Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 17 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Strategia culturala a CJA prinde contur. Jumatate dintre aradeni nu-si cumpara nici macar o carte!

Centrul Cultural al CJA a prezentat rezultatele studiului sociologicConsiliul Judetean Arad, prin Centrul Cultural, a lansat, in urma cu mai bine de doua luni, Strategia Culturala a judetului. Ieri, artizanii acestui eveniment unic in istoria Aradului au prezentat rezultatele studiului sociologic comandat de Centrul Cultural. Prima etapa in cadrul unui lung proces de analiza, consumul cultural in judetul Arad (analiza a cererii de cultura), va fi urmata de o analiza institutionala (oferta culturala a judetului). In cele din urma, dupa aceste sondari si dupa o serie de work-schop-uri, Centrul Cultural aradean  spera ca productia de cultura si cererea aradeana sa devina un organism viabil, iar oferta culturala sa fie mai atractiva.
Studiului sociologic bazat pe consumul cultural al aradeanului, finantat de doua fundatii din strainatate (Olanda si SUA) este primul studiu de acest gen realizat in judet. Rezultatele au fost prezentate de  Robert Reisz, profesor la Universitatea de Vest Timisoara. Dar cum sta aradeanul cu frecventarea spectacolelor de teatru, opera, cinema, cu lectura si auditiile muzicale sau cu productia de obiecte de cultura?
Mai bine de 70 la suta dintre cei cooptati in studiu  nu merg niciodata la cinema, 81 la suta nu merg niciodata la teatru, iar 85 la suta nu cunosc activitatile filarmonicii.
Dintre aradeni, 70 suta nu merg niciodata in librarii. Motivatia neparticiparii lor la activitatile culturale pare a fi lipsa timpului liber. Dezinteresul ocupa locul doi, iar lipsa banilor doar pe cel de al treilea.
Intervievatii au declarat, in medie, ca au cumparat 5 carti pe o perioada de un an. Chiar si asa, 52 la suta din populatie nu cumpara carti niciodata, iar 22 la suta cumpara mai putin de cinci carti pe an.
In studiul sociologic se mai arata ca oferta culturala ajunge la aradean mai ales prin televiziune si ziare, celelalte mijloace fiind nesemnificative intr-o statistica procentuala. Ar mai fi de adaugat ca atunci cand locuitorii judetului nostru se gandesc la cultura, vad in aceasta doar un mod de divertisment, nu neaparat facil, dar confortabil, placut.
O veste buna este faptul ca, tot la zece aradeni, cineva declara ca a scris o data versuri!
Vizavi de rezultatele acestui studiu, Marius Lazurca, directorul Centrului Cultural, ne-a declarat ca nu este trist, intrucat Aradul sta usor mai bine decāt alte judete la capitolul cultura.

Adriana Barbu - Observator

  • Inaugurare pe gustul pensionarilor. Economatul numarul doi - mai bogat si (chiar) mai ieftin

In Arad s-a deschis al doilea economatIeri dimineata, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a deschis al doilea magazin de tip "Economat", din municipiu, situat pe strada Elena Ghiba Birta, la nr. 18. La inaugurare, din partea administratiei locale au participat prefectul Dan Ungureanu, subprefectul Florin Remetan si vieceprimarul Levente Bognar, care si-au manifestat incantarea in legatura cu aspectul magazinului si aprovizionarea de exceptie. "Va felicit pentru ceea ce ati facut aici si dorim sa va sprijinim in continuare pentru dezvoltarea acestui tip de magazin care inseamna de fapt, protectie sociala. Trebuie sa ne gandim, de acum incolo, si la celelalte categorii defavorizate si sa incercam sa ajutam toti oamenii necajiti", a declarat prefectul Ungureanu. Pentru deschiderea celui de-al doilea magazin, primaria municipiului a pus la dispozitia CARP spatiul si suma de 60 de milioane de lei pentru achizitionarea mobilierului. Economatul cu numarul doi va sta la dispozitia celor 25.000 de membri inregistrati la CARP, care vor fi serviti la preturi scazute cu toate produsele din magazin. Pensionarii care nu au carnet de membru nu vor fi dati afara, dar nu vor putea cumpara produsele de baza, cuprinse in lege (zahar, sare, ulei, faina, orez, malai etc.). La deschidere, pe rafturile frumos aranjate era expusa o mare varietate de produse, la preturi absolut acceptabile. Pe langa marfurile de baza, pensionarii mai pot cumpara detergenti, sucuri, dulciuri etc. In curand, la Economate se vor gasi si cartofi, prin grija subprefectului Remetan, care are o intelegere cu o unitate din Covasna si o alta din Harghita, acestea urmand sa furnizeze kilogramul cu numai trei mii de lei. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Negocieri pentru nationalizarea Registrelor

Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu doreste negocieri cu Ministerul JustitieiPresedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, ing. Nicolae Bacanu, a sosit ieri de la intalnirea presedintilor de Camere de la Brasov, unde a fost discutata platforma comuna de actiune in controversata problema a transferului Registrului Comertului catre Ministerul Justitiei. Presedintii de Camere s-au intalnit cu ministrul secretar de stat Alexe Costache Ivanov. Nicolae Bacanu a apreciat atitudinea deschisa a reprezentantului MJ, cu care s-a convenit sa se poarte discutii pentru constituirea unei comisii mixte bilaterale, care sa stabileasca un format de protocol-cadru in baza caruia fiecare Camera sa semneze protocoalele prevazute in Ordonanta nr. 129. "Am decis sa nu ne opunem aplicarii legii pentru ca sansele de reusita ar fi fost minime, ci sa fim concilianti pentru a obtine cat se poate mai mult prin aceste protocoale", ne-a declarat Nicolae Bacanu. Presedintele aradean a explicat ca masura guvernului este o nationalizare clara, nu un simplu transfer, pentru ca vizeaza bunuri proprietate ale Camerelor. Camera aradeana a investit miliarde de lei in organizarea Biroului Unic si in dotarea Registrului Comertului. "Daca este democratie, vom semna protocoalele, care presupun un act de dubla vointa, deci o negociere. Altfel, trebuiau sa aiba curajul si sa prevada preluarea directa a Registrului Comertului", a mai apreciat Nicolae Bacanu. "Ne vom multumi cu un pret de chirie mic, daca ei vor ramane pe loc, in actualul sediu. Asa intelegem noi sa fim concilianti", a mai spus acesta. La Arad, dupa o zi de incertitudine, activitatea Registrului Comertului s-a reluat, cu noi formulare avand antetul Ministerului Justitiei, cules pe calculator in locul celor vechi. In lipsa regulamentului cu normele de aplicare a ordonantei nimeni insa nu mai este sigur de nimic, iar agentii economici se feresc sa apeleze la Registru pentru ca actele dobandite sa nu se dovedeasca ulterior nule.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Zeci de vagonari de la Trinity vor fi disponibilizati

Trinity Arad va fi cel mai putin afectata de disponibilizari - Virtual Arad News (c)2002Sam Allen, reprezentant al firmei londoneze Binns & Co Public Relations, a anuntat, ieri, ca fabrica de vagoane Trinity pregateste restructurarea presonalului. Trinity Rail GmbH, filiala europeana a Trinity Industries Inc., producator international de diverse produse pentru cai ferate, a anuntat, ieri, vanzarea si inchiderea unor fabrici din Romania si Anglia, ca urmare a restructurarii activitatilor companiei. Aceste actiuni au fost anticipate datorita fuziunii dintre Trinity si Thrall Car, ca parte a unor eforturi de eliminare a capacitatilor de productie excedentare. Reorganizarea Trinity, cel mai mare producator de vagoane de marfa din Romania si conducator al pietei europene, implica vanzarea actiunilor detinute la SC Meva SA Dobreta Turnu Severin, inchiderea fabricii de vagoane din York (Anglia), la sfarsitul lunii decembrie 2002, si o reducere a fortei de munca la fabricile din Arad si Studznka (Republica Ceha). Directorul executiv al Trinity Arad, Mihai Danciu, a declarat, ieri, ca fabrica aradeana va fi cel mai putin afectata de restructurari. "Analizam, sa vedem ce se poate reduce; vom tine cont de calitatea oamenilor, pentru ca nu vrem sa ne despartim de profesionisti, indiferent daca lucreaza in sectoarele vizate sau nu". "Vom analiza si sarcinile care pot fi transferate. Pana la sfarsitul anului, oamenii care urmeaza sa fie disponibilizati vor fi anuntati nominal", a precizat Danciu. El a subliniat ca persoanele care pleaca vor beneficia de salarii compensatorii. "De la noi nu prea vor oamenii sa plece", spune directorul executiv, excluzand varianta ca la fabrica din Arad sa fie transferati o parte dintre muncitorii de la unitatea din Drobeta Turnu Severin a companiei. Potrivit informatiilor pe care le detinem, numarul vagonarilor aradeni disponibilizati de Trinity va fi de ordinul zecilor, dar s-ar putea ajunge si la cateva sute de persoane.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Edilii nostri vor sa fie in pas cu vremurile

Viceprimarul Emanoil Voicu anunta licitatie pentru realizarea paginii web a PrimarieiPagina de Internet a Primariei va fi modificata
Primaria intentioneaza sa organizeze o licitatie, in cadrul careia sa fie gasita o firma cnre sa se ocupe de pagina web a Primariei Municipiului Arad. "Dorim sa imbunatatim pagina de Internet, sa fie permanent actualizata si sa existe o arhiva, in pagina noastra de web, cu toate hotararile Consiliului Local Municipal. Din pacate, nu sunt foarte multi care sa se inghesuie, pentru ca este o treaba grea" a declarat viceprimarul Emanoil Voicu. Aceasta initiativa vine si ca urmare a vizitei delegatiei din Arad in Canada, in cadrul programului initiat de PGF, dar si ca urmare a cerintelor de imbunatatire a retelei informatice. In prezent, pagina de Internet a Primariei Municipiului Arad are o calitate acceptabila, in ciuda unor minusuri. Fata de celelalte institutii administrative, pagina web a Primariei Arad se prezinta mult mai bine. 

Marius Grada - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]