Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 20 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Unitatile sanitare aradene, in proces de reorganizare, conform ordinului MS

Spitalul Municipal se va unifica cu Spitalul Judetean - Virtual Arad News (c)2002Spitalele Judetean si Municipal se vor unifica, pana la finele acestui an
In baza ordinului Ministerului Sanatatii nr. 471/2001, incepand cu august se va face o reorganizare a unitatilor sanitare din municipiul Arad. "In judet nu va fi nici o unificare, ci numai in municipiu. Astfel, sectia de Obstetrica si Ginecologie Spitalului Judetean a trecut in structura Spitalului de Obstetrica si Ginecologie. De altfel, pentru aceasta sectie s-au facut formele de privat zare la Ministerul Sanatatii si speram sa fie prima sectie de spital privatizata in judetul nostru" ne spune dr. Ioan Crasnic, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad. In aceeasi ordine de idei, dir. ec. al Spitalului Judetean, Ioan Butariu, ne-a declarat ca "sectia de Psihiatrie, Boli Infectioase, cabinetele de boli infectioase si Laboratorul de sanatate mintala trec din structura Spitalului Clinic Municipal in cea a Spitalului Clinic Judetean; motivatia fiind aceea ca cele doua sectii sunt de interes judetean". Directorul DSP este de parere ca aceasta trecere are loc pentru a creste alocatia pe zi si pe pat pentru aceste sectii. "In viitorul apropiat, pana la finele acestui an, spitalele Judetean si Municipal se vor unifica intr-un singur spital, care va purta denumirea de Spitalul Judetean Arad. Aceasta propunere a fost acceptata si recomandata de catre Ministerul Sanatatii" a adaugat dr. Ioan Crasnic.

Florina Ghile - Agenda zilei

  • Femei oprite la frontiera

Tinerele care intentionau sa se prostitueze in Spania nu au dorit sa-si arate fataPolitistii de frontiera aradeni au oprit, miercuri, noua femei care incercau sa treaca frontiera spre vest, patru dintre ele urmand sa se casatoreasca in Germania. In Rapidul Muntenia, politistii de frontiera de la Curtici au gasit sase femei din Deva care nu aveau la ele suma in valuta care sa le permita sa calatoreasca in tarile din spatiul Schengen.
Dupa primele cercetari, femeile, cu varste intre 17 si 40 ani, au recunoscut ca doua dintre ele urmau sa faca cumparaturi la Bekescsaba pentru toate sase, iar celelalte patru trebuiau sa se casatoreasca in Germania.
Ele au fost racolate de un cetatean german, proprietarul unei agentii matrimoniale, care a mai inlesnit casatoria altei femei din Deva in Germania, "procurindu-i" un sot. 
Devencele au semnat contracte cu cetateanul neamt prin care, printre altele, se obligau sa nu munceasca in Germania, sa nu acosteze barbati si sa pastreze curat locul unde vor fi cazate, pana cand li se vor gasi barbatii pe masura. 
Mr. Dorin Bogdan, de la IJPF Arad, ne-a declarat ca nu s-a retinut in seama femeilor vreo infractiune, ci doar li s-a intrerupt calatoria pentru ca nu indeplineau conditiile legale pentru a iesi din tara.
Alte trei tinere erau imbarcate intr-un microbuz inmatriculat in Spania care a fost oprit la PCTF Turnu. Politistii de frontiera au constatat ca, desi ocupantii au declarat ca merg la rude in Italia si Spania, nu au asupra lor sumele necesare iesirii din tara.
Luate la intrebari, trei tinere au marturisit, spre stupoarea politistilor de frontiera, ca ele de fapt sunt ajutate de soferul microbuzului, Sandu Paun, sa ajunga in Spania, unde urmau sa se prostitueze.
El le-a dat banii necesari pentru a-si procura pasapoartele, iar fetele urmau sa restituie toate cheltuielile legate de transport si acte dupa ce se prostituau in Spania. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • 128 de angajati ai Regiei Apa-Canal isi vor pierde locurile de munca

Directorul RAAC - Gheorge Banatean e nemultumit de nivelul profituluiValul restructurarilor a "maturat" si postul de consilier ocupat de Dan Ivan
Consilierii judeteni s-au intalnit, ieri, la orele amiezii, intr-o sedinta incendiara, avand in vedere importanta subiectelor discutate pe parcursul a trei ore incheiate. 
Restructurari aprobate 
Dupa ce a fost scoasa de pe ordinea de zi in urma cu o luna de zile, hotararea de restructurare a Regiei Autonome de Apa - Canal (RAAC) s-a aflat, ieri, in mapele consilierilor, spre aprobare urgenta. 
Subiectul a generat discutii aprinse pentru ca, pe de o parte, sunt in joc locurile de munca a 128 de oameni, iar pe de alta parte, daca nu se schimba ceva, RAAC va intra in imposibilitatea de plata a datoriilor de 4,5 milioane Euro catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Gheorghe Banatean, directorul regiei, a prezentat consilierilor situatia economica a institutiei si necesitatea restructurarii. "Pe primele sase luni ale anului avem un profit de peste 6 miliarde de lei. Cu toate acestea, nu ne apropiem de profitul estimat, care sa ne permita rambursarea imprumutului si investitii in modernizarea unitatii." Profitul de exploatare nu a fost realizat din urmatoarele motive: scaderea consumului de apa, in primul rand, din cauza contorizarii; costurile fixe constante; indexarea tarifului de apa-canal, cu o intarziere de sase luni fata de cel la energia electrica. Pentru reducerea costurilor a fost luate mai multe masuri dar spune dl. Banatean - "acestea au dus la o crestere foarte mica a profitului. Daca se continua asa, nu vom avea bani pentru BERD, careia trebuie sa-i dam 19, 2 miliarde de lei in 2002,  20 de miliarde in 2003 si 21 de miliarde in 2004." Masurile propuse pentru redresarea situatiei se refera la reducerea  personalului cu 128 de persoane incepand din 1 noiembrie, din care 44 de la Serviciul Autofinantate si cu prioritate a celor care beneficiaza de posibilitatea pensionarii la cerere. Astfel, se va ajunge la un profit de 4,5 miliarde de lei, in ultimele trei luni ale anului. 
Privatizarea serviciului public de apa este o alta decizie a RAAC, pana in acest moment existand oferte de la trei societati. 
Infruntare intre fostul si actualul presedinte 
In organigrama votata de consilieri se prevede si reducerea postului de consilier la RAAC, Sedinta fierbinte la CJA... ocupat de Dan Ivan, fostul presedinte al Consiliului Judetean. 
Nemultumit de aceasta hotarare, cat si de situatia in care s-a ajuns, Dan Ivan a declarat: "De cand sunt consilier al institutiei, i-am propus d-lui Banatean sa privatizeze Serviciul de Autofinantate, dar conducerea CJ a respins initiativa. Nu spun ca acum nu trebuie sa votam restructurarea, pentru ca amanarea ar insemna o tragedie pentru institutie. Dar lucrurile puteau sa se faca altfel si sa fie incepute cu mai mult timp in urma. Nu ajungeam sa dam afara, dintr-o data, peste 100 de oameni. Principalul vinovat este Consiliul de Administratie care nu si-a facut cum trebuie meseria si nu a informat la timp despre situatia regiei. Cat despre desfiintarea postului meu, stiu ca presedintele Parpala nu agreeaza functia de consilier in institutiile sale. Mi s-a oferit un post la Biroul de Mediu de unde, pentru a veni eu, trebuie sa plece altii, care imi sunt prieteni. Or, eu nu pot sa fac asa ceva? De aceea solicit sa fie supusa la vot ramanerea in organigrama a postului de consilier pe care momentan il ocup. Consider ca, de fapt, aici este vorba de o razbunare personala si nu despre o chestie pur administrativa." 
Presedintele CJA, Caius Parpala a raspuns cu duritate la aprecierile expresedintelui Ivan: "De ce nu spuneti ca de fapt postul pe care vi l-am propus nu va aduce suficiente venituri? Acolo erati platit cu 17 milioane de, lei, iar aici salariul este mult mai mic. Si pe urma, vreau sa vad in ce a constat activitatea de consilier pe care ati prestat-o, o hartie, acolo, nu mai mult, care sa fie intocmita de dvs. Organigrama ramane asa cum este: fara postul de consilier". 
In cele din urma, hotararea a fost aprobata in forma initiala cu doar cinci abtineri si o impotrivire. 
Cinci miliarde de lei pentru Casa de Oaspeti
Casa de Oaspeti si Scoala de Arta au fost revendicate de catre urmasii familiei Neuman, care locuiesc in Statele Unite, printr-o cerere depusa la Consiliul Judetean. Aceste doua imobile au fost incluse pe lista trimisa de catre CJA Guvernului, solicitandu-se trecerea lor in administrarea judetului. Desi nu s-a primit inca un raspuns, CJA a hotarat respingerea cererii privind despagubirea in natura si a inaintat o propunere de despagubiri banesti in suma estimativa de zece miliarde de lei pentru ambele cladiri. "Bineinteles ca nu ne va costa doar zece miliarde, mai ales ca mostenitorii pretind 40, dar vrem sa ajungem la macar opt miliarde pentru o cladire," a declarat Caius Parpala. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Primarul de la Covasant lupta pentru parcul dendrologic

Primarul Covasantului - Dorin Ciceu este un indragostit de frumos...Primarul comunei Covasant, Dorin Ciceu, vrea sa revolutioneze viata la tara. El doreste nici mai mult nici mai putin decat un parc dendrologic.
Visul aceste il are de cand era copil si s-a indragostit de parcul dendrologic de la Cluj. De cativa ani el aduna schite si face planuri in speranta ca odata va primi autorizatie de construire a unui astfel de parc. Dorin Ciceu, primarul considerat excentric de consatenii sai, nu se da batut, iar de catva timp a si inceput lucrarile de amenajare a ceea ce urmeaza a fi un lac de acumulare in care vrea sa creasca pesti rari.
Ciceu are si sustinatori, mai ales dintre cei care l-au (re)votat si la alegerile trecute.
Cu planul sub brat
Dorin Ciceu s-a nascut in judetul Cluj, acolo unde a prins dragoste de natura. S-a mutat la Arad acum mai bine de 20 de ani. A candidat la alegeri pentru postul de primar. Una dintre promisiunile facute atunci a fost si aceea ca va construi un loc de agrement pentru tineri, pentru ca la Covasant nu exista nici un loc unde cei tineri sa-si petreaca util timpul liber.
Dorin Ciceu le-a propus consatenilor sai sa construiasca un parc dendrologic si, la catva timp dupa ce a fost ales, a cerut un aviz de principiu Consiliului Local pentru demararea lucrarilor. Consilierii au fost sceptici dar au acordat votul de incredere primarului.
Nimeni nu credea ca Ciceu avea sa inceapa una dintre cele mai mari lucrari de acest gen din judet.
Se stia de Parcul Dendrologic de la Macea si de cel de la Savarsin, care in opinia multora nu puteau fi copiate. La scurt timp dupa ce a primit avizul, primarul a inceput munca cu planul de constructie. La doua luni acesta a fost Scoala din Covasant va putea creste in timp specialisti in dendrologie - Virtual Arad News (c)2002 finalizat si urma sa inceapa lucrarile. Numai ca atunci au intervenit consilierii, care s-au razgandit si au afirmat despre primar ca risipeste banii de la buget pe chestiuni de care nu au nevoie.
Dorin Ciceu le-a explicat degeaba colegilor ca dorste sa faca un parc dendrologic la fel ca la Cluj, si astfel sa atraga investitori Numai ca primarul vrea sa-si vada visul cu ochii si ar face orice pentru construirea parcului. Cu un an in urma, raul ce trece prin mijlocul comunei a fost curatat; atunci el le-a cerut muncitorilor sa inceapa sapaturile la lacul de acumulare care se vrea a fi in mijlocul parcului dendrologic. Numai ca, in lipsa de fonduri lucrarile au ramas nefinalizate iar acum in locul parcului troneaza o groapa mare. Daca nu va primi aprobare pentru inceperea lucrarilor, Dorin Ciceu vrea sa protesteze intr-un mod inedit. "Daca nu mi se aproba din partea Consiliului Local sa fac acest parc dendrologic pe care il doresc atat de mult si la care m-am gandit atat de mult am sa-i surprind pe consilieri.
In locul lacului am sa-mi fac un mormant ca si al faraonilor din Egipt. Fac acest lucru in semn de protest pentru ca nu mi se da voie sa fac un parc dendrologic la Covasant".

Ciceu are de gand sa ceara sprijin autoritatilor de la judet, de la care in afara de suport moral spera si ceva bani pentru demararea lucrarilor.
Groapa transformata in parc
Parcul dendrologic din Covasant urmeaza sa fie construit pe fosta groapa de gunoi. Aici, ani la rand, oamenii aruncau lucrurile de care nu mai aveau nevoie. Dupa cativa ani, locul a devenit un pericol de infestare, mai ales ca in apropiere sunt case si chiar o pasune. In apropiere este si cimitirul comunal. Cei care locuiesc in zona cu pricina sunt de partea primarului pentru ca, spun ei, asa vor scapa de Parcul ar cadra cu vilele din comuna - Virtual Arad News (c)2002 gunoaie. Majoritatea celor care au case aici sunt pensionari, care stiu cum arata locul in urma cu mai multi ani. Ei si-ar dori ca totul sa redevina asa cum a fost inainte.
Zena Tudor, o localnica trecuta de 70 de ani vrea sa vada parcul pe care il promite primarul. "Cred ca o sa fie bine atunci cand va fi gata. Trebuie sa fie asa, daca spune domnul primar. Dupa ce o sa-l faca o sa fie frumos, eu asa cred. Nu o sa mai aruncam gunoaiele pe aici, pentru ca o sa fie curat si ingrijit".
Zena Lumanaru, o alta localnica spune: "Daca se face, o sa ne placa, stiu si eu? Nu stiu cum o sa fie, dar trebuie sa aratam si noi ca putem face mai frumos. Nu mai trebuie sa fie tot asa cum este acum, plin de caini morti, vitei, oi si toate cele. Aici era mai rau ca la closet".
Gradina din casa
Pentru a demonstra ca poate face un parc dendrologic la Covasant, primarul Dorin Ciceu a inceput sa adune plante rare. Acum, curtea lui este ca o gradina botanica. Plina de cactusi sau bambus, a devenit un loc de atractie pentru localnici. Dorin Ciceu are cactusi pana si pe gard.
Aici vin multi si se alimenteaza cu flori deosebite. Dorin Ciceu a luat legatura cu Gradina Botanica din Cluj, de unde a primit foarte mult sprijin; acum, in curtea sa sunt mai multe specii rare, primite de la colegii sai din Ardeal. Multe flori au fost duse si la birou, acolo unde pot fi admirate de consilierii care se opun planului intocmit de primar.
Unele dintre plante au ajuns in curtea lui Dorin Ciceu chiar din Africa. "Doream foarte mult sa- mi obtin o planta de banan din Africa. Atunci am apelat la un student arab care invata la Cluj. I-am spus sa-mi aduca un bulb de planta de banan. Pentru a insela vigilenta vamesilor, el a adus si o plasa cu ceapa. Cum bulbul de banana seamana foarte bine cu ceapa a reusit sa-i pacaleasca si mi-a adus aceasta planta, pe care doresc sa o plantez in parcul dendrologic".

Elena Monea - Observator

  • Programul modificarii numerotatiei telefonice din Romania

Romtelecom a modificat indicativele interurbaneCa urmare a Ordinului 463/2001 emis de Ministerul Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei cu privire la Noul Plan National de Numerotatie, incepand din data de 14 iunie 2002, ora 0,00 Indicativele Interurbane utilizate in Romania vor fi modificate astfel:
1) Pentru apelurile interurbane spre abonatii ROMTELECOM,
dupa codul de acces 0 se formeaza cifra "2", in continuare se formeaza vechiul indicativ interurban, urmat de numarul local. In final un apel interurban va avea 10 cifre, in loc de 9 cifre.
Exemple:
a) Apel din Bucuresti spre un abonat din judetul Arad                     0 2 57 25 38 21
    Apel din Bucuresti spre Serviciul de Informatii din judetul Arad   0 2 57 931 111
b) Apel din judetul Arad spre un abonat din Bucuresti                     0 2 1321 38 21
    Apel din judetul Arad spre Serviciul Informatii din Bucuresti        0 2 1931 11 11

2) Pentru apelurile din alte tari spre abonatii ROMTELECOM, dupa codul de tara (40), se formeaza cifra  2 , dupa care urmeaza vechiul indicativ interurban si numarul local.
Exemple:
a) Apel din Germania spre un abonat din Bucuresti           +40 2 1 321 38 21
b) Apel din Germania spre un abonat din Arad                 +40 2 57 25 38 21

3) Pentru apelurile spre abonatii operatorilor mobili, se formeaza tot 10 cifre:

Connex       - prefixul 09 devine 072
Orange       -
prefixul 09 devine 074
Cosmorom  -
prefixul 09 devine 076
Zapp            -
prefixul 09 devine 078

Nu se schimba: 
-
Codurile de acces "0" pentru interurban si "00" pentru international
- Numerele locale de 7 cifre pentru Bucuresti si judetul Ilfov
- Numerele locale de 6 cifre pentru abonatii din restul judetelor
- Serviciile Speciale care incep cu cifra 9 (Exemplu: 931 - Informatii abonati Romtelecom)

Pentru facilitarea trecerii la noul sistem de numerotatie, incepand din 14 iunie 2002, se vorputea efectua apeluri in vechiul format, cat si in noul format, pentru o perioada de 3 luni.
Incepand din data de 14 septembrie 2002, vor fi posibile doar apelurile care respecta noul sistem de numerotatie.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 19 iulie - 25 iulie 2002 Masina Timpului - (SUA)
Muresul 19 iulie - 25 iulie 2002 Vidocq - (FRA)
Arta 19 iulie - 25 iulie 2002 - Sala A Ocean' s Eleven - (SUA)
Arta 19 iulie - 25 iulie 2002 - Sala B Batalie pe role - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]