Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 14 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Prefectul Aradului le-a trasat sarcini primarilor din judet

Prefectul Dan Ungureanu s-a intalnit cu primarii din judetIeri, in sala 70 a Consiliului Judetean, primarii, secretarii si juristii din localitatile judetului au luat cunostinta de ultimele sarcini ce le-au fost trasate de prefectul Dan Ungureanu, cu ocazia Comisiei Judetene Consultative, intalnire care are loc o data pe luna. 
* Pentru ca se apropie iarna, Grigore Gomoi, de la Administratia de Drumuri, i-a sfatuit pe primari sa fie pregatiti pentru interventii, la orice ora din zi si din noapte. In caz de "dezastre naturale", in speta ninsorile mai abundente care pot cadea, acestia sa poata interveni cu utilajele din dotare.
* Autorizarea sanitara a scolilor si gradinitelor din judet a fost din nou discutata. Primarii au fost instiintati ca din bugetul pe 2003 este obligatoriu sa aloce fonduri pentru introducerea apei curente si pentru modernizarea grupurilor sociale.
* La legea 416 - venitul minim garantat - s-au descoperit niste nereguli, in urma controlului efectuat de catre Directia Muncii. Unele primarii nu au reactualizat cupoanele de pensie, nu au adeverinte de la primaria de domiciliu a asistatului, dosarele nu au fost reactualizate la termen etc.
* Prefectul Ungureanu le-a amintit primarilor ca mai sunt doua saptamani pana la 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei. "Va rog sa arborati, cu aceasta ocazie, drapelul nostru la primarii si institutii publice. Drapelele sa fie, daca se poate, noi, sau in cea mai buna stare. Nu vreau sa vad steagul national sifonat, rupt sau decolorat."
* Pregatirile pentru recensamant sunt si ele in grafic. In cursul saptamanii viitoare, specialistii de la Directia de Statistica se vor deplasa in judet pentru instruirea recenzorilor. Timp de 25 de zile, recenzorii vor primi 250.000 de lei pe zi, iar coordonatorii - 300.000 de lei pe zi, timp de o luna.
* Discutiile despre stadiul aplicarii legilor fondului funciar au acaparat a doua parte a intrunirii. Dl. Ungureanu a expus cateva date cu privire la mersul lucrurilor: "Rezultatele pe care le avem in acest moment sunt multumitoare, dar pana la sfarsitul lunii mai avem probleme foarte importante de rezolvat, pentru a realiza cele trei procente care ne lipsesc, pana la norma de 90%."
* Inmanarea titlurilor de proprietate stagneaza deocamdata, din cauza numarului mare de ciorne care asteapta să fie completate, iar angajatii de la cadastru nu mai fac fata cererilor.
* Anul acesta, procentul de 90% va fi indeplinit cu mici eforturi din partea catorva primarii. Urmeaza ca in anul 2003 sa mai ramana de rezolvat doar chestiunile litigioase.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Videocamera corespondentului TVR de Arad, recuperata in Valcea

Cameramanul Vasile Obsitos este fericit pentru ca si-a putut recupera videocamera furataPolitia a reusit sa depisteze hotii care au furat, la inceputul lunii martie, videocamera corespondentului TVR pentru judetul Arad. Pe 6 martie, Vasile Obsitos, Arad, a parcat masina de serviciu in plin centrul Aradului in fata studioului local al Televiziunii Arad. Cand a revenit la masina a constatat cu stupoare ca incuietoarea portierei din fata era fortata si din masina, lipsea videocamera Panasonic, in valoare de 6.000 de dolari, proprietate a TVR. La inceputul lunii noiembrie, camera video a fost gasita tocmai la Valcea, unde a fost scoasa la vanzare de hoti. Politia a reusit sa-i captureze pe doi dintre cei implicati in furtul videocamerei. Acestia sunt Vasile Ilinescu, 19 ani, si Marian Miclea, 22 ani, ambii din Ramnicu Valcea. Cei doi au sosit la inceputul lunii martie in Arad, la furat. Din primele declaratii a rezultat ca l-au urmarit pe cameramanul TVR si au actionat fulgerator, imediat dupa ce acesta a intrat in cladire. Valorificarea videocamerei a fost mai dificila, pentru ca aceasta nu avea accesoriile necesare, acumulatori de rezerva sau incarcator, fiind in plus un model profesional destul de rar si de dimensiuni mari. Videocamera a fost recuperata, urmand sa fie inmanata corespondentului TVR Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Piata Mihai Viteazul e revendicata de o societate comerciala
Piata Mihai Viteazul este revendicata de o societate comercialaDespre problemele din Piata Mihai Viteazul cotidianul Observator a pomenit de nenumarate ori. Iata insa ca bomba a explodat in urma cu doua zile, cand pe adresa Consiliului Local Municipal a sosit o cerere prin care se solicita, nici mai mult, nici mai putin, decat transmiterea dreptului de proprietate asupra pietei catre societatea Armido Com SRL. Spiritele s-au incins imediat, ipoteza schimbarii proprietarului pietei nefiind nicidecum pe placul municipalitatii sau al  SC TOP SA.
Intre concesionare si privatizare
Esenta conflictului este simpla. Privatizarea masiva este una dintre cerintele esentiale pentru integrarea europeana. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste concesionarea serviciilor publice, argumentul forte fiind rentabilizarea activitatilor municipale. In fapt, pe alocuri aceste servicii au fost concesionate unor societati private, cum ar fi cazul parcarilor. Revenind insa la pietele noastre, acestea sunt administrate in continuare de SC TOP SA (Targuri, Oboare, Piete), o societate aflata la randul ei in subordinea Consiliului Local Municipal, care detine mai bine de 90% din actiuni. Asadar, se poate spune ca pietele sunt administrate, mai mult sau mai putin direct, de CLM. Unitatile in cauza fac parte, conform unei hotarari de guvern, din domeniu public, astfel incat vanzarea acestora este exclusa din start. Concesionarea lor insa — nu.
CLM, pus la zid
In data de 12 noiembrie, pe adresa CLM soseste un document emis de SC Armido Com, semnat de reprezentantul societatii, avocatul Mirela Scarlat, prin care se solicita: "efectuarea demersurilor necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare a imobilului inscris in CF 57592 Arad, cu nr. top 271/26/1/1-271/26/2/2/1/I (care nu este altceva decat Piata Mihai Viteazul – n. red.). Va reamintim ca potrivit deciziei civile nr. 913/30.10.2001, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara in dosarul nr. 4241/COM/2001, sunteti obligati sa incheiati cu noi un contract de transmitere a dreptului de proprietate a imobilului descris mai sus, urmand ca pretul sa fie negociat. Nerespectarea obligatiei dvs. este sanctionata, prin dispozitiile aceleeasi hotarari, prin plata unor daune cominatorii de cate un milion de lei pe zi de intarziere. Avand in vedere ca a trecut mai mult de un an de zile de cand decizia civila este irevocabila, va solicitam sa ne faceti oferta de pret pentru a demara negocierea si incheierea in cel mai scurt timp a contractului de vanzare-cumparare".
Armido invoca o sentinta definitiva
La sediul Armido Com, situatia este privita cu toata seriozitatea. Reprezentantii societatii invoca o hotarare judecatoreasca prin care li se da dreptul de a cumpara piata Mihai Viteazul. Conform acesteia, sustin ei, Armido primeste piata. Dovada sta in Decizia Civila nr. 913, din data de 30 octombrie 2001 a Curtii de Apel Timisoara, unde se arata ca: "Obliga pe parati sa incheie cu reclamanta contract de transmitere a dreptului de proprietate pentru spatiul in cauza sub conditia rezolutorie a pastrarii destinatiei spatiului, cu negocierea pretului vanzarii in conditiile HG nr. 389/1996, republicata, sub sanctiunea unor daune cominatorii de cate un milion de lei pe zi de intarziere de la data pronuntarii prezentei hotarari". De asemenea, conducerea societatii sustine ca CLM a incercat si contestarea si revizuirea deciziei, dar in zadar, motiv pentru care Armido este indreptatita sa solicite piata. Timpul a trecut astfel incat Armido s-a decis sa ia taurul de coarne. Aceasta este motivatia cererii depuse alaltaieri la Consiliul Local Municipal, cu numarul de inregistrare 20553.
Recent Piata "Mihai Viteazul" a fost acoperita cu o copertinaMunicipalitatea nu negociaza
Aflati de cealalta parte a baricadei, reprezentantii municipalitatii vad altfel lucrurile. Tiberiu Dekany, consilier local si membru in Consiliul de Administratie al SC TOP SA spune: "Armido nu are dreptul sa cumpere piata pentru ca sentinta invocata depaseste cadrul legal. Firma a cerut instantei dreptul de a cumpara un spatiu comercial aflat in incinta pietei, pe care il avea inchiriat. Dintr-o eroare de dactilografiere, i s-a oferit spatiul, dar cu numarul topografic al intregii piete, deoarece a fost uitata o litera. Practic, este o eroare si trebuie privita ca atare". Consilierul local nu stie insa daca CLM sau alta institutie a incercat repararea greselii si care a fost rezultatul. Acelasi lucru il spune si Adrian Muresan, la randul sau consilier local si membru in Consiliul de Administratie al SC TOP: "La un numar de top a fost uitata o litera. Este o greseala de dactilografiere si, din cate stiu eu, SC TOP SA a atacat sentinta si a cerut corectarea greselii. Nu cunosc insa rezultatul". Cert este ca cei doi consilieri nu neaga ipoteza unei intalniri cu reprezentantii Armido Com, pentru clarificarea situatiei, dar resping din start vanzarea pietei Mihai Viteazul.
La sediul SC TOP SA, aceeasi situatie. Conducerea societatii invoca aceeasi greseala de dactilografiere si sustine ca Primaria sau CLM au facut demersurile necesare reglementarii situatiei. Ba chiar mai mult decat atat, privitor la Decizia Civila nr. 913, directorul Teodor Matica, mai are ceva de spus: "Chiar daca ignoram greseala, dovada ca Armido si-a castigat doar propriul sediu, nu intreaga piata, este ca acolo se vorbeste de «spatiu» si nu de «imobil». Asadar, a fost castigat un spatiu comercial". Intr-adevar, termenul folosit in document este "spatiu" si nu "imobil". Dar confuzia ramane inca in picioare atata vreme cat decizia nu spune clar: "spatiu comercial".
Cine ce a castigat?
La Primarie, situatia pietei este cunoscuta indeaproape. Primarul municipiului, Dorel Popa, afirma ca institutia pe care o conduce are pe rol, la Bucuresti, un proces care va lamuri lucrurile in curand. "Nu am primit inca raspunsul, dar luptam pentru modificarea erorii". Si pentru a mai aduce un argument conform caruia Armido si-a castigat propriul sediu, primarul prezinta o adresa depusa la Primarie in data de 11 februarie 2002, cu numarul de inregistrare 2331, prin care SC Armido Com SRL solicita: "negocierea vanzarii spatiului comercial din Arad, Piata Mihai Viteazul, ghereta nr. 15". La fel spune si secretarul aceleeasi institutii, Doina Paul. Mai mult decat atat, ea sustine ca: "Piata, fiind conform legii domeniu public, nu poate fi vanduta".

***

Cam aceasta ar fi situatia in care se afla, de cateva zile, Piata Mihai Viteazul. Societatea Armido Com a dat Consiliului Local Municipal un termen de cinci zile pentru stabilirea pretului de negociere. In cazul in care consiliul nu se va prezenta la tratative, firma va lua masurile de rigoare. Deocamdata singurul lucru sigur este ca CLM este dispus unei intalniri, chiar daca numai pentru o discutie lamuritoare, nu pentru stabilirea pretului.

Cristian Titca - Observator
  • Bani elvetieni pentru caminele culturale

Directorul Marius Lazurca spera in functionalitatea caminelor culturaleCaminele culturale din judetul Arad, care mai exercita activitati culturale, vor putea fi finantate in cadrul unui proiect al guvernului elvetian. La licitatia de proiecte de finantare au fost invitate sa participe Centrul cultural din cadrul Consiliului Judetean Arad si Centrul de asistenta rurala din Timisoara. Finantarea se va intinde pe o perioada de trei ani si banii vor fi destinati numai pentru anumite nevoi culturale rurale. Aradenii au aflat ca elvetienii nu vor finanta programe de infrastructura ale caminelor culturale, acestea urmand a fi reparate pe banii Consiliului Judetean Arad.
Marius Lazurca, director al Centrului cultural din cadrul Consiliului Judetean Arad, spera ca in caminele culturale functionale din judetul Arad sa fie din nou organizate biblioteci, pe banii elvetienilor. In judetul Arad, o mare parte a caminelor culturale au fost transformate in sali de nunti sau discoteci, sau pur si simplu au fost lasate in voia soartei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un pistol cu gaze de calibrul 9 mm, a fost gasit in locuinta unui aradean

La Vasile Ioan Rosu a fost gasit un pistol cu gazeIn urma unei actiuni in forta a politistilor aradeni, pistolul a fost descoperit intr-o ascunzatoare special amenajata
Ieri dimineata, lucratorii din cadrul Politiei Municipiului Arad, coordonati de catre comisarul sef Gheorghe Tica, au descins in forta in locuinta lui Vasile Ioan Rosu. Barbatul, client vechi al politistilor aradeni, a ascuns intr-o pivnita special amenajata la subsolul apartamentului un pistol cu gaze de calibrul 9 mm. Arma era ascunsa intr-un bidon iar in incarcatorul acesteia au fost gasite 9 cartuse, dintre care 6 nepercutate. Vasile Rosu are antecedente penale, el fiind condamnat la cinci ani de inchisoare pentru furt calificat. Dupa ce a facut sapte luni de puscarie, barbatul a fost eliberat prin decretul de gratiere. Rosu Vasile a declarat politiei ca a furat pistolul, impreuna cu 9.600 USD, atunci cand a spart o locuinta din Arad, fapt pentru care a si fost condamnat. De asemenea, barbatul spune ca nu a folosit pistolul niciodata si nici nu avea intentia sa-l foloseasca. Pistolul este folosit pentru autoaparare si, in cazul in care este uzitat, poate produce leziuni grave. Vasile Ioan Rosu a fost retinut de catre politisti si va fi prezentat in cursul acestei zile Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, cu propunere de arestare preventiva pentru nerespectarea regimului armelor si munitiei.

Claudiu Oprean - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]