-a intalnit cu Asociatia economica germano-romana, unde s-a prezentat volumul investitiilor germane in zona. Peste 480 de firme romano-germane se gasesc inregistrate  la Registrul Comertului,  numar cu care germanii si-au asigurat locul doi la capitolul investitii in Arad, dupa italieni.
Hermann Regensburger a punctat relatiile de colaborare dintre cele doua tari, intre politia romana si cea germana existand 35 de proiecte de cooperare. In acelasi timp, germanii si-au exprimat teama vizavi de securitatea frontierei de est, in perspectiva largirii granitelor U.E.
Duminica, delegatia a vizitat Zona Libera Arad, Zona Libera Curtici, Aeroportul, Combinatul Agroindustrial Curtici si au parcurs cu privirea Zona Industriala Nord.
Joris Gerardus, directorul general pentru Romania al firmei BOS, principalul investitor in Zona Libera Arad, a prezentat investitia si facilitatile de care s-a bucurat firma investind in zona. Prefectul Dan Ungureanu a prezentat Terminalul Cargo, iar Lucian Athanasiu Aeroportul cu realizarile si necesitatile sale.
Una dintre cele mai mari probleme ale aeroportului  (dupa cea a pistei care ar mai avea nevoie de 500 de metri lungime), traficul redus, va avea, se pare, o rezolvare ca urmare a vizitei germane. Secretarul de stat a declarat ca Ministerul de Interne al Bavariei are in subordine si Aeroportul din Nürnberg si ca va transmite conducerii acestuia mesajul de realizare a unei linii aviatice directe Arad - Nürenberg.
Delegatia a poposit, apoi, in Zona Libera Curtici, unde a vizitat cateva hale, dupa care Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, i-a bombardat pe germani cu informatiile reusitei in afaceri in domeniul agriculturii. Daca in fata utilajelor germanii nu au fost impresionati (mai toate fiind de provenienta nemteasca), cele 5017 hectare cultivate de curticean i-au lasat fara grai.
In urma acestui tur de orizont prin economia aradeana, oficialitatile locale spera ca bavarezii sa-si mareasca volumul investitiilor in zona.

Adriana Barbu - Observator

  • Politistii aradeni vor sa se apropie de cetateni

Comandandul IPJ - Nicolae Gudiu a facut bilantul activitatii"Nu cunoastem foarte bine populatia" - declara seful IJP Arad cu prilejul prezentarii bilantului pe ultimele noua luni de activitate
In cursul zilei de ieri, Inspectoratul Judetean al Politiei Arad si-a prezentat bilantul pe ultimele noua luni de activitate. Una dintre principalele directii ale inspectoratului a fost desfasurarea de activitati preventive. Astfel, au avut loc 60 de razii in urma carora s-au descoperit peste 1.600 de infractiuni si s-a reusit prinderea in flagrant a aproape 800 de persoane. Valoarea amenzilor aplicate in ultimele noua luni se ridica la 15 miliarde de lei. Prevenirea si combaterea faptelor de natura judiciara a reprezentat un obiectiv major. Infractionalitatea de aceasta natura s-a diminuat, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din infractiunile cu autori necunoscuti ramase in evidenta, 6 sunt omoruri, o tentativa de omor, o lovitura cauzatoare de moarte, 6 vatamari corporale grave, 3 violuri, 138 de talharii si 3.445 de furturi. Inspectorul-sef al IJP Arad si-a exprimat dorinta de a fi cat mai aproape de cetateni. Comisarul Nicolae Gudiu intentioneaza ca in viitor sa lucreze in parteneriat cu populatia pentru prevenirea faptelor antisociale. "Avem nevoie de intelegerea intregii societati civile, pe care vrem sa o asiguram ca vom face tot posibilul sa realizam obiectivele de aparare a ordinii publice", a afirmat seful IJP Arad. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Turisti la unitatea militara
Intrarea in Cetate pentru civili este deocamdata opritaDupa ce a imbratisat o idee lansata cu ani in urma de conducerea Consiliului Judetean Arad, dominata la vremea respectiva de liderii PD, prefectul judetului Arad mediteaza pe tema posibilitatii efective a demilitarizarii Cetatii Aradului. In urma recentei vizite a ministrului apararii la Arad, Ioan Mircea Pascu, a reiesit ca mutarea unitatii militare din Cetatea Aradului va putea fi transpusa in viata doar daca autoritatile locale vor amenaja cazarma Gai, din marginea orasului, pentru a prelua militarii. Ieri, prefectul Dan Ungureanu a recunoscut ca fara implicarea Consiliului Local, care nu a prevazut bani in buget pentru renovarea cazarmii Gai, demilitarizarea Cetatii Aradului nu se va putea face. Bugetul necesar renovarii cazarmii se apropie de 200 miliarde lei, bani care nu exista in bugetul Consiliului Local. Cetatea Aradului, construita pe vremea Mariei Tereza in stil Vauban, este unicat in Romania si a doua, ca si grad de conservare, din Europa. In opinia prefectului, Cetatea ar putea atrage sute de mii de turisti. Realitatea este ca la ora actuala Cetatea necesita, pentru a fi introdusa in circuitul turistic, fonduri uriase care cu siguranta nu vor putea fi gasite la bugetul local al Aradului, care nu gaseste resurse nici pentru a finaliza cateva obiective de investitii incepute de cativa ani. In ceea ce priveste cazarma Gai, aceasta a mai fost renovata, cu cativa ani in urma, cand a fost pregatita sa preia batalionul mixt romano-maghiar de mentinere a pacii, dar in final modulul romanesc al batalionului a fost incartiruit in Cetate.
"Dracula Park", la Arad
Ideea demilitarizarii Cetatii Aradului a survenit cand fostul presedinte al CJ Arad, Dan Ivan, a participat la o conferinta internationala unde a aflat despre proiectul DEMCON, menit sa asigure reconvertirea in domeniul civil a fostelor baze militare care au gazduit trupe sovietice in Europa de Est, respectiv trupe americane in Europa Occidentala. Desi Cetatea Aradului nu intra in categoriile vizate de programul DEMCON, oficialii aradeni ai vremii au incercat sa introduca si Aradul in acest proiect, lansand teza demilitarizarii Cetatii si a introducerii acesteia in circuitul civil. Pentru Cetate au fost gandite diferite scenarii, printre care transformarea in obiectiv turistic, cultural, sediu de universitati sau campus universitar. Dupa cum s-a vehiculat in anumite cercuri, se pare ca dupa recenta vizita a lui Dan Matei Agathon la Arad, ministrului Turismului i-ar fi venit chiar ideea mutarii celebrului "Dracula Park" in Cetatea Aradului. Pana la gasirea unei solutii, vechea cetate, construita, dupa cum spune legenda, cu caramizi trimise din mana in mana, de un imens lant uman format din soldati imperiali, de la Jimbolia, este intretinuta tot din banii armatei si prin munca soldatilor.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dupa 50 de ani, Teatrul Maghiar din Arad exista din nou

Cafeneaua Mozart gazduieste spectacolele teatrului maghiarTeatrul Maghiar din Arad a fost desfiintat in anul 1948. Dupa mai bine de 50 de ani de la desfiintarea sa, Teatrul Maghiar a renascut. Tapaszto Ernö, Marton Gyöngyi, chitaristul Gulyas Ferenc, actori talentati, vor sa adune din nou spectatorii si propun spectacole inedite. Numai ca spectacolele lor nu se vor desfasura pe o scena adevarata, ci intr-o cafenea situata in centrul orasului si vor avea loc din strada si pana in magazie.
Spectacolele vor fi jucate in limbile maghiara, franceza si romana si vor fi de tipul celor din anii '20, din cafenelele de la Viena, Budapesta sau Paris.
Spectacole de cafenea
Primul spectacol a fost "O viata zdrentaroasa". In el evolueaza doi actori - Tapaszto Ernö si Marton Gyöngyi -, Eva David, o tanara care doreste sa devina actrita, si chitaristul Gulyas Ferenc. Din pacate, desi este o cafenea de lux in Arad, cafeneaua "Mozart", locul unde se desfasoara spectacolele, are doar 26 de locuri. Cu toate acestea, actorii sunt fericiti ca pot sa joace si ca pot fi apreciati.
Gyöngyi Marton este actrita de 8 ani. Ea a terminat Institutul de Teatru din Targu-Mures si este fericita ca poate juca "acasa". "Acest spectacol este bazat pe relatia femeie-barbat. Noi cantam intregul spectacol, pentru ca asa ne putem exprima" a declarat Marton Gyöngyi, care mai spune ca, in fiecare joi, la cafeneaua "Mozart" din centrul Aradului se vor desfasura spectacole. A inceput colaborarea cu actori romani pentru ca piesele lor sa poata fi jucate si in limbile romana si franceza. Marton Gyöngyi a jucat in foarte multe spectacole de acest gen, fiind o actrita renumita nu numai in Romania, dar si in Ungaria. Genul abordat este acela al sansonetelor si al muzicii de opera. In general, asemenea spectacole sunt puse in scena de trupe mari, dar nu prea se inteleg textele. Din acest motiv, ei - o trupa mica si compacta - vor face ca acestea sa fie accesibile publicului.
"O viata zdrentaroasa", primul spectacol, are succes, fiind solicitat in peste 90 de sate din tot Ardealul. Desi vor "bate" satele din Ardeal pentru a juca, in fiecare joi, la cafeneaua "Mozart" din centrul Aradului, actorii Teatrului Maghiar din Arad vor fi prezenti cu un alt tip de spectacole decat cele cu care s-au obisnuit aradenii.
Spectacole ca-n Viena
Cei trei actori au planuri mari. In curand, vor incepe repetitiile la piesa "Imnul", a lui Radu Dinulescu, si spera ca nu peste mult timp sa puna in "scena" si music-hall-uri. Ei nu vor sa joace doar pentru un public compact, de etnie maghiara. "Asemenea piese cum vom juca noi se joaca doar in Budapesta, in Viena, in cafenele", a declarat Tapaszto Ernö.
Repertoriul va fi diversificat in curand. Actorii spera ca vor putea aduce bucurie in sufletele locuitorilor din satele din Ardeal, unde pana acum cuvantul "teatru" era unul strain. Vor juca peste tot pe unde vor fi solicitati, pentru ca vor sa demonstreze necesitatea reinvierii teatrului in limba maghiara.

Liliana Brad - Ziua de Vest

  • Sanatoriul de la Bulci - ultimul bastion inaintea mortii

Castelul Mocioni de la Bulci este transformat in sanatoriu TBC - Virtual Arad News (c)2002Medicina moderna reprezinta, fara indoiala, unul dintre avantajele vietii de astazi. Cu toata tehnologia si cunostintele din domeniul medical, a adus mari servicii comunitatii. Ce ne facem insa atunci cand rolul medicului nu se opreste la salvarea vietilor omenesti, ci merge dincolo de limita, transformand un absolvent de medicina intr-un asistent social? Fiindca, in fond si la urma urmei, Hipocrate i-a invatat pe acestia sa aline durerile fizice, iar cele sufletesti sa intre in seama altora.
Dubla specializare
La sanatoriul de la Bulci rolurile au fost inversate. Cei initiati in tainele corpului uman, care sunt angajati ai sanatoriului, sunt nevoiti sa duca o munca de asistenti sociali. Caci, la sanatoriul TBC din Bulci ajung cele mai grave cazuri, care, chiar daca sunt vindecate, nu isi au finalitate. Majoritatea celor internati aici, sunt cazuri sociale si nu se pot intoarce acasa pentru ca ori nu au o locuinta ori nu-si pot permite regimul unui trai sanatos. Si astfel, personalul angajat se vede pus in fata unei dileme ce tine atat de morala cat si de juramantul lui Hipocrate. Care ar fi finalitatea actului medical daca bolnavul de TBC vindecat este trimis sa traiasca in mizerie astfel incat boala sa revina poate intr-o forma mult mai grava? In aceste conditii singura solutie ramane internarea pe viata. Cu alte cuvinte cativa oameni sanatosi sunt obligati sa-si petreaca restul vietii intr-o unitate sanitara.
Probleme sociale
Cam acestea ar fi, in mare, problemele de la Bulci. Cativa zeci de pacienti cu personalitati diferite sunt uniti de doua puncte comune: boala si problemele sociale. Din motive evidente, in cele ce urmeaza nu vom da numele celor care si-au spus pasurile in fata noastra. Sunt oameni necajiti care nu mai au nevoie si de oprobriul public. Doi soti aflati in floarea varstei au ajuns in salonul acestui sanatoriu. Doar o pisica le alina durerea sufleteasca si sunt, totusi, multumiti ca nu au ajuns in strada. La fel ca cei 90 la suta din pacienti, nu-si vad viitorul in roz.
Biserica catolica din Bulci se ocupa de inmormantarea celor decedati la sanatoriu - Virtual Arad News (c)2002De la castel la sanatoriu
Cladirea care adaposteste acum sanatoriul a apartinut in secolul al XIX-lea nobilului Mocioni. In fapt, este vorba de un castel, o bijuterie arhitectonica, care are chiar si un parc dendrologic destul de valoros. Istoria l-a alungat pe Mocioni de pe proprietatea sa, locul familiei nobiliare fiind luat de bolnavii de tuberculoza. In momentul de fata, cladirea aminteste vag de prima destinatie. Doar blazonul familiei Mocioni, aflat chiar deasupra usii de intrare, mai aduce aminte de fostii proprietari. Salonul, dormitoarele, casa slugilor si restul incaperilor sunt acum saloane de spital. Locul mobilierului scump a fost ocupat de paturile metalice, iar peretii interiori au fost zugraviti in alb. Vremurile au trecut nemiloase peste aceasta constructie, iar oamenii (aflati sub vremi) nu s-au prea implicat in consolidarea fostului castel. O buna parte din artera dreapta a castelului a fost scoasa din uz pentru a evita un posibil dezastru.
Inmormantari catolice pentru toti
In localitate sanatoriul a intrat deja in peisaj. Localnicii vorbesc despre Sanatoriul din Bulci ca despre ultimul bastion inaintea mortii. Povestile legate de aceasta unitate sunt desprinse parca din romanele gotice. Avem un castel, niste fantome care-si traiesc ultimele zile, molima si moarte. Pana si primarul comunei Bata vorbeste cu compasiune despre cei internati aici. Din nefericire, la bugetul local nu sunt prevazute sume destinate ingropaciunii celor saraci. "Bolnavii de tuberculoza mor pe capete. Nu avem ce face, asta este situatia. Mai taiem un plop, facem un sicriu, iar de slujba de ingropaciune se ocupa preotul catolic. Daca era un preot ortodox, el cerea bani, catolicii insa nu cer nici un leu, astfel incat pot sa spun ca scapam ieftin", sustine primarul din Bata, Ioan Popa.
                                                                                                             ***
Cam aceasta ar fi situatia Sanatoriului de la Bulci. O unitate care se zbate sa insanatoseasca oamenii si-i apara de un sistem care ii poate baga in pamant. Relevanta ar fi declaratia primarului. Caci la bolnavii din Bulci nu se gandeste nimeni. In afara, iata, de un preot catolic, care ii inmormanteaza fara onorariu, si de administratia locala, care mai gaseste inca lemn pentru sierie.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]