Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 16 februarie 2002

  • "Daca nu-l preluati, il inchidem"

Sindicalistii de la CET se afla in impas...A declarat, ieri, referitor la CET, ministrul Octav Cozmanca
Sindicalistii CET au parcurs, ieri, ultima etapa a programului de protest pus la punct dupa intalnirea liderilor de la toate termocentralele din tara. Liderul Sindicatului Liber Independent "Energia" Arad, Traian Deliman, ne-a declarat ca luni va sta de vorba cu angajatii si vor stabili impreuna ce vor intreprinde in viitor. In timp ce sindicalistii continua sa protesteze in fata Prefecturii impotriva preluarii CET de catre administratia locala, pentru cei de la Bucuresti lucrurile sunt clare. Aradul face parte din cele 9 judete in care se va lua in administrare CET-ul, intr-o prima faza, urmand ca in turul al doilea alte 7 judete sa efectueze aceeasi operatiune. Desi exista si in alte localitati din tara nemultumiri legate de aceasta miscare, care ia de pe umerii bugetului de stat responsabilitatea intretinerii centralelor termice si o trece pe cei ai administratiilor locale, nu exista nici cea mai mica speranta de reusita a protestatarilor. "Daca nu-l preluati, il inchidem. Si dupa aceea nu aveti decat sa va asigurati caldura pentru populatie cum stiti", a declarat ieri, in cadrul teleconferintei cu prefectii, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca. Ministerul Finantelor a gasit si o formula stimulativa pentru administratiile locale. Intr-o prima faza, datoriile si penalitatile la datorii, care au dus aproape la blocaj financiar, vor fi inghetate intr-un capitol distinct, pentru o perioada de 2-3 ani. Daca in acest timp administratiile locale vor reusi sa modernizeze si sa aduca pe linia de plutire CET-urile, si, in acelasi timp, costul facturilor emise catre populatie va fi semnificativ redus, datoriile se vor sterge. In caz contrar, ele se vor actualiza si imputa din bugetul localitatilor respective. Ce se va intampla insa cu populatia platitoare, in acest caz, nu a fost precizat. Tot o masura considerata avantajoasa pentru administratiile locale este angajamentul Guvernului prin care garanteaza credite externe pentru modernizarea CET-urilor, credite ce vor fi insa platite tot de administratii. Viceprimarul Bognar Levente a reusit sa sugereze ca, desi la Arad se fac toate eforturile pentru preluarea CET-ului, inclusiv se incearca aplanarea conflictului cu sindicalistii, este nevoie de un ajutor financiar important din partea Guvernului, deoarece din buget nu au fost repartizati bani pentru aceasta situatie si nici nu mai pot fi alocati. Trecerea Centralelor de Energie Termica in subordinea administratiei locale este doar un prim pas. Din planul pe termen lung al Guvernului face parte o descentralizare mult mai vasta, in final urmand ca admistratiile sa coordoneze activitatea tuturor intreprindelor de gen aflate pe raza judetelor.

Alciona Popoviciu - Agenda zilei

  • Prefectul a fost impresionat de realizarile Universitatii "Vasile Goldis"

Lansarea cartii "Inaintea uitarii" de Barutu Arghezi a fost apreciata si de prefectUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" a gazduit, joi, lansarea cartii "Inaintea uitarii" de Barutu T. Arghezi. Cartea aparuta la Casa de presa si Editura "Anotimp" e ilustrata cu facsimile din Arhiva Barutu T. Arhezi. "Inaintea uitarii" e un "jurnal" in care autorul cresteaza pe rabojul vremii momente si intamplari din viata familiei Arghezi, pentru a nu le lasa uitarii inevitabile, neiertatoare. "Numai un puternic spirit de familie a determinat supravietuirea noastra marturiseste Barutu T. Arhezi. Acest spirit a fost tata, spirit activ, bataios si netemator, care a reusit sa stapaneasca toate urgiile cazute asupra lungii lui activitati de scriitor ". La lansare a fost prezent si prefectul judetului, Dan Ungureanu, care a vizitat spatiile universitare, adica: biblioteca centrala, centrul de calcul, centrul academic de integrare europeana si expozitia permanenta "Doina si Barutu Arghezi", aratandu-se placut impresionat de realizarile Universitatii "Vasile Goldis" si de colectia nepretuita donata de sotii Arghezi, prin Universitatea "Goldis", tuturor aradenilor. Volumul lansat joi aduna povestirile unor fragmente de viata, fiind o schita de portrete si privelisti in pastel, luminate de amanuntele unor epoci trecute. El ar fi trebuit sa apara in anul 1974, insa ar fi fost trunchiat de capriciile cenzurii editoriale ale momentului de atunci. 

Carmen Neamtu - Observator

  • Reporter special

Virgil Jireghie a infiintat prima televiziune aradeana - Virtual Arad News (c)2002Virgil Jireghie a infiintat de unul singur prima televiziune aradeana
Dupa ce s-a intretinut cu Ion Iliescu, Petre Roman, Sergiu Nicolaescu si Ion Caramitru in Studioul 4 al TVR, a pus bazele Televiziunii Libere Arad, al carei director a fost pana in 1995. Nu se va lasa de televiziune atata timp cat va avea putere sa bata judetul si tara in lung si-n lat in cautare de reportaje. Virgil Jireghie a implinit de curand 60 de ani si activeaza inca in breasla, ca reporter special.
Imagini pierdute 
In decembrie 1989, cand majoritatea reporterilor si cameramanilor de la Televiziunea Romana isi luau talpasita de spaima democratiei, Virgil Jireghie  pus mana pe o camera si a dat fuga , in cele mai fierbinti locuri ale revolutiei: "Am reusit sa filmez multe locuri devastate, mai ales in Timisoara. Treceau gloantele pe langa mine, nu o data era sa-mi pierd viata. Am surprins imagini bune, pe pelicula de 16 mm. Din pacate, cu harababura creata ulterior in televiziune, multe dintre filmele mele au disparut pentru totdeauna", isi aminteste el. 
Amintiri si proiecte 
Prima televiziune din istoria Aradului, infiintata de Virgil Jireghie, avea la inceput dotari minime, iar camerele video erau imprumutate sau aduse de acasa de operatori. "Ulterior, ne-au ajutat si Finantele, cu aparate video confiscate in vami; Pas cu pas, studioul pentru care toti lucram pe gratis a inceput sa se dezvolte", isi aminteste actualul director onorific al TVA. Isi aduce aminte amuzat de vremea cand studioul nu avea nici macar un computer: "Orice generic si titlurile emisiunilor erau pictate, iar mai apoi filmate, pentru, ca nu detineam calculatoare. Recurgeam la ajutorul pictorilor, dar produsul finit nu era rau deloc". Abia dupa cinci ani de munca votuntara, studioul a primit licenta de emisie. Pentru ca acum i-ar trebui prea multi bani sa mai faca o televiziune, Virgil Jireghie se multumeste sa fie reporter special. Printre alte proiecte ale sale, cum ar fi un documentar despre Moise Nicoara, se numara infiintarea unui post de radio, cu ajutorul Universitatii "Vasile Goldis", unde este lector. Mai ramane ca CM sa, scoata la licitatie noi frecvente in Arad.

Marian Buga - Aradeanul

  • "Dracula Park" nu suna tentant pentru SIF Banat - Crisana

Presedintele SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman are retineri privind "Dracula Park"Desi din discutiile avute cu societati de investitii din strainatate, reprezentantii SIF Banat - Crisana au inteles ca , investitiile in parcuri de distractie se dovedesc, in cele din urma, a fi rentabile, proiectul "Dracula Park" nu a intrat inca in vizorul societatii, Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, ne-a declarat ca "avem unele obiectii cu privire la documentatia de afaceri a acestui proiect. S-au luat in calcul, in proiectul "Dracula Park", unele date care nu-au coincis cu cele pe care le-am strans noi si, de aceea, ne-am pus unele semne de intrebare.". Ioan Cuzman a mentionat ca a avut unele intrevederi si negocieri la Ministerul Turismului pe aceasta tema, dar ca nu a ajuns la o intelegere comuna cu ministrul Dan Matei Agaton. "Vom investi in proiect daca se va dovedi, pe schemele noastre, ca afacerea este rentabila. Este cert, insa, ca proiectul "Dracula Park" va avea nevoie si de alte surse de finantare mai mari decat oferta publica de acum (insuficienta intr-o astfel de investitie") a conchis presedintele SIF Banat - Crisana

Adriana Barbu - Observator

  • Doi timisoreni "au uitat" sa declare la vama 7,3 kilograme de metal alb

Importanta captura de "metal alb" la Vama TurnuBunurile nedeclarate au fost confiscate
Lucratorii vamali de la Biroul Vamal de Control si Vamuire de la frontiera Turnu au descoperit, in data de 15 februarie a.c., 7,3 kilograme de metal alb, posibil argint, care nu au fost declarate la controlul vamal. Astfel, in jurul diminetii de 15 februarie s-a prezentat pentru vamuire microbuzul Volkswagen, cu numarul de inmatriculare TM-99-SMV. Lucian Constantin Bledea si Darco Jiva Miscovici, ambii din Timisoara se intorceau in tara, dupa o vizita in vest. Doar ca, la controlul vamal efectuat de oamenii legii au fost descoperite nedeclarate aproximativ 7,3 kilograme de metal alb constand in lantisoare, bratari, ceasuri, medalioane, inele etc.O parte din bijuterii erau ambalate in pungi de plastic, iar pungile erau ascunse intre haine sau asezate pe fundul gentilor. Cealalta parte de bijuterii a fost ascunsa pe corpul persoanelor. Bijuteriile au fost trimise din Thailanda in Ungaria, de unde cei doi timisoreni le-au ridicat si au incercat sa le introduca in tara, fara a plati taxele vamale. Celor doi insa nu le-a suras norocul, perspicacitatea lucratorilor vamali dandu-le peste cap toate planurile. Bijuteriile au fost retinute in vederea confiscarii de catre autoritatile vamale, urmand a fi predate Bancii Nationale Romane, in vederea expertizei. Cazul va fi predat organelor specializate din Ministerul de Interne, pentru continuarea cercetarilor.

Alina Butugea - Agenda zilei

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 15 februarie - 21 februarie 2002 Spioni de elita - (SUA)
Muresul 15 februarie - 21 februarie 2002 Mumia revine - (SUA)
Arta 15 februarie - 21 februarie 2002 - Sala A Belphegor - Fantoma din Luvru - (FRA)
Arta 15 februarie - 21 februarie 2002 - Sala B Moulin Rouge - (SUA- AUSTRAL)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]