Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 13 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Noi investitori in Zona Libera Arad

Inca trei investitori vor concesiona terenuri in Zona Libera Curtici...Zona Libera Arad-Curtici, cea mai dinamica din tara, continua sa atraga investitori. Trei investitori vor concesiona terenuri in incinta zonei libere. O firma franceza va investi in constructii, iar alte doua firme italiene vor investi 6 milioane dolari. Totalul investitiilor din ultimele sase luni in zona libera din vestul tarii depaseste 10 milioane dolari, iar totalul investitiilor de la deschiderea zonei libere este de peste 30 milioane dolari. Gradul de ocupare in zona Arad este de 50 la suta, iar la Curtici de 30 la suta. Pana la finele anului, administratia zonei libere considera ca va fi finalizata ocuparea portiunii de zona libera din Arad.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Comisie judeteana pentru laptele elevilor

Fabricile de lapte vor aproviziona si scolile...Proiectul guvernamental potrivit caruia elevii ar beneficia in fiecare zi de scoala de un corn si un pahar cu lapte, ridica deja la nivel de judete cateva probleme. In primul rand, "cadoul" nu a fost conturat decat in linii mari, fapt pentru care la nivelul Inspectoratelor Scolare este haos. In timp ce unele judete trimit Bucurestiului adrese cu sumele de bani necesare acoperirii acestei initiative, altele sunt inca in asteptarea unor obective clare, legate de contractele cu furnizorii, transportul produselor sau chiar categoria de beneficiari ai cornului si laptelui scolar. La nivelul Aradului, personalul Inspectoratului Scolar a demarat o analiza a ofertelor pentru lapte, constienti fiind ca vor exista atat probleme de transport cat si materiale. Cu toate acestea, implicarea nu a fost maxima, ISJ asteptand precizari suplimentare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. La finele saptamanii trecute, Prefectura a trimis insa o adresa Inspectoratului Scolar in care se arata intentia constituirii unei comisii judetene care sa ia initiativa in acest domeniu. Din aceasta comisie ar trebui sa faca parte Prefectura, Consiliul Judetean, Inspectoratul Scolar si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului. Comisia ar urma sa analizeze ofertele de pe piata aradeana si sa procedeze la incheierea de contracte. Aceasta ar putea insemna ca oferta Guvernului de a acorda elevilor un corn si un pahar de lapte a ramas pe seama autoritatilor locale. Ramane de vazut cand vor veni banii necesari, mai ales ca pentru Arad, la un calcul sumar, ar fi nevoie de 150 de milioane de lei pe zi.

Adriana Barbu - Observator

  • Festivalul Minoritatilor a fost intrerupt de ploaie

Festivalul Minoritatilor a umplut Aradul de culoare si buna dispozitieCentrul Cultural Banat-JA a organizat  in cursul zilei de duminica Festivalul Minoritatilor culturale din judetul Arad. Prima parte a programului a inceput la ora 11.00, cu o parada incentrul municipiului. "Sunt foarte bucuroasa de faptul ca ne-au raspuns la invitatie toate minoritatile din judetul nostru de la germani, maghiari, sarbi, slovaci, bulgari, evrei, rromi pana la majoritatea romana"- a declarat Pompilia Szellner, presedintele Centrului Cultural Banat-JA. Pe platoul din fata Primariei, fiecare grup minoritar, imbracat in port popular, a prezentatCostumele bulgarilor din Vinga au trezit interesul celor prezenti cateva dansuri din patrimoniul multicultural. Mai tarziu, la ora 18.00 a fost programata cea de a duua parte a festivalului, pe Strandul Neptun. Din pacate, din cauza vremii, Festivalul Minoritatilor s-a desfasurat doar pe jumatate, astfel incat doar o parte din cei prezenti au reusit sa urce pe scena, "Ne pare foarte rau ca vremea nu ne-a pcrmis sa ducem la bun sfarsit acest festival" spus Pompilia Szellner. Manifestarea a fost sprijinita de Directia Judeteana pentru Tineret si Sport si de Primaria Municipiului Arad. Centrul Cultural Banat-JA a incercat de mai rnulti ani sa organizeze Festivalul Minoritatilor, dar din diferite motive acesta nu a reusit sa prinda viata pana ieri.

Simona Valan - Agenda zilei

  • "Anul viitor Pecica ar putea deveni oras"

Comuna Pecica indeplineste conditiile ca sa devina oras... - Virtual Arad News (c)2002Interviu cu Iustin Cionca, primarul Comunei
- Domnule primar, zilele trecute a aparut in ziarul "Observator" o informatie despre faptul ca s-a asfaltat drumul din centrul comunei. Asta inseamna ca dorinta comunei de a deveni oras este actuala?
-
Da, este actuala. Toate investitiile de pana acum au avut ca scop ridicarea nivelului de civilizatie a localitatii. Pot sa va spun ca am avut mai multe realizari importante. Am reusit sa infiintam o societate de salubritate, am acoperit piata agroalimentara din localitate, am reusit sa rezolvam si problema iluminatului stradal si am gasit un loc adecvat pentru piata de animale. De asemenea, au fost finalizate 18 apartamente cu 2, 3- si 4 camere, respectiv 36 de garsoniere, care se vor vinde tinerilor casatoriti. Avem in proces de finalizare si un proiect pentru constructia de locuinte la intrarea in localitate.
- Ce planuri aveti pentru viitorul apropiat, care ar favoriza obtinerea statutului de oras?
- Avem mai multe planuri. Pentru anul acesta avem alocata o suma de 5 miliarde de lei pentru investitii si avem un grafic cu investitorii. Principalele puncte sunt: apa, gazul, drumurile, canalizarea si o statie de epurare. Bineinteles avem nevoie de o perioada de timp pentru a le finaliza pe tonte, Probabil la toamna se vor incepe lucrarile de introducere a gazului metan in localitate. Alte doua obiective de mare interes sunt: Zona Industriala Pecica-Turnu si crearea de noi locuri de munca. In privinta Zonei Industriale va pot informa despre faptul ca am reusit sa vindem 8,5 hectare de teren si asteptam si in continuare investitori. Acest proiect este important pentru noi, autoritatile locale, pentru ca astfel se vor putea crea noi locuri de munca pentru pecicani. In satul apartinator Turnu avem in derulare si un program de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.
- Credeti ca Pecica are infrastructura necesara unui oras modern?
- In mare parte, da, iar daca o comparam cu alte localitati putem spune ca infrastructura comunei este buna. Acest lucru dovedeste si faptul ca Pecica, in Planul Urbanistic Judetean (PUJ), ocupa un loc important, fiind desemnat Centru de Dezvoltare Microregionala.
- S-a vorbit si despre un referendum...
- Da, intr-adevar, vom organiza un referendum pentru ca ni s-a cerut. Este nevoie de acesta pentru a vedea parerea oamenilor. Insa o data exacta nu va pot spune deoarece inca nu a fost votata de Consiliul Local Pecica. Dar acest lucru se va face in curand si ca urmare, probabil la toamna, va fi organizat referendumul. Dar pana atunci va trebui si lamurim populatia. Oamenii trebuie sa inteleaga ca schimbarea statutului ar fi favorabila pentru localitate, dar si pentru toti locuitorii comunei.
- Daca toate decurg conform planurilor, practic cand ar putea fi fndeplinit acest obiectiv?
- Noi avem toata documentatia depusa iar rezultatul referendumului va decide totul. Daca majoritatea pecicanilor vor vota pentru primirea statutului de oras, atunci aceasta va ajunge in fata Parlamentului. Noi speram ca parlamentarii aradeni ne vor sprijini si astfel va fi votata initiativa noastra. Asta inseamna ca, daca toate vor merge conform planurilor, anul viitor Pecica ar putea deveni oras.

A consemnat Pavel Sinka - Pecica

  • La Lipova si Tamand - Alarma la caminele de batrani

Caminele pentru varstnici se confrunta cu lipsa banilor...Problemele financiare cu care se confrunta de mai multi ani caminele de batrani din Lipova si Tamand sunt deja arhicunoscute. Daca pana acum personalul centrelor a reusit sa mai "intinda" de banii primiti, din luna septembrie functionarea unitatilor va deveni imposibila. Din aceste motive, Inspectoratul Teritorial pentru Persoanele cu Handicap al Judetului Arad a lansat un semnal de alarma catre Consiliul Judetean si Guvern. La Centrul de Ingrijire si Asistenta din Lipova situatia financiara este urrnatoarea:
* 250 de milioane de lei datorie catre furnizorii de alimente, medicamente, energie electrica
* 715 milioane de lei - salariile cuvenite personalului pe lunile iunie si iulie. La un simplu calcul, cheltuielile neachitate se ridica la 965 de milioane de lei, si bani pentru achitarea lor nu exista.
Centrul de la Tamand-Ineu are o situatie putin mai fericita, datoriile acestuia ridicandu-se doar la 280 de milioane de lei. "Daca nu se gaseste o rezolvare sunt puse in pericol vietile celor peste 245 de persoane asistate. Stim ca la nivelul C. J. A. s-a propus transferul sumei de sase miliarde de lei surplusul de la Legea 416 catre cele doua centre, dar nu s-a primit girul Guvernului. Pentru supravietuire avem aevoie de 7,5 miliarde de lei si demersurile trebuie urgentate avand in vedere situatia dezastruoasa" a declarat Aurel Lucea, inspector- sef al Inspectoratului pentru Persoanele cu Handicap. Pentru ca totul depinde de acordul Guvernului, conducerea C. J. A. a apelat la ajutorul prefectului Dan Ungureanu, pentru noi demersuri.

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]