Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 19 martie 2002

  • Aradul va beneficia de o finantare nerambursabila de doua milioane euro din fonduri Phare

A fost discutat planul de dezvoltare pentru Zona IndustrialaIeri, la Palatul Administrativ a avut loc dezbaterea  publica cu tema "Utilitati in Zona Industriala Arad"  La aceasta au participat primarul Dorel Popa, prefectul Dan Ungureanu, vicepresedintele CJA Gheorghe Falca, expertul UE Hill Halcrow, directorul Agentiei Regionale V Vest Sorin Maxim, consilierul in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si presedintele-director de la Bursa Romana de Marfuri, Mircea Filipoiu. Prezentarea proiectului a fost facuta de Nora Grosan, coordonator de proiect si directorul SC Proiect SA Arad Gheorghe Seculici. In rol de moderator a fost viceprimarul Emanoil Voicu.
 Aradul va putea beneficia de o finantare nerambursabila in valoare de doua milioane de euro din partea Uniunii Europene. Banii au fost obtinuti de primaria municipiului prin programul PHARE 2000 pentru dezvoltare regionala si vor fi folositi pentru investitii in infrastructura la Zona Industriala. Proiectul urmareste realizarea de utilitati in zona: linie de tramvai, extinderea retelelor de apa, gaz si canalizare. Autoritatile locale apreciaza ca acest proiect va avea un impact deosebit asupra dezvoltarii orasului, deoarece se vor crea noi locuri de munca si se va crea un climat regional atractiv pentru alti investitori. Zona Industriala Nord Vest are o suprafata de 150 de hectare si mai mult de jumatate este ocupata deja de investitii directe. Intreaga Zona Industriala a creat 2000 de locuri de munca iar in perioada 2000-2006 se estimeaza ca vor fi create alte 5000. Ca proiect de viitor se are in vedere si realizarea autostrazii Nadlac - Bucuresti - Istambul.

  • Jandarmii si pompierii au depus juramantul

Jandarmii si pompierii au depus juramantul de credinta...O suta de jandarmi si 60 de pompieri militari in termen seria de incorporare martie 2002 - au depus, sambata, de la ora 10,00, pe platoul din fata Comandamentului de Jandarmi Judetean Arad,- juramantul de credinta fata de patrie si popor. In fata drapelului de lupta al unitatii si a reprezentantilor administratiei publice locale, militarii in termen au fost priviti cu emotie de cei peste 700 de vizitatori prezenti (parinti, rude sau prieteni). Pe langa acestia, la eveniment au mai participat si comandanti ai unitatilor militare din Ministerul de Interne, Ministerului Apararii Nationale si SRI din judetul Arad, iar din partea Comandamentului de Jandarmi Teritorial Timisoara a participat insusi comandantul, generalul de brigada Constantin Radoi - ne-a declarat col. Alexandru comandantul Comandamentului de Jandarmi Judetean Arad. Asa cum se procedeaza in astfel de situatii, conducerea CJJ Arad a oferit, dupa incheierea ceremoniei, permisii, in functie de domiciliul militarilor in termen, acestea fiind de patru, respectiv cinci zile. Bineinteles, nu inainte de a servi o masa festiva, dat fiind momentul unic cu care un militar se intalneste o singura data in viata. 

Dacian Don - Observator

  • Prefectul Dan Ungureanu doreste reanalizarea dosarelor de retrocedare a terenurilor ale etnicilor germani

Prefectul Ungureanu vrea rezolvarea problemelor etnicilor germaniImpreuna cu prefectii din alte patru judete ale tarii (Timis, Sibiu, Brasov si Alba), prefectul Aradului a participat saptamana trecuta l-a Berlin la o Conferinta guvernamentala pe problemele etnicilor germani din Romania. Aici prefectul a fost interpelat, pe tema unui articol aparut anul trecut, in Buletinul lunar editat de Forumul Democrat al Germanilor din Romania. In material era semnalata respingerea dosarelor a circa 200 de persoane din judetul Arad, care au fost expropriate in anul 1945 pe criterii etnice. Prefectura Arad a considerat, la acea vreme, ca solicitantii nu pot beneficia de retrocedarea in natura. Dan Ungureanu spune ca legea a fost interpretata gresit de predecesorul sau si spune ca vor fi reanalizate toate dosarele in cauza, iar legea va fi aplicata. Prefectul a mai fost atentionat si asupra faptului ca in municipiu nu exista un asezamant cultural al etnicilor germani si asupra subiectului privind dotarea necorespunzatoare a Liceului German. Si in acest caz, prefectul a promis ca va cauta modalitati de rezolvare. Alta problema luata in discutie a fost cea asupra formalitatilor vamale prea complicate pentru intrarea in tara a convoaielor cu ajutoare. Prefectul a promis ca se va intalni cu conducerea Politiei de Frontiera si a Vamii, care ar trebui sa desemneze un om de legatura, care sa se ocupe de ajutoare. Prefectul si-a exprimat insatisfactia pentru faptul ca judetul Arad a fost inclus intr-o lumina nefavorabila, desi, dupa potential, acesta ar trebui sa fie intre cei care fac doar lucruri bune, si a promis ca va lua masuri de redresare in acest sens.

  • Primaria nu receptioneaza calea ferata din Micalaca fara panouri fonoabsorbante

Panourile fonoabsorbante intarzie sa apara in Micalaca - Virtual Arad News (c)2002De ani de zile, cei care locuiesc in Micalaca stiu bine ca cea mai mare problema o reprezinta trenurile care trec exact prin mijlocul cartierului. S-au cautat solutii dar toate demersurile au fost in zadar. De la oameni simpli la parlamentari, cei care au vrut sa scape de trenurile din cartier s-au lovit de aceeasi problema: nimeni nu are interesul sa scoata calea ferata din cartier. Se spunea ca trenuri trec si prin orase occidentale sau ca ele nu afecteaza de fapt pe nimeni. Razboiul declaratiilor care a durat ani de zile acum pare sa fi fost uitat. Autoritatile care au acceptat sa fie refacut unul dintre podurile problema, pe care trec trenurile ce traverseaza Micalaca, spuneau ca gamiturile vor avea acces in cartier doar dupa ce vor fi instalate panouri fonoabsorbante. De atunci au trecut mai bine de doi ani iar panourile nu au aparut. 
Cantecul locomotivei 
Pentru cei ce locuiesc in Micalaca in apropierea caii ferate dimineata incepe foarte de vreme si seara se termina tarziu. In jur de ora patru trece primul tren, care da semnalul ca oamenii trebuie sa se trezeasca. Foarte multi si-au vandut apartamentele pe acest considerent. Multi isi aduc aminte cu placere de perioada in care era oprita circulatia trenurilor si cand puteau sa se odihneasca in tihna. Acum micalacenii au o singura dorinta... sa fie liniste in cartier. Numai ca nu au nici o putere iar protestele lor de-a lungul anilor au ramas fara nici un rezultat. "Este galagie foarte mare. Cand trec trenurile nu te mai poti ntelege cu nimeni. Nici nu mai poti vorbi in casa. Peretii se scutura de parca ar fi un cutremur. Pana acum ne- au mintit. Era vorba ca se pun panouri si in veci nu le-au mai pus. De galagie nu scapam, cred, niciodata. In veci nu va fi asa cum trebuie. Cea mai mare problema o avem atunci cand trec trenurile de marfa pentru ca galagia este foarte mare" spune Cornel Chetan unul dintre micalacenii care au apartamentul in apropierea caii ferate. Numai ca pana acum nu a fost acultat de nimeni. 
"Raul a deformat constiinta publica"
Cei nemultumiti de zgomotul trenurilor care trec prin cartier nici nu mai au unde sa se planga. Unul dintre cei care se considera dus de nas de autoritati este si liderul sindicatului Astra Vagoane Trinity, Ionel Rusu. El crede ca s-a incercat  rezolvarea problemei numai ca din cauza neseriozitatii nu s-a ajuns la finalizarea planului. "Povestile la noi sunt frumoase. La inceput tin de zambete, de farmece personale si de cald. Din nefericire, panourile nu s-au instalat. Inconsecventa romaneasca este peste tot. Majoritatea mai speram inca intr-o aducere aminte a vremurilor Basescu si vrem sa se faca ordine cu acest pasaj, sa facem acte de civilizatie in Arad. Eu sunt sceptic, deoarece romanismul din noi nu-si dezvolta partile bune; tarele din istorie vin si parca nu vrem sa ne civilizam. Societatea nu isi doreste sa faca parte din civilizatie. Raul a deformat atat de mult constiinta publica ca anormalul a ajuns la rang de normalitate. Nu o spun ca un joc de cuvinte sau ca o filosofie in jurul cozii, este o constatare a realitatii dureroase si a lipsei de pretentii a oamenilor". Liderul sindicalistilor din cadrul societatii americane Astra Vagoane din Arad crede ca situatia nu se va rezolva prea curand. Acesta este foarte suparat pe autorititi deoarece nu sustin ideile celor cateva zeci de mii de familii care sunt deranjate de trenuri.
Viceprimarul e suparat, dar nu are ce face
La consultarile publice din cartierul Micalaca, pe langa curatenie si drumuri mai bune, oamenii si-au dorit liniste. Conducerea Primariei recunoaste ca aceasta cale ferata este o mare problema dar spune ca pentru moment nu are cum sa o rezolve. In opinia viceprimarului Emanoil Voicu, vinovata de situatie sunt cei de la Regionala CFR Timisoara. Aceasta institutie ar fi trebuit sa finanteze si panourile dar pentru ca Micalaca nu este in Timisoara problema a ramas nerezolvata. Se pare ca mai marii sefi ai regionalei nu prea au ochi pentru aradeni. Emanoil Voicu spune ca Primaria nu are ce face. Singura modalitate de pretest ar fi aceea sa nu dea avizul de preluare al lucrarii. Dar cine s-ar sinchisi de asta? 
"Nu ne declinam competenta, pur si simplu nu avem nici o vina. Regionala CFR Timisoara nu si-a rezolvat problemele din punct de vedere financiar. Noi nu am semnat si nici nu vom semna actele prin care se face predarea lucrarilor. Nu vrem sa semnam procesul verbal de preluare a lucrarii fara aceste panouri fonoabsorbante, asa cum le-am cerut noi puse. De fapt, am discutat cu cei de la regionala si asteptam sa isi duca la bun sfarsit ceea ce au prevazut. Daca trebuie sa faca rost de bani este problema lor. Noi nu vom fi de acord cu o alta varianta. La ora actuala stiu ca deranjeaza, dar ce pot sa fac? Sa le pun la trenuri sosete sau roti de cauciuc?" Problema ca trenurile vor circula si daca Voicu este suparat...

Elena Monea - Occident

  • Descoperire importanta facuta la Liceul "Csiky Gegely"

Placheta recent descoperita a fost montata in LiceuLa sarbatorirea a 154 de ani de la izbucnirea Revolutiei din 1848, la liceul maghiar, "Csiky Gergely" a fost descoperita o fosta placa comemorativa purtand efigiile poetului Petofi Sandor. Placa, actualmente montata la liceul maghiar, a fost descoperita in podul imobilului in vara anului trecut, cand au avut loc o serie de lucrari de reparatii. Dupa primele cercetari, placheta pare a fi opera unui cunoscut artist din perioada interbelica, Arady Zsigmond, stabilit la Venetia, sculptor care a realizat doua plachete, facute cadou orasului Arad. Una din ele era dedicata lui Kosuth Lajos si se afla in colectia Muzeului National al  Ungariei, iar cealalta dedicata lui Petofi Sandor a disparut. Daca se dovedeste ca placheta descoperita in podul Liceului Maghiar din Arad este confectionata de Arady Zsigmond, atunci valoarea ei este una deosebita, aceasta piesa de patrimoniu putand fi evaluata la o suma care depaseste chiar, valoarea imobilului in care se afla. Specialistii muzeografi incearca, in continuare, sa stabileasca provenienta plachetei.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]