Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 14 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Si la anul, Aradul va fi in topul oraselor cu cele mai mici taxe si impozite din tara

Si la anul, Aradul va fi in topul oraselor cu cele mai mici taxeConsilierii locali s-au intalnit joi in sedinta extraordinara, in care cele mai importante puncte se refereau la stabilirea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2003, precum si la hotararea referitoare la majorarea taxei speciale de salubrizare.
Taxele si impozitele, majorate doar de inflatie 
Dupa discutii indelungate, consilierii au decis ca anul viitor, aradenii sa plateasca impozitele si taxele platite in acest an, corectate cu coeficientul de inflatie. Singurul punct unde s-a decis o majorare mai mare, de 3%, este la taxa auto. Majorarea este, insa, doar de aproximativ 3.000 de lei, pentru cetatean, dar va aduce un plus de 13 miliarde lei la bugetul local. La aceasta varianta, s-a ajuns in urma amendamentului propus de consilierul Marcel Chiscan, care a cerut ca impozitele sa ramana la nivelul anului 2002, iar acolo unde nu este posibil, la nivelul minim prevazut de ordonanta, la care sa se adauge indicele de inflatie. 
In aceste conditii, Petru Tamas, directorul general economic al Primariei, a atras atentia ca "vom avea dificultati serioase la finantarea institutiilor, dar si la asigurarea subventiilor pentru caldura". De asemenea, primarul Dorel Popa a subliniat ca "am fost un exemplu, pentru ca am avut cele mai mici impozite din tara, dar trebuie sa intelegeti ca suntem in minus". Astfel, in anul 2001, la sfarsit de an, bugetul avea un deficit de 7 miliarde lei, iar in anul 2002, deficitul a fost de 40 miliarde lei. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat, iar la anul, aradenii vor plati impozite suportabile, la valorile minime care puteau fi stabilite. 
Si taxa de salubrizare se mareste doar cu indicele de inflatie 
Cea mai aspra disputa a avut loc la stabilirea taxei de salubrizare. Initial, Executivul a propus o majorare de aproximativ 80% a actualei taxe de salubrizare, considerata si asa mult prea mare de catre aradeni. Unul dintre motivele care au determinat propunerea de marire este legat de contractul cu ASA International, care va construi o groapa ecologica de gunoi, la Arad. Consilierii opozitiei au contrat serios proiectul Executivului, astfel ca, dupa mai bine de o ora de discutii, s-au retinut trei variante: taxa de salubrizare sa fie la nivelul celei de anul acesta, la nivelul celei de anul acesta plus coeficientul de inflatie sau la nivelul celei de anul acesta plus coeficientul de inflatie plus o majorare, din momentul functionarii deponeului. 
Daca prima varianta a cazut, cea de-a doua a fost acceptata, toti consilierii opozitiei optand pentru aceasta varianta, singurii care s-au opus fiind consilierii PSD, cu exceptia Amaliei Aslau. Cu toate acestea, inainte de vot, directorul APL, Sorin Bondoc, le-a atras atentia consilierilor ca, in aceste conditii, colectarea si transportul deseurilor sunt in pericol, iar primarul Dorel Popa a anuntat ca din august orasul se poate bloca. 
Inca 525.000 euro la bugetul local 
In sedinta de ieri, s-au mai votat si alte proiecte de hotarari, care vizeaza o ultima rectificare a bugetelor, dar si stabilirea unor taxe. Acestea insa nu au necesitat foarte multe discutii. Dorel Popa a mai anuntat, la sfarsitul sedintei, ca saptamana viitoare, la sedinta CLM, va fi prezent reprezentantul firmei Casarom, pentru a oferi informatii despre acest proiect. 
De asemenea, joi, la Primarie a avut loc licitatie pentru concesionarea unor terenuri din Zona Industriala. Cu acest prilej, la bugetul local au mai intrat 525.000 euro. De asemenea, Popa a prezentat detalii despre vizita pe care facut-o la Saarbrucken, in Germania. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • In 2003 vrem sa facem pasi reali pentru dezvoltarea Compexului Expo"

Pentru Expo Arad se intrevad noi perspective de dezvoltare - Virtual Arad News (c)2002"Targurile par sa fie cel mai valoros lucru pe care l-a facut Camera de Comert Arad in perioada post-revolutionara si incep sa devina cele mai interesante evenimente. Din pacate, sau din fericire, am constatat ca hala numarul 1 a complexului expozitional Expo e prea mica, iar remediul e aparitia unei noi hale. Trebuie sa gasim, insa, 700.000 de euro, pentru ca proiectul cu sprijinul Uniunii Europene sa se materializeze. Asteptam semnarea memorandumului de finantare (prin care CCIA va primi 2 milioane de euro - n.r.), astfel ca in 2003 sa facem pasi reali pentru dezvoltarea complexului si pentru diversificarea activitatilor", spune presedintele CCIA Arad, Nicolae Bacanu. Conducerea Camerei aradene spera ca anul viitor, o data banii europeni primiti, sa fie intocmit proiectul, sa se organizeze licitatia pentru desemnarea constructorului si chiar sa inceapa lucrarile de constructii la noua hala. De asemenea, CCIA se gandeste si la alte activitati ce se pot desfasura aici, cum ar fi cele sportive sau culturale. 

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Un milion pentru un brad. Directia Silvica acopera doar 8% din cererea de brazi

Preturile brazilor de Craciun sunt inaccesibile pentru multi aradeniModul in care se procedeaza la desfacerea brazilor in municipiu a intrat si in atentia Prefecturii, institutia organizand "Actiunea bradul", unde au fost chemati sa participe mai multe institutii (Directia Silvica, Grada Financiara, Primaria etc.) si care va avea parte de mai multe convocari. "I-am rugat pe cei de la TOP sa amenajeze locuri de desfacere a brazilor in toate pietele municipiului. Vreau sa avem, insa, marfa certificata, de aceea am chemat sa se implice in actiune si organele de control", ne-a declarat Dan Ungureanu.
Tot de la nivelul Prefecturii au fost trimise invitatii directiilor silvice din Alba si Hunedoara in vederea aprovizionarii piatei aradene cu brazi, tinand cont ca directia judeteana nu poate acoperi decat 8% din cererea locala. Totodata, s-a mentionat ca vor fi organizate filtre si controale la comerciantii de brazi, cei care nu vor indeplini cerintele impuse (stampila) urmand sa fie amendati.
Desi actiunea locala este laudabila, efectul va fi simtit, pe moment, de populatie: la ora actuala, un brad se vinde in  piete cu peste un milion de lei.
"Vom implica si Protectia consumatorului in actiune, ca sa verifice pretul. Impotriva masurilor de specula cu barzi, va pot spune, insa, ca vom lua masurile cele mai drastice", a  replicat prefectul, la auzul sumelor cerute pentru un brad.

Adriana Barbu - Observator

  • Fotografiile lui Nicolae Eberlein - o atitudine

Artistul fotograf Tubi Eberlein la lansarea albumuluiAlbumul "Nud in lumina clipei" a fost lansat intr-o casa a artelor
Joi dupa-amiaza, Galeria Nationala de Arta "Delta" a gazduit un eveniment cu totul deosebit: lansarea albumului fotogratic "Nud in lumina clipei", al artistului fotograf Nicolae Eberlein. Adevarat veteran al aparatului foto si al camerei de luat vederi, Tubi Eberlein si-a vazut, in sfarsit, visul cu ochii. Albumul "Nud in lumina clipei" a fost prezentat de trei dintre cei mai vechi colaboratori si prieteni ai lui Nicolae Eberlein: artistul plastic Onisim Colta si scriitorii Gheorghe Schwartz si Vasile Dan. Amandoi au facut referiri atat la artistul Nicolae Eberlein, cat si la omul si prietenul Tubi Eberlein, subliniind procesul prin care el a reusit sa se apropie de acest gen fotografic, de-a lungul timpului, care i-a atras si ii atrage pe multi, dar putini sunt cei care, cu adevarat, reusesc sa il ridice la rang de arta. "Nud in lumina clipei" cuprinde 111 fotografii, din care 24 sunt color. Ele sunt rezultatul a treizeci de ani de munca si, mai ales, de creatie. Autorul lor, Nicolae Eberlein, este membru al Asociatiei Artitilor Fotografi din Romania, din anul 1970, si pe parcursul anilor a cucerit numeroase premii, atat in tara cat si in strainatate, prezentand publicului 15 expozitii personale. Alaturi de Nicolae Eberlein au fost prezenti multi colaboratori si prieteni. La capitolul "absenti" s-au inscris actorii Teatrului de Stat Arad cei care sunt adevarate "subiecte" ale artei sale, de zeci de ani dar absenta lor a fost din plin motivata: repetitiile pentru premiera de duminica seara. Marele absent a fost, insa, cel care semneaza prefata albumului: Mihai Popovici. Disparut prea devreme dintre noi, Mihai i-a facut pe multi dintre cei prezenti la acest eveniment sa il caute cu ochii sufletului printre randurile scrise de el pentru prietenul Tubi. Vasile Dan si-a oprit gandul asupra lui Mihai Popovici, aratand ca a avut ocazia de a-l regasi datorita acestui album. Si, gandindu-ne la el si la cele pe care le-a scris, nu putem decat sa-l citam: "Acestea sunt fotografiile lui Eberlein: o atitudine".

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Magulicea, un loc incarcat de mister si arhaism
La biserica din Magulicea, enoriasii multumesc Domnului - Virtual Arad News (c)2002Ajungand in localitatea de la poalele muntilor Codru Moma, am fost intampinati, inca de la intrare, de bunavointa oamenilor, care s-au oferit chiar sa ne asigure transportul cu… caruta. Prima oara, am poposit la scoala si gradinita din sat, aflate in aceeasi cladire, intampinati fiind de doamnele Silvia Murarescu (invatatoare) si Mariana Ortan (educatoare). Copiii tocmai faceau repetitii pentru serbarea de Craciun, prilejuindu-ne sa ascultam vechi colinde specifice zonei, care sunau superb in rostirea calda a micutilor. Curiozitatea se putea citi in ochii tuturor. Nu mai vazusera de mult persoane straine scolii, cu toate ca saptamana aceasta avut loc o intalnire cu toate cadrele didactice din zona… Dar, atunci, cei veniti erau de-ai casei. "Serbarea va fi ori in prima zi de Craciun, ori in a doua, va fi organizata la  scoala si  spectatori o sa avem destui. Pregatim pachete, chiar daca nu avem sponsori. Si acum, de Mos Nicolae, copiii au cules macese, am vandut macesele, am mai adunat bani de pe unde am putut si le-am facut copiilor un pachet cu dulciuri", ne spune doamna educatoare, privind cu drag spre copii. De  posibilitatea de sponsorizare a serbarilor scolare, nici nu poate fi vorba. Nu prea avem nici sponsori, de unde sa fie aici, avem doar un bar si un magazin, ne povesteste doamna Silvia.
Cladirea in care fiinteaza atat scoala cu clasele I-IV cat si gradinita, a fost construita prin 1928. La scoala sunt 14 copii  si la gradinita 12, e satul mic…  locuitori sunt vreo 320, iar  numere de casa vreo 80, ne spune doamna invatatoare. Familiile au, in general, unu, doi sau - cel mult - trei copii.
Fiind un local vechi, scoala necesita reparatii. "Anul acesta primaria Varfurile a zugravit, iar anul trecut a ridicat gardul", spune doamna Mariana.
Muzeul din Scoala
"Initiativa a demarat in februarie, anul acesta. Am facut apel la toti locuitorii satului, prin copii. Fiecare a adus ce a avut mai vechi in gospodarie. Am adunat obiecte de pe la vecini, de la toata lumea. Cele mai vechi obiecte sunt lancea drapelului cu care un reprezentant al satului a fost la Unirea de la 1918 si un scaun a carui vechime se pierde in negura vremurilor." Alte obiecte de valoare: o pereche de opinci din piele de porc de prin 1925, costume populare, in cadrul Scoala si gradinita din Magulicea - Virtual Arad News (c)2002 carora intra si asa numita tundra (haina de iarna), cioareci (pantaloni barbatesti), uniforma de pionier si drapelul de la Revolutia din 89. O serie de icoane impodobeste unul dintre peretii muzeului, majoritatea dintre ele fiind de dinainte de 1900,  un manual scolar foarte vechi, gasit in arhiva scolii. Un alt obiect deosebit este harlaul, in care se spalau hainele cu cenusa si cu lesie.  "Acum am pus in el rumegusul, pe care il mai stropim din cand in cand ca sa-si pastreze umezeala si sa nu se crape". In micul muzeu mai sunt si alte obiecte din gospodariile taranilor (hardaul - in care se pastra tuica si smarcul - cu care se scoate tuica din butoi, obiecte pentru razboiul de tesut), fotografii vechi, monede, oale, scrisori.
Tinerii se indreapta spre orase…, greul ramanand pe umerii batranilor
Sunt putini tineri in sat, cei ramasi ocupandu-se cu muncile specifice zonei. Fiind o regiune de munte, aici nu se preteaza orice cultura. Localnicii cultiva, in general, grau, cartofi si au livezi intinse de meri. In sat sunt putini cei care nu au in ograda proprie una, doua sau chiar mai multe vaci.  "Multi merg cu produse lactate la piata la Arad, aici laptele se vinde cu cinci mii lei litrul, branza dulce cu 20 kilogramul, smantana cu 15 mii litrul…, dar si asa nu prea au castig. Pentru ca sa mearga la Arad, trenu-i scump, masina-i scumpa. Un drum pana in oras costa cam 60 mii lei", spune cu tristete in glas doamna Mariana. "Daca laptele nu se vinde in totalitate, surplusul se da la porci, pentru ca multi cresc porci pentru a-i vinde". O alta sursa de venit a localnicilor este cresterea porcilor, dar nici la acest capitol situatia nu este prea roz ."La Halmagiu si la Avram Iancu e piata de animale, aici oamenii mai merg cu purcei la piata. Saptamana trecuta, carnea de porc s-a vandut cu 32 mii lei/ kg. Viu". Oamenii isi incearca norocul si in alte judete, unii mergand la piata la Brad, in jud. Hunedoara. "Joia trecuta, multi s-au intors de la piata de la Brad, fara sa Elevii scolii primare din Magulicea - Virtual Arad News (c)2002 vanda nimic. Nu i-a intrebat nimeni cat cer pe purcei, nici nimic", spune suparata doamna educatoare. Porcii mici, de  doua luni,  se vand  cu 400 mii bucata. Cu toate ca rodul muncii lor nu se vinde pe cat merita, oamenii nu au alta alternativa. "Daca nici asta n-o fac, atunci chiar nu au din ce sa faca un leu. Ca eu ma uit… chiar m-am uitat asa la gradinita, din 12 copii, 4 tatici, hai sa zic cinci  sunt angajati, muncitori la padure, la patron. Este un  gater in Magulicea si doua la Varfurile. Ajutor social primesc doar vreo cinci persoanei".
In valtoarea de probleme ce-i inconjoara, oamenii isi mai fac timp si pentru a multumi lui Dumnezeu pentru tot ce au. In duminici si in zile de sarbatoare, se strang cu totii la biserica, ascultand cu atentie sfaturile preotului venit din Varfurile pentru a oficia slujba.
Cu toate ca zona este foarte frumoasa, iar preturile la case sunt in jur la 100 milioane lei, cei cu bani nu se inghesuie sa-si construiasca locuinte de vacanta aici. Doar o familie de americani a inceput sa-si construiasca o casa de vacanta.
Painea coapta pe vatra, telefonia mobila si razboaie de tesut
Nu departe de sat, in localitatea Varfurile, exista brutarie care aduce paine la magazinul din sat, multi localnici prefera insa sa-si faca paine pe vatra, pentru ca, spun ei, e mai buna.
Doar doua posturi telefonice private sunt, cu toate ca fibra optica trece chiar pe langa sosea… Multe persoane au insa telefoane mobile.
Cand unul dintre localnici se imbolnaveste, poate apela la serviciul medical din Varfurile, aici existand un cabinet medical bine dotat, care a primit de curand si o salvare. O asistenta din  localitate se ocupa de efectuarea tratamentelor.
Acum, in plin secol XXI, aici sunt multe femei care tes la razboi presuri si diverse  stergare pentru a-si impodobi casele.
Lasand la o parte multitudinea de probleme care-i inconjoara, "oamenii sunt in general foarte uniti, se ajuta si la bine si la rau", ne spune in incheiere doamna Mariana. Tot de la dumneaei am aflat ca ieri, la orele de desen, copiii au fost solicitati sa picteze costume populare, micutii, fara sa li se spuna, au colorat costumele in culorile nationale. "Ce-or zice oamenii cand v-or vedea imbracati in costumele acestea", i-a intrebat invatatoarea. "Or sa spuna ca suntem romani", au raspuns copiii.

Corina Olariu - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia 14 decembrie - 21 decembrie 2002  Spion din greseala - (SUA)
Muresul 7 decembrie - 21 decembrie 2002  Mos Craciun cauta Craciunita - (SUA)
Arta  7 decembrie - 21 decembrie 2002 - Sala A  Tenebre - (SUA)
Arta 7 decembrie - 21 decembrie 2002 - Sala B  La viteza maxima - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]