Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 21 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Razboiul pentru NATO, la final

Primarul Dorel Popa isi exprima convingerea ca romania va fi primita astazi in NATOPrimarul Dorel Popa, cel care in ultimele luni a stabilit multiple contacte internationale in interesul aderarii tarii noastre la NATO, ne-a declarat aseara ca integrarea ar reprezenta una dintre cele mai importante realizari ale ultimilor 100 de ani, pentru Romania marcand definitiv ruperea de vechile sisteme si trecerea in randul natiunilor promotoare consacrate ale democratiei si sigurantei. "Realizarea apartine fara nici o discutie guvernului Nastase si altor elemente ale societatii civile, care au lucrat din prima linie dar si din a doua pentru sporirea credibilitatii Romaniei intr-un ritm deosebit de alert, bazat chiar si pe conjunctura internationala dupa 11 septembrie si pe dorinta de nezdruncinat de a fi, odata, in sfarsit, de partea care trebuie. Consider acest moment nu doar unul istoric, ci si unul care ne marcheaza definitiv apartenenta la lumea civilizata si sigura de maine.”
Intrebat de ziarul Observator cum ar percepe un eventual esec la summitul de la Praga si, in acelasi timp, amanarea aderarii noastre la structurile Aliantei, primarul a declarat: "Nu se pune problema sa nu fim admisi in NATO, si daca s-ar pune, ar fi doar o chestiune de timp; chiar daca nu am intra, am fi in continuare intr-unul din parteneriatele strategice ale partenerilor americani si europeni pentru ca a fost inteleasa in sfarsit pozitia geostrategica si politica a tarii noastre.”

Andrei Ando - Observator
  • Omorate de vrajitor

La inceput s-a crezut ca masina a ars in urma unei defectiuniIn noaptea de 21/22 iunie 2002 o masina a ars ca o torta si doua femei si-au pierdut in mod tragic viata in urma unui controversat incident produs pe drumul judetean 792/A, care leaga localitatile aradene Craiva si Beliu. Ipotezele privind cauzele tragicei intamplari au ridicat semne de intrebare pentru inceput: accident sau chiar crima. Varianta a doua s-a conturat pe masura ce au avansat cercetarile. Ele au fost omorate chiar de vrajitor, in cadrul unui ritual satanic.
Femeile veneau de la vrajitor
Intr-o noapte de vineri spre sambata, undeva intre Craiva si Beliu. Ocupantilor unui camion care parcurgea DJ 792/C le-a aparut in fata, in departare, lumina unei flacari care, pe cat se apropiau, se intetea cu fiecare clipa. Nu era vorba despre un OZN. Ajunsi la locul focului, ei au observat terifiati un spectacol de groaza: in santul soselei ardea un autoturism Seat Leoni, focul propagandu-se dinspre motor spre partea posterioara a autoturismului. Pe geamul facut zob al portierei soferului se legana in gol piciorul unei femei, de la genunchi in jos, semn ca ocupanta scaunului de conducere a reusit sa sparga geamul, dar nu a putut sa-si salveze viata. Pompierii din Ineu, chemati sa lichideze incendiul, nu au reusit decat sa raceasca resturile caroseriei masinii. In interior, spre groaza privitorilor, se vedeau resturile a doua schelete umane, reduse la dimensiunile coloanei vertebrale si catorva oase ale capului. Ulterior, politia, care a ajuns cu o echipa complexa la fata locului, in frunte cu seful IPJ Arad, col. Nicolae Gudiu, a reusit identificarea victimelor. Ele au fost Morar Ildiko, de 40 de ani, din Bekescsaba, Ungaria, proprietara masinii Seat Leoni cu numarul de inmatriculare maghiar 111313-276, care a si condus - dupa cate se pare - masina, si prietena Florin Anghelus a fost dus la locul faptei ei din Oradea, Ana Corina Erdei, de 32 ani. Ancheta a stabilit faptul ca femeile, care au spus la plecarea din Oradea ca merg la Arad, au fost de fapt la un cunoscut vrajitor din satul Lunca Teuzului, profitand de luna plina din noaptea fatidica, luna plina favorabila succesului dezlegarilor facute de vraci.
Accident, jaf sau crima?
Varianta cea mai probabila, conturata din corelarea primelor investigatii cu marturiile celor ajunsi primii la fata locului, parea sa acorde credit ideii ca a fost vorba despre un tragic accident. Un posibil scenariu al acestuia ar putea fi urmatorul: focul ar fi putut izbucni din cauza unei scurgeri de benzina in zona motorului, care a aprins initial captuseala de izolare de sub bord, ce putea arde mocnit un timp pana cand focul sa fie observat. Gazele rezultate puteau sa le afecteze pe ocupantele autoturismului. Extinderea flacarii in zona motorului, coroborata cu topirea turului si returului, ar fi putut provoca un aflux de benzina spre focar, care a determinat izbucnirea navalnica a incendiului, suprinzandu-le pe femei in mers. Declansarea air-bag-urilor le-a ametit pe ocupantele masinii, care a parasit carosabilul si a oprit in sant. Soferita, Morar Ildiko, a reusit sa sparga geamul de la portiera din stanga, a scos piciorul pe geam, dar nu a reusit sa paraseasca masina, pentru ca inchiderea centralizata a portierelor a dat lovitura de gratie, blocandu-le pe femei in infernul din interiorul habitaclului cuprins de flacari. Focul puternic a carbonizat efectiv cadavrele, facand imposibila o autopsie care sa ateste vreo alta cauza a decesului, de genul unei lovituri. Este vorba despre pete de sange si un cercel, gasit la distanta de masina, in plin camp. In cazul celor doua femei arse intr-o masina la Craiva se contureaza ipoteza unei crime.
Procurorul George Vlai crede ca va lamuri in totalitate cazulCrima cu ritualuri satanice
Cazul a ridicat de la inceput numeroase semne de intrebare. Din primul moment, anumite urme de sange, un inel si alte obiecte dubioase gasite in plin camp, la cateva sute de metri de locul unde au fost gasite ramasitele celor doua femei, au creat banuiala ca in acel loc s-ar fi oficiat un soi de ritual, posibil de tip satanist. Anchetatorii au mers si pe alt fir, al barbatului vizitat de cele doua femei in satul Lunca Teuz. Acesta, Florin Anghelus, de 24 ani, din Lunca Teuz, a fost, se banuieste, ultima persoana care le-a vazut in viata pe cele doua. S-a mai stabilit ca Anghelus si cele doua femei erau cunostinte mai vechi, ca s-au vizitat. Intamplarea a facut ca Florin Anghelus, devenit suspect, sa fie arestat pe 30 de zile pentru ca a fost depistat conducand in stare de ebrietate un autoturism si fara a avea permis de conducere. Firul putinelor elemente detinute de politie si procurorul criminalist George Vlai, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, a conturat chiar ipoteza ca Florin Anghelus ar putea avea vreo legatura cu decesul celor doua, dupa oficierea ritualului din camp. Dupa cateva luni, Anghelus recunoaste ceva din evenimente. El spune ca in camp a practicat un ritual satanist cu cele doua. El a hipnotizat-o "magnetic" pe Corina Erdei, apoi pe Ildiko Morar. Deoarece nu stapanea bine ritualul, prima a murit, iar cea de-a doua, ametita, nu s-a trezit complet. El le-a urcat pe amandoua in masina si a plecat spre sat. A vazut apoi un foc in spate, dar nu stia de unde vine. Varianta vrajitorului pare credibila pana la un anumit punct. Dar lipsa urmelor ar arata ca ele erau deja moarte cand masina a luat foc. Violenta arderii ar putea conduce tot spre o mana criminala, pentru ca din experienta altor cazuri de aprinderi de masini, cu victime, niciodata nu s-a constatat un asemenea grad de incinerare a victimelor. Unul din mobilurile une ipotetice crime ar putea fi jaful, pentru ca - se pare - femeile aveau asupra lor o mare suma de bani.
Florin Anghelus a recunoscut ca cele doua femei au apelat la el, una pentru recuperarea unei mari sume de bani, pe care i-o datora cineva, iar a doua pentru a-si gasi un sot, ambele fiind despartite de barbati. Florin Anghelus era cunoscut ca specialist in practici oculte, atat la Oradea, cat si prin Oltenia. Procurorul George Vlai, un om cu experienta de decenii in bransa, a recunoscut ca se afla in fata unui caz in premiera: crima cu ritual satanist. Desi criminalul este cunoscut, mai exista cateva neconcordante, pe care procurorul George Vlai le va rezolva in scurt timp.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Iratosu

La Iratos a fost inlocuita centrala telefonica manuala cu o centrala digitala - Virtual Arad News (c)2002In data de 18.11.2002 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a inlocuit centrala telefonica manuala din localitatea Iratosu cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Alcatel cu o capacitate instalata de 256 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si din Variasu Mic si Variasu Mare.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala 109 abonati, iar in perioada imediat urmatoare se vor prelua in unitatea distanta Alcatel si cei 6 de abonati instalati pe sistemul radio si de asemenea se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad, inclusiv din localitatile Variasu Mic si Variasu Mare. Noii abonati din Variasu Mic si Variasu Mare vor fi conectati la Iratosu prin intermediul unor echipamente de multiplexare.
Astfel abonatii din Iratosu, Variasu Mic si Variasu Mare vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces) si la serviciul Acces Special Internet. Astfel, in prezent sunt instalate in judetul Arad 24 de unitati distante ale CTD Alcatel in 16 de localitati din judetul Arad (9 unitati distante in municipiul Arad si 15 in localitati din judet).
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Alcatel vor plati factura telefonica la Oficiul Postal din Iratosu din data de 01.12.2002, deci incepand cu factura decembrie 2002.
Numerotatie abonati Iratosu (inclusiv Variasul Mic si Variasu Mare): 454000-454246.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Pietele se restructureaza

Pietele Aradului vor fi restructurate - Virtual Arad News (c)2002In acest fel vom avea parte de un comert civilizat
Hotararea Guvernului nr. 1103 a venit ca o "ghilotina" pentru comerciantii din piete, pentru ca, prin acest act normativ, se interzicea comercializarea anumitor produse in alte spatii decat cele cu destinatie prestabilita. Pentru a veni in sprijinul celor care isi castiga existenta din aceasta activitate, conducerea TOP a initiat o serie de masuri care vor duce la restructurarea pietelor. In ceea ce priveste Piata "Mihai Viteazul", directorul adjunct al SC TOP, Corneliu Matica, a anticipat, intr-o oarecare masura, prevederile hotararii prin faptul ca a montat o copertina care este menita sa protejeze comerciantii si marfa, dar si sa asigure un comert civilizat. Mai mult, in curand, copertina va fi prelungita si vor fi montate si surse de lumina. Astfel, orarul de functionare a pietii se va mari. Piata care va suferi un amplu proces de restructurare este Piata Pompierilor. Astfel, incepand cu data de 1 decembrie comerciantii care desfac produse agroalimentare in aceasta piata se vor muta in Piata Catedralei, unde li s-au pregatit spatiile de vanzare in zona limitrofa halei, spatii unde exista conditii pentru desfasurarea activitatii. Cum prevederile actului normativ sunt stricte, produse care nu sunt de aceeasi natura nu pot fi comercializate in acelasi loc. Cu toate acestea, in luna decembrie comerciantii vor avea posibilitatea sa-si vanda stocurile existente si, apoi, sa aleaga categoriile de bunuri ce vor fi expuse spre vanzare. Comerciantii care desfac produse industriale si uzate se vor muta in Piata Obor - Bazar care, va fi compartimentata cu spatii inchise. De asemenea, va fi imprejmuita pe una din laturi, astfel incat sa aiba aspectul de spatiu inchis si sa fie in conformitate cu prevederile actului normativ. Piata Miorita din Micalaca va fi, la randul ei, modificata, prin copertarea meselor astfel incat sa corespunda cerintelor de vanzare a produselor in piete. Conducerea TOP a pregatit o surpriza celor care obisnuiesc sa faca aprovizionarea in Piata Catedralei. In incinta halei existente va fi amenajat un spatiu, la standarde occidentale, care va avea ca destinatie comercializarea de produse din carne si preparate din carne. "Speram ca astfel se va produce o crestere a numarului cumparatorilor, dar si o scadere a aglomeratiei din Piata Mihai Viteazul. Astfel, comerciantii din Piata Pompierilor care se muta aici nu pot decat sa se bucure pentru ca vadul comercial va fi mai mare" a declarat directorul adjunct al SC TOP, Corneliu Matica. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Expozitia Onisim Colta - Fascinanta omniprezenta a sacrului

Pictorul Onisim Colta la vernisajul noii expozitiiPe simezele Galeriei de arta din Arad, o reintalnire-eveniment cu lumea imaginara a sacrului si cu inaripatele sale simboluri, prin care pictorul Onisim Colta si-a aflat deja un loc inconfundabil, de respect si de vie apreciere, in peisajul creatiei noastre contemporane. Fie in pictura, fie in desen si gravuri, lucrarile vorbind despre "cina cea de taina", "icoana", o "fereastra" spre Domnul, sau feluritele metafore conferite realului, in stradania permaneta a resacralizarii ipostazelor sale, dau seama de inventivitatea si coerenta unui discurs plastic provocator si totodata cuceritor prin altitudinea sa intelectuala si emotionala. Acest discurs, de o rara consecventa cu sine, dobandeste noi si incitante temeiuri de interes, de surpriza si de fascinatie prin numeroasele obiecte "recuperate" din zona obisnuitului, unele dintre ele seducatoare tocmai prin natura lor straveche sau bizara. Perenitatea dimensiunilor culturale si civilizatoare ale cartii, ale "sertarului" (de biblioteca) ori ale "masinii de scris", valentele filozofice si mitologice pe care le capata in viziunea artistului "scara", "fagurele", "stupul", "biblioteca de nisip", rotitele ceasornicului, un fragment de pendul sau, de pilda, "personajele" intrupate in chip expresiv prin seria unor vechi... lingurite de inghetata s.a., ne dau sentimentul unui insolit mariaj dintre materialitate si spiritualitate. Intre aparente si esente, de pilda, intre "ochiul" fantanii sau al unui capac de canal si "oglinda" cereasca a lumii, despovarata de platitudine si investita in mod initiatic si purificator cu atribute cathartice, harul "magicianului" ni se reveleaza convingator, atat la nivelul expresivitatii formelor si al raporturilor dintre ele, cat mai ales la acela al talcurilor pe care aceste "forme" le vestesc, sub semnul dominant al efemerului si al eternitatii.
O lectie curajoasa si laconica de privire si simtire este aceasta expozitie, un act de exorcism in spatiul aparentei "banalitati", pe care pictorul o cerceteaza cu sfiala, cu incapatanare, dar si cu o voluptate sau cu o neintrecuta intuitie in descoperirea atributelor narative si poetice cuprinse in materialitatea frusta a unor obiecte sortite, inevitabil, fie entropiei, fie uitarii. De altfel, chiar timpul (multe lucrari se refera la ceasornic, la nisip, la clepsidra, la dialogul dintre lumina si umbra sau dintre zi si noapte), misterul visului si al memoriei, imaginile infatisate uneori ca niste "amintiri despre viitor", definesc staruinta artistului in fata unor laitmotivuri grele de adanci semnificatii vizand conditia omului, a creatiei artistice si divine, destinul nostru in univers si destinul universului insusi. Rar am intalnit o asemenea ingemanare intre sfiala si ingenuitatea artistului in fata "lucrurilor", pe de-o parte, si profunzimea revelatiilor pe care viziunea sa le induce in constiinta privitorilor. Bogata in interogatii benefice pentru cultivarea facultatilor noastre interpretative, dar si respirand o mistica frumusete circumscrisa valentelor lirice sau dramatice ale acestui sacru, caruia autorul ii consacra aproape intreaga creatie, expozitia lui Onisim Colta, deschisa, ca o fericita coincidenta, in timpul Festivalului national de teatru clasic, reprezinta un izvor de lumina in prag de iarna, menit sa innobileze memoria culturala si afectiva a prietenilor artei cu imagini pregatite sa infrunte si vremea, si vremurile.

Ion Parhon - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]