Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 14 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Revine stapanul casei
Primarul Dorel Popa a revenit la datorie...Dorel Popa revine astazi din Statele Unite. Primarul este asteptat de pesedistii sai ca bunicutul sosit din statiune: oare ce cadouri ascunde in valiza? Vine cu Centurymarc, cu noi promisiuni de afaceri, cu alte oportunitati pentru municipiu… Cu el, Aradul va fi mai viu; liberalii isi vor clarifica problemele cu sediul si cu Haristiade, taranistii ii vor cere iar demisia, democratii vor reincepe sapaturile dupa ramasaguri neonorate, udemeristii ies in fata cu Monumentul Libertatii, pesedistii asteapta sa afle care directori vor fi reconfirmati si care isi parasesc birourile si secretara.
Domnul Popa revine in forta. Trebuie sa revina in forta, pentru ca in absenta sa unele relatii au inceput sa o ia razna. Chiar in partidul pe care il obladuieste isi ridica tot mai des capul persoane care ar trebui sa isi ascunda ciocul in nisip; vechile animozitati mocnesc iar, in timp ce aliatii politici tind sa devina adversari, iar dusmanii ataca cu mai multa fervoare.
Domnul Popa revine ca un invingator. S-a demonstrat ca in lipsa sa mecanismul pe care il ungea cu pricepere incepe sa scartaie. Actiunea dorita grandioasa a PSD-ului, Zilele Aradului, a fost la un pas de un fiasco organizatoric, din cauza indisciplinei propriilor consilieri si a aliatilor; din pricina unui singur vot Consiliul Local a decis limitarea pretului la biletele de intrare, decimand astfel bugetul preconizat al manifestarilor.
Domnul Popa revine ca un salvator. Aradenii asteapta de la el clarificarea starii drumurilor si tragerea la raspundere a celor care sunt vinovati de batjocorirea drumurilor din municipiu. Primarul are datoria morala sa ii identifice si sa ii indice pe cei care au permis violarea carosabilului, pe bani publici.
Domnul Popa revine. Absenta sa prelungita a demonstrat ca este nevoie de el in acest oras. A accentuat, odata in plus, ca structurile pe care le conduce duc lipsa de oameni care sa il suplineasca. Aradul a fost, cateva saptamani, casa fara stapan.

Andrei Ando - Observator

  • Prefectul Dan Ungureanu a facut cunostinta cu senatorul PRM Dorel Constantin Onaca

Prefectul Ungureanu l-a primit pe senatorul OnacaCei doi nu au mai purtat discutii, desi de la instalarea prefectului au trecut cateva luni
Joi, la prima ora, prefectura Judetului Arad a primit vizita senatorului PRM Dorel Constantin Onaca. Aceasta este prima intre vedere pe care cei doi o au. Ei s-au gratulat reciproc pentru ca nu s-au mai intalnit in functiile actuale. Senatorul Onaca a afirmat ca in timpul deplasarii prin judet multi localnici au avut vorbe frumoase la adresa prefectului Ungureanu. In raspuns, acesta a tinut sa-i multumeasca senatorului PRM pentru donatia fara de care, se pare, Aradul nu putea sa participe in conditii onorabile la "targul de fete" de pe muntele Gaina. Trecand insa la aspectele mai serioase ale intalnirii, atat senatorul PRM cat si prefectul Ungureanu au contestat atitudinea necooperanta a factorilor din administratia judeteana, presedinte PSD, vicepresedinti PD si PNTCD. Despre cei amintiti s-a spus ca nu doresc sa-si dea mana, cu toate ca este limpede ca lucrurile nu merg cum ar trebui. Senatorul Onaca a avertizat ca exista conflicte mici care reprezinta interesele personale ale unora, dar care sunt ascunse dupa imagini de partid si ca aceste probleme, existente in toata tara, strica reputatia Romaniei. "Nu suntem in campanie electorala si toti ar trebui sa realizam ca acum trebuie muncit. Noi suntem acum in fata organismelor internationale ca fetele de la Gaina, de vazut, ne vad, dar oare ne iau?"
In opinia senatorului, ruptura existenta intre teritoriu si capitala se datoreaza fricii factorilor locali, care se tem in continuare ca vor fi pedepsiti, daca ii deranjeaza pe mai marii din capitala, cu problemele lor "marunte". Surprinzatoare pentru toti cei prezenti la intalnire a fost declaratia senatorului PRM: "nu cred ca, daca cineva il roaga ceva pe Adrian Nastase, acesta nu-l va ajuta. Daca cineva imi demonstreaza asta, ma impusc in cap!". Atitudinea partinitoare a senatorulu PRM a fost cu atat mai socanta cu cat despre presedintele Iliescu a acesta a spus "as fi incantat daca presedintele Iliescu ar mai cobora in piete. Sa nu uite ca pietele l-au ales! Daca ar iesi mai mult in teritoriu lucrurile ar merge mai bine".

Horia Iacob - Agenda zilei

  • Aradul - Centru al terapiilor complementare. Dialog cu presedintele ANATECOR, ec. Remus Tanase

Dialog cu presedintele Anatecor - Remus TanaseLa finalul saptamanii care a trecut, Aradul a fost gazda celei de a VI-a Conferinte Internationale de Terapii Complementare. Cuvantul inaugural a fost rostit de dl. ec. Remus Tanase, presedintele ANATECOR. Dupa deschiderea oficiala, domnia sa a avut amabilitatea de a raspunde catorva intrebari, pentru a aduce precizari in plus legate de obiectul asociatiei si subiectul reuniunii de la Arad: 
- Domnule presedinte, manifestarea de la Arad a ajuns deja la a VI-a editie, si toate cele anterioare au avut loc in orasul nostru. De ce Aradul?
- Initiativa a pornit din Arad, iar, de-a lungul timpului, am beneficiat de un real sprijin din partea celor de aici. 
- Ce posibilitati exista pentru aradeanul neinitiat de a primi informatii ori recomandari privind terapiile complementare? 
- Terapia noastra cuprinde mai multe zone: terapia corpului fizic, cu mijloace specifice, terapia psihicului si terapiile spirituale. In functie de ceea ce fiecare considera ca este zona necesar a fi tratata, se poate participa la intalnirile, sedintele de terapie pe care le organizam. De asemenea, putem facilita accesul celor interesati la cursurile special pregatite pentru acest lucru. Politica dusa de Comunitatea Europeana este una de autoconstientizare, in sensul ca fiecare individ trebuie sa inceree sa devina propriul sau medic, terapeut si preot, pentru a se dezvolta autonom. In acest sens incercam si noi sa-i indrumam pe cei interesati. 
- Am remarcat prezenta unor standuri straine in holul Palatului Cultural. Cum comunicati cu partea externa? 
- Desi noi nu suntem in Comunitatea Europeana, se poate spune ca am avut o deosebita sansa de a fi recunoscuti si apreciati peste hotare. E de remarcat ca personalitati importante in domeniu din alte tari vor prezenta lucrari in cadrul conferintei. 
- Exista si un stand de carti al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Ce contribufie a adus aceasta institutie de invatamant la activitatea ANATECOR? 
- Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad este un colaborator permanent si un sprijin de nadejde pentru asociatia noastra. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul institutiei, a inteles importanta demersului nostru si ne-a fost alaturi permanent. 
- Ce planuri de viitor ne puteti dezvalui? 
- Proiectele cele mai apropiate sunt; instituirea unui sistem de invatamant pentru formarea profesionala in domeniul terapiilor complementare, apoi finantarea unor lucrari de formare a unor puncte de punere in forma preimbolnavire. Aceasta inseamna eliminarea stresului si invatarea gestiunii propriei persoane. Proiectele noastre vor sa sprijine mentinerea in forma a oamenilor. 
- Multumim si asteptam punerea in practica a planurilor dvs. 

A consemnat, Speranta Milancovici - Adevarul

  • "Cetatea Turceasca", un sit in atentia Guvernului

Pancota are radacinile in preistorie... - Virtual Arad News (c)2002Locatia "ascunde" ruinele unei biserici de rit rasaritean, construita la inceputul mileniului doi  
Situl arheologic aflat la sud-est de orasul Pancota, cunoscut sub denumirea de "Cetatea Turceasca", este o fortificatie de pamant alcatuita din valuri si santuri succesive, datand foarte probabil din preistorie. Nucleul acestei fortificatii a fost refolosit in evul mediu pentru construirea unei abatii "mentionata documentar in 1177" si apoi a unei cetati din piatra prevazute cu turnuri de colt. Intre 1565 si 1714, aceasta fortificatie a fost folosita de catre turci. In secolul XIX, ruinele cladirilor medievale erau inca vizibile la suprafata, iar biserica a fost obiectul mai multor sapaturi de amatori, de pe urma carora au ramas cateva descrieri si desene contradictorii. Analiza acestora sugereaza o biserica de rit rasaritean, construita cel mai tarziu la mijlocul secolului XI, cu plan, decoratii si mobilier liturgic, care denota o puternica influenta bizantina. Cercetarile arheologice sistematice au fost initiate in anul 2000, cu scopul de a investiga intregul complex de monumente, considerat extrem de important pentru reconstituirea istoriei acestei zone, cu implicatii profunde pentru o arie geografica mai larga. Pana in prezent, a fost localizata biserica manastirii si s-a investigat in detaliu partea ei de est, zona altarului, precum si o capela aflata pe latura de nord. S-a stabilit ca biserica a avut o absida semicirculara, iar spatiul interior era impartit in trei nave, despartite de coloane. Zidurile sunt distruse aproape integral si numai in zona capelei au fost identificate fragmente dintr-o elevatie realizata din blocuri de piatra ecarisate, precum si portiuni dintr-o pardoseala de caramida. In interiorul bisericii, au fost identificate mai multe morminte in cista de piatra sau caramida; de asemenea, a fost descoperit un orizont de inmormantari in gropi simple sau in sicrie de lemn. Pe latura de sud, a fost identificat zidul incintei, care despartea biserica si cimitirul de ansamblul manastiresc. Inventarul descoperit in sapatura este compus din monede, obiecte de podoaba si uz casnic din metal si sticla, precum si multa ceramica. Desi cercetarile se afla intr-o faza incipienta, rezultatele obtinute sunt foarte importante, documentand legaturi stilistice directe cu arta bizantina la nivelul secolului XI. Aceste constatari impun continuarea cercetarilor si extinderea lor la scara intregului complexa manastiresc. In perspectiva, colectivul de cercetare spera sa obtina fonduri pentru o cercetare integrala a cetatii de la Pancota. Campania din acest an s-a desfasurat in intervalul 2-14 septembrie, fiind finantata de catre Ministerul Culturii si Cultelor prin Serviciul de Arheologie. Colectivul de cercetare este format din: dr. Daniela Marcu (Bucuresti) responsabil de santier, dr. Zsuzsa Heitel (Bucuresti), George Pascu Hurezan (Arad), Ioan Fedor Pascu (Bucuresti).

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Stadionul Gloria a intrat in faza de modernizare

Stadionul "Gloria" va fi modernizat... - Virtual Arad News (c)2002Pana in luna februarie a anului viitor, se spera ca Aradul sa intre in posesia noului stadion de atletism
Joi au inceput lucrarile pentru modernizarea stadionului Gloria, aflat acum in patrimoniul Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Printre cei prezenti la manifestare au fost Aurel Ardelean, rectorul Universitatii, Pavel Sarbu, inspectorul general al ISJ, viceprimarul Levente Bognar, Stelian Vaduva, directorul DTSJ Arad, Dimitrie Cinah directorul general al SC Conar si reprezentantii CSM Arad PAB Romania, Eugen Roman si Sandu Ion.
"Beneficiarii acestui stadion de atletism vor fi tinerii Aradului, studentii celor doua universitati, elevii scolilor generale, in general toti iubitorii acestui sport din orasul nostru", a precizat in deschidere Aurel Ardelean. De asemenea, printre invitati s-au aflat si reprezentanti ai Grupului Roman de Investitii si ai firmei germane BSW, ambele parti implicate in proiectul de modernizare a stadionului Gloria. Conform proiectului, termenul de executie al lucrarilor este de cinci luni, preconizandu-se a se incheia in data de 12 februarie 2003. Proiectantul este SC Proiect, iar constructorul lucrarilor SC Conar. Lucrarile se vor derula in prima faza cu demolari ale mijloacelor fixe existente (cladire, tribuna, teren, gradena zona digului Mures) si apoi cu constructiile obiectivelor noi (drenuri, guri de scurgere, canalizare menajera, retea de apa, constructie pista de atletism si rigole betonate). Revenind la festivitatea de ieri, Iolanda Balas, presedintele FRA, care a lipsit din motive medicale, a transmis un mesaj prin care asigura de tot sprijinul necesar pentru terminarea lucrarilor, dar si in perspectiva, prin organizarea de concursuri internationale la Arad. Ca un fapt divers, la finalul discursurilor, Dimitrie Cinah a ingropat in fundatie "un mesaj pentru posteritate". Asadar, de acum nu ne mai ramane decat sa speram ca in scurt timp Aradul va reveni in lumea buna a atletismului mondial.

Adrian Creta - Agenda zilei

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 14 septembrie - 20 septembrie 2002  Dublura - (SUA)
Muresul 14 septembrie - 20 septembrie 2002  Trenul vietii - (FRA)
Arta 14 septembrie - 20 septembrie 2002 - Sala A  Novocaina si dureri de cap - (SUA)
Arta 14 septembrie - 20 septembrie 2002 - Sala B  Recuperatorul - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]