Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 21 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

In fiecare dumineca puteti urmari restropectiva stirilor saptamanale, accesand stream-ul pentru modem de 56K.

  • La acest sfarsit de saptamana  Aradul - toropit de canicula

Prognozele meteo pentru vara aceasta prevad canicula...* Sambata si duminica temperaturile vor urca pana la 38 grade la umbra
* La soare, la nivelul solului vor fi 65 de grade iar, pe suprafete betonate chiar si 80 de grade
* In luna august s-ar putea inregistra temperaturi si mai mari
Dialog cu Dumitru Bente, seful Centrului Meteorologic Arad
- Domnule Dumitru Bente cum explicati canicula din aceasta perioada a anului, care, nu este totusi "luna lui cuptor" ? 
- Ceea ce se intampla in aceste zile nu este ceva anormal si se explica prin conjunctura aerosinaptica actuala. Pozitia centrilor de presiune din Europa este de asa natura incat favorizeaza patrunderea unui aer tropical uscat care vine din Nordul Africii pana in Europa Centrala. In plus, sa nu uitam ca 23 iunie (solstitiul de vara) este cea mai lunga zi din an, cand soarele straluceste pana la 17 ore pe zi. Asadar, temperaturile ridicate rezulta, meteorologic vorbind, din combinarea a doua efecte: advectiv cu radiactiv. Precizez insa ca temperaturile din aceste zile, cuprinse intre 35 grade si 40 de grade Celsius nu reprezinta ceva iesit din comun pentru luna in care suntem. Totusi, trebuie si mai spun ca frecventa mare a unor zile caniculare este specifica lunii august 
- Domnuie Bente, concret ce temperaturi se vor inregistra in acest week-end? 
- Dupa cum am spus vremea se afla intr-un proces evident de incalzire care va continua si in zilele urmatoare, cand temperaturile vor creste de la o zi la alta. Daca ieri au fost temperaturi de maximum 33-34 grade Celsius, astazi, vor fi maxime de 35-36 grade Celsius iar maine temperaturile vor ajunge pana la 37-38 grade Celsius. Cu precizarea ca toate temperaturile mentionate sunt cele citite in adaposturile meteorologice, care sunt situate la umbra. Asta inseamna ca la soare, la nivelul solului, se vor inregistra valori de pana la 60-65 grade Celsius iar pe suprafete betonate se va atinge 80 grade Celsius. In aceste situatii, in unele domenii de activitate se impun Pentru a le proteja de canicula, parcurile din Arad sunt stropite continuu - Virtual Arad News (c)2002 luarea unor masuri cum este de exemplu restrictionarea zborurilor aeronavelor din cauza temperaturilor de 80 grade Celsius de pe pistele aeoronautice. 
- Domnule Bente asistam cumva in aceste zile la niste recorduri de temperaturi? 
- Deocamdata nu cred ca se poate afirma acest lucru. Pentru ca acum doi ani s-au inregistrat temperaturi mai mari de 40 grade Ceisius, dar in luna august. 
- Inseamna ca in luna august a acestui an va fi si mai cald? 
- Este prematur sa ma pronunt acum dar dupa cum evolueaza lucrurile s-ar putea ca in august sa asistam la noi recorduri. 
- Domnule Bente nu putem incheia convorbirea noastra fara sa ne spuneti ce se mai intampla cu... soarta Centrului Meteorologic din Arad. Dupa cum probabil si cititorii nostri isi mai amintesc, cu putin timp in urma, conducerea de la Bucuresti intentiona sa desfiinteze centrul meteorologic aradean prin transferarea intregului personal la Timisoara. 
- Din pacate inca n-am scapat cu totul de emotii cu toate ca exista semnale ca lucrurile vor evolua, in cele din urma, in favoarea noastra. De fapt dupa cum dumneavoastra ati scris la timpul respectiv "batalia" se da pentru atragerea unor fonduri speciale SIMIN (15 000 dolari suma pentru infrastructura), pe care timisorenii, lupta sa le aduca in Timisoara. Se pare totusi, ca datorita interventiilor domnului prefect si a parlamentarilor de Arad avem acum mai multe sanse ca Centrul sa ramana in orasul nostru, cum este, de fapt, legal si firesc. 

A consemnat Cosmin Trif - Adevarul

  • Dupa 1 iulie se rezolva problema gunoiului

Noi sperante in legatura cu rezolvarea problemei gunoiului menajerDoua firme, din SUA si Austria, interesate de neutralizarea gunoiului pe banii lor
Problema neutralizarii deseurilor menajere din municipiu este una care a fost discutata in nenumarate randuri. Mai mult, aceasta situatie atarna ca un bolovan de gatul administratiei, careia i s-au adus multe critici din partea adversarilor politici. Acestia spun ca administratia nu este in stare sa rezolve problema gunoiului menajer, dar vorbesc si despre nenumarate licitatii ratate. Realitatea nu este insa chiar atat de neagra pe cat si-ar dori-o adversarii politici ai administratiei.
Ieri a avut loc o noua licitatie la Primarie, pentru realizarea neutralizarii deseurilor. La aceasta au participat doua firme, una din Austria si una din Statele Unite, ambele interesate de gunoiul aradenilor. Vestea buna este ca ambele firme interesate asigura si finantarea proiectului. Adica nu se vor cheltui bani de la bugetul local pentru neutralizarea deseurilor. "Pana in 1 iulie dorim sa facem un calcul comparativ intre cele doua oferte si sa stabilim un castigator. Ne grabim, pentru ca este o problema presanta. Daca nu reusim sa ne incadram in termenul pe care ni l-am, autoimpus, avem la  dispozitie termenul legal de 30 de zile. Asta pentru ca mai avem si licitatia pentru creditul bancar, si alte probleme. Dar este cert ca situatia deseurilor se va rezolva" - spune viceprimarul Emanoil Voicu.
Nu s-au facut inca precizari legate de modalitatea in care deseurile vor fi neutralizate. Probabil intre incinerator, groapa ecologica sau alte tipuri, mai sofisticate, se va alege metoda care va insemna taxe cat mai mici pentru aradeni.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Reteaua "Kusturita"

Persoana cu handicap care urma sa devina cersetor in strainatatePeste 70 de tigani au ajuns cersetori pe strazile din Occident, dupa ce li s-a promis ca vor merge la o clinica din Franta pentru a primi asistenta medicala
O retea de trafic de persoane a fost depistata in momentul in care se pregatea sa scoata din tara 18 tigani, dintre care patru cu handicap locomotor si cativa bebelusi, care urmau sa fie obligati sa cerseasca pe strazile din Franta. Traficantii sunt penticostali si se foloseau de acest lucru pentru a intra in casele urmatoarelor "victime", in special persoane handicapate, apoi le dadeau de mancare si bani si le promiteau ca-i duc la o clinica din Franta, unde vor primi proteze sau vor fi operati. Reteaua a racolat, numai in acest an, peste 70 de persoane care acum cersesc pe strazile din Occident.
Toate cele 18 persoane au fost racolate de trei rromi penticostali din comuna ialomiteana Barbulesti. Ionel Cazan, Cristian Baicu si Ghiocel Ion i-au vizitat pe infirmi acasa in Bucuresti, Constanta si Ialomita. Ei le-au promis ca ii vor ajuta prin intermediul "fratilor" de peste hotare. Cei trei mergeau cu biblia in mana, chipurile "in misiune", propovaduind cuvantul Domnului. Ca sa fie si mai credibili, ei le lasau bani si alimente viitoarelor victime si le plateau contravaloarea pasapoartelor. "Ne-au asigurat ca fratii penticostali ne vor procura gratuit, in Franta, proteze pentru membrele lipsa, iar, ca sa fie mai convingatori, au lasat familiilor noastre bani si alimente si chiar ne-au platit taxele pentru a obtine pasapoarte", povesteste unul dintre rromii care a cazut victima traficantilor. Ei stiau ca cei trei erau penticostali Pastorul penticostal Ion Ghiocel considerat ca fiind seful retelei... practicanti si ca mergeau la toate adunarile si rugaciunile ce se tineau la biserica din satul lor. In plus, cum ar fi putut sa nu il creada pe pastorul bisericii, Ghiocel Ion. Politistii au aflat insa ca acesta avea si alte preocupari extra religioase, fiind recent condamnat la inchisoare pentru talharie.
Cersetori la Lyon
Daca nu ar fi fost prinsi de oamenii legii, cei 18 rromi ar fi ajuns cersetori pe strazile din Franta. Ei urma sa fie preluati, in Lyon, de capul filierei si dusi pe un camp din apropierea orasului francez, unde ar fi fost cazati in rulote. De aici, in fiecare dimineata, erau trimisi la cersit in oras sau erau repartizati in alte tari din Occident, "la export", asa cum au patit multi dintre tiganii care au ajuns acolo pe aceeasi filiera. Banii pe care-i cistigau din cersit erau impartiti "frateste" cu seful retelei. Metoda folosita de banda este identica cu cea folosita de personajele dintr-un film al celebrului regizor sarb Emir Kusturica.
Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a hotarit ca cei trei membri ai retelei, Ionel Cazan, Cristian Baicu si Ghiocel Ion, sa fie cercetati in stare de liberate. Reprezentantii CZCCOA Timis au extins cercetarile si, in colaborare cu centrele din Constanta si Ialomita, au stabilit ca reteaua a transportat, numai in acest an, in Franta, mai mult de 70 de cersetori.

Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La terminalul Glogovat, a sosit primul transport RO-LA

Terminalul RO-LA din Glogovat a inceput sa functionezeSNTFMCFR Marfa a pus in circulatie un tren RO-LA (prescurtarea din limba germana a Rollende Landstrasse, adica sosea rulanta), cu vagoane specializate in transportul de TIR-uri . Soseaua rulanta este destinata traficului de marfuri import-export ca o solutie alternativa, socotita mult mai avantajoasa de transportatori si nu numai. Ieri, la terminalul Glogovat, a sosit primul transport cu 11 TIR- uri, din Wels (Austria). Durata de parcurs a fost de 22 de ore, cu stationare de circa o ora in punctul de frontiera Curtici. Soferii TIR- urilor s-au dovedit multumiti, sustinand ca au fost eliminate orele si chiar zilele de asteptare din vami, ei putand sa se odihneasca in vagonul de dormit al trenului RO-LA. Cursele vor avea loc zilnic (in ambele sensuri) intre terminalul din Vladimirescu (Glogovat) si orasul austriac Wels. Garnitura de tren dispune de 20 de vagoane, care vor putea prelua tot atatea TIR-uri, incarcate cu marfa sau goale. Pretul unui astfel de transport este de 500 Euro, iar dus-intors, de pana la 1000 de Euro.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • DGPDC se implica in rezolvarea cazului copilului violat de tatal vitreg

Aurel Daniliuc a fost retinutFetita de doar patru ani se afla in continuare la sectia Reanimare a Spitalului Judetean
Autorul oribilului viol petrecut in urma cu cateva zile in localitatea Pecica a fost identificat in persoana lui Aurel-Dumitru Daniliuc, in varsta de 35 de ani, concubinul Sorinei Sfoara, mama fetitei. Luni dupa-masa, el a asteptat ca mama micutei sa plece de acasa pentru a-si putea pune in aplicare sadicul plan. Si, din nefericire, fapta s-a consumat. In plus, din modul abordat reiese ca este vorba de o minte cel putin bolnava. Dupa ce a batut mar fetita, in varsta de doar patru ani, i-a smuls hainutele, intretinand cu ea, in cele din urma, raporturi sexuale. Desi mama copilului a refuzat invinuirea concubinului, ea a fost aceea care a adus fetita la spital. Operata la scurt timp dupa ce a ajuns la spital, in prezent starea sanatatii fetitei este inca sub semnul intrebarii, aflandu-se in continuare la sectia Anestezie-Terapie Intensiva (Reanimare) a Spitalului Clinic Judetean, unde este vegheata indeaproape de bunica. Povestea pe care ne-a spus-o aceasta femeie ar putea constitui un subiect de roman. "Eu am crescut-o de la opt luni de zile, la Turnu. La sfarsitul lunii mai, a venit maica-sa dupa ea si a dus-o la Pecica, unde statea cu barbatul asta care a violat fata. Erau impreuna numai de trei luni de zile. Inainte fata mea a mai avut doua legaturi, una legitima si una nelegitima, din fiecare alegandu-se cu o fetita. Fata cealalta, mai mare, de 10 ani, a stat si ea o perioada cu ei la Pecica si dupa aia n-a mai vrut sa stea. Daca stiam ce se intampla nu dadeam copilul de langa mine. Si asa, dupa ce iese din spital, o duc iarasi la mine. Va dati seama ca dupa ce s-a intamplat nenorocirea, mama baiatului (n.r.- mama lui Daniliuc) a fost in stare sa ne acuze ca de la noi, de la Turnu a plecat fata asa. El (n.r. Daniliuc, autorul violului) i-a spus fetei mele, cand s-a intors in ziua cu pricina acasa, ca fetita a cazut pe butelia de aragaz. Eu cred ca a vrut sa o omoare ca sa se razbune" ne povesteste, cu lacrimi in ochi, femeia. Motivul razbunarii aveam sa-l aflam de la o sursa sigura, dar care a dorit sa-si pastreze anonimatul, care ne-a spus ca Aurel Daniliuc voia sa se razbune pe tatal natural al fetitei.
Halal razbunare! Avand in vedere ca la mijloc este vor despre un copil minor, un cuvant de spus are Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Emilian Ban, inspector in cadrul institutiei amintite, ne-a declarat ca Directia va intreprinde o ancheta in urma careia copilul ar posibil sa ramana in cadrul familiei largite (ca include bunicii, unchi, matusi si exclude parintii). "In situatia in care rezultatul anchetei sociale nu va fi favorabil, copilul va fi luat din familia largita si va fi integrat intr-un centru de plasament" ne spune Emilian Ban.
Intrucat rezultatul verificarilor intreprinse echipa de politisti care s-a deplasat la fa locului l-a indicat drept faptas pe tatal vitreg Aurel-Dumitru Daniliuc a fost retinut, urmand a fi prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, cu propunerea de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de viol.
Angajat in calitate de agent de paza la SC "National Prot Guard" SRL, Daniliuc va fi el cel pazit, pentru cativa ani buni.

Florina Ghile - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]