Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 21 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Pecicanii au ales ieri sa traiasca la oras
Pecicanii au ales sa fie oraseni..."Ar fi extraordinar ca oamenii sa voteze in favoarea orasului, spunea ieri dimineata primarul comunei Pecica, Iustin Cionca. Orasul inseamna politie, jandarmerie, spital, judecatorie, investitori – adica dezvoltare; multi sunt reticenti la schimbare, pentru ca se tem ca nu isi vor mai putea duce vacile la pascut sau fiindca impozitele si taxele locale vor sari in aer. Este o greseala – viata va merge inainte, dar in sensul corect. Vedeti, nu am auzit de nici un oras care sa ceara sa fie retrogradat comuna, pentru ca nivelul impozitelor sa scada; toata lumea se zbate sa se emancipeze. Asta ar trebui sa dea de gandit celor care voteaza impotriva sau nici nu se prezinta la urne".
Din zorii zilei, biroul primarului a fost asaltat de consilieri locali si de ziaristi. Pana la ora 10, Iustin Cionca si viceprimarul Nagy si-au depasit portia de cofeina pe intreaga zi. Erau agitati, dadeau apeluri si raspundeau la telefoane. Sectiile de votare s-au deschis la ora 8, dar pana atunci s-a facut focul in sobe, au fost pregatite cabinele de votare si urnele. Fiecare dintre cele noua comisii a primit cel putin patru stampile si buletine de vot suficiente; membrii comisiei s-au ingrijit, din timp, sa aduca televizoare si aparate radio cu ei, pentru a nu se plictisi... Si bine au facut… Pana la pranz, din cei aprox. 1100 de votanti arondati unei sectii, nu se prezentasera, in medie, nici macar 70!
"Sa se mai dezvolte si Pecica!"
"Oamenii vor veni cand ies de la biserica",
spunea, optimist, consilierul local Puta. La sectia sa, din Casa de Cultura, pana la ora 13 numai 80 de pecicani din cei 1076 arondati au facut act de prezenta. "In general, cei care s-au prezentat la urna se raporteaza favorabil la trecerea spre o noua forma administrativ-teritoriala. Avem incredere in maturitatea alegatorilor", puncta consilierul democrat Costel Igas.
Impreuna cu cei doi copii ai sai, Sipos Corina a votat pentru transformarea in oras. "Am avea locuri de munca, micutii s-ar putea simti bine in locuri de joaca, la Pecica s-ar organiza mai multe evenimente culturale. Am votat pentru viitor, pentru copiii mei, sa creasca la oras, nu in comuna".
Poate parea paradoxal, dar in ciuda faptului ca rezultatul pozitiv al referendumului ar avantaja tanara generatie, tot batranii au fost cei mai constiinciosi. "Pentru mine s-a dus vremea, dar pentru copii va fi mai bine. Sa se mai dezvolta si Pecica!"
Pana la ora 18, 20 la suta
Cartierul Cocota, cunoscut la Pecica din cauza aglomerarii de locuitori rromi, era pustiu duminica dimineata. In timp ce un barbat cu bicicleta i-a spus, deloc convingator, viceprimarului Nagy, ca a votat, o duduie matura in fata casei, chiar peste drum de sectie. Ea nu s-a prezentat la urna si nici nu avea de gand. De ce? Pentru ca ii e bine in actualul sistem; a trait cativa zeci de ani la tara, nu-i trebuie modernism la batranete. Tinerii, daca vor, nu au decat sa stampileze cat vor; oricum, miza votului e mai importanta pentru ei…
Interesant de remarcat este ca membrii comisiilor de votare, in cele mai multe sectii, au votat printre ultimii. Au lecturat presa, au rontait saratele si au discutat despre problemele localitatii. Pana la ora 18, ceva mai mult de 20% dintre potentialii votanti si-au facut datoria cetateneasca. Apoi, au fost trimise pe teren urnele mobile, la cetatenii care le-au solicitat. "Inca sper sa depasim pragul cerut de lege. Sunt multi oameni care abia acum se intorc de la camp sau si-au terminat treaba in gospodarie. La Pecica, la fiecare alegeri erau cozi la ora inchiderii urnelor; daca asa se va intampla si acum, sunt decis sa prelungesc orarul de functionate a sectiilor", ne declara primarul Cionca.
Pecicani vor sa traiasca la oras... - Virtual Arad News (c)2002"Vinitura" la popularizarea referendmului
Consilierii locali au fost solicitati sa popularizeze actiunea, prin toate mijloacele. Unii au uitat, altii au omis, altora le-a fost rusine, dar au fost si alesi care au stat de vorba cu oamenii. In piata, unul dintre consilieri a incercat sa intre in vorba cu multimea; dupa ce le-a explicat la vreo doi cetateni cat e de importanta participarea lor la actiunea de duminica, s-a trezit admonestat de pecicanii care i-au reprosat ca originile sale sunt intr-o alta zona geografica a tarii, mult spre Sud… E vinitura, adica, si nu are caderea morala sa isi dea cu parerea despre Pecica…
La Turnu s-a votat "pentru"
Mai constiinciosi decat pecicanii au fost locuitorii de la Turnu. In jurul orei 15, peste 45% dintre oameni votasera deja. Faptul ca pe fluturasi aparea posibilitatea de a vota pentru avansarea satului Turnu in comuna i-a convins pe oameni. Si aici cei mai harnici au fost pensionarii. Merita remarcat ca un grup de alegatori s-a infatisat la urne direct din birt, unde s-a intors dupa satisfacerea indatoririlor civice.
Pana la ora 16, la Turnu votasera peste 400 de persoane. Foarte putini dintre ei au fost impotriva demersului Consiliului Local pecican. "Am votat pentru; sper sa fie ceva bine pentru noi, e bine sa fie si Pecica oras, fiindca e destul de mare. O primarie la Turnu ne-ar avantaja, avem si oameni capabili sa o conduca. Eu sper ca majoritatea sa votam asa cum trebuie", a declarat la iesirea din sectie Ioan Ciotu (46 de ani). Pop Ioana (60 de ani), desi locuieste numai de un an la Turnu, venind aici din Maramures, a votat sa le fie mai bine oamenilor din Turnu, "sa avem tratament medical aici, sa nu mai umblam la Pecica sau la Arad. Sa avem si primarie, ca toate treburile ni le rezolvam pe loc, nu facem atatea drumuri".
Vioricha Enache (40 de ani) a votat DA: "Sa avem primarie, scoala, sa nu mai mergi pentru orice hartie la Pecica, sa ramana banii aici, sa nu se duca mai departe, ca nimic nu se mai intoarce din ei. Avem si aici persoane care sunt in stare sa conduca o primarie, oameni cu facultate. Turnu arata acum  jalnic si scoala e cum e, in timp ce sursele de venit aduc bani frumosi. Numai daca ne uitam la vama, ne putem da seama ca aduce bani".
In situatia in care Pecica devine oras, iar Turnu comuna, satul Sederhat va fi lipit de Turnu, urmand ca de Pecica sa apartina Bodrogul Vechi
**
Pecicanii au avut in propriile maini soarta localitatii. De ei a depins cum va arata in perspectiva asezarea lor. Daca au votat bine sau nu, se va decide in cativa ani. In orice caz, nu vor putea acuza pe nimeni ca nu le-a dat posibilitatea de a se afirma.

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • ANEVAR a sarbatorit 10 ani de activitate

Presedintele Anevar Arad - Daniel Manate este multumit de lucrarile prezentate50 de concurenti au dat examen pentru a deveni evaluatori de intreprinderi
Sambata, Asociatia Nationala a Evaluorilor din Romania, centru teritorial Arad, a aniversat 10 ani de existenta. Momentul aniversar a coincis cu examenul sustinut de peste 50 de concurenti, care au urmat cursul de evaluator de intreprinderi, printre cei examinati numarandu-se consilierul local, Tiberiu Dekany, directorul Administratiei Domeniului Public din cadrul Primariei, Sorin Bondoc, directorul CTP, Petru Cuvineanu, si sase absolventi ai Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad. Comisia de examinare a fost formata din Radu Carcee, vicepresedintele ANEVAR Timisoara si Daniel Manate, presedintele ANEVAR Arad. Acestia s-au declarat multumiti de lucrarile prezentate un raport de evaluare de concurenti, fiind acordate doua note de 10. Pentru a primi diploma de evaluator, cursantii vor trebui sa treaca si de testul grila. "Aceasta sectiune, de evaluatori de intreprinderi este foarte grea, astfel de cursuri se organizeaza in putine orase, motiv pentru care meritul centrului teritorial Arad este cu atat mai mare", a afirmat Radu Carcee. S-a pastrat si un moment de reculegere pentru cei care au pus bazele acestei societati in orasul nostru, membri fondatori, Nelu Aristide Dragomir primul presedinte si dl.Crisan, care nu se mai afla printre noi.

Alina Galutiu & Marinela Barla - Agenda zilei

  • La doi ani de la privatizare - "AZOMA" si-a dublat numarul angajatilor

Produsele de la Azoma sunt apreciate de agricultori - Virtual Arad News (c)2002Iesita din ograda Fondului Proprietatii de Stat (actuala APAPS) in urma cu doi ani, cea mai mare firma producatoare de utilaje si unelte agricole din tara, "AZOMA" S.A., a iesit din sfera pierderilor si a inceput sa obtina profit, chiar daca acesta e nesemnificativ.
Fara subventii agricultura e moarta
Prin contractul de privatizare, semnat in august 2000, noii actionari ai fabricii, pe langa SIF BANAT-CRISANA care detine 12,5%, toti cetateni romani, erau obligati ca timp de un an sa mentina numarul angajatilor de la acea data. Este vorba de 110 angajati. Nu numai ca s-a reusit acest lucru, dar numarul lor a crescut mereu ajungand in prezent la 240. Un rol important in aceasta crestere l-au avut subventiile acordate pentru agricultura. "Fara subventii nu se poate trai in acest domeniu. Nici agricultorii, nici producatorii de utilaje agricole. Este bine ca in Programul de guvernare este prevazuta si sprijinirea celor care vor sa cumpere tractoare si masini agricole. Ordinele Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor nr. 97/2001 si 221/2002 prevad subventionarea cu 55% la cumpararea de tractoare si masini agricole. Anul acesta a fost emis si Ordinul 141/2002 privind subventiile pentru utilajele folosite in zootehnie pentru porc si vita. De toate acestea am beneficiat si noi", spune Constantin Lamos, administrator unic si actionar al S.C. AZOMA S.A.
Numai in cursul anului 2001 societatea aradeana a incasat din subventii 39,5 miliarde lei. Pentru anul in curs are de incasat inca 500 de milioane de lei, la care se adauga restante de 3,5 miliarde de lei. Cu toate acestea sistemul in privinta subventiilor nu e tocmai bine pus la punct. "Nivelul procentual e bun, dar sunt mari intarzieri in virarea sumelor subventionate. Ar fi foarte util un act normativ care sa permita compensarea datoriilor care le avem catre stat cu subventiile ce le avem de primit. In prezent avem de platit circa 900 de milioane de lei TVA si impozit pe profit, in timp ce avem de incasat 3,5 miliarde de lei subventii pentru utilaje livrate", precizeaza Lamos.
Peste un miliard, lunar,din piese de schimb
Pe langa utilajele subventionate de stat, AZOMA produce in continuare piese de schimb pe care le livreaza in toata tara. "Pana in '89 nu era complex zootehnic in tara fara sa fi avut in dotare utilaje de la AZOMA (fosta IMAIA, n.n.). Indiferent in proprietatea cui sunt acuma, aceste utilaje necesita reparatii. Astfel ca lunar livram piese de schimb in valoare de circa 1,2 miliarde lei", spune interlocutorul nostru.
Sponsor la "Viata Satului"
La AZOMA se mai fabrica, pe baza de comanda si fabrici de nutreturi combinate, cu capacitatea intre 2 si 15 tone/ora. "Au crescut in ultima vreme cererile pentru utilaje de capacitate mica din partea unor fermieri. Ei vor mori cu productivitatea cuprinsa intre 1-1,5 tone/ora. Cu acestea pot asigura hrana pentru pui, porci si vite", spune Lamos. Pentru a face cunoscute aceste produse destinate micilor fermieri, dar nu numai lor, AZOMA sponsorizeaza de la inceputul anului 2002 concursul din cadrul emisiunii "Viata satului".
Investitii in mediu, acoperis si prestari servicii
La capitolul investitii, administratorul AZOMEI le-a mentionat pe cele de mediu, refacerea retelei de incalzire, la caminul de nefamilisti si o investitie de 500 de milioane in statia de epurare. "Pe langa acestea am cheltuit in fiecare an cel putin un miliard de lei pentru repararea acoperisurilor. In derulare avem si un depozit nou pentru produse finite si instalarea unui micro-FNC cu capacitate de doua tone/ora in curtea fabricii pentru prestari servicii", adauga Constantin Lamos.Sa mai spunem, in incheiere, ca potrivit Contractului colectiv de munca, toti angajatii beneficiaza zilnic, gratuit, de o masa calda.

Florin Trut - Adevarul

  • Luncsoara. Un monument istoric sta sa se prabuseasca

Biserica din Luncsoara un monument istoric in pericol de prabusire - Virtual Arad News (c)2002Luncsoara este o comuna care are trei sate apartinatoare: Vojdogi, Luncsoara de Jos si Luncsoara de Sus. Cea mai mare parte dintre cei 592 ai comunei de locuitori sunt ortodocsi. Pentru acestia, slujbele religioase sunt tinute de un singur preot, care, in fiecare duminica, poate fi intalnit la una din cele trei biserici de aici. Doua dintre ele au fost declarate monumente istorice. Mica biserica de lemn din satul Luncsoara de Jos face fata cu greu trecerii timpului. Construita in jurul anului 1600, biserica si-a schimbat de doua ori "domiciliul". Adusa din Luncsoara de Sus in Luncsoara de Jos, si-a gasit in cele din urma locul, in 1780, pe deal. Motivul acestor calatorii a fost, cum era de banuit, apa, care a creat multe probleme satului, cauzand dese viituri si inundatii. Fara lucrari urgente de consolidare, monumentul are toate sansele sa se prabuseasca, intr-o buna zi, peste enoriasi. Credinciosii care vin la biserica, traiesc cu greu, de pe o zi pe alta, si nu pot sa stranga banii necesari reparatiei.

Corina Olariu - Observator

  • Aradenii se considera victimele arbitrajului: UT Arad - U. Craiova 1:1
Antrenorul echipei UTA - Ionut Popa crede ca a fost viciere de rezultat"Batrana Doamna" n-a putut trece, ieri dupa-amiaza, de Universitatea Craiova, la capatul unui meci echilibrat in care ambele formatii s-au jucat cu ocaziile. Gazdele au inceput mai bine, insa s-au stins pe parcurs. La sfarsitul meciului, aradenii n-au ezitat sa conteste vehement arbitrajul. De remarcat fair-play-ul spectatorilor care, la finalul confruntarii, au aplaudat sportiv ambele formatii.
Aradeanul Manta si olteanul Lutu s-au luat la harta chiar in minutele destinate incalzirii, provocand un meleu general. Antrenorul Ionut Popa si mijlocasul Ovidiu Stanga s-au imbrancit, fiind calmati de observatorul Sandu Boc.
Trei dintre fotbalistii echipei-gazda, Daniel Bogdan, Petrus Manta si Adrian Baldovin, au jurat razbunare inaintea partidei, dupa ce au fost goniti din lotul Craiovei in aceasta vara, o data cu plecarea lui Gigi Netoiu. Ultimul a reusit chiar golul gazdelor, bucurandu-se apoi ca un copil.
"Sunt multumit de rezultat, chiar daca ne-am dorit victoria", a spus antrenorul Mitica Marcu, care a primit asigurari din partea lui Dinel Staicu ca va fi pastrat in functie.
In momentul inlocuirii sale, mijlocasul oltean Marius Sava le-a aratat spectatorilor degetul mijlociu, inflamand spiritele. Acestia ii strigasera ca este un betiv notoriu si l-au injurat ca la usa cortului
"A fost viciere de rezultat", a spus, imediat dupa meci, antrenorul aradenilor, Ionut Popa. Gazdele contesta faptul ca le-a fost anulat un gol perfect valabil, reusit de Manta in minutul 36, iar in repriza secunda, atacantii "Batranei Doamne" au fost opriti din actiune pe motiv de ofsaid. Brigada de arbitri a parasit arena ardeleana escortata de politie.

UT Arad - U. Craiova 1:1 (1:0)
Au marcat: Baldovin (min. 5) / Vladoiu (min. 74)
Stadion: "UTA"; Spectatori: 8.000
UTA: D. Bogdan 6 - Zaha 5,5, Baldovin 6, C. Luca 6 - Panin 5,5, M. Popescu 5 (min. 67 Vintila 5,5), R. Marginean 6, R. Nagy 5,5 (min. 56 Chitescu 5), Panaitescu 5 - Njock 5, Manta 5,5 (min. 84 Ianu). Antrenor: Ionut Popa
UNIV. CRAIOVA: Agachi 5 - I. Dragomir 5, Vochin 6, Dunareanu 5,5, Ursu 5,5 - M. Sava 5,5 (min. 87 I. Rada), Ov. Stanga 6, Nica 5,5, Lutu 5,5 (min. 80 Ciocoi) - Verdes 5 (min. 61 Cr. Bratu), Vladoiu 6. Antrenor: Mitica Marcu
Arbitri: Al. Bajan 4 - C. Fecioru 4, I. Cojocaru 4

Marius Chitu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]