Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 16 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Pentru 60 de mii de elevi, astazi va suna clopotelul

Si in scolile aradene a inceput un nou an scolar... - Virtual Arad News (c)2002Clopotelul va suna astazi pentru aproximativ 60.000 de elevi din municipiul si judetul Arad, care vor incepe scoala. Structurat in doua semestre, anul scolar 2002-2003 va avea 35 de saptamani de scoala, insumand 175 de zile lucratoare. Pentru invatamantul postliceal sanitar, specializarea asistent medical generalist, durata anului scolar este de 42 de saptamani. In afara elevilor din clasele I-IV, care vor avea o saptamana de vacanta in perioada 4-10 noiembrie, ceilalti vor merge la scoala pana vineri, 20 decembrie, cand se termina primul semestru. Dupa vacanta de iarna (sambata, 21 decembrie 2002 duminica, 5 ianuarie 2003), semestrul al II-lea va incepe luni, 6 ianuarie 2003. Elevii vor invata pana vineri, 18 aprilie 2003, apoi scolarii vor lua o vacanta de doua saptamani, cea de Pasti, in perioada 19 aprilie 4 scoala, de luni, 5 mai, pana vineri, 13 iunie, cand se intra in vacanta de vara. Doar elevii din clasele terminale din invatamantul gimnazial si din scolile de ucenici vor intra in vacanta de vara mai devreme cu o saptamana decat colegii lor, anume in 6 iunie 2003. Urmatorul an scolar va incepe in data de 15 septembrie 2003. In situatii deosebite, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii (invatamant special, scoli cu populatie majoritar de alta confesiune decat cea ortodoxa etc.), inspectoratele scolare pot aproba scolilor, la cererea acestora, modificari ale structurii anului scolar. Aprobarea se acorda in conditiile asigurarii numarului de 35 de saptamani si 175 de zile de scoala, conform Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Strandul si Minisul au fost pe gustul ministrului Agathon

Ministrul Agathon a vizitat Cetatea AraduluiCadarca a introdus Aradul in proiectul "Romania, tara vinului"
Dupa ce prima zi a vizitei ministrului Turismului la Arad s-a lasat cu critici, ironii si demolarea agentilor de turism din judet, vineri, roata s-a intors. Se pare ca lucrurile au inceput sa mearga bine pentru aradeni joi seara, cand Dan Matei Agathon a vizitat, la adapost de ochii presei, strandul. Programul ministrului a fost ca atare modificat, el demarand ieri cu o vizita de  initiere la Cetatea Aradului, recent redata circuitului civil si vizavi de care autoritatile locale si-au facut mari sperante. Cu toate ca Agathon s-a aratat, in continuare, extrem de nemultumit fata de modul in care judetul isi promoveaza potentialul turistic, intentia de sprijin a ministrului a fost mai consistenta vineri.
Strandul –  o reusita, doar prin concesionare de terenuri
Cu toate ca s-a aratat profund surprins de numele pe care baza de agrement de pe Mures l-a primit,  ministrul turismului a declarat ca "strandul este o zona unica in Romania. Am numarat nu mai putin de 64 de terase si cinci mii de locatii. Este totusi absurd sa ne gandim ca vom face o zona de atractie internationala". Ca urmare a impresiei extrem de buna pe care strandul i-a lasat-o, Agathon s-a decis sa dea cateva sfaturi pentru ca reusita sa fie pe masura asteptarilor. "Deocamdata, strandul este un experiment, caci – va spun sincer – nimeni nu  va investi daca nu  exista siguranta in regimul proprietatii". Agathon a sugerat Consiliului local sa procedeze, de urgenta, la concesionarea terenurilor agentilor economici pe 49 de ani, caci doar atunci se poate vorbi de atragerea unor investitii serioase. "Regimul de inchiriere nu e bun. Am vazut, de asemenea, si locuri lasate de izbeliste… de inainte de inundatii. Trebuie sa inchideti anumite locatii. Daca lasam totul asa cum este acum, lucrurile nu vor merge. Daca intervenim in aspectul unor cladiri si in regimul proprietatii, atunci vom putea transforma strandul in ceva maret", a mai punctat ministrul.
Cetatea – mulata pe turism istoric?
Primul popas ministerial al zilei de vineri a fost Cetatea Aradului. Asa cum am afirmat deja, autoritatile locale aspira la transformarea acesteia intr-o imensa zona turistica, data fiind unicitatea cetatii (singura de acest gen din Europa). In urma cu ceva timp, Aradul a ratat "la mustata" obtinerea de fonduri PHARE pentru relansarea Cetatii, pentru simplul fapt ca apartinea Armatei. Ca urmare a redarii acesteia circuitului civil, aradenii si-au reaprins sperantele.
Cu o zi inainte, ministrul turismului a afirmat ca Aradul nu are nici o sansa la proiecte spectaculoase, negand astfel viitorul cetatii. Cu toate acestea, ministrul s-a aratat dispus sa arunce un ochi peste proiectul aradean al cetatii,  "daca  aveti asa ceva". La fata locului, dupa un tur prin inima unitatii militare, Agathon a afirmat: "Ca dimensiuni,  am  putea vorbi de un mini Dracula Park, dar Cetatea nu este locul potrivit pentru asa ceva. In locatie sunt cateva vestigii care s-ar putea, insa, preta  la un altfel de turism. Ar putea fi o componenta  importanta in zona turismului istoric. Am putea amenaja aici cateva hoteluri,  terenuri de sport, un teren de golf  (caci Romania nu are prea multe astfel de terenuri). Ne-am  putea axa pe o tematica muzeala; sunt multe lucruri care ar putea fi facute, dar trebuie sa avem in fata un proiect viabil si finantarea. Ce mi-a fost prezentat este doar un proiect incipient.  Vreau sa avem un proiect, cat de cat viabil, saptamana viitoare pe masa ministerului".
Cert este ca Cetatea Aradului nu l-a impresionat efectiv pe ministrul, care a sustinut ca "deocamdata sunt impresionat de  activitatea militara".
Vinurile din Podgoria Aradului l-au impresionat pe ministrul Agathon...Podgoriile fac toti banii chiar si la minister
Vinurile aradene au facut impresie, insa, staff-ului ministerial. Crama de la Paulis a fost primul loc in care intentiile de sprijin ale ministrului au fost categorice. De altfel, vizita a urmarit, printre altele, analiza  sanselor zonei de a intra in proiectul ministerial, care  se va intitula "Romania, tara vinului". Responsabilii cramei si primarul din Paulis au facut o prezentare a ofertei de vinuri si a posibilitatilor turistice, dupa care s-a trecut la degustari. "Puneti-i pe baieti la treaba, scrieti tot ce puteti face aici, pe o raza de 10 km. Este posibil ca, in acest program pe care il lansam, sa intram pe aici, prin vest. Totusi, nu pot veni cu turisti aici, daca nu le oferim un minim de confort", a  afirmat Agathon, dupa ce a degustat primul sortiment de vinuri produs in podgorie.
"Numai cu vinul acesta si tot va bag in proiect"
Specialitatea casei, Cadarca a castigat insa toate inimile. Dupa ce a gustat sortimentul, ministrul a afirmat: " Numai cu vinul acesta si tot va bag in program. Avem nevoie de un proiect cu magazin de prezentare, muzeu si alte atractii turistice, o zona de artizanat. Daca intrati impreuna cu mine in acest proiect, e bine, daca nu, tot vom gasi o alta podgorie. Trebuie sa dezvoltam Aradul ca poarta de intrare in Romania".
Cum oferta ministeriala i-a multumit pe toti cei prezenti, autoritatile din zona au insistat asupra proiectului asa cum il vad acestia.  Primarul a punctat si cateva probleme, cum ar fi cea a terenului care este al statului, desi ar trebui sa treaca pe comuna Paulis, caz in care, desigur, interesul ar creste. Vazand ca ministrul este hotarat sa cuprinda Aradul in proiect, Dan Ungureanu  a impulsionat  oficialitatile locale in activitatea de prezentare a ofertei din zona, astfel incat, miercuri, pe masa ministrului, aceasta sa arate bine.
Pensiunea de la Minis singura "piedica" in programul lui Agathon
Paulisul oferea, potrivit ministrului, vin de calitate si o crama "pe cinste", dar nici un loc de cazare pentru straini. Vizita la pensiunea din Minis l-a facut  sa vada lucrurile intr-o alta perspectiva. Impresionat la maximum de gustul cu care a fost amenajata aceasta casa, Dan Agathon a declarat ca va interveni si va incerca sa stopeze turismul  practicat in unele zone din Romania, in care responsabilii incearca sa imite stilul occidental. Oferta locala, in care totul amintea de vremurile apuse, combinata si cu degustarea de mancaruri traditionale sau inedite, a declansat o adevarata discutie pe tema "ce ar trebui sa insemne turismul romanesc si ce vrea strainul sa vada la noi",  ministrul considerand ca o oferta gen Minis este  una  dintre putinele oferte viabile.  In acesta conditii, programul ministrului era cat pe ce sa fie incalcat, iar popasul la Minis sa fie prelungit. Vizitarea depozitului de tramvaie din zona a fost,  totusi, urmatoarea oprire. Aici, prefectul a punctat sansele turistice ale calatoriei cu Sageata Verde, iar viziunea ministrului asupra ofertei pentru straini s-a amplificat. "Vom face un circuit. Ii vom duce  la crama, la vinuri, apoi la Minis, pentru cazare, si  ii vom plimba cu tramvaiul. Vreau sa vad uniforme de epoca si tot mai multi straini", a spus entuziast ministrul.
Ministrul turismului considera Moneasa drept "Sinaia vestului"Moneasa, in programul de relansare a turismului balnear
Pornit sa decimeze Moneasa, Agathon s-a dovedit a fi mai potolit decat am fi crezut cu totii. A inspectat hotelurile Parc si Moneasa si cateva vile si strandul (de care s-a aratat multumit). Cateva critici au plutit totusi in aer. Despre Moneasa , ministrul ne-a declarat:
"Moneasa este Sinaia vestului, dar se mai pot face multe aici. Vreau sa includ Moneasa intr-un program national de relansare a turismului balnear, sa incercam o strategie de relansare.  Cenusareasa turismului vreau sa o transform in printesa si aici intra si Moneasa". Mai mult,  ministrul s-a aratat impresionat ca la hotel Parc a gasit chiar si un program social.
Oficialitatile locale, in frunte cu primarul i-au indicat ministrului proiectele pe care au de gand sa le puna in aplicare. Primarul localitatii a vorbit de un centru comercial in inima statiunii; rectorul Aurel Ardelean a cerut ca pestera cu apa de la moara sa fie concesionata Universitatii Vasile Goldis, care o va reintroduce in circuitul civil, idee cu care au fost de acord atat prefectul cat si ministrul. Tot Aurel Ardelean a propus, constituirea, prin intermediul Universitatii, a  unui muzeu al marmurei.
Trecand peste toate, se poate spune ca singura statiune aradeana, Moneasa, a  iesit nesifonata din vizita ministrului.

***
Desi, cu o zi inainte s-a aratat interesat de drumul de la Moneasa spre Bihor si de cel spre Vata, ministrul nu a ajuns sa vada stadiul  in care se afla acestea. Intrebat de ziarul Observator daca s-a razgandit asupra sprijinului promis in aceste probleme, ministrul a raspuns: "In nici un caz. Voi insista pentru cele doua drumuri, voi face lobby la alte ministere".
Ramane de vazut ce  se va alege din atatea promisiuni.

Adriana Barbu - Observator

  • Scoala din Seitin - modernizata de Banca Mondiala

Scoala din Seitin a fost modernizata cu ajutorul Bancii Mondiale - Virtual Arad News (c)2002La scoala generala din Seitin invata 185 de elevi in ciclul primar, 170 de elevi in ciclul gimnazial, iar in gradinita sunt cuprinsi in jur de 80 de copii. De educatia lor se ocupa trei educatoare, opt invatatori si 12 profesori, toti calificati. Pentru ca Seitinul are invatamant romanesc - consemnat documentar - de peste 200 de ani nici cele doua cladiri in care se desfasoara procesul educativ nu sunt departe de aceasta varsta. In aceste conditii, a fost si mai dificila sarcina Primariei (primar Romus Pacurar, viceprimar Tanasa Bulz) si a conducerii scolii (director Mircea Bochis) de a pregati corespunzator cele doua localuri pentru inceperea noului an de invatamant. La cladirea in care functioneaza ciclul primar (cu 6 sali de clasa) in aceasta vara s-au facut igienizari, reparatii, zugraveli interioare, vopsirea tuturor bancilor, usilor, geamurilor si dusumelelor. Deasemenea, au fost curatate, varuite si igienizate grupurile sanitare din curte. Toate aceste lucrari s-au realizat cu fondurile alocate de Primarie (care a asigurat deja si necesarul de lemne pentru iarna).
Cealalta cladire - unde invata elevii din ciclul gimnazial - a avut nevoie de o reabilitare totala. Si acest lucru s-a facut datorita fondurilor primite de la Banca Mondiala prin sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean. Dupa ce cladirea a fost adusa la forma de schelet s-au facut subzidiri, tencuieli, schimbarea totala a acoperisului si jgheaburilor s-au inlocuit instalatiile electrice, s-au amenajat grupuri sanitare de incinta (cu gresie, faianta, instalatii sanitare de ultimul tip), canalizarea cu fosa septica, incalzire centrala cu punct termic propriu pe combustibil solid, cu posibilitati de trecere pe gaze (primarul comunei garantand ca pana in cealalta iarna Seitinul va avea retea de gaze naturale). S-au zugravit in lavabil salile de clasa si coridoarele, au fost puse dusumele noi si paluxate, s-au montat, din abudenta, moderne corpuri de iluminat (cate doua si deasupra tablei), urmand ca in aceste zile sa soseasca si mobilierul nou, functional. "Vrem sa multumim din suftet finantatorilor nostri" - ne-a spus primarul Remus Pacurar - "dar si firmei Tehnodomus, domnului director Gheorghe Maxinan, dirigintelui de santier Emil Tudoran, echipei de mesteri (zidari, dulgheri, faiantari, instaiatori, electricieni) in frunte cu Cristi Darabut, care au lucrat si noaptea - de multe ori pana dupa orele 3-4 - pentru a termina la timp, iar copiii din Seitin sa inceapa noul an in conditii extraordinare."

V. Filip - Adevarul

  • Oaspeti de seama la Universitatea  de Vest "Vasile Goldis"

La UVVG au poposit somitati internationale...Sambata a fost o zi deosebita pentru Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad. La doar cateva zile la terminarea summit-ului pe teme de biologie de la Johannesburg, Africa de Sud (congres la care a participat si Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad), profesori de anatomie de talie internationala au raspuns invitatiei Senatului universitatii particulare aradene si au vizitat orasul nostru. Astfel, in dimineata zilei de sambata, in sala unde Vasile Goldis proclama unirea tarilor romane, au poposit somitati ale anatomiei universale, profesori de la universitati de renume din China, Brazilia, Rusia si Statele Unite al Americii. Este vorba despre prof. dr. Quan-zuan Xu si prof. dr. Xue Shepu, de la Capital Beging Medical University China, prof. dr. Mauricio Moscovici, Brazilia, prof. dr. Lew L. Kolesnicov, din Rusia, si prof. dr. Robert Yates din SUA. Intr-o atmosfera solemna, toti cei amintiti mai sus au primit din partea rectorului UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Diplome de Excelenta si Medalia Jubiliara "Vasile Goldis". O data cu acordarea acestor inalte distinctii, cei cinci profesori de renume mondial au dobandit dreptul de a sustine cursuri academice la universitatea aradeana, de a participa la activitatea de cercetare stiintifica alaturi de cadrele didactice ale UVVG si de a utiliza baza materiala a universitatii conduse de catre rectorul Aurel Ardelean. Dupa momentul festiv, "deosebit de onorant" - cum l-a numit Aurel Ardelean, delegatia straina a vizitat cateva dintre laboratoarele universitatii.

R.D. - Agenda Zilei

  • Desi s-a legat ceva, "Batrana Doamna" e inca departe de valoarea primei divizii

"Batrana Doamna" a pierdut din nou...F.C. UTA - SPORTUL STUDENTESC 0-2 (0-1)
Stadion UTA, timp ploios, teren alunecos, spectatori 6000. A marcat: Dinita - min. 33 si 85. Suturi 14-5, pe poarta 7-4, cornere 13-3, ofsaiduri 3-4.UTA: Bogdan-Panin, Baldovin, Botis, Zaha (min. 46 - Vintila)-Buhus (min. 62 - Drida), Marginean, R. Nagy, Pit-Ianu (min. 77-Turcan), M. Popescu.SPORTUL: Stancioiu-Farmache, Maxim, Musteata, Secarean-Irimia (min. 70 - Cruceru), Paduret (min. 90 - Rosu), Lazar, Balan, Chihaia (min. 78-Mazilu), Dinita.A arbitrat cu greseli: Tiberiu Lajos (Timisoara) - la centru, ajutat bine de asistentii Marius Beudeanu si Florin Hancu (ambii din Brasov).Cartonase galbene: Botis, R. Nagy, respectiv Lazar, Chihaia.Cartonas rosu: R. Nagy - min. 90.Observatori: Gheorghe Nedelescu - Craiova (LPF) si Nicolae Grigorescu - Timisoara (FRF).


Lipsa de valoare, de noroc si cum la omul sarac nici boii nu trag, arbitrul Tiberiu Lajos nu a acordat UTA-ei cel putin un penalty. Cam asta s-a intamplat, ieri, la meciul UTA-Sportul. E clar, elevii antrenati de Ionut Popa nu pot mai mult. Asta le este valoarea. Vorba unui coleg de breasla: "astia sunt fotbalisti fara nume". Ieri, aradenii nu au jucat prost, dar nici bine. Si-au creat mai multe ocazii de gol, unele incredibile, dar zeita Fortuna a fost de partea studentilor bucuresteni. Pe contraatac, acestia au fost abili, au profitat de slabiciunile si bulevardele din apararea amfitrionilor si au marcat exact atunci cand era cazul. In plus, arbitrul Lajos a fost putin depasit de evenimente, inca din start, in minutul 9 el nevazand un fault evident in careu a lui Musteata asupra lui M. Popescu. Totusi, UTA a dezamagit, deoarece chiar daca si-a creat oportunitati de a inscrie, nu a facut-o. In plus, a avut in teren trei jucatori foarte tineri, iar unul dintre acestia, Pit a ratat deschiderea scorului, in minutul 28, cand a tras in portar, de la doar doi metri de poarta. Ocazie rarisima, insa nu inainte ca Paduret sa dea emotii celor din tribune, mingea aruncata de acesta spre poarta lovind transversala. Dupa ce Botis s-a grabit, sutand alaturi "din prima", in min. 33 a cazut golul. Paduret a trecut usor prin apararea aradeana, a centrat in "gura" portii, iar de acolo, cu o executie rafinata, Dinita a marcat cu calcaiul, spre stupefactia intregii linii defensive a UTA-ei, spectatoare la faza, precum cei 6000 de oameni din tribune.
In repriza secunda, UTA a inceput sa preseze, Sportul s-a clatinat in mai multe randuri, dar trei ratari au debusolat formatia lui Ionut Popa - si asa demoralizata dupa trei jocuri la finalul carora nu s-au ales cu vreun punct. In min. 46, de la doar cinci metri, Ianu l-a facut mare pe portarul Stancioiu. Apoi, in min. 67, Vintila a executat sub bara o lovitura libera de la 18 metri, dar acelasi Stancioiu a fost de netrecut. Nici cand goal-keeperul studentilor a fost batut, in min. 74, R. Nagy nu a gasit tinta, de la 25 de metri, poarta fiind parasita de portarul bucurestean.Incet, incet, Sportul a reintrat in joc, Mazilu a tras un semnal de alarma, la prima atingere de balon, dupa ce a intrat pe teren, dar avertismentul nu a fost luat in seama de aradeni, care s-au vazut inca o data depasiti, in min. 85, cand Dinita s-a strecurat usor prin apararea greoaie a UTA-ei si a inscris, pecetluind scorul final: 0-2.Cartonasul rosu vazut de R. Nagy, pe final de meci, a oglindit neputinta aradenilor si trebuie sa recunoastem ca "Batrana Doamna" e departe de Divizia A.
Dezamagiti, la finalul celor 90 de minute de joc, cei din tribuna au avut - totusi - puterea sa-i aplaude pe jucatorii UTA-ei. Asta, in ciuda faptului ca au convingerea ca mai mult nu se poate, iar ieri "alb-rosii" au dat cam totul pe teren. Pacat!

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]