Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 15 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • S-a deschis Biroul de Consiliere pentru Cetateni

Managerul Biroului de Consiliere Arad este Tiberiu BaiuAcesta are drept scop sprijinirea cetatenilor in exercitarea drepturilor si obligatiilor lor
Ieri a fost inaugurat oficial Biroul de Consiliere pentru Cetateni Arad. Acesta este rezultatul unui parteneriat intre Asociatia PAEM, CLM Arad, AJOFM si Asociatia Serviciului Umanitar pentru Penitenciare. Programul, in valoare de peste 46 mii de euro, finantat intr-o proportie mare din fonduri nerambursabile PHARE, are ca obiectiv acordarea de servicii gratuite in 12 domenii, printre care sanatate publica, asistenta sociala, asigurari sociale, raporturi de munca, protectia consumatorului, drepturi si obligatii civile, regimul propriethtii, impozite si taxe, invatamant, procedura notariala, protectia copilului si servicii publice. Biroul care face parte dintr-o retea nationala va fi deservit de cinci consilieri care vor gasi alternative la problemele cetatenilor. "Noi dam alternative, nu solutii. Nu ne substituim autoritatilor", a declarat Tiberiu Baiu, managerul proiectului. Acesta a mai adaugat ca spera intr-o colaborare eficienta cu institutiile publice. Clientii vor beneficia de servicii gratuite, confidentiale, biroul fiind impartial si independent fata de interese de orice natura.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • De Ziua Mondiala a Diabetului - Peste 450 de teste gratuite de glicemie

Aradenii au fost interesati sa-si controleze glicemiaIeri, inca de la ora sapte, in fata cladirii de pe B-dul Revolutiei, nr. 94 - 96, zeci de persoane asteptau momentul inceperii actiunii umanitare de testare gratuita a glicemiei, prilejuita de Ziua Mondiala a Diabetului. Promotorii actiunii au fost cativa dintre cei mai merituosi studenti ai Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad - Viorica Leordean, Ligia Codrean, Ramona Chenderes, Amalia Birau si Pavel Dan Nanu, indrumati de rector prof. univ. dr. Aurel Ardelean, prorector prof. univ. dr. Francisc Schneider , decan prof. univ. dr. Ioan Crasnic si seful Centrului Judetean de Diabet - dr. M. Stamoran.
Timp de mai bine de trei ore, trei echipe de studenti ai Facultatii de Medicina si-au exercitat viitoarea profesie, sub indrumarea cadrelor didactice, efectuand peste 450 de teste de glicemie si masurand tot atatea tensiuni.
Inainte de incheierea actiunii, o prima statistica arata ca din 350 de persoane testate, 20% aveau glicemia peste valoarea normala(150 mg/dl), unele stiindu-se bolnave de diabet.
In conferinta de presa organizata cu acest prilej s-a aratat faptul ca meritul descoperirii insulinei apartine unui roman, Nicolae Paulescu. Din pacate, acesta nu s-a bucurat de aprecierea cuvenita, Premiul Nobel ce i se cuvenea ajungand in posesia unui fiziolog canadian care a recunoscut ulterior meritul incontestabil al lui Paulescu. 
Prof. univ. dr. Ioan Crasnic a precizat ca, la ora actuala, stresul este un prim factor declansator al diabetului, urmat de obezitate, viata sedentara, regimul alimentar dezechilibrat. In judetul Arad sunt luate in evidenta 9723 de persoane diabetice, femei si barbati in parti aproximativ egale. Din totalul de 9723, 4390 au varste cuprinse intre 15 si 64 de ani. Anual, a mai amintit prof. Crasnic, se depisteaza intre 800 si 1000 de cazuri noi. Ingrijorator este faptul ca multe persoane depistate cu diabet zaharat nu au antecedente in familie, in schimb recunosc ca sunt supusi unui stres de intensitate crescuta.

Teodor Matica - Adevarul

  • Trinity face concedieri

Un nou val de concedieri ameninta muncitorii de la TrinityAstra Trinity Arad va concedia in cateva zile 75 de angajati. Conducerea firmei motiveaza ca a trebuit sa recurga la acest gest pentru ca vagoanele de marfa produse nu mai au asa mare cautare pe piata internationala. De fapt, aproape toata productia de vagoane marfa realizata la Arad este livrata la export.
Cei 75 de angajati vor primi doar doua salarii drept plati compensatorii. La Astra Trinity mai raman inca 2.000 de angajati dintre care 1.400 lucreaza efectiv in productie, pe trei schimburi.
Fabrica de vagoane marfa din Arad a fost privatizata in urma cu trei ani, americanii de la Trinity fiind considerati salvatorii  vagonarilor. Insa, de-a lungul celor trei ani, au existat mai multe valuri de concedieri, printre cei care au plecat fiind si personal calificat cu experienta, "inghitit" rapid de alte firme din oras.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Magazine Economat, in toate cartierele municipiului

Liga judeteana a pensionarilor vrea sa infiinteze noi economateConducerea Ligii judetene a pensionarilor ne-a informat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca "intentionam sa largim sfera de magazine de tip Economat si in Arad, in cel putin sase locatii, in toate cartierele orasului", a precizat Ilie Cerna, presedintele Ligii. Concret, de sarbatori, va fi deschis un magazin de acest tip in Micalaca, in parteneriat cu Consiliul local, pe strada Savarsin, in locuinta unui membru al Ligii. Se preconizeaza ca si in cartierul Vlaicu sa fie amenajat un Economat.
In judet, situatia este destul de dificila, conform spuselor lui Ilie Cerna. "Noi vrem sa ajutam pensionarii. Nu avem nevoie de profit. Am fost acuzati de diferite firme ca le facem concurenta neloiala, de aceea am si semnalat domnului prefect aceasta problema". O alta piedica este si lipsa de intelegere cu care sunt intampinati membrii Ligii pensionarilor din partea consiliilor locale din judet.
Cert este ca acolo unde exista parteneriate intre Liga si consilii, care trebuie sa se implice conform unei Ordonante de Guvern (de exemplu la Nadlac, Zerind, Varfurile etc.), beneficiarii produselor cu preturi reduse sunt si asistatii social si cei cu venituri mici, alaturi de pensionari.

Simona Mazare - Observator

  • "Mereu tanar, Liceu batran" -  sau despre Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal"

Bustul lui Dimitrie Tichindeal strajuieste scoala care ii poarta numele - Virtual Arad News (c)2002Poate ca este suficient sa amintim cateva repere despre ivirea, in spatiul aradean, a primei Scoli pedagogice in limba romana. 
Acest important eveniment a avut loc in 16 noiembrie 1812, cand  incep cursurile pentru cei 78 de elevi, condusi de seniorul Dimitrie Tichindeal. 
Primul director preparandial, l-am numit pe intemietor, a descris conditiile infiintarii acestei "noi institutii scolare", numita "scoala preparandiala sau pedagoghiceasca a natiei romane", in volumul Aratare (1813). In volumul nostru, intitulat Evolutia Scolii Normale din Arad (1998) – care s-a dorit a fi a treia contributie importanta la mentinerea "flacarei tichindeliene" – am continuat preocuparile monografistilor liceului: Teodor Botis (Istoria Scoalei Normale (Preparandiei) si a Institutului Teologic Ortodox-Roman din Arad, 1922) si Vasile Popeanga (cu colaboratorii E. Gavanescu si V. Tarcovnicu) (Preparandia din Arad, 1964). Mai apoi, Doru Bogdan (cu colaborarea lui L. Marghitan) a elaborat o monografie a celui numit metaforic de Eminescu "gura de aur", Dimitrie Tichindeal (2000). 
Calculand, din 1812 pana in prezent, constatam ca aceasta importanta institutie didactica si culturala a ajuns la varsta de 190 de ani. De aproape doua veacuri, in Arad dainuieste un liceu menit sa pregateasca invatatori si educatoare pentru scolile din tinuturile aradene si din imprejurimi. Ma incumet acum sa reamintesc evolutia institutiei, evocand personalitatile sale prin intermediul catorva medalioane.
Pana in anul 1920, Preparandia aradeana si-a legat istoria de Scoala Clericala sau Institutul Teologic, menit a pregati preoti de cult ortodox. Dupa acest an, cele doua institutii vor avea drumuri oarecum mai aparte: Scoala Clericala va deveni curand Academie Teologica, iar Preparandia va deveni ScoalaNormala/Liceu Pedagogic.
 Ultima personalitate si monografistul celor doua institutii romanesti a fost teologul T. Botis.
Teodor Botis, profesor si director al Institutului pedagogico-teologic din Arad s-a nascut in data de 17 noiembrie 1873 in Valea Neagra (Bihor) si a fost inmormantat la Arad ("Eternitatea") in 14 august 1940. A absolvit Liceul de stat din Sibiu (1894), fiind admis in acelasi an la Institutul Teologic din Arad. Va fi apoi profesor al familiei Mocioni (Capalnas), prilej cu care aduna si prelucreaza documente in vederea elaborarii Monografiei familiei Mocioni (1939). 
In anul 1900, va obtine doctoratul in teologie la Facultatea din Cernauti, iar in anul urmator va fi angajat ca profesor al Institutului teologic si pedagogic din Arad. In anul 1918, va fi numit director al ambelor institute, ca in 1922 sa publice monografia Istoria Scolii Normale (preparandiei) si a Institutului Teologic ortodox-roman din Arad. A redactat Anuarele institutiei in perioada 1919-1927. Va fi primul presedinte al asociatiei Profesorilor secundari din Arad si membru fondator al Reuniunii invatatorilor.
Dupa modelul organizarii invatamantului regatean, la Arad se infiinteaza Scoala Normala de baieti "Titu Maiorescu", cu sediul in Pavilioanele din Gai (actualmente Unitate militara). Concomitent, se infiinteaza o Scoala Normala de Fete - condusa de Consuela Georgescu-Laugier - si isi continua activitatea Scoala Normala Greco-ortodoxa-romana din Arad, condusa de Teodor Botis. Proaspat infiintata scoala de baieti a avut ca director pe Stefan Ciuceanu.
Scoala Normala "Dimitrie Tichindeal" de aproape doua secole este o adevarata pepiniera pentru dascali - Virtual Arad News (c)2002 Titular al Colegiului National din Craiova, Stefan Ciuceanu raspunde cererii ministrului de a servi invatamantul in limba romana din Transilvania in scolile mai vechi sau nou infiintate. Sosit la Arad in anul 1922, ca profesor de istorie la Liceul "Moise Nicoara", in 1923 obtine aprobarea de a infiinta Scoala Normala de Baieti "Titu Maiorescu" (laica, dupa modelul celor din Regat). Isi are obarsie macedoniana, dintr-o familie de intelectuali. Nascut la 4 octombrie 1875 in Craiova, dupa studiile liceale, isi obtine licenta la Facultatea de litere, sectia istorie, din Bucuresti. In Oltenia, profesorul este recunoscut ca o personalitate istorica (arheolog si muzeograf). A condus revista Arhivele Olteniei (1922), unde a publicat studii de arhologie si muzeografie, semnaland civilizatia Cotofeni, precum si civilizatiile stravechi de la Salcuta si Cucuteni. Infiinteaza Muzeul Olteniei, cu sectii de arta si etnografie. Acest om "mic de statura, vioi in miscari, cu o figura expresiva, purtand un bogat par argintiu" devotat scolii si pasiunii istorice, va inceta din viata la 5 martie 1935, fiind inmormantat in cimitirul "Ungheni" din Craiova. Este tatal lui Radu Ciuceanu (care s-a nascut la Arad, in cladirea scolii), presedintele Ligii antitotalitariste din Romania.
In anul 1927, cele doua scoli de baieti (confesionala si laica) fuzioneaza si se muta in actualul local al Liceului Pedagogic. Noul director va fi Terentie Olariu, o personalitate a Aradului.
Terentiu Olariu avea o figura distinsa, o tinuta de prestigiu, rigoare si eleganta, spirit de intelectualitate si ordine. S-a nascut la Nadlac in 13 ianuarie 1886 si a crescut in exigentele unei mame vitrege, sasoaica de origine. Fire activa si vioaie, temperament si aliura de sportiv de performanta (a fost campion la atletism), curios si echilibrat, harnic si ordonat, a absolvit, in 1909, Universitatea de Stat din Budapesta, specialitatea Limba latina, elena si istorie antica, luandu-si doctoratul cu calificativul "Magna cum laudae". A predat la diferite licee din Budapesta, iar din 1926 pana in 1941 a fost profesor la Liceul "Elena Ghiba Birta" Arad, cu intrerupere in perioada normalista (1929-1935). S-a sfarsit in 4 septembrie 1941, fiind inmormantat in Arad ("Eternitatea"). 
Inaintea mortii a lasat mostenire testamentara 7 iugare de pamant pentru constituirea Fundatiei "Terentiu Olariu", din care, anual, sa fie acordate burse pentru 4 elevi merituosi ai Scolii normale. De altfel, pentru amenajarea cladirii acestei institutii, in 1933, regele Carol al II-lea ii acorda medalia "Rasplata muncii", clasa I, pentru merite aduse invatamantului. "A dus o viata sobra, suportand cu tarie suferintele fizice si deziluziile morale… foarte discret si rezervat, nu se furisa in intimitatea nimanui, dar nu lasa pe nimeni sase apropie de intimitatea sa", spunea un coleg in panegiric. (Informatii preluate de la nepoata sa, prof. Delia Botan).
In perioada interbelica, liceul a fost incadrat cu profesori de buna calitate profesionala si culturala. Intre acestia merita un medalion special Traian Mager, Caius Lepa si Teodor Maris.
Va propun sa ne oprim putin in amintirea profesorului Traian Mager, nascut la 25 noiembrie 1887, in localitatea Lazuri (Arad). S-a specializat ca invatator la Institutul Pedagogic din Arad  (1908), apoi a urmat examenul de calificare de la Universitatea din Cluj, obtinand titlul de profesor de limba si literatura romana. Va fi definitivat la Scoala Normala incepand cu anul 1921 si va preda aici pana la pensionare (1948); moare in 11 noiembrie 1950, fiind inmormantat in cimitirul din Bodesti (Arad). 
A elaborat cateva studii fundamentale despre tinutul sau natal: Aspecte din Muntii Apuseni (1924), Cercetarea Tinutului Halmagiului (1927), Tinutul Halmagiului (monografie in 4 volume 1937-1939). Activitatea de cercetare stiintifica a extins-o in randul elevilor, carora le pretindea sa alcatuiasca monografiile satelor lor natale.
Liceul Pedagogic a implinit 190 de ani - Virtual Arad News (c)2002Teodor Maris, profesor de pedagogie si director al  Scolii de aplicatie, s-a nascut in Cherechiu (Caporal Alexa) – Arad, in 14 august 1885. A urmat Liceul din Blaj, apoi Scoala Normala din Arad, obtinand, in 1905, diploma de invatator. Va fi dascal in diferite scoli rurale si, concomitent, va urma cursurile universitare budapestane, apoi cursurile de calificare la Universitatea din Cluj. Din 1919, conduce Scoala de aplicatie a Scolii Normale, fiind profesor de pedagogie al acesteia. Organizeaza activitatea a doua importante publicatii didactice aradene: Reuniunea invatatorilor (din 1911) si Scoala Vremii (1929) si redacteaza volumul-manual Lectiuni de didactica, precum si un op despre Georgiu Popa.
Caius Lepa s-a nascut in orasul Caransebes, in 5 sept. 1898 si a murit in 23 august 1978, fiind inmormantat la Timisoara. La Scoala Normala a fost director intr-o perioada dificila, tulbure si mereu tulburata si agitata de evenimente ciudate si de razboi. A fost un dascal exigent, un excelent organizator si foarte devotat institutiei; a avut o fire interiorizata si o viata singuratica, dedicandu-si intregul timp scolii pe care o conducea.
Dupa razboi, institutia a trecut prin vremuri destul de tulburi. Totusi a supravietiut si dainuie inca 
Dintre personalitatile care au animat destinul liceului ii amintim pe:
Eduard I. Gavanescu a functionat ca profesor si apoi director in perioada 1951-1961. Originar din Hurezu (Ramnicu-Valcea), nascut la 1 noiembrie 1903, din parinti intelectuali de elita, Ed. I. Gavanescu va absolvi Facultatea de Litere si Filosofie – sectia istorie-geografie – din Bucuresti. Soseste la Arad in 1927, ca profesor la Liceul "Moise Nicoara". Isi leaga evolutia profesionala de Liceul Pedagogic prin conducerea acestuia din anul 1954 pana in anul 1961, fiind totodata primul rector al Institutului Pedagogic de 2 ani, infiintat pe langa liceu in 1959. Colaboreaza la principalele ziare locale in perioada 1930-1965, desfasoara activitate de cercetare stiintifica, scriind despre Gh. Ciuhandru, Traian Mager, Alexandru Gavra (fosti profesori preparandiali), precum si studiile: Ioan Popovici-Deseanu. Viata si activitatea sa (1932); Ioan Monorai (1938), Preparandia din Arad (colaborare) (1964). A murit la 17 februarie 1984, fiind inmormantat la Arad, cimitirul "Eternitatea". Regretata Alice Gavanescu, o femeie energica, vioaie, stralucitor de inteligenta, a editat textul teatral Nemuritorul dac (1997), iar arhiva familiei a donat-o Liceului pedagogic. A fost dascal de exceptie, un model didactic, exceland prin rigoare, tinuta, punctualitate, exigenta cu sine si ceilalti, perseverenta si o conduita bine individualizata
Profesor cu doctoratul in stiinte pedagogice, d-l Vasile Popeanga (nascut la Lelesti (Gorj), in 22 decembrie 1920, licentiat la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti) este o personalitate a invatamantului romanesc si o voce distincta in arealul cultural aradean. Profesor pentru peste 30 de generatii de invatatori si educatoare din perioada 1950-1982 si-a identificat viata cu Liceul, fiind un om de vocatie prin excelenta Format in Universitatea bucuresteana, cu o echipa remarcabila de profesori de elita (D. Gusti, T. Vianu, A. Dumitriu, G.C. Antonescu, E. Giurgiuca), proaspatul absolvent va fi titularizat la Liceul Pedagogic din Arad, identificandu-se apoi cu devenirea institutiei didactice de pregatire a educatorilor panala pensionare (1982). Din anul 1960, preia directia liceului, conducand cu autoritate – atat fata de subordonati cat si fata de "sefi", cu exigenta si cu devotiune. Ca elev, apoi coleg si colaborator, acum inteleg, din orizontul de asteptare al timpului sau cel putin patru principii i-au subordonat intentiile:
Generatii intregi de specialisti in educarea copiilor a dat acest liceu 1. Continuarea traditiilor didactice ale institutiei preparandiale si integrarea timpului pe care il gestiona al liceului in aceasta lunga Istorie la o dimensiune valorizatoare. A insistat cu incapatanare ca imaginea trecutului sa fie stimulativa pentru profesori si elevi, acestia fiind indemnati (s-ar putea spune chiar obligati – o obligatie pozitiva) sa elaboreze, sa intre in arhive, sa scrie si sa publice studii despre Preparandie si profesorii sau faptele lor generoase. Insusi va fi un model, desfasurand o activitate de cercetare, valorificata in mai multe volume, esential fiind Preparandia din Arad (1964).
2. Formarea initiala a dascalilor ca foarte buni profesionisti, printr-o organizare exigenta si exacta a practicii pedagogice si stimularea exercitiului didactic, precum si asistenta ulterioara permanenta pentru o formare continua. 
Institutia a devenit o stare de spirit, care a imprimat fiecarui elev/absolvent respect pentru autoritate, vocatie pentru profesiune, decenta pentru cultura si iubire pentru copii.
4. Intretinerea unei dimensiuni culturale, de deschidere spre alte centre de iradiere didactica, pentru asigurarea unei doze de siguranta intelectula. Scoala Pedagogica a fost un veritabil laborator didactic, de cercetare, de activitati culturale, artistice, stiintifice si performative. Asa s-au nascut Anuarele (1970-1987), revista Catedra, colaborarile publicistice la presa localasi centrala, manualele scolare, metodici, volume de specialitate. Directorul pretindea, dar asigura deopotriva cadrul de exprimare a pretentiilor. El insusi a fost un model de cercetator in spatiul unui invatamant liceal (desi a refuzat promovari administrative si universitare): Scoala si colectivitatea sociala (1970), Clasa de elevi (1983), Pedagogie (1994), precum si volume despre Istoria invatamantului aradean si transilvanean.
Dispune de luciditate si clarviziune, calitati asezate pe un autentic spirit de intelectualitate si o cultura proaspata si stimulativa, o memorie provocatoare si surprinzator de agreabila. Profesorul dr. Vasile Popeanga a desfasurat in Arad si pentru Arad o jumatate de secol de activitate didactica si intelectuala de excelenta.
Desigur ca am omis o intreaga pleiada de dascali care ar fi meritat un medalion: Ioan Aron, Teodor Ceontea, Gheorghe Crep, Alexandru Crisan, Ioan Dragan, Dumitru Emandi, Sabin Evutian, Stefan Gules, Carolina Ilica, Melente Nica, Melania Popa, Nicolae Rosut, Victor Tarcovnicu s.a. 
Acum, la 190 de ani de existenta ii evoc pe toti, pentru ca, gratie lor, scolile primare si gradinitele au beneficiat de specialisti in educarea copiilor.

Anton Ilica - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]