Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 18 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Vrei nu vrei, dai raportul!...

Primarul Dorel Popa va avea o intalnire publica cu membrii PSD"Discutiile au fost cerebrale si barbatesti", este de parere presedintele filialei Arad, Dorel Popa
* Deocamdata, postul prefectului nu e vizat de nimeni - pe fata 
* Saptamana aceasta,   Dorel Popa va da socoteala, in calitate de primar, organizatiei PSD

"Noi nu am tras la raspundere parlamentarii PSD de Arad, ci am discutat cerebral, barbateste, asa cum se discuta in partid, activitatea dansilor", a explicat Dorel Popa rezultatul intrevederii dintre alesii partidului de guvernamant si membrii delegatiei permanente, care a avut loc la finele saptamanii trecute. 
Asteptata cu mult interes, intrevederea nu s-a soldat cu rezultate spectaculoase. Senatorii Sergiu Nicolaescu si Avram Craciun si deputatul Dan Ionescu au prezentat un bilant de care presedintele organizatiei judetene s-a declarat satisfacut. Dorel Popa este multumit si de activitatea lui Avram Craciun in Comisia de buget-finante, afirmatie care a nedumerit oarecum asistenta, avand in vedere ca Aradul va primi, anul viitor, chiar mai putini bani decat in 2002. "Importanta a fost activitatea senatorilor dinaintea votarii bugetului. Rezultatele spectaculoase nu se obtin in cele cateva minute cand se voteaza", -  a detaliat Dorel Popa, dar raspunsul sau nu e de natura sa convinga ca s-a facut tot posibilul pentru ca Aradului sa ii revina o suma mai importanta. S-a pus accent pe faptul ca parlamentarii nu au dat raportul organizatiei judetene constransi de filiala, ci au procedat ca atare, fiindu-le impus de la Capitala.
Presedintele pesedistilor aradeni a spus ca raportul s-a dat nu pentru obtinerea unui loc pe listele electorale in campania viitoare, ci pentru ca, la alegerile precedente, parlamentarii respectivi au fost alesi sa reprezinte judetul.
De altfel, surse din cadrul PSD ne-au dezvaluit ca parlamentarii au fost nemultumiti de sintagma "au dat raportul", ei preferand termenul "informare"
Rodica Borza nu vrea acum la Prefectura
Comentand speculatiile referitoare la posibila numire in functia de prefect a consilierului local Rodica Borza, ea a subliniat: "Nu doresc sa fiu acum prefectul Aradului!". Primarul Popa a intervenit si a punctat, diplomatic, ca, deocamdata, nu s-a discutat in nici un for despre aceasta ipoteza. "Daca ar putea doamna Borza sa fie prefect? Ar putea, dar asta este o alta problema. In orice caz, ar fi un prefect mai bun decat cei care discuta despre aceasta varianta si sunt gata sa semene orice fel de subiecte pentru a baga zazanie intre noi, cei din conducerea PSD. Privim mai sus, va asigur!". Presedintele PSD Arad a precizat ca, in calitate de primar, va avea, in aceste zile, o intalnire publica cu membrii organizatiei, pentru a le explica realizarile si nerealizarile sale. Vor fi discutate, punct cu punct, promisiunile din campania electorala. Popa promite ca va raspunde fiecarei interpelari; pentru ca un numar cat mai mare de membri sa poata avea acces la intalnire, care se va organiza la Casa Sindicatelor.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Americanii au gasit bani pentru salariile angajatilor CET Arad

Conform promisiunilor firma americana Centurymarc a virat banii pentru salariatii CETPrimarul municipiului Arad, Dorel Popa, a anuntat vineri ca banii promisi de compania americana "Centurymarc", noul administrator al Centralei Electro-Termice (CET) din localitate, pentru plata salariilor angajatilor unitatii au fost virati in contul centralei. Vestea a venit pe fondul unor nemultumiri exprimate in mai multe randuri de cei 700 de angajati ai CET Arad, care au sustinut ca asocierea administratiei locale cu compania americana "Centurymarc" LLC nu ar fi de bun augur si ca ar duce la falimentul centralei. Salariatii CET Arad si-au primit salariile inca din 13 noiembrie, prin intermediul unui credit bancar contractat de conducerea unitatii, pentru a se asigura in cazul in care banii de la noul administrator nu veneau la timp. Popa a afirmat insa ca firma americana a virat sumele necesare pentru plata salariilor acestora, respectiv 250.000 de dolari. De altfel, "Centurymarc" LLC ar fi trebuit sa puna suma de 10 milioane dolari la dispozitia CET Arad - singura unitate de acest fel administrata de o firma straina - inca din data de 25 octombrie a.c., dupa cum este stipulat in contractul de asociere cu Consiliul Local Arad.

Romania Libera

  • Ion Ganda, seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, explica:

Seful Serviciului de Evidenta Informatizata - Ioan Ganda da explicatii - "Din costul total al pasaportului, numai 30.000 de lei sunt ai nostri"
Unul dintre serviciile cu care cetateanul se confrunta adesea, este Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. Cum, de mai bine de o luna, angajatii din cadrul acestuia sunt functionari publici civili, am considerat ca o discutie cu comisarul sef Ion Ganda, seful S.E.I.P. Arad, se impune cu prisosinta.
– Domnule comisar - sef, cand a luat fiinta Serviciul pe care il conduceti?
- Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei a luat fiinta in anul 2000, prin unirea Serviciului de Pasapoarte cu Serviciul de Evidenta a Populatiei si o parte a Serviciului de Politie Rutiera, anume partea aceea de inmatriculari si de permise de conducere. Actualul Serviciu de Evidenta Informatizata a Persoanei a luat fiinta din nevoia de a pune in aplicare conceptul de ghiseu unic, care presupune sa mergem cu serviciile noastre pana la usa cetateanului.
- Adica?
- La toate Serviciile de Evidenta Informatizata a Persoanei pe care le avem in orasele din judetul Arad, primim cereri atat pentru carti de identitate, cat si pentru pasapoarte, inmatriculari auto sau permise de conducere. Cetatenii nu mai au nevoie sa vina la Arad, sa piarda bani cu transportul, sa stea la cozi interminabile, pentru ca s-au adunat oameni din tot judetul, ci, dau un exemplu, cel care locuieste la Sebis merge la formatiunea noastra din Sebis, isi depune acolo actele si nu mai este nevoie sa vina la Arad pentru toate acestea. Practic, omul isi depune actele acolo, la Sebis, ca tot am luat acest exemplu, colegii nostri vin apoi la Arad, ne aduc actele, noi producem documentele respective si le trimitem acasa, iar cetateanul le ridica tot de acolo. 
- Cat dureaza tot acest proces?
- Bineinteles, aceste lucruri nu se pot face in regim de urgenta; termenul este, de pilda, de 20 de zile la pasapoarte si de 30 de zile la celelalte documente. 
- Mai exista un "cordon ombilical" intre Serviciul dumneavoastra si Ministerul de Interne, stiut fiind ca acum sunteti functionari publici civili?
- Sigur ca da. Noi suntem functionari publici in cadrul Ministerului de Interne. In cadrul M. I. exista mai multe structuri, cum este Politia, Jandarmeria, Politia de Frontiera, Pompierii, Arhivele Statului si noi, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei, care ne subordonam Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, de la Bucuresti.
- Cum ramane cu drepturile pe care le aveati pe vremea cand erati ai Ministerului de Interne?
- Prin noua lege cu privire la Statutul Politistului, intr-adevar, sunt prevazute atat drepturi, cat si obligatii. Dintre drepturi, as aminti salariul lunar, ajutoare sau alte drepturi banesti, in cuantumuri care se stabilesc prin lege, dreptul la uniforma, echipament specific, alocatii pentru hrana, asistenta medicala si psihologica, proteze, precum si medicamente gratuite.
- Ce ne puteti spune despre uniforma? Ce uniforme purtati?
- Noi avem o uniforma pe care am avut-o si pe timpul cand eram politisti, pentru ca de mai bine de o luna, asa cum stiti, suntem functionari publici, iar uniforma respectiva era uniforma de politisti. Acum, uniforma asta, prin ordin, putem sa o folosim pana cand vom primi noile uniforme.
- La cate obiecte de vestimentatie aveti dreptul?
- La noi sunt trei categorii de functionari, dar haideti sa ne referim doar la ofiterii de Politie, care acum sunt subinspectorii, inspectorii, inspectorii principali si subcomisarii, comisarii etc. Au dreptul asa: la o sapca de iarna pe o durata de trei ani, o sapca din stofa pentru vara tot la trei ani, o caciula la sase ani, un costum din stofa (sacou si doi pantaloni lungi) la trei ani, un costum din stofa tergal (sacou cu doi pantaloni lungi), de asemenea la trei ani, un pulovar in „v" la trei ani, patru camasi gri-bleu la doi ani, doua camasi albe la opt ani etc.
- Ce probleme, mici sau mari, ati identificat de cand activati in aceasta forma, de functionari publici civili?
- Practic, nu s-a schimbat nimic. Activitatea noastra se desfasoara in aceleasi conditii, volumul de munca este acelasi, sarcinile tot noi trebuie sa ni le indeplinim, nu s-a schimbat absolut nimic, nici macar, spre bucuria noastra, nu s-a umblat la salarii. 
- Daca tot nu s-a schimbat nimic in activitatea dumneavoastra, care este, totusi, «hazul» schimbarii in functionari publici civili?
- Se spera ca, fiind functionari publici, va exista posibilitatea sa obtinem de la societatea civila locala, care are interesul sa imbunatateasca aceste servicii, anumite fonduri ce vor permite o imbunatatire a activitatii cu publicul pe domeniul nostru de activitate.
- Cum ramane cu banii pe care ii incasati, dvs. fiind un serviciu, nu-i asa, productiv. Unde merg ei?
- Va dau un exemplu ce se poate constitui intr-un raspuns perfect la intrebarea dvs. Un pasaport costa 862.000 de lei. Din acesti bani, 547.000 de lei este costul pasaportului in alb, al carnetului, propriu-zis.
- Trebuie sa va intrerup. Cine-l face la pretul acesta?
- Pretul este echivalentul in euro al pretului producatorului, care, din cate stiu eu, este din Germania.
- Sa revenim, va rog!
- Da. 285.000 de lei sunt bani care merg la bugetul de stat, pentru serviciile prestate de noi. Practic, se numeste taxa consulara si merge la buget. Mai raman 30.000 de lei, care sunt bani pentru munca noastra efectiva, pentru serviciile prestate de noi.
- Si ce parere aveti despre acest lucru?
- Cu aceasta suma minimala nu putem, zic eu, sa prestam niste servicii de cea mai buna calitate. Nu avem o tehnica la indemana cu care sa ne desfasuram in cele mai bune conditiuni activitatea. Calculatoarele noastre sunt destul de perimate, lucram cu niste 486-uri si avem chiar si un 386 pe undeva, de care ne mai folosim, sunt conditii tehnice pe care le-ar refuza si copiii. 
- V-au vizitat, recent, un grup de politisti ame-ricani...
- Da, le-am prezentat ce inseamna Serviciul nostru, cum functioneaza birourile noastre, le-am prezentat activitatile desfasurate de noi, au ramas surprinsi ca reusim, cu un efectiv redus de oameni, sa acoperim toate activitatile pe care trebuie sa le ducem la indeplinire. Vazand aparatura cu care lucram, ne-au propus sa ne ofere tehnica pe care o schimba dansii, dar sa nu consideram oferta ca pe o jignire. Ei vor doar sa ne ajute. Pentru ca tehnica pe care ei o schimba anual este mult mai buna decat ceea ce avem noi aici in dotare. 
- La americani cat dureaza pana obtine omul un pasaport? Tot 20 de zile?
- Nu am discutat asta, dar as spune aici ca, desi termenul este la noi de 20 de zile, se poate obtine documentul si dupa numai opt zile. As face un apel chiar, ca toti cei ce si-au depus actele pentru obtinerea unui pasaport si nu si-au ridicat actul, sa vina sa o faca. Nu mai avem unde sa le depozitam. 
- Daca ati avea o putere deplina de a pune la punct ceva in domeniul dvs., ce ati face?
- Chiar acuma se discuta despre noua carte de identitate, care sa tina loc si de pasaport si de permis de conducere, exact cum au cetatenii americani "green card-ul". Cred ca asta ar fi o prioritate a Serviciului meu, dar cred ca ar trebui sa ne ocupam si de dotare, fiindca, desi suntem un serviciu de evidenta informatizata, inca mai avem multe operatiuni manuale, de care trebuie sa scapam. 
- Ce ar fi bine sa stie aradenii?
- Sa se uite in actele de identitate proprii, in special in buletine. 17.000 de aradeni vor constata ca sunt cu aceste documente expirate. Si sa vina sa se puna in legalitate. 
- Va multumesc.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Nadas, satul unde localnicii au cate doua gospodarii

Satul Nadas si-a pastrat infatisarea de odinioara - Virtual Arad News (c)2002Drumul spre sat,
venind dinspre barajul de la Taut, strabate o vale pitoreasca. Neasfaltat decat pe o portiune de cativa kilometri, acesta este practicabil totusi si, dupa gramezile de piatra de pe margine care urmeaza a fi imprastiate pe drum va deveni si mai accesibil. Satul, care este asezat la vest de dealul Crucitu (situat la poalele Muntilor Zarandului), a fost infiintat cu secole in urma de taranii rornani refugiati in adancurile muntilor si padurilor din cauza asupririi sociale si nationale din acesta parte a tarii.
Casele sunt, in marea lor majoritate, "batranesti",
varuite in culori frumoase, incremenite parca in trecut. De altfel, senzatia care te copleseste cand ajungi la Nadas este aceea ca acolo timpul s-a oprit in loc. Ulitele largi, desfundate, ograzile oamenilor, in care se zareste agoniseala de peste an, dau satului acea atmosfera specifica romanelor lecturate (mai mult sau mai putin obligatoriu) in anii de liceu. Desi acum un secol se practica aici extragerea aramei, iar urme ale minelor, numite in trecut "bai", se mai pot vedea si astazi in Valea Slatinei, Valea Chilodiei si Valea Valcuta, acum localnicii sunt in marea lor parte agricultori.
Biserica satului,
din piatra, isi "spune", la randul ei, povestea. Astfel, aveam sa aflam ca in anul 1734 a fost tarnosita o biserica de lemn, cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" . In urma cererii credinciosilor, la 30 iunie 1768, Parohia primeste aprobare pentru a construi un nou locas De sarbatori biserica aduna crediciosii din Nadas - Virtual Arad News (c)2002 de cult. Acesta, construit tot din lemn, a primit hramul celui vechi si abia in anul 1904 a fost inlocuit cu actuala biserica, ce este construita din piatra. Biserica din piatra, locul unde credinciosii se apleaca in fata celor sfinte, poarta tot hramul celei dintai, tarnosita la 1734.
Localnicii,
ocupandu-se cu agricultura si cresterea animalelor, dau localitatii o caracteristica aparte. Astfel, desi gospodariile sunt grupate pe vatra satului, pe vaile si coamele dealurilor din preajma se afla, risipite, aproape inca o data atatea case cate se afla in Nadas. De lamurit asupra fenomenului... ne-am lamurit ulterior, cand, pe drumul spre casele risipite, am intalnit o femeie. Aceasta, privindu-ne initial suspicioasa, a acceptat sa urce in masina. Am luat-o cu noi, vreme de cativa kilometri. Maria Morar mergea, dupa spusele sale, la salas. Ne-a spus apoi ca aproape fiecare gospodar are cate o casa afara din sat, la marginea finetelor sau a ogoarelor, careia ii spun salas. Acolo, de regula, se strang initial bucatele de pe holde sau se cresc animalele. Femeia are 72 de ani si, zilnic, face drumul de acasa pana la salas. Asta a facut o viata intreaga, in care a muncit necontenit. Si nu fara folos: "Avem si noi masina, la Arad" - a spus, mandra, femeia, ai carei copii au parasit vatra satului pentru a vietui la oras. Am lasat-o pe Maria Morar langa cararea ce ducea la salasul de pe coama dealului. Ne-a multumit frumos si s-a departat, incet, cu pasi marunti, batranesti. A doua zi avea sa-si reia drumul, pe jos, de acasa pana la salas si vicevcrsa, intr-un periplu care i-a marcat intreaga viata. Am lasat in urma Nadasul, la fel de incremenit in trecut cum l-am si gasit, intr-o splendida zi de toamna, saptamana trecuta. Trecerea noastra prin acel loc binecuvantat avea sa fie uitata inca de a doua zi, cand, harnici, oamenii isi vor relua muncile de zi cu zi.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Steaua, zdrobita la Arad

"Batrana Doamna" a umilit SteauaInaintea importantului joc cu Steaua, lumea fotbalului a privit cu zambete si retinere atat increderea afisata de Ionut Popa -  daca elevii sai se vor darui in joc ca la Bacau, nu le poate scapa victoria -, cat mai ales declaratiile fulminante ale directorului tehnic Gheorghe Boruga, care anticipa un incredibil 3-0 pentru aradeni, promitand ca UTA o va face de ras pe Steaua in fata intregii tari. Cu toate acestea, desfasurarea jocului de sambata a aratat ca tehnicienii "Batranei Doamne" nu au visat. UTA a intrat pe teren fara complexe, desi cativa componenti nu erau total refacuti dupa accidentari recente.
A surprins curajul lui Ionut Popa de a incepe jocul cu o linie de atac formata din Njock, care a facut doar vreo trei antrenamente inainte de joc, si Petrus Manta, si el in refacere dupa o accidentare mai veche. Cu toate acestea, UTA, cu o garnitura solida, cu gabarit, a facut fata jocului de pase dintr-unul practicat in mare viteza de Steaua, rezolvand cu calm ruperile de ritm bucurestene care aduceau mingea rapid spre poarta aradeana. Mai mult, UTA a pus probleme de la inceput apararii steliste, fara a se intimida de jocul dur al lui Falemi, care s-a ales cu un "galben" si cu numeroase alte faulturi dure la activ. Tonul ratarilor a fost dat de ghinionistul Petrus Manta, care a ratat o ocazie in minutul 7. In minutul 19, dupa o faza rapida, stadionul a sarit efectiv in aer: Njock a reusit sa puncteze dupa o faza construita din cateva pase si o centrare perfecta in careu. Dupa cateva minute, tot Manta a ratat incredibil majorarea scorului. Steaua a iesit mai puternic la joc, dar pana la pauza, in afara catorva ratari, nu s-a mai intamplat nimic. Repriza a doua a inceput pentru aradeni fara Njock, dar cu ex-stelistul Marius Vintila pus pe fapte mari. El a acoperit o banda larga de teren, pe care l-a "arat" efectiv, incercand sa arate stelistilor ce au pierdut cand l-au lasat sa plece. Tabela a fost inchisa in minutul 80, de Nagy, din penalty. Panaitescu a prins o minge aproape de mijlocul terenului si a patruns singur spre poarta lui Tudor care, in postura de ultim aparator, l-a oprit prin fault in careu. Au urmat eliminarea portarului stelist si penalty-ul transformat cu siguranta de Robert Nagy in plasa portii lui Nae, intrat neancalzit pe teren. Economia jocului a mai consemnat, in repriza secunda, o noua ratare imensa semnata de acelasi Petrus Manta, care a si fost inlocuit cu Ianu.
Urmeaza 3-0
Stadionul aradean a fost arhiplin, sute de microbisti stand si in afara arenei pentru ca nu au prins un bilet. Desi jocul a fost televizat in direct, zeci de alti iubitori de fotbal au vizionat partida de la balcoanele blocurilor din jurul stadionului. Steaua a prezentat o galagioasa galerie, care a produs oarecum necazuri fortelor de ordine, aruncand cu fumigene spre o parte a publicului aradean din fata tribunei oficiale. Inainte de meci, duelul galeriilor a avut un punct comun, cu aceeasi scandare deja traditionala la adresa marilor rivale Dinamo si Poli, care le-a reunit pentru scurt timp. Tot inainte de joc, galeria UTA a primit un steag marcand infratirea cu galeria "Steagului" din Brasov. Un moment inedit in repriza a doua i-a avut  protagonisti pe pompierii de garda la stadion. Chiar in fata tribunei a doua si a mesei presei au luat foc numeroasele confetti si suluri de hartie multicolora aruncate din belsug de galerie. Interventia pompierilor a generat un fum alb gros si inecacios, care timp de vreo 10 minute a ingreunat vizionarea partidei, pana cand un pompier a venit cu traditionalul furtun cu apa care a lichidat si focul, si fumul.
Dupa joc, la conferinta de presa, Victor Piturca si-a ascuns cu greu supararea pentru rezultatul care, dupa cum a recunoscut, a indepartat pe Steaua de obiectivul principal, titlul de campioana. El a apreciat forta de lupta a echipei aradene. Ionut Popa, antrenorul aradenilor, a apreciat daruirea intregii echipe. "Cel mai bun rezultat pentru noi in acest campionat a fost ca nu am luat gol",  a declarat tehnicianul, care a mai spus ca nu se teme de eventuale sanctiuni din partea directorului tehnic, Gheorghe Boruga, pentru ca UTA nu i-a respectat pronosticul. "Nu cred ca mai vorbeati cu el daca era 3-0",  a spus, in hohotul de ras al ziaristilor, Ionut Popa. Cum UTA a invins Steaua si cu 10 ani in urma, tot sub conducerea sa, cu 1-0, Ionut Popa a apreciat ca peste alti 10 ani scorul va fi, logic, 3-0.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]