Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 18 aprilie 2002

  • Anunt important !
Autocar al firmei PletlIn cursul zilei de astazi, un autocar al firmei de turism germano-romane PLETL, cu sediul in Lipova, care facea cursa Germania-Romania, a luat foc in Ungaria. In cateva minute focul a mistuit totul, dar pasagerii au reusit sa iasa din autocar.  Bagajele, actele si mai multe bunuri nu au putut fi salvate, arzand in intregime. Pasagerii sunt sanatosi toti si asteapta in prezent la Consulatul Romaniei din Szeged ca un autocar al firmei sa ii aduca in tara.

Virtual Arad News

  • Aradul sub asediu. Doua ore stare de alarma

Militarii Batalionului mixt sunt pregatiti la nivel NATOAnual, cursanti ai Colegiului National de Aparare viziteaza mai multe unitati militare din tara, pentru a afla, la fata locului, modul de organizare sau desfasurare a unor misiuni pe timp de pace si de razboi. Ieri, Unitatea Militar 01249, de la Cetate, a avut privilegiul sa-i aiba oaspeti pe acesti cursanti, insofiti de directorul Colegiului, prof. dr. col. Vasile Mihai Ozunu. Colonelul Avram Catanici, comandantul unitatii aradene, a invitat la randu-i, personalitati locale din administratia publica locala, amintindu-l aici pe prefectul Dan Ungureanu, vicepresedintele CJA Gheorghe Falca, viceprimarul Emanoil Voicu si pe primarul comunei Vladimirescu, Ioan Pantos. Au mai fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai tuturor structurilor judetene ale Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne, o prezenta agreabila filnd cea a col. magistrat Gheorghe Cosneanu, prim-procuror la Parchetul Militar Timisoara.
Primul din lume 
Pentru inceput, col. Avram Catanici a prezentat delegatiei activitatea si specificul Batalionului 191 Infanterie, intarind cele declarate cu videoproiectii reprezentand imagini din timpul unor actiuni pe care unitatea le-a intreprins. "Precursor al batalionului nostru a fost Regimentul 2 linie, infiintat in iunie 1830. Prin specificul activitatii noastre, suntem pregatiti sa plecam in orice misiune. Modulul roman al Batalionului mixt romano-maghiar este primul infiintat in Romania, iar batalionul mixt este prima unitate de acest tip din lume" - declara col. Avram Catanici. Pe langa realizarile si importanta care se acorda fortelor terestre, comandantul UM 01249 a facut referire si la unele neajunsuri, pe care, din motive de spatiu, nu le vom prezenta in acest articol.
Tehnica de lupta a fost prezentata invitatilorUn soldat impuscat 
Prima iesire a fost facuta la poligonul de pe Malul Muresului, unde au fost prezentate mai multe exercicitii tactice si demonstrative. Luati prin surprindere, o parte dintre invitati au tresarit, efectiv, cand, dupa un moment de relativa liniste, din TAB-uri a inceput sa se traga "pe-bune". Aflam ca un soldat aflat in postul permanent de observatie a fost impuscat in umar, de un posibil inamic. Dupa anuntarea prin statie a salvarii si a luarii primelor masuri de protectie, a inceput un adevarat razboi, tragandu-se din toate partile. Desi ni s-a parut ca totul se desfasoara anapoda, intr-un haos total, col. Avram Catanici explica tactica de lupta, invaluirea, buna comunicare intre comandantii de pluton etc... Ne linistim. 
Forte participante 
Au urmat alte prezentari si demonstratii (modul de actiune al plutonului de infanterie pe TAB in lupta impotriva tintelor aeriene sau modul de actiune al plutonului in cooperare cu forte ale Jandarmeriei, Politiei si Pompierilor, pentru escortarea unui VIP, asigurarea protectiei acestuia si controlul multimii revoltate; escaladarea unor ziduri pe franghie), toate extrem de bine puse la punct, cei prezenti declarandu-se incantati de modul de pregatire. De asemenea, cu aceasta ocazie, a fost prezentata, cu lux de amanunte, expozitia de armament si tehnica militara aflata in dotarea batalionului, precum si prezentarea autospecialei din dotarea Protectiei Civile Arad. 
Exercitiile s-au desfasurat conform planuluiArte martiale 
Una dintre cele mai gustate demonstratii a fost aceea de arte martiale, militarii angajati executand exercitii complexe, de lupta corp la corp, sau de indemanare. In cadrul demonstratiei, cei prezenti au putut asista la un exercitiu de concentrare si forta, cand, un angajat al UM 01249 a spart cu capul mai multe caramizi suprapuse sau a "acceptat" sa fie lovit cu niste bate pe spate, in picior sau umar, pana cand acestea s-au rupt. 
SRI, la datorie 
Serviciul Roman de Informatii a fost, la randu-i, prezent la aceasta actiune, un ofiter prezentand anumite echipamente speciale de lucru in cazul identificarii unor materiale explozive sau bombe, aparatura de detonare a acestora si costume speciale de protectie a celor care, prin natura profesiei, se expun unor riscuri de aceasta natura; A fost prezentat, astfel, cel mai performant costum care se afla, la aceasta ora, "pe piata", costum care asigura protectie maxima, in cazul unor explozii, celui care il poarta. 
Dupa terminarea programului, la umbra unui cort militar, simpaticul bucatar al batalionului a oferit invitatilor ceai si cornulete, toata lumea fiind multumita de cum au decurs aceste activitati. In incheiere, invitatii au facut o escala la Casa Armatei, pentru servirea mesei de pranz, oferindu-li-se, de asemenea, si un program artistic care a fost pe placul tuturor. 

Dacian Don - Observator

  • Strandul aradean - aproape gata sa-si redeschida portile

Ultimele retusuri inainte de deschiderea stranduluiPe ultima suta de metri
In preajma zilei de 1 mai va fi instalat si decorul floral care a costat in acest an aproximativ 100 de milioane de lei. Au inceput si lucrarile de introducere a canalizarii, care se estimeaza ca in doua luni vor fi terminate. Costurile totale se ridica la circa doua miliarde de lei. Pentru bazine va fi adusa o vopsea speciala, care se utilizeaza la piscinele moderne. 
Dusurile - de la care s-au furat diverse componente - au fost in mare parte reparate. Impreuna cu Prefectura, Primaria a plantat la o actiune, 50 de pomisori in liziera de pe malul Muresului si un aliniament de tei in zona bazinului de inot. Chiar daca au aparut si noi investitori, numarul agentilor comerciali a ramas "aproximativ constant". Unii au cam ramas in urma cu punerea la punct a spatiilor comerciale aferente, iar alti muncesc de zor, executand ultimele lucrari. Cert este ca, Consiliul de Administratie al Gospodaririi Comunale a hotarat ca dupa 1 mai se va interzice executarea lucrarilor de constructie. O alta problema a fost legata de autoturismele care pur si simplu sufocau strandul. Cine vroia si-si arate "muschii" intra cu masina pana in fata terasei sau a... bazinului. Culmea e ca printre acestia se gaseau si unii dintre cei care trebuia sa ia masuri legale in acest sens... Pentru a mai stopa cat de cat parada masinilor in incinta strandului, s-au fixat taxe de parcare de 30.000 de lei/zi. Nu vor mai putea intra nici masinile de 7-10 tone - care aprovizioneaza spatiile comerciale. Limita de tonaj va fi fixate pana la 2 tone. Se simte o usoara briza de profesionalism - o oaza cam rara in orasul nostru. Sa speram ca vor urma sa apara si altele, sau macar aceasta va putea ramane accesibila majoritatii aradenilor.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • De astazi, Arterm opreste caldura

Arterm a intrerupt incalzirea locuintelorArterm va opri de astazi, furnizarea caldurii, ca urmare a incalzirii vremii. Conducerea societatii precizeaza ca oprirea furnizarii caldurii a fost luata dupa ce doua nopti consecutiv s-au inregistrat temperaturi de peste 10 grade Celsius. Consumatorii vor trebui sa fie atenti, si sa nu goleasca instalatiile interioare pana la 1 mai. Deasemenea, daca executa lucrari la instalatiile de incalzire, ei trebuie sa anunte dispeceratul Arterm. Aceasta hotarare se face si ca urmare a numeroaselor cereri ale cetatenilor care s-au saturat sa plateasca caldura din apartamente care, de cele mai multe ori este mai redusa decat cea de afara, scapand astfel si de o povara, deloc neglijabila.

  • Batranii pleaca la armata
Caminele pentru varstnici se confrunta cu greutatiAdministrarea caminelor de batrani din judetul Arad a devenit o problema acuta pentru consiliile locale. Conform noii legislatii, acestea au preluat cheltuielile azilurilor de batrani, fara a dispune insa de fonduri suficiente. Sustinerea cheltuielilor in cauza ar putea provoca probleme majore in functionarea primariilor.
Dotari militare
Consiliul Judetean Arad a analizat bugetul fiecarui camin de batrani in parte. Cele mai mari probleme sunt la Caminul-spital pentru boli cronice din Lipova si la Caminul de batrani de la Tamand, langa Ineu. Pentru a asigura functionarea acestora, s-a recurs la masuri drastice de reducere a cheltuielilor. Vicepresedintele CJA Gheorghe Falca ne-a marturisit ca una din ideile aflate in faza avansata de negociere vizeaza chiar asigurarea de haine pentru batrani din stocurile armatei. In acest sens, una din unitatile militare aradene va dota caminele de batrani cu 5.000 de mantale de iarna. Tot pentru anotimpul rece, batranii vor primi cizme din cauciuc din depozitele armatei. De asemenea, unele camine si-au infiintat gospodarii proprii pentru asigurarea unei hrane corespunzatoare. Deja la Lipova se cresc porci, iar la Tamand, gaini.
Mai trebuie bani
Caminul-spital din Lipova se afla intr-un corp de cladire al celebrei manastiri din Radna, cladire revendicata de Ordinul franciscanilor. Cum de multi ani nu exista bani pentru aceasta cladire, peretii sunt intr-o stare avansata de degradare. Cei 150 de bolnavi nu au putut fi evacuati din lipsa unei locatii corespunzatoare.
Pentru a rezolva problema asigurarii fondurilor, consiliul judetean aradean a facut o analiza proprie a bugetelor solicitate de cele doua camine de batrani cu probleme. La Lipova, din cei 12,46 miliarde de lei solicitati, bugetul a fost redus la 9,4 miliarde lei. Din aceasta suma, se asigura doar 55,5 la suta. Daca Primaria Lipova ar sustine, conform legii, activitatea Caminului-spital, ar ajunge in faliment. Nici la Tamand situatia nu este mai buna: Primaria Ineu nu are sumele necesare. Din necesarul de 7,283 miliarde lei s-a ajuns, dupa o reducere masiva a fondurilor, la 5,2 miliarde lei. Nici acestia nu exista in totalitate: 2 miliarde de lei nu au putut fi acoperite. “Totul are o limita si in administratia locala”, spune vicepresedintele CJA Gheorghe Falca. El crede ca, pana la urma, a gasit o solutie pentru batrani. Impreuna cu Prefectura Arad, Consiliul Judetean a trimis o scrisoare Ministerului Sanatatii, pentru a sustine demersurile facute pe langa Ministerul Finantelor Publice pentru suplimentarea programului de sume defalcate din TVA pe anul 2002 cu 6,286 miliarde lei. Daca aceasta propunere va fi acceptata, pentru batranii din caminele aradene mai exista o sansa.

Sorin Trocan - Editia de Vest - Evenimentul Zilei

  • Primaria a dat 15 milioane, ca sa scape de ciorile ultracentrale

Alpinistii utilitari au fost folositi pentru distrugerea cuiburilor de cioriPasari care supravietuiesc locatarilor 
Ciorile au invadat orasul iar locatarii blocurilor sau imobilelor in fata carora sunt copaci inalti sunt deranjati toata ziua. Oamenii au facut reclamatii la Primarie, unde s-au plans de conditiile in care trebuie sa traiasca. Ei sustin ca fiecare zi e un nou inceput pentru lupta cu ciorile. Nu mica le-a fost bucuria cand au vazut cativa baieti care se urcau in copaci pentru distrugerea cuiburilor. Unul dintre locatarii din zona Podgoria, ultimul loc unde au intervenit alpinistii utilitari, spune ca a asteptat acesta zi de foarte multa vreme. "In sfarsit le da jos. Si noi am avut intentia, dar nu ne putem urca in pom pentru ca suntem batrani. Era foarte rau, faceau galagie toata ziua si toata noaptea". Un batranel spune ca a asteptat toata viata sa dispara ciorile dar dupa ce a citit o carte a aflat ca o cioara traieste peste 100 de ani. El spune ca are 67 de ani si nu mai crede ca va trai ziua in care poate vedea moarta macar o cioara din Arad.
Alpinistii sunt mai ieftini
Impotriva ciorilor, anul trecut s-a apelat la o societate care a pus la dispozitie o masina cu scara pe care sa se poata urca cei de la spatii verzi. Actiunea a durat cateva saptamani si a vizat in special zona centrala, unde erau si cele mai multe ciori. Numai ca la cateva saptamani de la distrugerea cuiburilor, croncanitoarele au aparut din nou. Si-au facut iar cuiburi, insa de data asta la o inaltime mai mare. In consecinta, primaria a cautat noi solutii. La un moment dat, unul dintre angajatii executivului Consiliului Local, care practica alpinismul, le-a spus sefilor sai sa angajeze cativa alpinisti Ideea a fost primita cu zambetul pe buze, dar in lipsa de ceva mai bun a fost apoi luata in serios. Cel care s-a ocupat de rezolvarea problemei a fost chiar viceprimarul Emanoil Voicu. El sustine ca munca alpinistilor este mai discreta pentru ca nu deranjeaza foarte multa lume. Acestia nu rup nici atatea crengi cate se rup in cazul in care se intervine cu o masina. Emanoil Voicu ne spune de ce s-a optat pentru alpinistii utilitari: "In primul rand, pentru faptul ca acum doi ani si anul trecut am avut cheltuieli foarte mari. Oferta de anul acesta a fost foarte mare, cu macaraua si cu toata dotarea propusa insa cheltuielile erau peste 30 de milioane de lei. Anul acesta am platit mai putin pentru combaterea ciorilor. Cu ajutorul unui coleg, ne-am adus aminte de existenta acestor alpinisti utilitari. Ei si-au oferit de mai multe ori serviciile. Am luat legatura cu ei si au fost imediat de acord. Oferta lor era la un pret mult mai mic decat a altora care veneau cu alte variante. Am mai facut o economie la buget si zic ca rezultatele sunt mai bune, avand in vedere ca acesti alpinisti ajung in locul respectiv mult mai usor". Actiunea alpinistilor a fost urmarita indeaproape de viceprimarul Emanoil Voicu, curios sa vada cat de repede poate fi distrus un cuib de cioara.

Elena Monea - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]