Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 18 mai 2002

  • Palatul copiilor a implinit 50 de ani

Formatiile folclorice i-au incantat pe cei prezenti - Virtual Arad News (c)2002In pofida problemelor cu care se confrunta (cererea de retrocedare a cladirii, lipsa banilor, a unor sponsorizari substantiale etc.), Palatul Copiilor si-a deschis portile in urma cu 50 de ani. E mult, e putin. E o vreme in care multi dintre copiii aradeni au invatat foarte multe aici. A fost si este o alternativa viabila la tot ceea ce inseamna viata pe strazi. A fost, este si va ramane un loc in care multi vor veni, vor vedea, vor invata si vor pleca mai buni, mai curati, mai invatati. Pentru toti cei care doresc sa se initieze, sunt deschise permanent cele cele 26 de cercuri propuse de institutie. Cercul de iconografie, condus de profesorul Corneliu Ar timon, este cercul in care se fauresc icoane, cu maiestrie si suflet. Cercul a avut expozitii si in afara granitelor, mai ales in Ungaria. In aceasta vara, cei mai talentati dintre tinerii iconografi urmeaza sa participle la o tabara in localitatea Zsaka - Ungaria, unde vor transmite ceea ce stiu copiilor de nationalitate romana din tara vecina. Mai merita amintite cercurile de pian, de aeromodele, de ceramica, cultura si civilizatie engleza, jurnalistica, taraf-vioara, dansuri-populare, teatru musical, teatru scolar, Secventa de final la spectacolul celei de a 50-a aniversari - Virtual Arad News (c)2002 desen-pictura, creatie textila, orientare turistica, karate, judo, tennis de masa, informatica, electronica, dans modern, aerobic si gimnastica, De asemenea mai sunt deschise cercul de creatie jucarii, canto si grup vocal, cultura si civilizatie engleza, limba germana, instrument de suflat, ceatie vestimentara-fotomodele si karting. Pe langa programul artistic deosebit de bogat care s-a desfasurat pe parcursul zilei de ieri, tinerii care frecventeza Palatul copiilor se pot mandri cu faptul ca au reusit sa scoata si o revista "La aniversara" numar jubiliar, care contine informatii despre toata activitatea institutiei. Revista contine 24 de pagini si a fost realizata, in mare parte de tinerii care frecventeza cercul de journalism al institutiei.
Ecaterina Gerold: Directorul Palatului Copiilor
"Am rezistat timp de 50 de ani. De jumatate de secol, in orasul de pe Mures exista un loc al copiilor, un Palat, in care daruirea a invins vremurile. Si s-au scurs anii, lasand in urma amintiri. Sunt amintiri frumoase, despre prietenii, excursii, concursuri. Momente inca vii ale unor vieti prezente. Am trait mereu prin si pentru copii. Dragostea lor ne-a dat putere si in acelasi timp ne-a obligat. Ne-a obligat sa ii pregatim pentru viata, sa ii formam. Nu am asteptat niciodata recunostinta. Reusitele lor au fost de ajuns. Prin ele am gasit sens si vietilor noastre. Si iata-ne imbatranind. La 50 ani ne chemam copiii, nepotii si poate stranepotii sa ne sarbatoreasca. Ii intampinam cu concursuri mai noi si mai vechi. Veterani sunt aeromodelistii iar novatori, informaticienii. Alaturi de ei Directoarea Palatului Copiilor - Ecaterina Gerold, cere sprijin la suflatul lumanarilor - Virtual Arad News (c)2002 vor lupta pentru titlu karatistii si pasionatii de karting. In paralel, frumusetile naturii, univers al copilariei, specificul zonei vor straluci in creatiile de arta plastica din cadrul expozitiei concurs. La final, vom sulfa in lumanari, ne vom pune dorinte in gand si vom canta "La multi ani."
Dorel Popa, primarul municipiului: 
"Timp de o jumatate de secol, Palatul Copiilor din Arad a reusit sa fie, pentru generatii intregi de copii, un spatiu de afirmare libera, de formare armonioasa a personalitatii, un univers deschis inclinatiilor si aspiratiilor lor cognitive, artistice, tehnice si sportive. Tuturor celor care, cu dragoste si devotament se apropie de varsta copilariei, punandu-si talentul si cunostintele in slujba celor mici, doresc sa le transmit intreaga mea pretuire si admiratie, urandu-le in aceste momente aniversare, sanatate, succes si multe impliniri."
Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad: 
"Aniversarea celor 50 de ani de existenta, Palatul Copiilor din urbea noastra se poate lauda cu o activitate prodigioasa. Aceasta institutie a constituit inca de la infiintare locul unde tinerii capabili de performante si-au putut pune ideile in practica cu pasiune si creativitate.La moment aniversar, Consiliul Judetean Arad ureaza colectivului de la Palatul copiilor multa forta de munca pentru a pregati in continuare tinerii talentati care gasesc in aceasta institutie un loc de refugiu intelectual."

Paula Bulzan - Occident

  • Zilele Academice Aradene au trecut cu brio de prima zi

Aspect de la deschiderea "Zilelor Academice Aradene"Universitatea de Vest "Vasile Goldis", proaspat acreditata institutional de Parlament, organizeaza timp de trei zile una dintre manifestarile culturale de amploare - Zilele Academice Aradene. Ieri, manifestarea a demarat cu Te-deum la statuia marelui luptator pentru Unirea tuturor romanilor, Vasile Goldis (patronul spiritual al universitatii); Cu aceasta ocazie au avut loc depuneri de coroane si o parada militara. Festivitatea de deschidere, organizata la Teatrul de Stat, care a beneficiat de o asistenta numeroasa, a fost urmata pe sesiunea de comunicari stiintifice pe sectiuni. In cele 16 sesiuni organizate de facultati vor fi prezentate (de-a lungul evenimentului) lucrarile stiintifice a nu mai putin de 320 de autori. Prima zi a manifestarii a fost condimentata de o deplasare la Complexul Universitar Macea, unde, astazi, vor fi prezentate 200 de lucrari (care au beneficiat de cooperarea a 227 de studenti), urmate de un program artistic studentesc si de dineul oficial organizat cu prilejul "Zilelor Academice Aradene".

Adriana Barbu - Observator

  • Inca sase firme au optat pentru Zona Libera Curtici

Licitatiile pentru Zona Libera Curtici atrag multi participanti...Valoarea totala a investitiei se ridica la 20 de milioane de dolari
Dupa inaugurarea Platformei Aeroport Arad si prezentarea primului investitor german (firma BOS), evenimente care au avut loc saptamana trecuta, Zona Libera Curtici-Arad isi continua dezvoltarea. La licitatia desfasurata ieri, sase firme, dintre care cinci germane si una autohtona, au concesionat zece hectare de teren. Mircea Pavel, directorul Zonei Libere Curtici Arad a prezentat reprezentantilor presei numele firmetor si suprafetele licitate. In Zona Libera Curtici, Leoni KFT Ungaria a concesionat 40.250 mp pentru fabrica de cabluri, iar pentru Platforma Aeroport Arad au optat societatile: Eduard Hartman Gmbh. Germania 40.500 mp, productie componente auto; SC TKS - 1.470 de mp, firma de consultanta; Wolfang Straub Germania- 4.004 mp - leasing utilaje constructie; Contor Zenner -. 2.600 mp - productie si depozitare contoare; SC Romtrans SA Agentia Arad - 575 mp - depozitare. "Investitia totala se ridica la 20 de milioane de dolari americani, adica mai mult decat s-a investit de la inaugurarea zonei libere si pana in prezent. In acest moment, 70% din platforma Arad este ocupata si, mai raman de concesionat in jur de cinci hectare. Pot spune cu certitudine ca, pana la sfarsitul anului, intreaga zona va fi complet ocupata." a precizat dl. Pavel. Urmeaza ca, pana cel tarziu la sfarsitul anului, societatile sa inceapa functionarea propriu-zisa. Aici isi vor putea gasi un loc de munca nu mai putin de 300 de persoane, doar in prima faza. Prezenta la licitatie, Camelia Lungoci, directorul adjunct al Agentiei Zonelor Libere s-a declarat deosebit de incantata de mersul lucrurilor la Arad: "Este o zi nemaipomenita pentru noi si sper ca asemenea licitatii sa aiba loc nu numai la Arad. Vreau sa apreciez managementul promovat de conducerea aradeana si sa ma bucur de buna colaborare pe care dl. director o are cu reprezentantii administratiei publice locale." Urmatoarea licitatie va avea loc in 14 iunie cand se asteapta din nou o participare numeroasa din partea unor societati, care deocamdata nu au fost deconspirate. In incheiere, Mircea Pavel a mai mentionat ca Zona Libera Curtici Arad beneficiaza de consultanta gratuita din partea Guvernului german, fapt care explica, in parte, succesul institutiei, intr-o perioada atat de scurta. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Judetul Arad este amenintat de seceta

Aradenii exporta in Ungaria apa pentru irigatii...In timp ce taranii se plang ca nu au bani pentru irigarea culturilor, Societatea Nationala de Imbunatatiri funciare sucursala Arad, vinde apa chioara cu "bani grei" in Ungaria. Astfel 1000 metri cubi din apa Muresului este exportata cu 30 de dolari. Asta in conditiile in care mai putin de 10% din suprafata arabila a judetului este irigata.  30.000 de litri de apa din Mures sunt trimisi in fiecare minut spre tara vecina. Cantitatea ar fi suficienta pentru irigarea culturilor din localitatile de granita. 
Aceasta apa parcurge traseul de la Arad pana la Turnu, iar unitatile din zona cum ar fi Statiunea de bovine, fabrica de zahar si altii nu au solicitat pana la ora actuala, desi necesarul de apa in sol este mare, ca sa ude si sa aplice irigari. Doar 700 din cele aproape 30.000 de hectare de teren agricol sunt irigate, in prezent in judetul Arad. 
Majoritatea sistemelor de irigare au fost descompletate, iar conductele de apa au fost valorificate la "fier vechi". Localnicii spun insa, ca oricum nu si-ar putea permite ca sa plateasca apa, cu toate ca pretul in tara este de zece ori mai mic decat cel pentru export.
Din cauza secetei, aradenii se asteapta  ca productia de grau si porumb sa fie compromisa. Situatia ar fi cu totul alta daca proprietarii de teren si-ar iriga culturile, insa oamenii nu au bani pentru a-si cumpara sisteme noi de irigatii.

  • "Sa-mi dai padurile inapoi!" - Cantecul de jale al motilor (inca) nerasculati

O parte a castelului asediat la Plescuta in 1784 - Virtual Arad News (c)2002Plescuta este una dintre comunele dinspre granita judetului Arad cu judetul Hunedoara. Situata la poalele muntilor Codru Moma, comuna nu face parte din categoria celor "bogate". Terenul arabil este putin, iar "marii proprietari", care au ceva padure mostenita de la bunici si strabunici, nu au primit pana acum nici macar un singur titlu de proprietate. "Cei de la masuratori au venit, dar cand au vazut ca trebuie sa parceleze cate un ar, cate doi, s-au speriat si au plecat", spun ei. Joi, venit in zona pentru un tur prin judetele din vestul tarii (Arad, Timis, Hunedoara), initiatorul Legii 1/2000, Vasile Lupu, insotit de staff-ul PPC Arad (Eugen Vancu, Gheorghe Laszlo), s-a intalnit cu putinii tarani care mai cred ca, in zona, situatia lor se va rezolva fara sa-i coste prea mult. Gheorghe Budea, primarul comunei Plescuta, i-a spus la sosire fostului parlamentar: "V-am asteptat cu mare placere, pentru ca stiu ca ati lupta pentru cei de la sat. Practic, noi avem probleme destul de mari in aplicarea Legii 1/2000, datorita unor scapari pe care accasta le are". Comuna are 3.373 ha de padure (proprietati si un composesorat), inca doua composesorate in lucru, la care nu se cunosc inca parametrii, si unul care nu poate fi validat pentru ca nu s-a gasit CF-ul. La teren agricol sta mai slab, cu 1.458 ha, unde intra teren arabil, pasuni si fanete. Pana acum au fost acordate titluri de proprietate pe doar 46 ha de teren agricol, padurea nefiind inca in posesia proprietarilor de drept. Situatiile care se intalnesc aici sunt similare cu cele din tara. Exista un volum mare de fanete care au fost impadurite natural. "A intrat padurea peste fan, cei de la Directia Silvica zic ca e a lor,bani pentru despagubiri nu sunt, si alt teren nici atat" spune secretara Primariei. Din cauza lipsei unor prevederi ale "Legii Lupu"- care, in forma actuala, "arata de parca ar fi legea Nastase", dupa cum spun satenii s-au creat o multime de incurcaturi, iar taranii au ajuns sa nu mai aiba rabdare. Vasile Lupu i-a sfatuit sa nu plateasca pentru masuratori unor firme private, pentru ca "12 ani, cat i-a platit Statul pe cei care trebuiau sa finalizeze masuratorile topometrice, nu au facut nimic, si, cand statul nu le-a mai dat bani, si-au faut firme private ca sa-i jupoaie pe tarani" Ca presedinte al  Cantecul de jale al motilor (inca) nerasculati - a fost auzit de Vasile LupuAsociatiei Nationale a Proprietarilor de Paduri, Vasile Lupu i-a anuntat pe cei prezenti la intalnire ca a fost sesizata Curtea Constitutionala pentru contestarea Ordonantei Guvernamentale care aduce norme de aplicare la Legea 1/2000, si, in cazul in care, cu sustinerea PNL si PD, acest lucru nu va fi realizat, va merge la Consiliul Europei. El a reamintit faptul ca, in Constitutia din 1948, se precizeaza ca "va aparea o lege prin care padurile trec din proprietatea privata in proprietatea Statului", dar acea lege nu a mai fost emisa niciodata, asa ca Statul nu a eliberat nici un fel de hartii, ... iar acum cere acte. Pai cereti si dumneavostra acte". Cei care au luat cuvantul s-au plans de lipsa interesului presei fata de problemele lor si, mai ales, de lipsa intelectualilor de la sate, care sa-i sprijine in demersurile pe care le fac si sa-i ajute sa descifreze legile "atat de nedrepte si facute pentru bogatasi". Ei doresc sa fie acceptata proba cu martori pentru demonstrarea posesiei si considera normal ca dreptul de proprietate sa fie probat cu acte. Pe langa Alexandru Miclea (Aciuta), Ioan Lazar, Ioan Buda (Plescuta), Roman Margea (Talagiu), a luat cuvantul la intalnire si un reprezentat al Halmagiului (localitate care nu face parte din comuna Plescuta), Mihit Roman. "Nu avem nici cui sa ne plangem. Prefectul vine neanuntat, se incuie in Primarie si nu sta de vorba cu oamenii. Motii nostri stau rasfirati, nu avem cum sa-i adunam sa ne facem auzit glasul. Informatiile ajung greu pe dealurile din jur, si tot asteptam sa luam inapoi ceva ce nu a fost, pe acte, niciodata al Statului, dar de care Statul a profitat 50 de ani: padurile lui Avram Iancu."
Vasile Lupu s-a oferit, in calitate de avocat si de presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri, sa-i reprezinte pe locuitorii zonei, daca acestia il vor solicita, pentru ca "am fost in aproape toata Europa, in toata Romania, si in America, dar loc pe lume mai frumos decat Tara Motilor nu am vazut".

Alciona Popoviciu - Agenda Zilei

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 17 mai - 23 mai 2002 Joaca de-a spionii - (SUA)
Muresul 17 mai - 23 mai 2002 Razboiul lui Tom Hart - (SUA)
Arta 17 mai - 23 mai 2002 - Sala A Toc inalt si minte brici - (SUA)
Arta 17 mai - 23 mai 2002 - Sala B Scary Movie 2 - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]