Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 18 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

In fiecare dumineca puteti urmari restropectiva stirilor saptamanale, accesand stream-ul pentru modem de 56K.

  • Proiectele aradene s-au lovit de refuzuri si promisiuni

Miron Mitrea nu aproba toate propunerile aradenilorMinistrul Mitrea s-a aratat insensibil la necesitatile judetului
Vizita ministrului Transporturilor la Arad a oferit autoritatilor locale prilejul de a prezenta necesitatile ce depind ca finantare de ministerul pe care Miron Mitrea in conduce. Reprezentantii Primariei, Consiliului Judetean si Prefecturii i-au inmanat lui Miron Mitrea mape cu proiectele care ar trebui sprijinite de MLPTL.
 Primaria a inclus (se pare) pe lista proiectelor CET Arad si facilitatile la transportul carbunelui, Autostrada, Centura de legatura, Terminalul Cargo si Aeroportul. Consiliul Judetean a cerut, de asemenea, sprijin pentru Aeroport (prelungirea pistei de decolare-aterizare cu 500 de metri). CJA a cerut bani si pentru drumurile si podurile locale, tratamentele bituminoase la drumurile nationale, alimentarile cu apa ale satelor, canalizarea menajera si statiile de epurare. Pe lista au fost trecute si alte probleme, ca reluarea cursei Bucuresti-Arad-Stuttgart (la cererea agentilor economici din Zona Libera Curtici), sau trecerea unor drumuri judetene in categoria drumurilor nationale. La conferinta de presa, mass-media a ridicat si problema finantarii pentru modernizarea Garii CFR Arad. Miron Mitrea a punctat ca exista, la nivel de minister, un proiect de modernizare a 15 gari, insa Gara Arad nu face parte dintre ele. S-a subliniat ca statia CFR Arad este deja in proces de modernizare (din surse proprii!), proiectul (cu finalizare in 2003) ridicandu-se la 79 de miliarde de lei. Cererea de reducere a costurilor la transportul carbunelui pentru CET Arad a primit, ca raspuns, un NU categoric, iar reclasificarea drumurilor locale a fost si ea privita "rautacios". "Descalific intentia unor judete de a clasifica drumurile judetene in drumuri nationale, pentru ca, in definitiv, e vorba de aceeasi cantitate de bani" a punctat Miron Mitrea. 
Reabilitarea drumurilor judetene nu se va face cu sprijin de la minister, Miron Mitrea amintind (in schimb) de actul normativ privind taxele de drum, potrivit caruia o parte din taxa de greutate, introdusa pentru maqinile care depasesc 7,5 tone, urmeaza a fi dedicata judetelor pentru repararea infrastructurii. In definitiv, ministrul a respins mai toate cererile, punctand ca "sansa Aradulul sta in programul Sapard si in capacitatea sa de a promova proiectele, desi stiu ca pe masura 2.1 Aradul nu sta bine" 
Ministrul s-a aratat binevoitor doar fata de proiectul By-pass (centura ocolitoare a Aradului) si fata de construirea, in acest an, 8.500 de locuinte pentru tineri. De interes au beneficiat si cele 10 amplasamente pentru salile de sport din Arad (un proiect al MLPTL). 
Autostrada s-a dovedit subiectul favorit al ministrului, 300 de milioane de euro urmand a fi alocate in septembrie. Se pare ca ministrul s-a aratat dispus sa sprijine si prelungirea pistei de la Aeroport (daca aceasta investitie va fi cuprinsa in bugetul anului viitor), garantand Aradului sase miliarde de lei la rectificarea bugetara si alte doua miliarde pentru lucrarile legate de a alimentarile cu apa. Dar, despre aceste promisiuni vom reveni.

Adriana Barbu - Observator

  • Fabrica de vagoane Arad va produce automotoare Siemens

Astra Vagoane Calatori va produce automotoare - Virtual Arad News (c)2002Daca in momentul privatizarii Astra Vagoane Calatori se afla in pragul falimentului, acum situatia sa financiara s-a imbunatatit. Pierderea contractului in urma cu un an si jumatate cu firma Bombardier in favoarea uzinelor de la Craiova si faptul ca SNCFR nu avea bani sa cumpere cel mai modern vagon de clasa produs in Europa de Est, AVA 200 Corail, parea practic falimentul firmei. Fabrica s-a redresat si se pare ca in curand va avea sansa sa produca automotoare diesel Siemens.
In prima etapa vor fi construite 67 de automotoare, urmand in cadrul respectivului program sa se ajunga la 120. Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, a promis ca va aloca fonduri pentru constructia a 7 vagoane moderne tip AVA 200 Corail la uzinele aradene. Astra Vagoane Calatori se va bucura de sustinerea ministerului, a asigurat Miron Mitrea.
Intregul parc de vagoane al SNCFR trebuie modernizat, a concluzionat ministrul Mitrea. Tot la Astra Vagoane Calatori Arad vor fi modernizate 40 de vagoane de metrou. Directorul general, Valer Blidar, a declarat ca intr-un an si jumatate spera ca va reusi sa achite creditul guvernamental luat pentru AVA 200 Corail.
Majoritatea componentelor vagonului au fost asimilate si, dupa finalizarea celor 50 de vagoane Corail, pretul acestora va scadea, deoarece componentele nu vor mai fi importate, ci produse in Romania.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Proiect pentru reabilitarea persoanelor cu handicap

AHNR propune un nou proiect de reablitareIn judetul nostru exista aproximativ 800 de persoane cu handicap. Pentru a se reduce acest fenomen, Asociatia Handicapatilor Neuromotor (A.N.H.R.) - fitiala Arad - va derula timp de patru luni un proiect numit "Anuntul handicapului". Proiectul - printre primele de acest gen din Romania - reprezinta un punct de plecare in promovarea drepturilor copiilor cu handicap, in prevenirea abandonarii si institutionalizarii acestora. Acesta a fost subiectul abordat la conferinta de presa ce a avut loc, ieri, la sediul A.N.H.R. - filiala Arad. Monica Antoci - presedinta A.N.H.R. Arad a subliniat ca fiecare familie in care se naste un copil ar terbui anuntata de catre medic, inca din primele saptamani de viata ale copilului, daca acesta are probleme de ordin neuromotor sau de alt gen, pentru a se putea lua masurile necesare. "Daca mamele sunt anuntate din timp pot face mai mult pentru copiii lor. In unele cazuri, daca se aplica tratamentul necesar acestia isi pot reveni in totalitate."
Monica Antoci sustine ca in Romania sunt foarte putine maternitati in care "anuntul handicapului" se face cu profesionalism. In unele cazuri chiar daca parintii sunt anuntati ei nu stiu cum sa procedeze. De aceea, foarte multe din familiile care au probleme de acest gen isi abandoneaza copiii in maternitati sau se despart. Proiectul va incepe de saptamana viitoare. Unul dintre obiectivele principale ale acestuia este informarea, comunicarea si educarea persoanelor implicate direct in aceasta problema (medicii in special) pentru schimbarea atitudinii si institutionalizarea acestora. Acest program se adreseaza familiilor cu situatie de risc, specialistilor din cadrul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie - sectiile nou-nascuti si de prematuri, Spitalului de Pediatrie - sectia neuropsihiatrie infantila - recuperare medicala, Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad, Directiei de Asistenta Comunitara Arad, Inspectoratului de Stat Teritorial. pentru Persoanele cu Handicap si organizatiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate protectia copilului in dificultate. Preesedinta A.N.H.R. mai adauga ca de saptamana viitoare, cand se va "inaugura" proiectul, va incerca sa ia legatura cu medicii de familie si medicii psihiatii. Dupa ce ii va contacta pe acestia, va organiza o masa rotunda in timpul careia se va discuta acest subiect. 

Nadia Bodran - Adevarul

  • Pentru a ajunge in spatiul Schengen, aradenii se transforma in turisti definitivi

Aradenii circula liber prin Europa, ca turisti..."Luati si voi niste fete de turisti" 
Sandu Ionescu are 52 de ani. Unii ar zice ca este cam batran pentru a pleca din tara si a incepe o viata noua, insa el nu este deloc de acord cu asta. "Ma simt inca in putere. Nu vreau sa raman acolo de tot, dar vreo patru cinci ani tot stau. Sa strang un ban, sa am batranetile mai linistite", spune babatul. In prezent, Sandu vrea sa ajunga din nou, pe taramuri iberice."Vroiam demult sa plec. Eu am terminat scoala de sudori, dar stiu sa fac de toate, de la mecanica auto la zugravit, montat gresie si faianta si instalatii de tot felul. Nici de la agricultura nu ma dau in laturi. De munca aveam si in tara, dar nu eram deloc multumit cu ce castigam. Deci, dupa cum va spuneam, imi intrase de mult ideea asta in cap. Doar ca ba n-aveam bani, ba aveam o problema in familie, ba nu imi dadeau astia viza. Adevaru-i ca nici nu prea aveam moaca de turist", isi aduce aminte Sandu. Dupa ridicarea obligativitatii vizelor turistice pentru romani, barbatul si-a dat seama ca visul lui este aproape de realizare. "M-am pregatit sufleteste vreo doua saptamani, dupa care am inceput sa ma interesez care era cea mai simpla si mai ieftina metoda de a ajunge in Vest. Si n-am cautat-o mult: o agentie de turism din Timisoara oferea niste asa-zise excursii, mai mare rasul. Cu 150 - 200 de dolari, te duceau in Spania sau in Italia. Oamenii iti spuneau pe fata: intrare garantata in spatiul Schengen, dar imbracati-va si voi mai curat, radeti-va, luati niste fete asa, mai de turisti...". Sandu Ionescu povesteste ca s-a inscris in excursia pentru Barcelona. Dupa cum isi aduce aminte, totul a fost un adevarat tur de forta: plecarea din Bucuresti dimineata, sosirea in Barcelona peste 48 de ore. Pe drum, mici popasuri pe autostrada. In rest, mers, mers si iar mers. "La destinatie, doua nopti de cazare, dupa care ar fi urmat plecarea inapoi. "Din tara am pornit vreo treizeci si cinci. Pot spune cu mana pe inima: toti erau ca si mine, adica cu gandul sa scape de mizeria din tara. Oameni de toate varstele, din toate partile Romaniei. Intr-adevar, dupa cum ne-au promis, la granita nu am avut nici o problema. Nici cu romanii, ca se zvonea ca s-ar putea sa nu ne lase sa trecem, nici cu austriecii. Din toti asa-zisii turisti s-au intors acasa vreo doi-trei, carora nu le-a placut Spania sau nu s-au inteles cu aia la care venisera. Restul am ramas pana ne-a prins politia hoinarind pe strazi in cautarea unui loc de munca si ne-a facut sa ne hotaram sa ne intoarcem acasa. Noroc ca stiam ca autocarul cu care am venit se va intoarce cu un alt transport de fraieri si ne-am linistit ca avem cu ce sa venim acasa" ne-a povestit Sandu Ionescu. 
Cat costa fentarea granicerilor Schengen? 
Pentru cei care s-au saturat de viata romaneasca sau pur si simplu simt ca nu mai pot si trebuie sa plece distractia costa. Este destul de greu sa ajungi dincolo, chiar daca nu mai trebuie viza. Trebuie sa-ti cumperi bilet dus-intors, sa ai cel putin 500 de euro la tine si sa demonstrezi si ca ai cazarea asigurata. Chiar daca indeplinesti conditiile, te pot opri la granita, mai ales italienii, care sunt tare ai dracului. Pe cand daca ai plecat cu o agentie de turism, nu te intreaba nimeni de nimic. Plecarea definitiva din tara prin fentarea granicerilor Schengen ar costa cam 250 de dolari. Atat se ridica pretul unei excursii la Roma, cu trei nopti de cazare. Sau alte sume, variind intre 200 si 500 de dolari, sume in schimbul carora cel care doreste sa ajunga in spatiul mult visat primeste calitatea de turist... definitiv.

Paula Bulzan - Occident

  • Exploatarea pepinierelor viticole si pomicole se impoziteaza

Si vanzatorii de flori vor fi impozitati - Virtual Arad News (c)2002Declaratia de impunere se depune pana la 30 iunie
Cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole se impoziteaza din acest an, conform OG 7/2001, intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2002. "Persoanele fizice care obtin venituri din astfel de activitati au obligatia sa depuna, la organul fiscal pe raza caruia se afla terenul, declaratia de impunere privind veniturile din activitati agricole", a declarat in cadrul unei conferinte de presa directorul Directiei Generale a Finantelor Publice, Gavril Chis. Aceasta declaratie se depune anual, pana la data de 30 iunie a anului fiscal, pentru anul in curs. In termen de 30 de zile de la primirea declaratiei, organul fiscal va emite si transmite contribuabilului decizia de impunere pentru veniturile din activitati agricole, pe baza careia se vor efectua platile in doua transe egale, pana la 1 septembrie, respectiv 15 noiembrie. Contribuabilii depun cate o declaratie pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate pe raza careia se afla terenul. Impozitul datorat pentru anul in curs se calculeaza prin aplicarea unei cote de 15% asupra venitului net, stabilit pe baza de norme de venit corespunzatoare tipului de activitate desfasurata, impozitul fiind final, deci nu se globalizeaza cu celelalte venituri obtinute de persoana respectiva. Normele de venit pentru cultivarea si valorifiearea florilor in sere si solarii este de 3,6 milioane lei/ar/ciclu, la fel si pentru plantele decorative, iar in cazul cultivarii si valorificarii legumelor si zarzavaturilor, norma de venit este de 2,2 milioane lei/ar/ciclu. Pentru cultivarea si valorificarea arbustilor norma este de 9,6 milioane, pentru ciuperci 25,2 milioane lei, pentru exploatarea pepinierelor viticole 3,2 milioane lei, iar pentru cele pomicole 5,7 milioane lei.

Marinela Barla - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]