Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 18 martie 2002

  • Dupa conferinta PSD Arad, de vineri, Popa, peste tot Popa

La Conferinta judeteana a PSD Arad, au avut loc alegeri...Popa - primar, Popa - presedinte la organizatia municipala a PSD, Popa - presedinte la organizatia judeteana
Conferinta Judeteana de constituire a PSD Arad a avut parte de o organizare ireprosabila. Nu ne referim doar la cadrul propriu-zis de desfasurare a acestui eveniment, ci la intregul curs pe care l-au luat evenimentele, inclusiv modul in care s-a votat. Spre deosebire de conferinta municipala de constituire a PSD Arad, totul a mers mai repede si fara sa se inregistreze probleme deosebite (cu exceptia a doua mici sincope). Luarile de cuvant au fost mai putine si mai scurte, chiar numarul delegatilor a fost mai mic fata de ceea ce se anuntase initial. Chiar daca in prezidiu s-au aflat doi ministrii, Ilie Sarbu si Georgiu Gingaras, si un ministru secretar de stat, Mihai David. 
Misterul care inconjura alegerea noului presedinte a fost risipit inca din prirnele minute ale conferintei. Avram Craciun a anuntat, la finalul discursului sau, ca il sustine pe Dorel Popa pentru presedintia organizatiei "cu toata deschiderea si hotararea". Cu conditia, e drept notabila, "de a se inconjura cu oameni devotati partidului"- o trimitere clara la vechea garda a PDSR, loiala lui Avram Craciun. Imediat, Cozmin Gusa a spus ca Avram Craciun "a inteles ca doar spiritul de echipa poate rezolva situatia de la Arad" si a apreciat ca "echipa Doru Popa - Avram Craciun va asigura succesul organizatiei". Din acel moment, conferinta nu a iesit deloc din tiparul astfel schitat. "Din foarte multe puncte de vedere, eu ar fi trebuit sa stau mai deoparte. Pe de alta parte, dincolo de sprijinul din partea conducerii de la Bucuresti, am simtit sprijinul senatorului Avram Craciun ... Apreciez gestul cavaleresc pe care l-a facut si stiu ca voi face si eu o data, la randul meu, acest gest", a spus Popa intr-un scurt discurs de virtual presedinte. 
S-a incercat din nou schimbarea comisiilor 
Alegerea forurilor administrative ale conferintei a mers struna, pana la alegerea comisiei de propuneri. Desi comisia propusa din sala a fost votata, unii membri din prezidiu i-au semnalat, discret dar vizibil, lui Cozmin Gusa ca este vorba despre o neregula, fiind vorba despre alte persoane decat cele stabilite inainte de sedinta. Nu s-a repetat istoria de la "municipale", cand numele citite au ramas batute in cuie, deoarece, la cateva minute, dupa ce consiliera lui Gusa si Liviu Gargari a facut cateva ture coridor-prezidiu, avand chiar si un schimb dur de replici, secretarul PSD a citit o lista a comisiei de propuneri care avea o cu totul alta compozitie. Spre exemplu, noua lista il cuprindea pe Valer Zgardea, seful de cabinet al lui Florin Remetan. Evenimentele cu caracter strict administrativ au fost punctate de luarile de cuvant ale delegatilor si ale invitatilor de la celelalte partide politice (PNTCD n-a fost invitat, la fel ca si in cazul Conferintei municipale). Pedeseristii au fost mai putin duri, sau oricum mai aluzivi, in luarile de cuvant, decat in cadrul conferintei municipale, semn ca secretarul Gusa este pe cale sa pacifice total organizatia. Cert este ca, atunci cand au fost facute reprosuri, nu s-au mai dat si nume. Trebuie remarcat gestul senatorului Sergiu Nicolaescu care a tinut sa anunte la microfonul conferintei ca isi recuza dreptul de a fi ales in conducerea organizatiei judetene, motivul nefiind altul decat acela ca nu are domiciliul stabil in Arad. Chiar daca nu a precizat de ce a decis sa faca acest gest, Sergiu Nicolaescu l-a privit peste umar pe deputatul Dan Ionescu. Cu substrat, bineinteles, pentru ca nici acesta din urma nu are domiciliul in judet. Pilda senatorului a fost, insa, doar un "foc de paie", deputatul Ionescu neimitandu-i gestul. 
Dorel Popa: 322 de voturi "pentru" 
Votul care a urmat a fost fara istoric. Fiecare delegat stia ce are de facut, asa incat, in aproximativ o ora si jumatate, comisia de numarare si-a terminat misiunea, avand rezultatul final. In urma acestuia, Dorel Popa a devenit presedinte al PSD Arad, cu 322 de voturi "pentru" si 90 "impotriva", 412 voturi fiind valabil exprimate. In momentul citirii rezultatului, s-a creat un moment destul de confuz, asta din cauza inabilitatii celui de la microfon si a redactarii documentului de constatare. In total, la conferinta au participat 479 de delegati, din cei 552 care ar fi trebuit sa participe de drept. Asa, cum spuneam, doar 412 au votat, dar, cand s-a dat citire rezultatului, au fost anuntate 142 de voturi nule. Dandu-si seama ca cei aflati in comisia de numarare au adunat, la capitolul "voturi nule" si persoanele care nici macar nu era de fata, Gusa a cerut o noua redactare a documentului constatator. Si pentru ca tot am Presedinte al PSD Arad a fost ales Dorel Popa ajuns sa vorbim despre numarul delegatilor, nu stim cum s-a reusit reducerea numarului de delegati, de la 700 (cum anuntau in urma cu cateva zile liderii PDSR) la doar 552 (206, delegati din partea organizatiei municipale). Si nici pe ce baze s-a facut aceasta reducere! Dar, nimeni n-a comentat asupra acestui aspect... 
Tot ca rezultat al votului delegatilor a fost stabilita componenta Consiliului judetean - 155 de persoane, componenta comisiei de control financiar si cea a Colegiului judetean de Arbitraj. Nici o schimbare fata de propunerile facute! 
Remetan l-a "batut" pe Orban 
Retrasi in sala mica a Casei Sindicatelor, membrii Consiliului Judetean al PSD Arad au votat, deschis, componenta Delegatiei Permanente si Biroul Executiv al organizatiei judetene, format din 44 de persoane. 
Prim-vicepresedinte al filiatei a fost ales, in urma propunerii lui Dorel Popa, senatorul Avram Craciun. Caius Parpala, Florin Remetan, Dan Ionescu, Mihai David (secretar de stat in ministerul Dezvoltarii) Coloman Edeleni, Gheorghe Ghenof, Gheorghe Chiper (venit de la ApR), dr. Rancu, Gheorghe Sabau, Mihai Duma, Constantin Buzatu (de la PNR) si Gheorghe Curta (PFD '89) sunt noii vicepresedinti ai PSD Arad. Secretar executiv a fost reales Liviu Gargari, iar trezorier, Gelu Zoica. Acesta din urma revine in Delegatia Permanenta a partidului, dupa o perioada de doi ani petrecuti la PNR. In momentul plecarii din PDSR, in anul 2000, Gelu Zoica avea functia de vicepresedinte. De remarcat, in urma stabilirii vicepresedintilor, ca Doru Orban, fostul primvicepresedinte al PSDR, aflat in "tabara Craciun", in fapt castigatoare vineri, a pierdut competitia cu Florin Remetan, adversar declarat al ultimului presedinte al PDSR Arad. 
"Sa pastram ceea ce a fost bun" 
La finalul lucrarilor, Dorel Popa a tinut sa spuna tuturor celor ramasi in sala ca doreste ca "trecutul de un an, urat cum a fost, sa fie aruncat la gunoi si sa incercam sa pastram ceea ce este bun". Liderul PSD Arad a repetat "figura" de la alegerile municipale, supunand votului propunerile sale in legatura cu sanctiunile pentru membrii care aduc atingere imaginii partidului si pentru aceia care se razboiesc declarativ, in presa.
***
 Adevaratul castigator al alegerilor de vineri este Dorel Popa. Acesta, in numai doi ani, a castigat functia de primar al Aradului, sustinut de PDSR. Acum, a devenit presedinte al organizatiei municipale, cat si al celei judetene. Se pare ca prima functie, aceea de lider la organizatia municipala, i-a promis-o deja vicepresedintelui Coloman Edeleni, anuntandu-l si pe secretarul general Cozmin Gusa. De aceea, am putea spune, fara teama de-a gresi, ca PSD Arad inseamna, deocamdata, doar POPA. De trei ori. 
Nu putem omite sa mai spunem, desi vom reveni cu alta ocazie, ca deputatii Nicoara Cret si Dorel Zavoianu, desi prezenti la lucrarile de vineri, n-au prea fost bagati in seama. Nici nu mai vorbim ca primul n-a ajuns vicepresedinte, asa cum se spunea ca i-ar fi promis conducerea de la Bucuresti.

Flavius Ghender si Alin Olteanu - Observator

  • Astazi incepe primul recensamant al mileniului

Astazi a inceput recensamantul...Dupa zece ani de la ultima actiune de acest gen, astazi incepe pe intreg teritoriul tarii, primul recensamant romanesc al populatiei si locuintelor din acest mileniu. In aceasta actiune de mare amploare, care se va incheia pe data de 27 martie, sunt implicati peste o suta de mii de recenzori, care vor bate la usile caselor romanilor, incadrate in aproape o suta de mii de sectoare de recensamant. In premiera, se va face un recensamant special pentru copiii institutionalizati, precum si unul al persoanelor straine. Persoanele intervievate vor trebui sa raspunda la un chestionar stufos, care contine nu mai putin de 47 de intrebari, 20 dintre ele vizand date despre locuinta (anul construirii, materialul de constructie al peretilor exteriori ai cladirii, forma de proprietate etc.), iar celelalte 27, la datele privind persoanele din fiecare gospodarie (ocupatia si specialitatea, locul de munca, statutul profesional, institutia de invatamant absolvita, domiciliul anterior, anul stabilirii domiciliului actual etc.). In unele cazuri, sensul intrebarilor din chestionar este foarte larg. De exemplu, persoana "ocupata" este considerata si aceea care a prestat o ora de munca platita intr-o saptamana. "Recomandam persoanelor care lipsesc de la domiciliu in aceasta perioada sa comunice celorlalti membrii din familie datele personale, in asa fel incat sa poata fi inregistrati la recensamant" a tinut sa precizeze, vicepresedintele Comisiei Judetene de Recensamant Arad, Florica Grec. In judetul nostru activitatea de recenzare va fi desfasurata de 2577 de recenzori si, pentru a evita surprizele neplacute, adevaratii recenzori vor putea fi identificati dupa trei elemente distincte: mapa albastra cu inscriptia "Recensamant 2002", legitimatie cu poza si insigna. Comisia centrala pentru recensamant, intrunita la sfarsitul saptamanii trecute, a examinat, in prezenta ministrului Administratiei Publice, Octav Cozmanca, care este de altfel si presedintele Comisiei Centrale, problemele punctuale legate de stadiul desfasurarii Recensamantului populatiei si al locuintelor, fiind adoptate, si cateva masuri corespunzatoare. Astfel, cu privire la numarul si distributia in teritoriu a recenzorilor cu atributii de control, Comisia Centrala a decis ca numarul acestora sa fie suplimentat in toate judetele, in mod proportional, in raport cu numarul total al recenzorilor. "In ceea ce priveste populatia Judetului nostru, dorim sa o asiguram de pastarea confidentionalitatii tuturor datelor care le sunt solicitate de catre recenzori. Persoanele care refuza sa dea date recenzorilor vor fi sanctionate cu amenzi intre 2 si 10 milioane de lei. Vor fi sanctionati, de asemenea, si recenzorii care vor divulga datele oferite de cel recenzat, valoarea amenzilor variind intre 5 si 15 milioane de lei" ne-a declarat Florica Grec. Pentru acest recensamant s-au cheltuit 850 de miliarde de lei si s-au tiparit aproape noua milioane de formulare, pentru care a fost nevoie de 450 de tone de hartie. Persoanele selectionate sa puna in opera recensamantul vor primi intre 200.000 si 250.000 de lei pe zi, bani care nu se supun impozitarii pe venitul global. Comisia Centrala a decis ca, pe toata perioada desfasurarii Recensamantului, 18-27 martie 2002, sa se intruneasca in mod operativ pentru a rezolva toate problemele curente, legate de buna desfasurare a acestei actiuni de un deosebit interes national si local. Rezultatele finale ale recensamantului vor fi comunicate in luna martie a anului viitor. 

Florina Ghile - Observator

  • 125 de ani de la primul drum cu trenul Arad - Pancota

Gara Siria in acele vremuriA dat gres in Transilvania, dar s-a reabilitat
Beni Zelenai Boros s-a nascut in 1839, la Arad, ca descendent al unei familii care a ajuns aici din judetul Nograd (Ungaria). Beni era un elev eminent, ca de altfel fratele sau, Vida, care mai tarziu s-a remarcat ca profesor si publicist. Beni si-a continuat studiile la sectia Drumuri si Poduri a Universitatii din Praga. Ca student vorbea fluent engleza, franceza si germana, iar mai tarziu a invatat si limba romana. In prima perioada a carierei sale ingineresti a fost distribuit in judetul Csongrad, la rectificarea cursului unor rauri. Priceperea sa a fost apreciata si Beni a devenit de tanar inginerul sef al judetului. De aici a ajuns la construirea caii ferate Oradea - Gyula - Szeged - Subotica - Baja - Fiume, unde a fost insarcinat cu pregatirea lucrarilor. A fost si aici remarcat interesul sau, polivalenta si capacitatea organizatorica de care dadea dovada. Gratie acestora a mai fost promovat o treapta, la un proiect de navigabilitate si irigatii. Ar fi o greseala sa credem ca ascensiunea lui Beni Boros a fost neperturbata. La mijlocul anilor 1860 a dat gres in proiectarea caii ferate din Transilvania; a contractat lucrarea pe cont propriu, dar nu a reusit sa o finalizeze din cauza timpului nefavorabil, in plus, o epidemie i-a decimat muncitorii. Esecul i-a determinat pe angajatorii sai sa il priveasca cu mai multa circumspectie. O buna perioada nu i s-au mai incredintat lucrari, ceea ce l-a afectat si material, si sufleteste. In zona Zlatnei a primit o misiune minora, in construirea unui drum montan, desi pe atunci se specializase deja si in constructiile de stat. A fost trimis la expozitia mondiala de la Paris. Reintors din Franta, a castigat dreptul de finalizare a caii ferate Oradea - Cluj - Targu Mures. Inginerul aradean a jucat un rol cheie in organizarea Societatii de Cale Ferata de Stat din Ungaria (MAV). 
Aradenii au construit 90 de kilometri de linie prin puterile lor
Ca un veritabil local patriot a constientizat ca Aradul poate fi un important nod feroviar, ceea ce ar duce la dezvoltarea economica accentuata a judetului. A proiectat linia ferata cu ecartament ingust care urma sa lege municipiul de zona Crisurilor. Lucrarea sa a fost publicata in 1873 si s-a bucurat de aprecierea specialistilor. Inginerul a propus niste preturi fara precedent de scazute. Gratie acestei mutari inteligente, in 1875 i-a fost incredintata executarea lucrarii, desi pana la acea data legile de atunci nu permiteau construirea de trasee cu ecartament ingust, din cauze economice. Impreuna cu prefectul Peter Atzel si cu inginerul sef Odon Nachtnebel a pus bazele unei societati feroviare pe actiuni. Principalii exponenti ai puterii locale au fost cointeresati in realizarea proiectului. Imprumutul de 300 000 de forinti contractat de la Casa de Economii din Arad l-au girat cu averea lor personala nume sonore ale orasului: comerciantul si bancherul onorific Karoly Andrenyi, proprietarii de terenuri Janos si Zsigmond Bohus, furnizorul imperial Domany Jozsef, groful Robert Zselenszky, viitorul prefect Varjassy Jozsef. Constructia a putut demara... Linia ingusta de interes local a fost inaugurata la 1 februarie 1877, cand locomotiva cu aburi a tras garnitura pana la Pancota. Aradul a fost intai legat cu Szeged, apoi cu Bradul, dupa care Santana a fost legata prin calea ferata de Ketegyhaza si Mezohegyes. In 1881, linia avea deja o lungime de 90 de kilometri.
Statul nu a contribuit la reteaua de 415 kilometri
In judetul Csanad efortul aradenilor era monitorizat si specialistii de acolo au obtinut dreptul de construire a liniei inguste, iar la propunerea lui Beni Boros in 1886 cele doua societati au fuzionat, devenind cunoscute sub numele de ACSEV. Mentalitatea vremurilor e perfect reprezentata de faptul ca statul nu a contribuit cu nici un sfant la reteaua de 415 kilometri. Proiectantul-constructor Beni Boros a ramas directorul general al societatii comerciale pana la sfarsitul vietii. Intre timp, conform proiectului lui Lajos Jiraszek, langa Palatul Administrativ de la Arad se construieste sediul impozant si astazi al societatii de cale ferata. Beni Boros si-a asumat un rol important si in viata sociala. A fost deputat din partea Ineului timp de 14 ani, a fost cooptat intr-o sumedenie de societati pe actiuni din Arad, lasandu-si amprenta pe dezvoltarea economica a orasului. In timpul inundatiilor din 1879 de la Szeged a participat cu propria-i ambarcatiune la salvarea localnicilor. A decedat la 14 aprilie 1896, din cauza malariei. Corpul neinsufletit a fost depus pe catafalc in palatul ACSEV. A fost inmormantat la cimitirul Pomenirea, fiind din atelier condus pe ultimul drum de o multime impresionanta. A lasat in urma trei baieti si trei fete. Timp de un sfert de secol portiunea superioara a strazii principale a orasului a purtat numele sau. Descendentii sai traiesc astazi in Germania. Beni Boros a publicat trei carti de specialitate, despre constructiile in caile ferate, respectiv tarifele practicate de societatile de profil. Numele si rolul sau au fost uitate nedrept de generatia de astazi.

Peter Puskel - Occident

  • La Directia Silvica Arad s-a organizat "Luna Padurii"

"Luna Padurii" a fost sarbatorita in toate ocoalele silviceDirectia Silvica a demarat saptamana trecuta actiunile dedicate "Lunii Padurii". De 49 de ani incoace in perioada 15 martie - 15 aprilie, padurarii organizeaza aceasta manifestare. In acest an "Luna Padurii" are loc in plin proces de restituire a padurilor catre fostii proprietari. Deja 10% din padurile aradene apartin deja particularilor. "Luna Padurii" se desfasoara din 1953 la toate directiile silvice din tara. In acest an "Luna Padurii" se desfasoara in conditiile in care proprietarul s-a schimbat, deci e o alta structura, cand au aparut si alti proprietari decat statul. Cea mai mare parte a padurilor restituite au ramas in continuare in administrarea ocoalelor si directiilor silvice. In acest an se vor restitui, conform legii 1/2000 peste 50.000 de hectare. Revenirea la proprietatea privata va duce la aparitia structurilor private de administrare a padurilor si vor functiona in paralel cu actualele structuri ale statului. Constructia drumurilor forestiere, care a fost neglijata in ultimul deceniu, a primit anul acesta 10 miliarde de lei, care se vor aloca pentru 10 drumuri. Mai vor fi executate lucrari in pepiniere, si se vor infiinta noi culturi, ocazie cu care vor fi impadurite 141 de hectare, si se va declara regenerata o suprafata de 177 de hectare. "In toate ocoalele silvice se vor organiza santiere de plantat puieti, in vederea desfasurarii concursului "Prietenii Padurii" si se va furniza material saditor. Toate ocoalele vor organiza intalniri cu elevii din scolile cu raza lor de activitate, iar conducerea Directiei si a ocoalelor silvice vor organiza intalniri cu proprietarii de paduri" ne-a declarat ing. Alexandru Parv directorul Directiei Silvice Arad. Actiunile organizate au si rolul de a insufla in randul populatiei respectul si dragostea pentru padure.

  • Studentii americani construiesc locuri de joaca pentru copiii aradenilor

Studentii americani au amenajat locuri de joaca pentru copii Un grup alcatuit din 55 de tineri studenti americani, de la Colegiul Wheaton, practicanti de fotbal american, au inceput amenajarea a patru spatii de joaca pentru copiii din Arad. Acestia sunt cunostinte de ale primarului, care i-a inviat in timpul unei vizite din SUA, prin antrenorul lor. Studentii, conform promisiunii facute si-au cuparat bilete de avion, si-au adus bani pentru cazare si masa, si-au pregatit haine de lucru si au venit in Romania sa ajute. Americanii au montat leagane, mese din lemn si, spre bucuria celor mici, panouri de baschet. Tinerii care au lucrat cu multa daruire, fara a pretinde vreun ban, ba chiar le-au impartit dulciuri micutilor care ii ajutau si le-au dat lectii de fotbal american, un sport complet necunoscut la Arad. Primaria a asigurat doar logistica, adica uneltele si translatorii. Joi, lucrarile au fost finalizate, primarul vizitand "santierele" unde acestia au lasat in urma spatiile proaspat amenajate, vopsite si curatate. In schimb, parintii copiilor nu s-au inghesuit sa le dea o mana de ajutor tinerilor veniti de peste Ocean ca sa inlature gunoaiele lasate de aradeni. Vineri la amiaza, doi barbati admirau, cu halbele de bere in mana, din usa unei gherete situate linga un parculet din cartierul Micalaca, cum americanii se chinuiau sa mai ridice un panou de baschet, fara sa le treaca prin cap sa-i ajute.
Ne punem intrebarea fireasca, de ce oare aradenii, care nu au nevoie de bilet de avion ca sa faca curatenie in fata blocului, ori sa ajute la amenajarea unor terenuri de joaca pentru copiii lor, nu pot face acelasi lucru, iar scolile sa participe mai activ la amenajarea si curatirea parcurilor si locurilor de joaca ?

 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]