Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 17 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Camera de Comert din Arad a castigat doua milioane de euro

Targul International Arad se va dezvolta in continuare...Omologii din Timis si Bihor nu au reusit sa convinga expertii UE de viabilitatea proiectelor depuse...  
La Consiliul Judetean Arad a avut loc intalnirea reprezentantilor judetelor transfrontaliere din partea de vest a Romaniei si din partea de est a Ungariei cu parteneri din Uniunea Europeana, in cadrul Programului Phare CBC. In cadrul intalnirii, organizata de biroul teritorial de profil din cadrul CJA, Aradul a obtinut suma de 2 milioane de euro, oferita prin programul Phare CBC. De fapt, finantarea a obtinut-o Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, cu un proiect care vizeaza dezvoltarea complexului "Expo Arad". De asemenea, doua proiecte au mai fost castigate de catre judetele maghiare, iar unul de catre judetul Satu Mare. Proiectul Camerei de Comert a intrat in competitie si cu proiectele inaintate de judetele Timis si Bihor, dar acestea din urma nu au reusit sa-i convinga pe reprezentantii UE, care au hotarat ca banii sa ia destinatia Aradului.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • De astazi, in Varfurile curge apa

Apa curenta si in comuna VarfurileIn general, se considera ca primii pasi spre civilizatie se fac construind drumuri si retele de apa, apeducte, cum ziceau romanii. Din pacate, pentru multe dintre localitatile noastre acest general ce inseamna, pana al urma, normalitate, a devenit o exceptie iar retelele de apa, ca si drumurile de altfel, au devenit un adevarat lux, un vis frumos dar prea indepartat de realitate. Atat de indepartat incat oamenii nici nu mai credeau ca s-ar putea implinii vreodata. Visul construirii unei retele de apa potabila in comuna Varfurile a inceput in anii '80. Si multi ani a ramas un vis, evident din lipsa de fonduri. Dupa 1990 insa, primarul Ioan Suciu s-a ambitionat sa transforme acest vis in realitate. Aproape patru ani a durat insa finalizarea studiului de fezabilitate, dupa care au urmat alti ani de asteptare si de multe sperante, alimentate si de implicarea fostului Minister al Lucrarilor Publice si Amenajare a Teritoriului care s-a angajat sa finanteze lucrarea. Adica, intrarea in civilitate a comunei Varfurile.
 Regia autonoma apa canal Arad a inceput lucrarile in 1998 si nu dupa multa vreme a aflat ca MLPAT nu mai poate da bani. A dat RAAC, in sarcina careia a ramas finantarea lucrarii in proportie de 70-80 la suta. Lucrare ce a insemnat, intre altele, traversarea dealului Sortoc, pentru ca sursa din care se alimenteaza comuna este in comuna invecinata, Halmagiu. Dupa multi ani de asteptare, reteaua de alimentare cu apa a comunei Varfurile este terminata. De astazi, dupa receptionarea lucrarii, cei aproape 3500 de locuitori ai comunei se vor putea "lega" la retea ca semn ca visul s-a implinit.

V.M. - Observator

  • Vacile campioane produc vitei de patrimoniu

De la vaca Aurica au fost colectati embrioni pentru reproductieIn urma cu un an, un colectiv stiintific condus de prof. univ. dr. Ioan Vintila si conf. dr. ing. Ion Bencic, de la Facultatea de Zootehnie si Biologie din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole din Timisoara, reusirea primul transfer de embrioni rasa Siemmenthal, importati din SUA, in conditii de ferma. Rezultatul? Doi vitei de mare valoare genetica. Cercetarile au continuat cu transferul de embrioni de la vacile campioane, iar la ora aceasta, in ferma sunt cinci vitele gestante cu embrioni produsi la Vladilact, o ferma de langa Arad, de la vaca Aurica, rasa baltata romaneasca. Viteii care vor rezulta vor fi extrem de valorosi, urmand sa intre in patrimoniul genetic al taurinelor din Romania. Vaca Aurica este fiica celebrei Florica, campioana si Miss Romania pentru productiile de lapte record. La randul ei, Aurica este o demna urmasa a mamei sale, ocupand, anul trecut, locul trei pe tara la rasa sa, cu o productie de lapte de 10.012 litri. Vladilact, ferma care adaposteste vacile Miss baltata romaneasca, este in ultimii trei ani ocupanta locului intii pe tara.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul are painea asigurata pana la viitoarea recolta de grau

Dialog cu Gheorghe Rus - directorul Directiei Agricole AradDialog cu Gheorghe Rus, directorul Directiei Agricole Arad
-
D-le director, secerisul graului se afla pe ultima suta de metri. In ce masura, productia de grau obtinuta in judetul nostru asigura necesarul de paine pana la viitoarea recolta?
- Pana in prezent cele 64.700 ha de grau au fost recoltate in procent de 95 la suta obtinandu-se o productie medie de 2.541 kg/ha. Mai mult decat anul trecut, dar mai putin cu circa 25-30 la suta fata de recolta programata, din cauza caniculei. Partea buna a lucrurilor este, insa ca in judetul nostru, cele peste 156.000 tone (recoltate de pe 95 la suta din suprafata) de grau vor asigura painea pana la recolta viitoare. Ma mult decat atat, avem chiar un excedent de 40.000-50.000 tone de grau care poate fi fructificat in alte judete sau la export.
- Corespunde graul aradenilor din punct de vedere al calitatii, standardelor internationale pentru a putea fi exportat?
- Semnale primite in acest sens atat din judetul nostru cat si din tara sunt pozitive, in sensul ca graul romanesc este de calitate. Dintre caracteristicile acestuia as aminti doar continutul in gluten, care este situat intre 24 si 26 la suta.
- Domnule director, dupa seceris, o chestiune importanta care trebuie avuta in vedere de producatori este depozitarea graului.
- Ca si in alti ani, producatorii agricoli pot apela la serviciile cunoscutelor baze de receptionare a cerealelor Comcereal, Cerealcom din judet. Cu precizarea ca tarifele percepute de acestea vor fi subventionate partial de Guvern, lucru pe care o sa-l facem cunoscut zilele viitoare.
- Sunt si producatori agricoli, in speta tarani, care isi depoziteaza productia in hambare proprii. Acestora ce le puteti spune cu privire la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca spatiile de depozitare?
- In principiu, spatiile trebuie sa fie dezinfectate, cu incaperi uscate, ferite de umezeala. Proprietarii trebuie sa fie atenti la modul de folosire a substantelor dezinfectante, sa verifice periodic hambarele. Cei care doresc sa afle alte amanunte - lucruri concrete - pot apela cu incredere la inginerii nostri de la centrele agricole din teritoriu.
- D-le director, ce le mai puteti spune producatorilor agricoli despre subventii?
- Pentru samanta de grau si orz se vor acorda subventii in toamna. Intrucat judetul nostru a fost afectat de canicula intr-un procent de sub 50 la suta  la noi subventia va fi de 35 la suta pe kg.
- Subventia pentru motorina?
-Sigur, distribuirea cupoanelor pentru motorina continua. Pentru orice neclaritati, sfaturi de specialitate sau informatii concrete, producatorii agricoli pot apela la specialistii de la centrele agricole.

A consemnat, Cosmin Trif - Adevarul

  • A inceput campania de tatuare a cainilor cu potential agresiv

Cainii cu potential periculos vor fi inregistratiOrdonanta de Urgenta nr.55/2002 privind conditiile de detinere a cainilor periculosi sau agresivi incepe sa se faca simtita si in Arad. Organele competente au demarat o serie de actiuni de depistare a detinatorilor de caini periculosi. Astfel, persoanele care detin caini din rasele pit bull, boer- boel, bandog, terrier, tosa, rottweiler, dog argentinian, mastino napolitano, cane corso, ciobanesc caucazian, straffordshire bull terrier si metisii lor au obligatia de a prezenta cainii la Asociatia Chinologica pentru a fi evaluati in vederea includerii sau excluderii din categoria cainilor prevazuti de ordonanta. "Ne bucura faptul ca o buna parte din cei care au astfel de caini au raspuns invitatiei de a-i recunoaste legal"- a declarat presedintele Asociatiei Chinologice Romane, filiala Arad, Gheorghe Schill.
Asadar, detinatorii cainilor cu potential agresiv sunt invitati sa-i inscrie la sediul asociatiei, in zilele de marti, intre orele 17.00-19.00, Mai multe informatii se pot primi la urmatoarele numere de telefon: 211222; 214488 sau 280482.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]