Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 15 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Biserica Ortodoxa Sarba, la 300 de ani de existenta

P.S. Episcopul Luchian anunta ca parintele Raici este nasul acestui hram - Virtual Arad News (c)2002Biserica Ortodoxa Sarba a sarbatorit, la sfarsitul saptamanii, 300 de ani de existenta. Evenimentul a fost cu atat mai important cu cat, conform calendarului iulian, pe data de 12 iulie s-au sarbatorit si Sfintii Apostoli - Petru si Pavel, patronii spirituali ai bisericii. Parintele paroh al bisericii, Stefan Raici, ne-a declarat: "Lucrarile la aceasta biserica au inceput in 1698, fiind terminate in 1702. Vineri, sarbatoarea a debutat cu liturghia, urmata de parastasul ctitorilor bisericii, Iovan Popovici Tekelija si urmasii lui. A doua zi, dupa liturghia arhiereascaUn obicei stravechi - taiatul colacului - Virtual Arad News (c)2002 (slujita de P.S. Episcopul Administrator Luchian, de la Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, de P.S. Timotei Seviciu, un sobor de preoti ortodocsi sarbi, doi diaconi sarbi si un diacon roman) a urmat slujba traditionala Taierea colacului, care reprezinta Jertfa fara de sange adusa patronului spiritual al bisericii. Acest colac il pregateste, in fiecare an, un nas". O intamplare fericita a fost faptul ca, in acest an, cel de-al 300-lea nas a fost nimeni altul decat Stefan Raici, preotul paroh al bisericii care poarta hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Acesta ne-a declarat ca, "de data aceasta am facut trei colaci, cate unul pentru fiecare secol de existenta. La evenimentul de taiere a colacului au participat, pe langa prefectul Aradului, o seama de invitati, printre care amintesc si pe Milos Uscebrka, consulul iugoslav la Timisoara. Cu aceasta ocazie, s-a lansat si cartea Trei veacuri de existenta a bisericii lui Tekelija". Parintele paroh Stefan Raici regreta faptul ca cei 800 de sarbi care traiesc in municipiul Arad nu sunt suficient de uniti si la alte evenimente specifice acestei comunitati. "La programul artistic, organizat de Uniunea sarbilor, au participat foarte multe persoane. Din pacate, colaborarea pe care o avem cu uniunea sarbilor nu este suficienta" a conchis Stefan Raici. 

Dacian Don - Observator

  • Ovidiu Musetescu a gasit o solutie pentru UTA

Ministrul Musetescu crede in privatizarea societatilor aradeneMinistrul privatizarii se implica personal in privatizarea fabricii de strunguri
Ovidiu Musetescu, ministrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, insotit de Octavian Vlad, directorul Sucursalei Vest Romania Timisoara, a vizitat, vineri, orasul nostru. Aflat pentru a doua oara in Arad, Musetescu a afirmat ca a venit aici pentru "trei chestiuni extrem de importante, trei societati aflate in stadii diferite: ARIS, UTA si Astra Vagoane Calatori". Daca pentru ARIS totul este, deocamdata, cat de cat stabil, fabrica aflandu-se in proces de privatizare, in cazul societatii textile se fac pregatiri pentru privatizare, iar in ceea ce priveste fabrica de vagoane ministrul a fost impresionat de ceea ce a vazut. 
ARIS, soarta se decide pe 12 august 
"Situatia este extrem de dificila, societatea nu mai poate rezista mai mult de doua-trei luni", a afirmat ministrul privatizarii referitor la ARIS. Acesta s-a referit la incercarea nereusita de vanzare a pachetului majoritar detinut de APAPS la fabrica aradeana, care a dus la aparitia unor momente tensionate, mentinute artificial de-a lungul timpului. "Privatizarea este singura solutie posibila pentru ARIS. Arn vizitat fabrica pentru ca am vrut sa marchez decizia de a ma implica personal in rezolvarea acestei probleme", a afirmat Ovidiu Musetescu. In cazul in care se va reusi privatizarea, noul proprietar va beneficia de anularea datoriilor bugetare, 95% din 140 miliarde lei, la cat se ridica in prezent datoriile acumulate. Vestea imbucuratoare pentru aradeni este ca exista o solicitare serioasa pentru cumpararea fabricii de strunguri, fiind cumparat un dosar de prezentare. "ARIS a pierdut pasul cu tehnologia, a avut dificultati in a se adapta economiei de piata, a ramas cu 10% din forta de munca si se afla intr-o situatie dificila, foarte aproape de colapsul economic", a spus ministrul privatizarii. Ovidiu Musetescu a mai adaugat ca doreste finalizarea procesului de privatizare cu un cumparator atent si intelept selectionat, care sa faca o infuzie de capital. 
Telenovela cu iz de UTA 
Cel de al doilea obiectiv al vizitei ministrului a fost fabrica textila UTA, care alaturi de ARIS este ultima societate aradeana cu capital majoritar de stat din portofoliul APAPS. Inclusa in PSAL II, UTA va fi supusa unui program de restructurare si, conform deciziei ministrului, peste 10 zile se va institui administarea speciala. "UTA este emblematica pentru Arad, are o istorie de 95 de ani. Despre ceea ce s-a intamplat la aceasta fabrica s-ar putea face o telenovela si am vrut sa vad la fata locului care este cea mai buna solutie", a zis ministrul. Hotararea luata de mai marele privatizarii a fost instituirea administrarii speciale, conform Legii 137/2002, in urmatoarele 10 zile si numirea unui administrator special. De asemenea, s-a decis transferarea cu titlu gratuit catre CLM Arad a stadionului, cresei si gradinitei. Totodata, s-a propus divizarea fabricii, in urma careia ar rezulta o societate-fiica, mai mica, care va continua activitatea fabricii cu actualul personal si echipamentul mai performant si societatea mama care ramane cu terenul, 16 hectare, si cladirile, ce va fi privatizata. Avand in vedere ca in curand vor fi cunoscute firmele de consultanta pentru restructurarea societatilor, se va intocmi rapid raportul si se spera ca UTA sa fie privatizata pana la finele acestui an. Ministrul a afirmat ca cererea de retrocedare a urmasilor baronului Neumann nu reprezinta o problema, deoarece statul poate despagubi fostii proprietari si cu bani. 
Situatie buna la Astra Vagoane Calatori 
Ultima locatie vizitata de ministrul privatizarii a fost Astra Vagoane Calatori, societate privatizata in anul 2001. "Am fost placut surprins de ceea ce am gasit acolo, mai ales ca circulau niste zvonuri legate de situatia postprivatizare a fabricii. S-a dovedit ce inseamna un bun manegement, care poate schimba si reconfigura soarta unei societati", a declara Musetescu. Acesta remarcat marketingul interesant, organizarea fluxului tehnologic, rationamentul economic si armonia dintre patronat si sindicate, "Singura problema este o sectiune a unui credit guvernamental, prost gestionat de fost conducere, dar lucrurile se vor rezolva", a mai adaugat Musetescu. In final, ministrul a prezentat o situatie a portofoliului APAPS la ora actuala. 

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Parcare electronica la Arad

Automatele de parcare - cele mai moderne din tara - Virtual Arad News (c)2002Din 22 iulie, in Arad va intra in functiune un nou sistem electronic de parcare, care ridica inca de acum multe semne de intrebare. Practic, centrul orasului a fost deja marcat, extrem de avantajos pentru firma care a concesionat contractul de parcare cu primaria, si au fost instalate 70 de automate de parcare, de tipul celor care au fost deja amplasate si in Berlin, la pretul de peste 3.000 de euro bucata. Alte 80 de aparate vor fi montate pana la sfarsitul anului. Tariful de parcare va fi de 6.000 lei ora, dar se vor cumpara cartele magnetice reincarcabile, cu diferite credite, intre 20.000 lei si 200.000 lei. Cei aflati in tranzit prin Arad se vor alege cu cardul cumparat, cu care vor ramane pe cap. Mai exista sisteme de abonament pentru rezidentii de pe o strada, pentru toate strazile, mai putin centrul Aradului, si sisteme de rezervare, de 1.848.000 lei pe luna. Dezavantajati sunt locuitorii care locuiesc pe Bulevardul Revolutiei, care nu vor putea beneficia de nici un sistem de abonament in afara platii pentru fiecare ora de parcare din timpul de parcare platit, adica intre orele 8.00 si 20.00, de luni pana vineri, si intre orele 8.00 si 16.00, sambata, daca vor sa-si lase masina in fata casei. Masinile parcate neregulamentar vor fi ridicate, iar neplata parcarii sau depasirea timpului de parcare platit va duce la blocarea rotilor. Constatarea legalitatii parcarii insa, in mod ciudat, nu va fi facuta cum ar fi normal, de agenti de circulatie, ci de bodyguarzii firmei de paza si protectie angajati sa verifice parcarile. Automatele de parcare sunt construite in sistem antivandalism, rezistand la orice tip de agresiune posibila, spun responsabilii firmei Parktronic, care a concesionat parcarile in Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Regularizarea a sase vai a "înghitit" 2,4 milioane de EURO
Prin regularizarea cursului vailor din judet scade riscul inundatiilor - Virtual Arad News (c)2002 O comisie formata din reprezentanti ai ministerului Mediului, ai Companiei Nationale a Apelor si ai Consiliului Judetean Arad, a receptionat, zilele trecute, lucrarile de regularizare a sase vai din judet. Aceasta actiune a fost inceputa in urma inundatiilor din primavara anului 2000, cand mai multe localitati au fost afectate de ape, iar sute de hectare de teren agricol au fost distruse. Prima faza a proiectului, in care au fost regularizate vaile Petris, Julita, Chelmac, Satu Nou-Misca, Groseni si Dezna, a costat nu mai putin de 2,4 milioane de EURO, fondurile fiind, in mare parte, din imprumuturi externe si de la bugetul de stat.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • "Nu e nimic clar, dar UTA ramane in Divizia A"

Marin Lupas considera intalnirea cu investitorii pozitivaIntalnirea de sambata n-a adus nimic nou, dar a fost pozitiva si plina de sperante
Intalnirea de sambata n-a adus nimic nou pentru UTA, deoarece nu s-a batut inca palma intre grupul de investitori aradeni si Angelo Gandolfi, prin conducatorii gruparii textiliste. In urma negocierilor de sambata dimineata, a reiesit aceeasi intentie pozitiva a oamenilor de afaceri aradeni, implicati in problema si sustinuti de oficialitatile locale, reprezentate de primarul Dorel Popa si subprefectul Florin Remetan. S-a stabilit un nou, termen, care va expira marti, zi in care s-ar putea decide, finalmente, soarta clubului fanion al Aradului.
"Se prefigureaza ceva"
Din punctul de vedere al presedintelui Marin Lupas, intalnirea de sambata a fost pozitiva. Conducatorul clubului UTA spune ca "se prefigureaza ceva", dar nu lasa sa se inteleaga ce anume (concret) va urma din intreaga poveste, care se prelungeste tot mai mult, fara sa ajunga la un deznodamant favorabil. "Despre detalii nu putem discuta acum, deoarece nu s-au stabilit inca. A aparut o mare disponibilitate din partea oamenilor de afaceri si a oficialitatilor locale. Ramane de rezolvat problema de despagubire a lui Angelo Gandolfi", a declarat presedintele FC UTA.
"Nu discut acum despre sanse"
Marin Lupas n-a dorit nici sa estimeze sansele ca initiativa de preluare a Batranei Doamne de catre grupul local de investitori sa se transforme in ceva clar. "Nu estimez si nu discut acum despre sanse si procente, panh nu se stabilesc detaliile. E nevoie urgent de un consens", a completat presedintele FC UTA.
Lazureanu spune ca e OK
De cealalta parte, Florian Lazureanu vorbeste despre intreaga afacere ca despre o problema rezolvata. Fostul conducator al gruparii textiliste declara ca UTA ramane in Divizia A si a inceput deja sa contacteze cativa jucatori pe care intentioneaza sa-i (re)aduca la Arad.
"Nu e nimic clar, dar UTA ramane in Divizia A"
Un alt punct de vedere care nu se potriveste intocmai cu al lui Lazureanu este exprimat de Mircea Frentiu, unul dintre oamenii de afaceri din grupul interesat de preluarea clubului textilist: "Nu e nimic clar. Nu s-au stabilit toate amanuntele si nu are rost sa ne ia gura pe dinainte. Sunt tatonari, ca in orice afacere. Suntem in discutii, dar e vorba despre lucruri serioase. Sunt acte de pus la punct, nu e vorba de bani putini. E vorba despre o afacere cu riscurile ei. In joc suntem noi, grupul de investitori si oficialitatile locale. Noi nu ne bagam banii oricum si in orice conditii. Ce pot sa spun este ca UTA va ramane in Divizia A", a declarat Mircea Frentiu.
Se doreste preluarea clubului si se lucreaza la un SA
Din cauza tratativelor nefinalizate niciuna din pari nu doreste sa discute despre stadiul negocierilor. Lipsa de informatii genereaza zeci de supozitii, din fiecare derivand alte zeci de variante si posibilitati. Se ajunge la o stare in care nimeni mai intelege nimic. Din informatiile pe care le detinem, e vorba despre preluarea in totalitate a clubului de la Angelo Gandolfi si de trecerea lui intr-o societate pe actiuni, in care sa fie implicat, pe langa investitorii aradeni, si Consiliul Local Municipal.
Lupas, obligat sa discute cu toate partile
Peste toate, conform declaratiilor lui Marin Lupas din conferinta de presa de sambata, mai existi si alte trei posibilitati pentru UTA. E vorba despre acel puternic concern care-si desfasoara activitatea in Bucuresti, de doctorul Abed Taha si de o persoana care poate sa fie fostul presedinte Roberto Pasini. "Datoria mea este sa discut cu toate partile. Ce va iesi nu pot sa stiu, dar voi discuta cu toti, in ciuda timpului scurt pe care il avem la dispozitie, pentru ca sa nu apara tot felul de discutii si acuze, de care tot am avut parte", a declarat Marin Lupas.
Grupul de investitori
1. Mircea Frentiu
2. Sandu Ion
3. Adrian Mateias
4. Calin Chisbora
5. Arghir Pop
6. Ion Scheau

Sebastian  Siclovan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]