Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 16 aprilie 2002

  • La un pas de boicotarea anului scolar

Marius Gondor - liderul SLI considera situatia din invatamant ca "exploziva"Desi sindicatele din invatamant si Guvernul au ajuns - in urma cu doua saptamani - la o intelegere, prin, care timp de o luna conflictul de munca va fi "tinut sub tacere", iar guvernantii vor incerca sa gaseasca solutii pentru aplanarea diferendului, situatia este exploziva. Intalnirea de la Bucuresti a Colegiului Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a scos la iveala faptul ca guvernantii si-au incalcat promisiunile. Desi mai exista doar 15 zile pana la termenul convenit de rezolvare a divergentelor, potrivit lui Marius Gondor, liderul Sindicatului Liber Invatamant Arad, "nu s-a primit nimic la negocieri. Au avut loc, in acest interval, doar doua intalniri ale Comisiei de Negociere, unde s-au tergiversat lucrurile si... atat! Acolo, reprezentantii Guvernului au vorbit de eventualele surse de finantare a invatamantului (prin rectificarea bugetara) si ca s-ar putea sa aiba loc o noua majorare de 5%, incepand din ianuarie 2003. Nimic altceva decat promisiuni". Alaturi de cele doua intrevederi, a mai avut loc si o intalnire la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in care s-a incercat, asa cum s-a promis, gasirea altor surse de finantare din bugetul destinat invatamantului. "Ministrul a propus, ca sursa de finantare, adoptarea in invatamantul preuniversitar a modelului din invatamantul superior, fapt ce nu dovedeste altceva decat ca se urmareste cresterea normei didactice. O alta solutie a fost comasarea scolilor de la sate in centre de comuna", ne-a declarat Marius Gondor. Cum nici una dintre variante nu a fost multumitoare si nici nu au fost privite ca solutii care sa aduca bani in invatamant, sindicatele s-au decis sa actioneze. La aceste nemultumiri s-a mai adaugat si faptul ca, pe tot parcursul negocierilor, guvernantii nu au adus in discutie principala revendicare a grevistilor - noua lege a salarizarii bugetarilor. "Ca atare, Colegiul Liderilor FSLI a preconizat declansarea unei noi greve (in 27 mai sau 3 iunie), care va putea merge pana la boicotarea anului scolar. Exista si doua conditii pentru declansarea grevei: finalizarea termenului negocierilor convenite cu Guvernul (27 aprilie) si acordul membrilor de sindicate". Stefan Balita, prezent la conferinta alaturi de Marius Gondor, a precizat ca "actiunile vor fi stabilite de Alianta Sindicala (care uneste toate sindicatele din invatamant) si vor fi declansate in aceeasi zi peste tot". In conditiile date, si tinand cont de oferta Guvernului (nula, pana la acest moment), s-ar putea ca blocarea anului scolar sa fie doar o chestiune de timp.

Adriana Barbu - Observator

  • "Ingerii" sosesc la Arad

De pe Aeroportul Arad a decolat ieri prima cursa a Companiei Angels - Virtual Arad News (c)2002Prima cursa a Companiei Angels Airlines opereaza incepand de ieri pe Aeroportul din Arad. Cursele directe Arad-Bucuresti si retur au fost sistate in urma cu sase luni, timp in care pasagerii au calatorit pe aceasta linie folosind rutele internationale. Consiliul Judetean Arad si Conducerea Aeroportului au ales noua firma pentru realizarea curselor interne. Avioanele au 18 locuri iar biletele se pot cumpara de la Aeroport si de la Agentia TAROM.  
Prima cursa oficiala efectuata de aceasta companie a fost inaugurata ieri, la ora 7,00 cu o decolare spre Bucuresti, Aeroportul Baneasa. Acest eveniment a fost comentat de vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca (in subordinea careia se afla Aeroportul Arad) ca una deosebit de importanta: "avand in vedere ca am reusit sa atragem aceasta companie la Arad, mai ales ca am pierdut cele doua curse spre Bucuresti prin retragerea celor de la TAROM". In continuare acesta a facut referire la orarul curselor de Bucuresti (luni, miercuri si vineri decolarea, din Arad avand loc la ora 7,00 iar marti si joi la 8,45), pe care le considera cele mai potrivite pentru oamenii de afaceri. "De fapt, prin aceasta am venit in intampinarea dorintei acestora de a avea o cursa directa spre Bucuresti"

  • La Vama Nadlac, gheata a fost sparta. Primul flagrant reusit de dare de mita

Tentativa de mituire la Vama Nadlac...Tanarul Ionel Lungu a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa-l mituiasca pe seful de tura, Miodrag Paunescu, de la Vama Nadlac. Ionel Lungu are 27 de ani, este din Sibiu, iar vineri seara acesta se afla in Vama Nadlac, venind dinspre Germania. Ajuns la controlul vamal, Lungu a intins vamesului aradean suma de 30 Euro, pentru a fi scutit de verificarea bagajelor. Paunescu M. a refuzat "afacerea" sibianului, trecand la un control amanuntit. In autoturismul condus de Lungu s-au gasit 300 de pachete de cafea pe care acesta "uitase" sa le declare. Fara a sta prea mult pe ganduri, vamesul i-a intocmit un proces-verbal de contraventie, Lungu avand astfel de achitat o amenda in valoare de 25 de milioane lei. Vazand ca gluma se ingroasa, Lungu a venit cu o alta oferta - 200 Euro pentru a fi lasat sa treaca cu cafeaua, iar vamesul sa distruga procesul-verbal de contraventie. Seful de tura, Paunescu Miodrag, a refuzat din nou. Ionel Lungu insista sa treaca cu cafeaua si si fie distrus procesul-verbal. Vamesul si-a informat superiorii despre acest caz. Timp in care Lungu astepta un raspuns de la lucratorul vamal. Conducerea Directiei Regionale Vamale Arad a luat legatura imediat cu procurorul Dan Ilarie din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad. La putin timp, procurorul a ajuns in Vama Nadlac, unde a organizat flagrantul. Ilarie spunea ca acest caz de flagrant este primul reusit pentru infractiunea de dare de mita in vama. Seful vamii Nadlac, Vasile Eftimie ne spunea: "Noi nu ne-am facut decat datoria". Acum, Ionel Lungu este cercetat pentru dare de mita si risca o pedeapsa de pana la cinci ani inchisoare. Procurorul Dan Ilarie a eliberat un mandat de 30 de zile de arest preventiv pe numele lui Ionel Lungu. Cercetarile continua si sub aspectul contrabandei cu cafea. 

Sorin Ghilea - Adevarul

  • Descoperire arheologica, la Zadareni

Descoperire arheologica la ZadareniLucratorii firmei "Impex Batin SRL" care sapau un sant pentru montarea de cabluri telefonice au descoperit accidental un mormant vechi de peste 1600 de ani. Pe langa o parte dintr-un schelet uman au fost gasite si podoabe sub forma unui inel si a doua bratari din bronz. Anuntat de niste copii, Domnul Raul Clepcea, profesor de istorie la scoala din localitate dandu-si seama de importanta descoperirii a anuntat imediat Muzeul Judetean Arad.  O echipa de muzeografi condusa de directorul Muzeului Judetean Arad, George Pascu Hurezean, s-a deplasat la fata locului, de unde a recuperat materialul arheologic, inclusiv ramasitele scheletului. Specialistii au stabilit ca mormantul a apartinut unui adult de 30-35 de ani, avand o inaltime de aproape 1,60 m, acesta fiind inhumat la aproximativ 0,40 m adancime fata de "nivelul de calcare" de atunci, in prezent, acesta fiind de circa 1,30 m. Obiectele de podoaba descoperite in mormant, un inel si doua bratari din bronz, au permis datarea mormantului aproximativ intre secolele III-IV d.H., defunctul apartinand Sarmatilor iazigi.  Acestia au fost cunoscuti ca un neam razboinic, de pastori originari din vestul Iranului, care s-au asezat in partea de nord a Campiei Tisei, in secolul I d.Hr. Pe parcursul secolelor urmatoare, acestia si-au extins stapanirea spre sud si est, ajungand sa locuiasca si in zona aradeana, alaturi de daci. Pana la venirea hunilor, ei au detinut puterea militara in aceasta zona. Dupa secolul IV d. Hr acestia dispar de pe scena istoriei. Intre anii 1957-1958, la marginea de vest a localitatii Zadareni, au mai fost descoperite alte 13 morminte de acelasi tip. Materialul arheologic salvat, se afla la Muzeul Judetean Arad unde este studiat, restaurat si conservat de catre specialisti.

  • Noi tarife ROMTELECOM din 16.04.2002

Au intrat in vigoare noile tarife la RomtelecomROMTELECOM S.A. anunta ca va aplica noi tarife pentru serviciile de telecomunicatii pe care le furnizeaza incepand cu data de 16 aprilie 2002. Potrivit legislatiei in vigoare, noile tarife sunt ajustate in medie cu 10,5% pentru serviciile telefonice de baza interne si cu 5,9 % pentru serviciile de telecomunicatii de baza internationale. Reamintim faptul ca ultima modificare tarifara la ROMTELECOM a fost aplicata la 1 octombrie 2001, procentul mediu de ajustare fiind de 5,83% (fata de inflatia de cca.20% inregistrata de la precedenta modificare, aplicata de la 1 ianuarie 2001).
O noutate absoluta: noile tarife sunt exprimate fara TVA (atat cele in lei cat si cele in USD), asa cum de altfel procedeaza si ceilalti operatori de telecomunicatii de pe piata. Principalele modificari tarifare sunt:
- Pentru abonatii de domiciliu abonamentul pentru linie individuala cu 100 de impulsuri incluse va fi de 137.000 lei, cu 50 de impulsuri incluse - 111.000 lei, iar fara impulsuri incluse - 84.000 lei.
- Abonamentul social se mentine la valoarea de 42.000 lei
- Abonamentul pentru abonatii persoane juridice abonamentul va fi de 137.000 lei (fara impulsuri incluse)
- Valoarea impulsului telefonic pentru convorbiri de la posturile abonatilor va fi de 590 lei (la aceleasi paliere orare valabile din 01.01.2001)
- Valoarea impulsului telefonic pentru convorbiri de la posturi publice se mentine neschimbata - 756 lei/impuls (la aceleasi paliere orare valabile din 01.01.2001)
- Reducerea de 75 % pentru acces dial-up spre providerii de Internet (Acces Special internet) zilnic intre orele 7-22 se mentine
- Apelurile spre 931 - Informatii numere de apel abonati telefonici se tarifeaza cu 3 impulsuri la fiecare 3 minute (tarif aplicat din 15.02.2002).
- Conform prevederilor Legii nr. 676/2002, serviciul Numar Telefonic Neinformabil nu se tarifeaza (indiferent de tipul liniei telefonice)
- Tarifele pentru ISDN se mentin neschimbate (taxa de instalare 1.200.000 lei pentru BRA-ISDN si 25.210.000 lei pentru PRA-ISDN, iar abonamentul lunar 300.000 lei pentru BRA-ISDN si 4.201.000 lei pentru PRA-ISDN)
- Tarifele pentru convorbiri internationale se maresc in medie cu 5,9% si se mentine reducerea in intervalul 22-7 pentru convorbirile spre tarile din zona 0 (Republica Moldova) I (Europa) si II (Canada, SUA, Rusia, etc)
- Convorbirile spre retelele de telefonie mobila se taxeaza in USD (din 16 03.2002) cu 17 centi USA/min, minimul de taxare de 1 minut dupa care se taxeaza cu 1,56 centi USA/5,5 sec
- Tarifele pentru linii inchiriate nationale au fost restructurate, sunt exprimate in USD (fara TVA) iar distanta intre cele 2 capete se calculeaza pe principiul zborului de pasare (calculat cu ajutorului sistemului GPS)
- Tarifele pentru linii inchiriate internationale se reduc cu 10%

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]