Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 14 martie 2002

  • Termoelectrica a oprit investitia la Grupul 2 al Centralei

Investitia de la CET - Grupul 2 a fost oprita...Incepand cu 14 februarie, cand Guvernul a emis HG 105/2002 privind trecerea CET Arad in administrarea municipalitatii, autoritatile locale si conducerea Centralei colaboreaza pentru a mentine functionarea acesteia. Insa, o investitie de 1,4 mii de miliarde lei la Grupul 2 al Centralei a fost oprita de doua zile de catre Termoelectrica, fapt care ar putea lasa Aradul fara apa calda si caldura, intrucat CET veche nu functioneaza la parametri normali, fiind intr-un stadiu inaintat de uzura. Iata ca lipsa unei documentari a Executivului, care a solicitat, la Bucuresti, transferul administrarii Centralei catre municipalitate, fara a face un studiu de fezabilitate, risca sa devina o reala problema a Aradului. Mai exact, in momentul in care primarul cerea primului ministru Centrala, nici nu se cunostea faptul ca se derula, prin Termoelectrica o investitie de asemenea valoare si ca odata cu "ruperea" de "mama", CET nu va mai fi sustinuta de nimeni. Sau, daca problema a fost cunoscuta, a fost ignorata din motive pe care am vrea sa le cunoastem si noi. Viceprimarul Emanoil Voicu ne-a declarat ca acest lucru nu afecteaza atat de mult populatia, ci odata cu incetarea lucrarilor, Grupul 2 trebuie sa intre in conservare, ori noi nu dispunem de fonduri pentru acest lucru. Aceasta a fost o greseala a Termoelectrica. Viceprimarul ne-a mai informat ca azi (n. r. ieri) am primit o adresa de la Termoelectrica in care se comunica limitarea fondurilor de investitii, fapt cu care nu suntem de acord, dar in adresa respectiva se mai specifica faptul ca firmele constructoare sa ramana pe pozitii. Cu toate acestea, autoritatile locale incearca sa dreaga oarecum situatia, trimitand o sumedenie de hartii la Bucuresti, pentru recastigarea banilor necesari continuarii investitiei. A fost elaborat un material care, din spusele viceprimarului, a fost dus, chiar ieri, personal, la Guvern, de catre prefectul Dan Ungureanu. Ne indoim, insa, ca Guvernul va sustine financiar o societate care i-a fost "daruita" municipalitatii aradene, la solicitarea acesteia, pentru ca nimeni nu-si "baga banii" in afacerea altcuiva. Cert este ca reprezentantii administratiei locale s-au intalnit, ieri, cu conducerea CET pentru a discuta protocolul de preluare a centralei. Viceprimarul Voicu ne-a asigurat ca punctul de vedere aradean fata de oprirea investitiei va fi inaintat atat Ministerului Industriei, Ministerului Finantelor, Ministerului Administratiei Publice, cat si Termoelectrica. Ramane de vazut care va fi raspunsul autoritatii centrale.

Simona Mazare - Observator

  • Europa asteapta Romania. Interviu cu printul Michael James Alexander Stuart al Scotiei

Printul Alexander Stuart se confeseaza aradenilor...Printul Michael James Alexander Stuart al Scotiei, capul Casei Regale Scotiene a Stuartilor s-a aflat la Arad zilele trecute. In situatia in care Scotia va reusi sa se desprinda de Marea Britanie, acesta va deveni regele tarii, ducand mai departe traditia casei domnesti a Stuartilor, Majestatea Sa a vorbit saptamanalului Occident despre valorile pe care le reprezinta in vestul continentului institutia monarhiei, despre prioritatile Europei, despre cum este vazuta alianta euro-atlantica de state mai putin disperate decat Romania. Printul s-a nascut in exil, la Bruxelles, iar in momentul de fata se zbate impreuna cu adeptii sai sa recastige independenta Scotiei, un stat care spune urmasul Stuartilor inseamna mai mult decat whisky si kilt.
- Este adevarat ca va leaga de Romania mai mult decat pliantele distribuite prin hoteluri? 
- Asa este. Sunt verisorul fostului dumneavoastra rege, Mihai de Romania. 
- Il cunoasteti personal?
- Nu am avut placerea sa ne intalnim, fiindca el traieste n exil, in Elvetia, iar eu stau in Scotia, Este o distanta destul de mare intre resedintele noastre. Sunt multe familii regale in exil in intreaga Europa, este un lucru comun, deja. 
- Care este relatia de colaborare a principelui Scotiei cu Casa Regala Britanica? 
- De fapt, suntem in opozitie, fiindca eu sunt mostenitorul tronului Scotiei. Deci, in ziua in care Scotia va deveni independenta, voi fi Regele Alexandru al IV-lea, iar Scotia va fi un stat separat. De aceea, nu putem spune ca ar exista raporturi agreabile intre Windsori si mine. 
- Credeti ca ziua independentei Scotiei este aproape?
- Da. Nu pot sa spun ca astept acea zi, ci mai degraba ca lucrez pentru ea. Daca doar as astepta ca acest lucru sa se intample, nu s-ar materializa niciodata. Am o echipa de oameni foarte activi, care nu lucreaza pentru mine, ci impreuna cu mine. Calatoresc foarte mult prin tara mea, tin discursuri, merg la universitati, in scoli, predau istoria. Incerc sa promovez Scotia in asa fel cum Windsorii nu au facut-o niciodata: ei spun ca e o mica Anglie, eu ca este o mare Scotie. Asta fac eu: promovez tara, turismul, cultura, istoria, ma implic in politica. S-a realizat un sondaj pe Internet, cu cateva luni in urma. Scotienii au fost intrebati pe cine si-ar dori pe tronul tarii, cine sa fie regele lor. 71% dintre votanti au raspuns ca daca maine ar fi un referendum ceea ce, desigur, nu ni se va oferi de catre britanici eu as castiga. A doua in optiunile oamenilor este regina Elisabeta, cu 5%, la concurenta cu printul Charles si regele Juan Carlos al Spaniei. 
- E frumos ca principii si regii incearca sa urce pe tron, dar scotienii isi doresc independenta? Nivelul lor de trai este suficient de ridicat si ca o parte a Marii Britanii; nu duc lipsa de confort, nu sunt oprimati, au libertate de expresie si de miscare si sunt parte integranta a uneia dintre cele mai puternice imperii europene, din punct de vedere financiar si politic. 
- Poporului scotian ii lipseste independenta. Nivelul de trai este intr-adevar ridicat, dar fata de Uniunea Europeana stam mai rau. Lucram mai multe ore pe saptamana, avem concedii mai scurte decat in restul Europei, deci nu este totul stralucitor. Fara indoiala, scotienilor le merge bine, mai bine decat celor din Europa de Est. Ce vreau eu sa schimb? Reprezentarea Scotiei pe plan international. Vreau ca Scotia sa fie in Europa, dar in acelasi timp sa fie mai prezenta in lume. 
"Monarhia asigura o mai mare stabilitate decat republica" 
- Sunteti presedintele Consiliului European al Printilor. Cu ce se ocupa aceasta organizatie? 
- Avem in acest moment 33 de membri. Fiecare dintre noi lucram separat, promovand tarile noastre. In general, se considera ca Uniunea Europeana este o uniune buna, dar exista multe aspecte care creeaza probleme oamenilor. Fiecare tara are o Constitutie scrisa evident, cu exceptia Marii Britanii dar in acelasi timp exista legi unionale date la Strassbourg sau Bruxelles. Noi, cei din Consiliul Printilor vom scrie presedintelui Uniunii Europene si il vom informa ca unele legi nu pot fi extinse pe teritoriul tarilor noastre, pentru ca acestea contravin anumitor puncte din Constitutia statului nostru.
- Consiliul Printilor va ajuta in lupta pe care o duceti pentru independenta Scotiei? 
- Nu pot sa spun ca este vorba despre o lupta in adevaratul sens al cuvantului. $titi ce se spune, ca stiloul este mai ascutit decat sabia... In Scotia situatia nu este asemanatoare Irlandei. Nu sunt bombe, teroristi, luptatori IRA. Exista insa o imensa incredere in valorile tarii. Noi suntem patrioti, nu nationalisti. Nu vrem sa ne sistam legaturile cu Anglia. Dorim sa fim tratati in mod egal cu englezii in relatiile pe care le avem cu acestia, nu ca si cetateni de gradul doi. 
-Cu ce este mai buna in Europa mileniului III monarhia decat republica? 
- Eu vorbesc despre o monarhie constitutionala asta este cea valabila. In Marea Britanie avem monarhie parlamentara, care nici macar nu reprezinta oamenii reprezinta parlamentul si parlamentarii. O monarhie constitutionala, in sensul propriu al cuvantului, este pentru oameni. In ceea ce priveste republica, unele dintre aspectele sale sunt, pozitive, altele sunt negative. Se spune ca promoveaza ega!itatea... Dumneavoastra si eu stim ca acest lucru este imposibil intotdeauna vor exista diferentieri. Cea mai buna forma de organizare este Printul Alexander Stuart a fost prezent la investirea unor noi Cavaleri de Malta monarhia constitutionala, pentru ca reprezinta oamenii, dincolo de politica. Daca ceva nu merge bine este mai usor pentru rege sau regina sa ii puna capat, sa spuna: stati, trebuie sa fim mai atenti, sa imbunatatim legislatia, sa crestem sentimentul de siguranta al poporului. Eu sunt print pentru mine monarhia este o forma de viata.  Nu pot spune asadar ca as opta pentru republica, fiindca monarhia este o forma mai stabila de guvernamant. Daca l-ati avea pe Mihai al Romaniei pe tron, daca ar fi reinstalat, s-ar observa o mare diferenta, si nu numai din punct de vedere cultural. Populatia ar fi mai mandra. Oamenii ar avea asupra lor o persoana intangibila, monarhul. Presedintii vin si pleaca, pot fi usor schimbati. Si regii pot fi obligati sa abdice, dar monarhia asigura o mai mare stabilitate. "Avem nevoie de voi" 
- Din apropierea tronului cum se observa: ce e bine si ce e rau in Uniuaea Europeana? 
-Sunt foarte multi oameni nealesi de nimeni, cu functii de conducere, lideri care se presupune ca reprezinta interesele membrilor. Nu pot fi de acord cu asta. Cred ca intreaga Europa, de la Est la Vest trebuie sa conlucreze pentru ca acest continent sa fie grozav. Sa ne reamintim ca, la inceputuri, primele structuri europene EEC, de exemplu au fost create pentru a contracara efectul american. Trebuie sa admitem asta; cu cat mai repede, cu atat mai bine. Trebuie sa cooperam, sa ne ajutam, sa ne intelegem, sa ne acceptam culturile, sa ne promovam individual interesele. Este foarte bine ca s-a introdus o moneda unica, euro (pe care, din nou, Marea Britanie nu a adoptat-o). Mama mea locuieste in Belgia, acolo unde eu m-am nascut in exil si imi spune ca este extraordinar sa poata calatori oriunde in Uniunea Europeana si sa nu mai trebuiasca sa schimbe bani, pentru ca peste tot e aceeasi valuta. Asta a fost un pas intelept, ii ajuti pe oameni. Dar scopul initial a fost acela de a contracara interferentele americane in Europa. Nu sunt antiamerican, pentru ca avem nevoie de SUA, recunosc ca este cea mai mare putere a lumii. Dar nimeni nu i-a rugat vreodata pe americani sa fie politistii lumii. 
- Se spune ca estul Europei este cu doua-trei decenii in urma vestului continentului. In cat timp credeti ca vom putea surmonta aceasta diferenta?
- Si Marea Britanie este cu 20-30 de ani in urma Europei. Nu conteaza ce se spune, chiar daca e adevarat. Este sesizabila diferenta dintre estul si vestul continentului. Comunismul a tinut pe loc zona aceasta. Nu sunteti ramasi in urma din punct de vedere cultural - aveti istorie! Nu sunteti ramasi in urma din punct de vedere intelectual aveti filosofii, ganditorii vostri! Diferenta se simte pe plan industrial, fiindca comunistii nu s-au ingrijit sa isi innoiasca tehnologiile, utilajele, intregul concept. Dar veti trece peste asta. Totul tine de gasirea persoanei potrivite si creditarea acesteia cu mare incredere; nu va rezolva problemele in 5-10 ani, ci va avea nevoie de o viata de om. Un presedinte nu poate face asta. Trebuie un om care se sacrifica ora cu ora pentru a aduce Romania la nivelul vestului Europei. Va fi un proces indelungat, dar si in Romania, si in fosta Iugoslavie, si in Bulgaria se va trece peste aceste dificultati. In lume se simte un nou suflu, e o noua democratie; nimic nu se rezolva pocnind din degete. Se spune ca Roma nu a fost construita intr-o zi: dati-va 15-20 de ani si veti ajunge la acelasi nivel tehnologic cu restul Europei. Trebuie sa o faceti pentru ca avem nevoie de voi, in tot ceea ce intreprindem.

Andrei Ando - Occident

  • Politia a organizat ieri o vanatoare de bisnitari valutisti

Valutistii au fost ridicati de politistiAproape 100 de politisti au "periat" ieri orasul pentru a-i depista pe cei care schimba valuta "la negru". Pentru ca razia sa dea rezultate, comandantul politiei municipiului Arad le-a confiscat, pentru cateva ore, subordonatilor sai, telefoanele mobile. Asa bisnitarii nu au mai fost avertizati ca vor veni politistii si au fost prinsi "in flagrant". Bilantul rezultat a fost ca au fost confiscate cateva sute de milioane de lei. Razia a inceput de dimineata si in numai cateva zeci de minute au fost verificate toate locurile din oras ocupate de bisnitari. Aproximativ 70 de "valutisti" au fost inghesuiti in dube si transportati la sediul Politiei, unde li s-au facut perchezitii corporale. Cei ridicati nu au recunoscut ca schimba valuta la negru. Politistii i-au amendat pe bisnitari cu cate 500.000 lei pentru practicarea unei activitati neautorizate. Daca "valutistii" vor fi prinsi "in flagrant" de doua ori la rand, acestia se pot alege cu dosare penale. Politistii aradeni vor sa mai faca astfel de razii pana la eradicarea acestei activitati. Ziua de 13 dovedindu-se a fi una cu ghinion pentru cei care postati in locuri, deja cunoscute, schimba valuta.

  • Autorul talhariei de pe strada Macului a fost prins

Portretul robot al infractorului prins de politistii aradeniPolitistii aradeni au prins noaptea trecuta, un talhar deosebit de periculos. In 28 ianuarie, barbatul a dat buzna intr-o casa din Aradul Nou, a legat-o pe proprietara de un scaun, dupa care a furat din locuinta aparatura in valoare de peste 250 milioane de lei. Pentru transportarea aparaturii furate, acesta a luat un taximetru chiar din fata casei. Cu ajutorul soferului si a altor martori oculari, politia a reusit sa-i intocmeasca portretul robot, dupa care a si fost identificat. Dupa ce l-au prins, politistii aradeni au aflat ca infractorul era cautat si de catre politistii din Bihor si Cluj, unde evadase de sub escorta, asa ca acest individ a fost dat in urmarire generala. Este vorba despre Heinrich Szim de 28 de ani din Salonta, judetul Bihor. Modul de operare al infractorului era simplu si ingenios. El statea in gazda pentru o anumita perioada, in care fila zona in care urma sa dea lovitura, unde dupa trecerea unei perioade de timp renunta la locuinta. Desi prins de politisti, acesta la inceput nu a recunoscut ca este autorul furtului si doar dupa ce in locuinta acestuia au fost gasite o parte din bunurile furate, infractorul a fost nevoit sa recunoasca. Ieri, Szim a fost prezentat procurorilor de le Parchet cu propunerea de arestare preventiva, pentru savarsirea infractiunilor de furt si violare de domiciliu.

  • Tablouri din flori naturale

Pensionara Maria Cutac "picteaza" cu petaleO pensionara din Arad s-a specializat in confectionarea tablourilor din petale de flori naturale. Ea isi prepara singura florile pentru tablouri, acestea pastrandu-si nealterate culorile in timp. Lucrarile femeii au ajuns in colectii personale din mai multe tari. Maria Cutac, o invatatoare pensionara din Arad, da viata unei lumi cu totul speciale a culorilor, folosind exclusiv ingrediente vegetale. Femeia confectioneaza tablouri, din petale de flori uscate de ea. Florise sunt culese inca din primele zile ale primaverii, apoi sunt conservate prin uscare. Pentru a evita putrezirea lor, <aria le intoarce de mai multe ori pe zi, fiind nevoita sa se scoale si noaptea din somn pentru a conserva florile uscate. Pasiunea pentru natura si flori si-a descoperit-o inca de mica, apoi a perseverat facand tablouri de la dimensiunea unui semn de carte postala, ajungand la lucrari de-a dreptul monumentale cu latura de peste un metru. "Mi-a placut sa fac din nimic ceva. Dintr-o floare care intr-o zi doua se scutura, doream sa-i prelungesc viata. Mi-a placut intotdeauna sa pot recupera ceva" ne-a spus Maria Cutac. Desi are doi copii maria este ajutata acuma in munca ei de nepotica de opt ani. Arta ei a ajuns sa fie cunoscuta si apreciata pe mai multe meridiane. Tablourile sale au ajuns in colectii particulare din Romania, Olanda, Marea Britanie, Canada, Noua Zelanda si Statele Unite. Iubitorii de frumos au dorit sa detina, picturile magnific colorate ale pensionarei din Romania.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]