Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 16 mai 2002

  • De ce nu se inghesuie bancile sa crediteze Primaria Arad?

Bancile au retineri in creditarea Primariei - Virtual Arad News (c)2002Fiindca bugetul orasului e prea mic pentru a cuprinde finantarile tuturor lucrarilor si proiectelor din acest an ale Primariei, CLM a decis ca solutia ar fi contractarea unui imprumut bancar. 
Suma pe care Primaria ar dori sa o obtina, sub forma de credit bancar, este de 91 de miliarde de lei. Cu acesti bani s-ar continua unele lucrari - in special de infrastructura - incepute anii trecuti. Un astfel de credit ar fi o premiera pentru orasul Arad. Creditul de care vorbim se vrea a fi luat pe o perioada de cinci ani. Pentru obtinerea lui, Primaria a garantat cu tot bugetul (peste 700 de miliarde de lei) si s-a aratat dispusa sa accepte o dobanda de pana la 39%. 
Prima etapa a licitatiei organizate de Primarie pentru contractarea sumei a fost programata saptamana trecuta, mai precis in 8 mai. La licitatie insa, nu s-a prezentat nici un ofertant. Nici o banca n-a raspuns, intr-o prima faza, solicitarii Primariei. 
Cu toate ca sunt cateva institutii bancare ce au cumparat caietul de sarcini (BCR, CEC, BRD - Groupe Société Générale, Raiffeisen - Banca Agricola), in 8 mai n-a venit nimeni.
Desi s-a vorbit si ca ABN Amro ar fi achizitionat caietul de sarcini, directorul Dan Dorner spune: "Nu am cumparat caietul, atata va pot spune. Altceva nu pot declara." 
Intrebati de ce nu s-au prezentat la licitatie, desi au cumparat caietul de sarcini, reprezentantii bancilor amintite mai sus ne-au declarat: 
BCR "Conditiile puse nu sunt acceptabile" 
"Decizia de a nu participa la licitatie nu am luat-o noi. Centrala a hotarat ca Primaria a pus niste conditii ce nu sunt acceptabile pentru banca noastra. Printre altele, se cere o scrisoare de buna executie",
spune directorul adjunct al BCR Arad, Aurel Nistor.
Respectiva scrisoare s-ar putea "traduce" prin ceva de genul "noi (banca) va dam banii (imprumutul), dar sa aratam ca suntem buni". Nistor mai spune ca daca vor fi modificate conditiile "situatia va fi reanalizata, desigur tot la nivel central".
"CEC centralei"
"Am trimis la Bucuresti caietul de sarcini, dar n-am primit acceptul centralei de a participa la licitatie. Consiliul de Administratie al CEC considera ca nu e oportun ca aceasta operatie (imprumutul - n.r.) sa o faca CEC-ul. Prin normele noastre nu e aprobat acest gen de creditare. CEC-ul e interesat sa acorde credite, dar, in acest caz, ar trebui modificate normele noastre de creditare. Primaria nu e ca un agent economic, are alte modalitati de garantare", spune Norica Stroia, director-adjunct al CEC Arad.
Raiffeisen - interesata in proiecte mai importante 
O alta banca intrata in posesia caietului de sarcini si care de asemenea, nu a participat la licitatie este Raiffeisen - Banca Agricola. Pentru a studia oportunitatea creditarii Primariei, a venit la Arad un reprezentant al centralei de la Bucuresti. Concluzia? Raiffeisen - Banca Agricola e interesata sa finanteze proiecte cu impact mai mare, de o importanta mai mare pentru oras, cum ar fi, de exemplu, o autostrada."Nu mai suntem interesati de acest proiect, de aceea nu vom participa la licitatii. De altfel, nu ne convine nici acest sistem - licitatia. Trebuia ca fiecare banca interesata sa-si prezinte oferta, nu sa fie licitatie. Daca apar alte proiecte mai importante pentru oras - nu conteaza valoarea lor - e posibil sa fim interesati" - spune Siegfrid Balasescu, directorul filialei Arad a Raiffeisen - Banca Agricola.
Despre neparticiparea la licitatie a BRD (aceasta banca a prezentat doar conditiile in care poate acorda credite), directorul comercial Petru Negru nu a facut nici un comentariu. Daca BRD va participa la licitatia pe 31 mai, ramane de vazut.Fiindca prima incercare a Primariei nu a reusit, va fi organizata o noua licitatie, in 31 mai. Ce se va intampla atunci, vom vedea. 
Dupa "experienta" de saptamana trecuta, bancile nu se inghesuie sa crediteze Primaria. Din diverse motive, ce tin in mare de politica interna. Sau poate nu au incredere in actualul management al orasului. Cert este ca daca creditul va fi, totusi, obtinut, aradenii vor trebui sa contribuie la bugetul local cu mai multi bani (taxe si impozite marite in urmatorii ani). Pentru ca cei 91 de miliarde de lei, plus dobanda, trebuie returnati.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Profesorii aradeni ameninta cu proteste

Liderul Stefan Balita considera gresita comasarea scolilor din judetProfesorii aradeni aflati in conflict de munca de mai bine de o luna de zile ameninta ca vor declansa un amplu protest pana la sfarsitul lunii, daca nu vor primii semnale clare de la Guvern ca li se vor majora salariile. Stefan Balita, liderul sindicatului liber din invatamant spune ca profesorii au solicitat o crestere salariala de cel putin 25%. O alta nemultumire a profesorilor este legata de faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii intentioneaza sa comaseze o parte a scolilor generale aflate la sate, ceea ce va duce la reduceri de personal.. Potrivit lui Balita, acest fapt va determina cresterea abandonului scolar, pentru ca foarte multi copii nu vor avea mijloace de transport pentru a ajunge in localitatile unde se vor afla scolile. Profesorii spun ca deciziile privind viitoarele actiuni de protest se vor lua dupa intalnirea cu reprezentantii Ministerului Finantelor care va avea loc vineri, la Bucuresti.

  • Elevii aradeni isi fac rezervari pentru tabere

Taberele scolare sunt solicitate de elevii aradeni - Virtual Arad News (c)2002Mii de elevi aradeni incearca sa-si rezerve un bilet din cele 4000 oferite, pentru taberele din judet si de pe litoralul Marii Negre. Desi, fata de anul trecut numarul locurilor a fost suplimentat cu cateva sute,  Administratia Taberelor Scolare din judet nu face fata cererilor, fiind ocupate deja , mai bine de trei sferturi din locuri. La Moneasa si Casoaia nu mai exista nici un loc liber, iar pentru Savarsin si Dezna mai sunt doar cateva sute de bilete.  Cele 1200 de locuri de pe litoral s-au ocupat in proportie de 76%, iar in zilele urmatoare se asteapta ca toate biletele sa fie vandute.  Pentru o zi intr-una din taberele din judet, elevii vor plati intre 180.000 - 230.000 lei, iar pentru Litoral costurile  sunt cuprinse intre 220.000 - 360.000 lei. In pretul biletelor sunt incluse cazarea si trei mese pe zi. Elevii vor pleca in tabere in opt serii cuprinse intre 16 iunie si 10 septembrie.

  • In 2004, Aradul ar putea gazdui o cursa de Grand Prix

Se discuta construirea unui circuit de viteza in Arad...In urma cu doua luni de zile, proaspat intors de la Geneva, oras ce gazduieste sediul Federatiei Internationale de Motociclism, Cristian Muresan, vicepresedinte al F.R.M. si presedinte al clubului Las Vegas Racing Team a promis ca in luna mai, Aradul va fi vizitat de o personalitate din lumea vitezei. La acea vreme ne-am permis sa fim destul de circumspecti in acest sens, insa, iata ca luni si marti, in orasul nostru s-a aflat presedintele Comisiei de viteza din cadrul F.I.M., domnul Claude Danis. Si nu a fost o vizita protocolara, domnul Danis fiind prins cu punerea in aplicare a indraznetului proiect de constructie a unui circuit de viteza in judetul Arad. In primul rand domnia sa a tinut sa inspecteze terenul vizat pentru constructie, dar si sa aiba o intrevedere cu primarul Dorel Popa. Concluziile acestor vizite le-am aflat si noi cu ocazia unei conferinte de presa organizata de Las Vegas Racing Team, la Cabana Ghioroc.
Terenul e perfect, dar anonim
A fost dragoste la prima vedere. Cu ochiul sau de specialist, domnul Claude Danis a fost pur si simplu incantat de suprafata pe care ar urma sa apara circutul. "Este un teren imens si asta inseamna ca noi vom putea construi acolo aproape tot ce ne dorim, adica tot ce e necesar pentru un circuit la cele mai ridicate standarde. Va asigur ca terenul e aici in Romania, in Arad si nu la Las Vegas (n.a. aluzie la numele gruparii aradene)" - a spus presedintele Danis. Dorind sa aflam unde este exact amplasat terenul in cauza ne-am lovit de secretomania lui Cristian Muresan: "Se afla in apropierea municipiului Arad, in incinta judetului nostru. Suntem doar in faza de proiect si nu dorim sa apara fel de fel de speculatii. O sa va dezvaluim la momentul potrivit identitatea terenului."
O "distractie" de 100 de milioane de dolari
Dupa prezentarea detaliilor tehnice, discutia a alunecat inevitabil spre bani. Care este suma necesara pentru constructia circuitului? Tineti-va bine! Cheltuielile minime se vor ridica la aproximativ 100 de milioane de dolari. De unde vor veni aceste fonduri? "O parte speram sa le obtinem de la Guvern si Ministerul Tineretului si Sportului din Romania. In acest sens vom avea o intalnire chiar in aceasta seara, la Bucuresti (n.a. delegatia prezenta la Ghioroc a calatorit cu avionul spre Capitala) cu premierul Nastase si ministrul Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras. La intrevedere vor mai fi prezenti alti trei reprezentanti ai Federatiei Internationale de Motociclism, prezenti deja in Bucuresti. Oricum grosul finantelor avem convingerea ca le vom obtine de la firma "Dorna International", cea care a cumparat Campionatul Mondial de Motociclism viteza dar si de alti sponsori, dornici de o investitie sigura."
In 2004 aradenii ar putea vedea pe viu prima cursa
Daca nu vor interveni evenimente neprevazute, "bijuteria vitezei" isi va deschide portile peste doi ani. Tot atunci aradenii ar putea asista in premiera la o cursa de Grand Prix, dar pista ar putea fi omologata si pentru Formula 1. Circuitul va avea o lungime cuprinsa intre 3,5 si 4,4 kilometri si va fi dotat cu standuri pentru echipele participante, un mini-spital, spatii special amenajate pentru reprezentantii mass-media si multe alte anexe cat se poate de necesare. Vor trebui gazduite cel putin 3000 de persoane ce alcatuiesc staff-ul tehnic ai team-urilor, ca sa nu mai spunem de multitudinea de impatimiti ai "cailor putere". Turistic vorbind, Aradul ar putea deveni cei mai imporlant centru al Romaniei.
Primarul Popa si seful D.J.T.S. au promis ajutor
Reprezentantul M.T.S. in teritoriu, directorul Directiei Judetene de Tineret si Sport, Stelian Vaduva a tinut sa precizeze: "Toate meritele intalnirii de azi le revin celor de la clubul Las Vegas. Personal o sa-i sprijin cu tot ceea ce voi putea. E un demers curajos la care doresc sa-mi aduc si eu contributia". Pe aceeasi lungime de unda s-a situat si primarul Dorel Popa, sosit la Ghioroc doar spre finalul conferintei de presa. Domnia-sa a promis ca: "Imi voi acorda tot sprijinul, prin interventia mea pe langa cele mai importante firme din Arad, care pot da o mana de ajutor. O sa facilitez unele lucruri in limitele legale. E si responsabilitatea mea sa gasesc solutii pentru realizarea unui astfel de proiect, care ar putea aduce imense beneficii orasului nostru."

Alex. Chebeleu si Calin Mnerie - Adevarul

  • Fratilor, e groasa: PROMOVAM !  I.S. Campia Turzii - F.C. UTA 0-3 (0-2)

"Batrana Doamna" a castigat si la Campia TurziiMai bine nu se putea
UTA castiga clar pe terenul Sarmei si acum visul de promovare a suporterilor "Batranei Doamne" a devenit o realitate ce pare imposibil de ratat. Partida incepe cum nu se poate mai bine pentru textilisti. Prima actiune de atac a acestora aduce si deschiderea scorului: Ciubancan centreaza in careul advers, fundasii echipei gazda se opresc crezand ca este ofsaid, Ianu se trezeste singur in fata portii, preia si trimite pe sub Ceclan, 0- 1.
Daca nu e Hutan e Zaha
Dupa golul lui Ianu gazdele au o perioada de dominare, dar Hutan pune lacatul pe propria-i poarta. Cand Hutan "pleaca de acasa" (adica iese din poarta) isi face aparitia intre buturi Zaha care nu-i da sanse "spargatorului" Sima sa inscrie, respingand de pe linia portii lovitura de cap a acestuia.
Plumb in ghetele gazdelor
In min. 18 fundasul Sarmei, Sima ii pune o minge ca pe tava lui Ianu, dar lobul acestuia in pozitia de singur cu portarul advers este aparat in extremis de acesta. A fost "bip-ul" care a prevestit golul doi al "Batranei Doamne". Acesta nu se lasa asteptat si in min. 23, Drida il executa cu sange rece pe Ceclan la o excelenta deschidere a lui Panin. Aici s-a rupt echilibrul jocului, pana la pauza UTA "inghetand" rezultatul.
Hutan imbatabil
Inceputul partii a doua apartine gazdelor dar Hutan isi aduce aminte ca este titular in echipa reprezentativa de tineret, intervenind salutar la un sut de la 6 metri a lui Anca in min. 48. Portarul aradean se remarca si in min. 61, la "bomba" de la 25 de metri a lui Foro, retinuta de sub bara.
Final apoteotic
La atacurile haotice ale Sarmei, textilistii raspund prin contra-atacuri taioase, dar Ianu fata in fata cu Ceclan nu il poate invinge pe acesta. Se razbuna in min. 73 cand Marginean, Todea si Ianu fac sah-mat apararea gazdelor, ultimul inscriind in poarta goala: 0-3. Dupa ce in min. 78 Anca executa pe alaturi un penalty obtinut la un fault a lui Zaha asupra lui Chis, gazdele demonstreaza ca nu a fost ziua lor cea mai buna, A. Rus fiind eliminat la un fault asupra lui Marginean in pozitie de ultim aparator. In min. 85 Marginean nu ajunge la o pasa a lui Ianu in fata portii si astfel UTA trece pe langa un 4-0 meritat. Finalul jocului apartine lui Hutan care are o interventie exceptionala la sutul lui Foro de la 20 de metri, acesta respingand mingea in bara.

Lucian Danila - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]