Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 22 martie 2002

  • Aradul se situeaza printre primele judete la efectuarea recensamantului

In Arad, recensamantul se desfasoara in conditii bune - Virtual Arad News (c)2002Dupa patru zile de recensamant, judetul Arad este in top-ul celor care au depasit media nationala. Peste 27 % din populatia si locuintele judetului Arad au fost luate in evidente, inca in primele doua zile ale recensamantului. Perioada de pana acum s-a caracterizat printr-o buna colaborare a recenzorilor cu populatia, nesemnalandu-se evenimente deosebite. Tot Aradul, se numara insa, printre judetele unde nu a fost gasita intreaga suma necesara pentru efectuarea Recensamantului populatiei si locuintelor. Din cele 14 miliarde de lei Consiliul Judetean a alocat doar cinci, si se pregateste de rectificarea bugetara. Pentru a face rost de fonduri, autoritatile locale vor cere insa, din nou, bani pentru rectificarea bugetului, in videoconferinta cu reprezentantii guvernului, care va avea loc astazi, la Prefectura. Intr-o dicutie avuta cu prefectul Dan Ungureanu, acesta s-a referit atat la situatia recensamantului cat si la cea a fondurilor alocate. "Nu doresc sa intru in polemica cu nimeni, dar spun ca nu exista probleme de finantare. Consiliul Judetean ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea, pentru ca Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei Publice a alocat ce trebuia si discutia este incheiata din punctul lor de vedere. Resursele sunt la CJA, s-au dat, iar discutiile nu-si au rostul" - spune prefectul. Referirile acestuia il vizau clar, pe vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, cel care a facut declaratii in acest sens.

  • CET este o moneda de schimb pentru plata unor servicii peste ocean !

La CET se doreste o rezolvare a situatiei...Circa 60 de salariati ai CET au participt miercuri, la actiunea de pichetare a Primariei. Cu toate ca primarul Dorel Popa a aprobat cererea Sindicatului Liber Independent "Energia" de a protesta, timp de patru zile in fata institutiei, Traian Deliman, liderul de sindicat, ne-a declarat ca.momentan, actiunile de protest se opresc aici. Motivul invocat este faptul ca in ziua precedenta, primarul si prefectul a invitat sindicalistii la discutii si, ca, in functie de ce vom afla la aceasta sedinta se va face un nou program de actiuni sindicale, a spus Deliman. Protestatarilor li s-a alaturat vicepresedintele Blocului National Sindical (la care SLI Energia este afiliat), Ovidiu Jurca, venit special din Capitala. Acesta a tinut sa-i felicite pe cei prezenti in fata Primariei, pentru curajul de care dau dovada. De aceasta data, insa, desi grupul de protestatari a fost mai numeros decat cu o zi inainte, cand primarul si prefectul au coborat in multime, mitingul salariatilor CET nu a fost luat in seama de nici un reprezentant al administratiei. E drept, primarul Dorel Popa a trecut printre manifestanti, dar fugitiv, fara sa arate vreun interes fata de ei. In cadrul unei conferinte de presa care a urmat actiunii de protest, Traian Deliman si Ovidiu Jurca au "aruncat" acuze virulente la adresa primarului si a programului de guvernare. In primul rand, Traian Deliman a facut din nou referire la HG 105 conform careia CET Arad se externalizeaza pentru reabilitarea acesteia cu surse de finantare atrase de la investitori straini. Deliman a afirmat ca externalizarea a adus, in ciuda intentiei Guvernului, retragerea investitiei programate la Grupul 2, si noi am ramas doar cu cheltuieli! "Primarul spune ca exista trei investitori, dar sunt secreti! Ii tine la Cutia Pandorei pana la preluarea CET " - a mai spus Deliman, subliniind totodata ca nu se intrevad surse de finantare pentru necesarul de combustibil pentru iarna urmatoare, suma care se ridica la 650 de miliarde lei, mai ales ca, in Consiliul de Administratie de la Termoelectrica s-a decis si nu se mai dea nici un gram de carbune fara plata. In ceea ce priveste proiectul protocolului de predare-primire a CET, elaborat de Comisia tehnica a CLM, Traian Deliman l-a catalogat drept aberant. Vicepresedintele BNS Ovidiu Jurca, nu s-a sfiit sa afirme ca in cazul de fata "CET este folosit in mod nerusinat ca o moneda de schimb pentru plata unor servicii peste ocean! spunand ca reforma in sistemul energetic este o manarie ordinara de taraba, iar populatia va simti pe pielea sa ce inseamna diletantismul". Declaratiile celor doi sindicalisti converg in directia unei "explozii" in ceea ce priveste problema CET Arad. Ramane de vazut daca prefectul, primarul si cei cinci consilieri locali vor reusi sa-i linisteasca pe sindicalisti, deoarece, din spusele lui Ovidiu Jurca, "daca situatia o va impune, vom recurge la greva la toate nivelele!". 
Termoelectrica pune la colt CLM 
Consiliul local a mandatat cinci reprezentati sa faca parte din "Comisia de negociere" pentru transferarea CET catre municipalitate, comisie condusa de primarul Dorel Popa. Aceasta, dupa emiterea HG 105 privind transmiterea in administrarea CLM a centralei, s-a "pus la treaba", in sensul ca a elaborat un proiect de protocol de predare-primire a obiectivului. Doar ca munca lor asidua se pare ca a fost inutila. Desi unii se mandreau cu proiectul de protocol elaborat, ce urma sa fie baza de negocieri cu Termoelectrica, aceasta din urma i-a "servit" cu un "PROTOCOL - Model" pentru toate centralele ce urmeaza sa fie externalizate. Reamintim ca "partea aradeana" solicita Termoelectricii sa participe ca actionar (cu 5%) la noua societate pe care o va infiinta CLM, plus cate un reprezentant in AGA si CA. CLM mai solicita asigurarea aprovizionarii cu carbune, pacura si gaz pentru perioada aprilie 2002 - aprilie 2003, cu plata la 12 luni de la livrare, asigurarea materialelor si pieselor de schimb, fara plata, pentru anul 2002, conform programului de functionare si reparatii aprobat de catre SC Termoelectrica SA si, nu in ultimul rand, transferarea, fara plata, a pieselor de schimb si materialelor xistente in magazie la data incheierii protocolului. Termoelectrica "vine", insa, intr-un mod foarte totalitar si impune un model de protocol, in care tot reprezinta "predarea-primirea activului si pasivului Centralei" se face pe baza evidentelor contabile, detaliate in 30 de puncte, pornind de la Lista autorizatiilor sanitare, situatia disponibilului din conturile curente confirmate de banci, balanta analitica a datoriilor si incheind cu situatia litigiilor in curs. Nici vorba de sprijin pe viitor pentru Centrala. Or, dat fiind ca, din primul punct al Protocolului in care se mentioneaza ca Termoelectrica stabileste Comisia pentru elaborarea protocolului, iar CLM stabileste comisia pentru primirea obiectivului reiese o neconcordanta cu art. 4 din HG 105 in care se mentioneaza doar ca protocolul se incheie intre parti. Adica, prin negociere. Avand in vedere, insa, modul din care Termoelectrica a redactat respectivul protocol, Comisia aradeana nu prea mai are ce negocia. Ne intrebam, totusi, ce se va intampla daca protocolul semnat de cele doua parti (pana la 31 martie, conform HG 105), nu va fi aprobat de Consiliul Local ? Va fi oare, trasa la raspundere Comisia aradeana de specialisti care a esuat in demersuri?

Simona Mazare - Observator

  • Ziua Internationala a Copiilor Strazii a fost sarbatorita  in Gara Arad

De ziua lor, copii strazii au primit cadouri...Ieri, a fost Ziua Internationala a Copiilor Strazii. Cu aceasta ocazie, copiii fara adapost, care locuiesc in Gara CFR, au primit pachete din partea Directiei Judeteana pentru Protectia Copilului. Darurile au fost impartite chiar de copiii internati in Centrele de Plasament din Arad. In pungi, copiii strazii au gasit alimente, jucarii, vitamine si articole de igiena personala. Deasemenea, copiii au avut posibilitatea sa se adreseze unei asistente de la Centrul de Plasament, care le-a explicat cat este de important sa aiba de igiena si de sanatatea lor. Din pacate, concursul de desene pe asfalt programat tot pentru ieri, la care ar fi participat copii de la centrul de Plasament numarul 2 si copiii strazii, nu a mai avut loc din cauza ploii. In zona garii traiesc aproximativ 20 de copii ai strazii, majoritatea veniti din alte judete ale tarii. Periodic ei sunt ajutati de directia pentru Protectia Copilului si de diferite Fundatii Umanitare. Majoritatea servesc masa la fundatia "Oaza". Copiii fara adapost au aflat de la reprezentantii Directiei si a Fundatiei "Juventute" ca pe plan international exista o zi dedicata celor ca ei. In "Adapostul" ce va fi deschis pe strada Udrea, vor fi gazduiti copiii strazii. Ei vor fi invatati sa scrie si sa citeasca.  Fundatia "Juventute" le-a acordat copiilor, in mod simbolic, diplome pentru dorinta lor de a-si schimba viata.

  • Oamenii au blocat drumul spre balastiera Cicir. Firma ICIM - acuzata ca distruge casele localnicilor
Localnicii au blocat trecerea spre balastiera CicirIeri dimineata, la Cicir, locuitorii strazii ce duce la balastiera au blocat traficul inspre aceasta. Nici o masina de tonaj greu nu a putut sa rupa cordonul format din oameni carora le-a ajuns - cum se spune - cutitul la os: "Ne crapa casele din cauza masinilor imense ale societatii ICIM, care trec zilnic pe ulita noastra. Parca-i cutremur. Ni se misca lampile din tavan. Se ridica, pe deasupra, un praf gros, irespirabil, incat ne vine sa ne luam campii in curtile proprii. Copiii nu pot dormi, suntem disperati..." - se plang, intr-un glas, Marioara Starparu, Floare Bogdan si Cristian Mihu. Oamenii mai spun: "Balastiera este la numai 250 de metri de ultima casa de pe strada. Recent, ICIM -ul a dus acolo si un concasor de piatra, ale carui batai le simtim pana-n creier. Dar si in fundatii si ziduri." 
Satenii nemultumiti au facut plangere, cu cateva luni in urma, la Primaria din Vladimirescu, de care apartine Cicirul. Ca atare, Consiliul Local a scos la scurt timp o hotarare, prin care ICIM -ului i se interzicea folosirea strazii drept artera de tranzit inspre balastiera. De asemenea, s-a hotarat si scoaterea din circuitul agricol a unei portiuni, pentru devierea drumului. Fara vreun rezultat. Nicolae Bordea, consilier al Primariei Vladimirescu si originar din Cicir, ne-a declarat: "Soselele nu se pot inchide. Ulita satului nu se poate inchide..." 
Satenii nu l-au lasat pe consilierul Bordea sa-si termine vorba, pe motiv ca acesta lucreaza tocmai la balastiera si nu poate, astfel, sa-i inteleaga pe ei, cei nemultumiti. Unele voci din multime chiar si-au exprimat regretul ca l-au votat pe Bordea: "Daca stiam noi ca asa ne reprezinta el in Consiliul Local... nu era el acolo... nu asa ne-am gandit noi ca o sa ne reprezinte cineva interesele." Petru Sebin, sef sector Cariera Balastiera ICIM, prezent la fata locului, ne-a declarat: "Dupa ce oamenii s-au plans la Primarie si s-a scos hotararea aceea de a nu se mai tranzita strada, noi am atacat-o in contencios si am castigat. Inspectoratul de la Protectia Mediului, printr-un raport datat 31 octombrie 2001, concluzioneaza ca normele de poluare sunt respectate. Avem o hotarare judecatoreasca, la ora actuala, care ne da voie sa circulam pe aceasta strada."
Primarul Comunei Vladimirescu, Ioan Pantos, prezent si dumnealui la intrarea pe strada, a spus: "Oamenii au dreptate, in mod cert, dar este vorba, totusi, de un domeniu public. ICIM a castigat procesul cu noi in prima instanta, dar pana la epuizarea tuturor celorlalte cai de atac va mai trece ceva vreme. O sa vedem care va fi solutia, in cele din urma. Eu incerc sa-i lamuresc pe oameni sa mai aiba putina rabdare, pana ce se va judeca si recursul. Sa vedem..."
Oamenii insa nu mai au rabdare. Sunt hotarati sa impiedice traficul masinilor grele ori de cate ori vor vedea ca acestea trec pe strada: "Pana va ajunge instanta la o concluzie care sa ne avantajeze, casele se vor darama pe noi. Cine o sa ne despagubeasca atunci? Societatea ICIM? Primaria?"

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Sirena inginerului

Luca Marcu - sculptor neobositIn 1980, la o tabara de scuptura de la Baia Mare, 18 sculptori din toata tara s-au strans pentru a-si etala talentul. Printre ei, un inginer petrolist de 41 de ani, care se apucase de cioplit abia in urma cu trei ani. Luca Marcu avea deja in pamares un premiu III la Festivalul "Cantarea Romaniei", primit pentru o scandura de lemn, lunga de 2,5 metri, plina de scene importante din istoria romanilor. 
Opera din Irak 
Dintre cei care-l cunosteau din tinerete, nimeni nu si-l inchipuia pe inginerul petrolist Luca Marcu stand in fata unui trunchi de copac si cioplind cu migala pentru a-i da forma dorita. Numai ca, la ,un moment dat si absolut intamplator, constiinciosul inginer si-a descoperit pasiunea. "Am luat niste linguri de lemn pentru nevasta-mea si le-am stricat cozile incercand sa le sculptez. M-am ambitionat, am mai luat, m-am concentrat si pana la urma am reusit sa sculptez niste figuri geometrice. Si de atunci tot sculptez", spune Luca Marcu, amintindu-si de vremurile in care alerga de la o sonda la alta. Buni meseriasi, petrolistii romani erau detasati si dincolo de granitele tarii, iar Luca Marcu nu a facut exceptie. A petrecut cateva luni in Irakul lui Saddam si trei ani in Grecia. In urma lui a lasat intotdeauna cate ceva. "In Irak am facut o coloana, care numai daca au distrus-o in Razboiul din Golf nu mai e, iar in Grecia l-am facut pe Vlad Tepes. E din argila, in marime naturala, asezat cu fata catre Edirne, fostul Adrianopol. Le-am explicat colegilor greci cine a fost Tepes si au avut mare grija de el. Poate mai e si acum acolo." Coloana din Irak este amplasata in Rumaila, o zona petroliera de langa orasul Bassra. Opera este asemanatoare cu "Coloana infinitului" a lui Brancusi, are opt metri inaltime si a fost realizata din materiale folosite la sonde. 
Insula lui Luca Marcu 
Inginerul Marcu sculpteaza in lemn, piatra si marmura. "Cea mai mare lucrare e "Radacini", care se afla la Bolintinii din Vale. Apoi, mai aveam la Muzeul RSR o statuie a unei femei din Bolintini. Ea era cioclu si avea o fata tare interesanta. La un priveghi am studiat-o aproape doua ore si apoi am sculptat-o din memorie. Niculina lui Apostol ii spuneau si au recunoscut-o consatenii imediat, zicand ca tocmai o asa urata mi-am gasit sa sculptez...", povesteste artistul, zambind. Ajuns la 63 de ani, Luca Marcu este ceea ce se poate numi un pensionar activ. Este consultantla o firma in domeniul exploatarilor petroliere si continua sa sculpteze pentru a-si ocupa cat mai mult timpul liber. "Daca nu am ce face, imi caut ceva. Nu pot sa stau si n-am stat niciodata, ma enervez daca nu am ceva de lucru. Mai sculptez si dau lucrarile celor carora le plac. In doua trei ore am terminat" incheie el. An de an, de cum dau mugurii si pana dupa prima bruma, isi petrece majoritatea timpului la cabana pe care o are pe Insula a III-a. Acolo pescuieste, lucreaza in gradina si sculpteaza din cea mai pura placere.

Flavius Esnican - Aradeanul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]