Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 13 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Angajatii CET au salarii mai mari decat primarul Aradului

Angajatii CET au salarii de invidiatNemultumitii au un salariu mediu de aproape 400 USD
In ultimele zile, au avut loc o serie de discutii marginea situatiei de la CET. Trecand peste criza financiara din unitate, criza rezolvata de directorul Barniciu, care a imprumutat 33 miliarde lei de la banca ABN AMRO, ramane un aspect interesant de studiat: cel al salariilor gajatilor CET. Aradenii suporta greu costul intretinerii, in timp ce sindicatele de la CET protesteaza cu zile birne inainte, pentru a-si primi la timp salariile. Care urmeaza sa fie platite astazi, in data de 13, la termenul stabilit prin contract.
Salariul mediu la CET este 12 milioane lei 
Fondul de salarii al angajatilor CET pentru o luna de zile este 253.119 USD, adica aproximativ 8,5 miliarde lei. Centrala are 668 de angajati. La un calcul simplu, salariul mediu brut pe unitate este de 378,9 USD, adica 12,6 milioane lei. Asta in timp ce salariul mediu pe ecomie este de 3,9 milioane lei, iar un profesor castiga 3-4 milioane lei. 
Directorul Barniciu are salariu de ministru! 
Directorul general al CET, Lucian Barniciu, spune ca "nu stiu daca salariile sunt sau nu mari. Depinde cu cine le comparati. Comparati activitatea din centrala, unde se lucreaza la temperaturi foarte mari si la presiuni foarte mari, deci in conditii foarte grele, cu activitatea de la Arterm, de exemplu, unde doar se da drumul la caldura. Va invit sa vizitati centrala, sa vedeti conditiile de munca si dupa aceea vorbim de salarii!". Lucian Barniciu a recunoscut ca in unitate se dau si sporuri. Directorul CET are un salariu echivalent cu salariul unui ministru secretar de stat (aproximativ 20 milioane lei), dar spune ca atunci cand era subordonat al Termoelectrica SA avea un salariu mai mic. 
Deliman nu va cere majorarea salariilor 
Traian Deliman, liderul sindicatului de la CET, spune ca "primarul a deformat suma". Dar, in acelasi timp, vorbeste despre un salariu mediu net in unitate de aproximativ 6 milioane lei. Adica, tot aproximativ 12 milioane brut! "Ultima negociere de salarii a avut loc cand eram in subordinea Termoelectrica, iar ultima majorare, de 13%, a avut loc in data de 1 mai. Am semnat un contract colectiv de munca, cu conducerea noii societati, prin care se mentine vechea grila de salarizare. Cu toate ca ar trebui facuta majorarea salariilor cu rata inflatiei, nu cerem majorarea, in conditiile in care nu avem bani de salarii" spune Traian Deliman. 
Primarul Popa castiga mai putin decat angajatii CET... 
...asta pentru ca salariul primarului municipiului este de 21 milioane lei brut, "in mana" incasand aproximativ, 11 milioane. Din acestia, in fiecare luna, Dorel Popa doneaza jumatate Catedralei Ortodoxe, ramanand astfel cu aproximativ 5,5 milioane lei in mana. Astfel ca Dorel Popa este mai slab platit decat un salariat al CET. 
Schimbarea becului = trei zile libere 
Neoficial, circula multe vorbe despre CET. De exemplu, se spune ca angajatul care are curajul sa urce pe cosul (ce-i drept, foarte inalt) al centralei, pentru a schimba becul de semnalizare, primeste un "bonus" care consta in trei zile libere. De asemenea, mai exista tot felul de sporuri, pentru "actiuni" care implica un grad ridicat de risc... Desigur, este vorba despre "folclor", barfe pentru care nu bagam mana-n foc, ca sa citam un cunoscut saptamanal. 
***
In aceste conditii, actiunile sindicalistilor sunt normale. Cine vrea sa piarda un loc de munca unde are un salariu de aproape 400 USD? La fel de normala este si "revendicarea" sindicalistilor de a se include in contractul cu Centurymarc o clauza prin care salariatii sa fie mentinuti pe posturi trei ani de zile. La asa salarii...

Marius Grada - Agenda zilei
  • Politisti americani, in vizita

Schimb de cadouri intre politisti din SUA si cei aradeniUn grup de noua politisti americani si un fost agent FBI au venit in schimb de experienta la politia aradeana. Legatura dintre cele doua politii a demarat cu cativa ani in urma, dupa ce un tanar pastor baptist a gasit pe Internet asociatia Federatia Politistilor Crestini pentru Pace din Statele Unite si a intrat in corespondenta pe e-mail cu aceasta. Presedintele asociatiei, Jim Hammond, fost adjunct al serifului din statul Tennessee, insotit de mai multi politisti, au venit pentru prima data la Arad cu aproape doi ani in urma, apoi, din cauza evenimentelor de la 11 septembrie 2001, legatura a fost intrerupta pana in aceste zile, cand alt grup a sosit la Arad. 
Politistii americani au apreciat profesionalismul politistilor aradeni, care cu o dotare tehnica precara comparativ cu cea americana fac fata solicitarilor. Grupul de politisti din Politia orasului Chattanooga, condusi de Jim Hammond si capitanul John Stuermer, a oferit sefului politiei aradene, comisar Nicolae Gudiu, cateva plachete, exemplare din Noul Testament si chiar o geanta de politist american. In schimb, americanii au fost coplesiti de gazde de cadouri, printre care o plosca cu tuica de Arad, un set de monografii color ale judetului Arad si embleme de politisti aradeni. Un punct important pe lista discutiilor de ieri a fost legat de relatia dintre mass-media si politie, americanii aratand ca, desi uneori au fost pusi in posturi incomode, au apreciat rolul presei in mediatizarea actiunilor politiei. Comisarul Nicolae Gudiu, numit de americani "Chief!", a explicat ca va realiza un departament special pentru relatia cu mass-media si populatia Aradului. Politistii americani, reprezentand diverse departamente si servicii din politia din Chattanooga, au lucrat cu omologii aradeni din serviciile similare din cadrul IJP Arad, pentru a pricepe mai bine specificul muncii de politie din Romania.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Muncitorii de la Drumuri au ajuns pe … drumuri
Drumarii nu si-au primit salariile din august Una dintre cele mai vitregite societati, in care salariile se platesc o data la semestru, este (si) S.C. Constructii Rutiere S.A. cu sediul in Arad. Societatea in cauza isi desfasoara activitatea in echipe impartite pe cinci loturi, in localitatile Arad, Ineu, Lipova, Chisineu-Cris, Sebis, insumand un numar de peste doua sute de muncitori. Se pare ca societatea s-a mai confruntat cu greutati  privind acordarea la timp a salariilor, dar ceea ce se intampla din august incoace este fara precedent. Muncitorii lotului Ineu ne-au sunat disperati la redactie: "Vi se pare un lucru normal sa nu primim salariile din luna august? De muncit am muncit in continuare, promisiuni avem in fiecare saptamana din partea conducerii, dar banii in mana inca nu i-am vazut nici acum. Ne duc cu zaharelul saptamana de saptamana… Pur si simplu am ajuns in situatia ca nu mai avem ce manca! Avem sotii in somaj, copii la scoala, cheltuieli de intretinere…din ce le platim? Suntem curiosi, oare cei de la conducere rabda ca si noi? Pentru ca daca ne mai prostesc in continuare, iese cu scandal urat. Ne-am saturat de minciuni!"
Seful de lot Ineu, domnul Popescu, nu a comentat in alt fel problema: "Muncitorii au perfecta dreptate! Intr-adevar, este inuman sa nu-ti iei salariul de peste trei luni de zile! Ce sa spun? Am participat la toate sedintele cu conducerea, banii vin cu intarziere, promisiuni sunt zilnic, dar…probabil ca saptamana asta se vor materializa, in sfarsit!"
Directorul societatii, Nicolae Popovici, vede lucrurile cu mai mult calm: "Am mai avut intarzieri de salarii, dar ca acum, niciodata. Problema este ca s-a lucrat pe pierderi, banii vin cu intarziere tot timpul, am  facut imprumuturi la banca, pentru care am platit peste un miliard numai pe dobanzi. Dorim sa le dam muncitorilor carduri, dar sunt discutii contradictorii si in acest sens. Avem peste doua sute de muncitori, suma pentru salarii ridicandu-se la peste un miliard de lei…Avem promisiuni din partea directorului economic al bancii ca vom primi inca in aceasta saptamana, banii."
Muncitorii din Ineu, impreuna cu cei din celelalte loturi, sunt hotarati sa opreasca lucrul, daca in aceasta saptamana nu-si vor primi banii.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Festivalul de Teatru Clasic de la Arad a tras cortina

Spectacolul "Rege, preot si profet" a incheiat Festivalul de Teatru ClasicFestivalul de Teatru Clasic organizat la Arad a tras cortina. Timp de opt zile, pe scena Teatrului de Stat din Arad au fost prezentate opt spectacole de mare tinuta din repertoriul clasic al unor teatre romanesti. Editia a opta a festivalului a fost considerata de organizatori una de exceptie. Festivalul de Teatru Clasic de la Arad s-a incheiat cu spectacolul gazdelor. Trupa Teatrului de Stat Arad a prezentat premiera absoluta "Rege, preot si profet", dupa un text de Radu Stanca. Regia spectacolului a fost semnata de Radu Dinulescu.
A fost un spectacol-incununare pentru tot ce a insemnat acest festival pentru iubitorii de teatru aradeni. Importanta spectacolului, dupa cum a apreciat directorul Teatrului de Stat Arad, Ioan Varan, a stat si in faptul ca acesta nu a fost cu nimic mai prejos decat celelalte montari de exceptie prezentate pe scena aradeana.
Festivalul aradean nu este unul de tip competitiv. Cu toate acestea, selectia atenta a spectacolelor care au participat la festival a fost ea insasi o competitie a valorii, fiecare trupa concurand cu ea insasi pe inalte repere calitative.

Liliana Brad - Romania Libera
  • UTA-ELORE Bekescsaba 2-3 (0-1)

UTA a sustinut o partida de verificare cu echipa din BekescsabaInaintea dificilei partide de campionat de sambata, cand Steaua va veni la Arad, UTA a sustinut ieri o partida de verificare cu echipa maghiara ELORE Bekescsaba. Antrenorul Ionut Popa a inceput jocul cu o garnitura formata din jucatori care au avut prea putin ocazia sa joace in campionat, cu multi tineri, gandind ca acestia vor incerca sa se impuna prin forta de lupta. Socoteala sa insa nu s-a potrivit cu realitatea de pe teren, echipa maghiara, ocupanta si ea a ultimului loc in prima divizie ungara, dominand jocul. Mai mult, ungurii au si marcat, in minutele 5, 55 si 58, golul al treilea fiind opera ex-resiteanului Lupascu, aflat, alaturi de colegii sai Ibric si Almasan, in probe la echipa maghiara. Minutul 65 a insemnat schimbarea, practic, a intregii echipe aradene care, ca la hochei, a introdus in teren "linia" a doua, compusa din jucatorii de baza. Primele zece secunde ale noii garnituri s-au materializat cu golul marcat de Petrus Manta la prima atingere de balon. Aradenii au dominat, au facut spectacol, dar nu au mai reusit decat inca un gol superb, prin sutul violent al lui Marginean din minutul 89. La UTA, in primele 65 minute, a evoluat si jucatorul Saint-Germain, nascut in Guadelupa, care a jucat la Le Havre, in liga a doua franceza si care a sosit de doua zile la Arad. Evolutia sa insa nu a lasat sa se intrevada intregul sau potential de joc. Ambii antrenori au apreciat jocul drept extrem de util in prisma viitoarelor lupte din campionat. Ionut Popa a declarat ca, daca jucatorii sai se vor mobiliza cu Steaua cum au facut-o la Bacau, este posibil ca UTA sa se impuna sambata.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]