Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 13 martie 2002

  • Autoritatile locale au inaugurat ieri, cladirea Scolii primare a Liceului "Dimitrie Tichindeal"

Micii elevi de la Scoala primara a Liceului Pedagogic invata in conditii optimeCladirea Liceului Dimitrie Tichindeal situata pe strada Lucian Blaga a fost inaugurata ieri, in prezenta autoritatilor locale. Evenimentul s-a derulat in prezenta unor personalitati de marca ale Aradului in frunte cu prefectul Dan Ungureanu, viceprimarul Levente Bognar, inspectorul general scolar Pavel sarbu, inspectorii generali adjuncti Mihai Matekovicz, si Sorin Haiduc. Sfintirea proaspat reparatului lacas a fost facuta in prezenta preasfintitului Timotei Seviciu, episcopul Aradului de catre parintele consilier Vasile Pop. In scurta sa luare de cuvant, prefectul a facut si o analogie intre greva de luni a profesorilor si acest eveniment spunand: "trebuie sa subliniez intamplarea fericita, poate nefericita, ca ieri cadrele didactice au fost in greva si astazi elevii sunt intr-o greva "sui generis". Dar, sa transformam si intamplarea de ieri si cea de astazi (ieri n.n.) intr-un motiv de bucurie de incredere si sa privim , de acum in colo, cu mai multa maturitate la tot ce inseamna o zi de scoala pentru toti cei care participa la aceasta". Scoala a fost renovata din temelii in ultimele opt luni. Cei peste 500.000 de dolari primiti din Fonduri PHARE si din bugetul local au fost folositi pentru refacerea grupurilor sanitare, a fatadei, zugravirea salilor de clasa si schimbarea mobilierului. Acum copiii din clasele primare au ocazia sa invete in conditii impecabile. Dupa o investitie consistenta, directorul liceului a reusit sa-si vada visul implinit. "Aceasta lucrare inseamna o reala minune. Intr-o vreme cand permanent suntem confruntati cu problema financiara, iata ca totusi s-au gasit sursele financiare necesare pentru ca acest edificiu al liceului nostru pedagogic de pe strada Lucian Blaga sa imbrace o haina noua si sa reprezinte o reala izbanda, pentru invatamantul aradean, si nu numai" ne marturiseste directorul scolii. Copiii, cei care au astfel prilejul sa invete in conditii civilizate, si-au exprimat recunostinta prin cantece si poezii. In aceasta cladire "anexa" vor functiona 11 clase in care vor invata peste 400 de copii. In cadrul Programului de reabilitare a scolilor, va urma ca si Liceul Ghiba Birta si alte doua scoli din judet sa beneficieze de un ajutor substantial.

  • Sindicalistii CET Arad nu vor in subordinea Consiliului Local

Sindicalistii CET nu vor sa intre in subordinea CLM...Sindicatul Energia Arad a adresat, luni, primarului municipiului, Dorel Popa, o scrisoare deschisa prin care puncteaza unele nelamuriri legate de trecerea CET in administrarea Consiliului Local. "Consideram ca reabilitarea cu surse de finantare atrase va fi foarte greu de atins, din moment ce hotararea guvernamentala prevede trecerea patrimoniului S.E. Arad in domeniul public si nu in cel privat al municipiului Arad. Mai mult, aparitia H.G. 105/2002 si-a facut simtit primul efect, si in loc sa duca la atragerea de investitori, a dus la oprirea unei investitii, unice in judet si poate in intreaga tara, de 1400 miliarde de lei pentru finalizarea grupului nr.2 CET Lignit", se arata in scrisoare. Sindicalistii spun ca, cu aceasta investitie, in Arad ar fi functionat, fara nici un efort financiar al Consiliului Local, unul din cele mai moderne grupuri energetice din tara, care ar fi dus la surse suplimentare de castig pentru Consiliul Local si la marirea sigurantei in alimentarea orasului cu energie. In prezent alt investitor nu exista, iar orice alte surse financiare atrase presupun eforturi imposibil de suportat de catre Consiliul Local si populatia orasului. Incepand din aceasta luna si pana la sfarsitul lui octombrie, ar trebui sa se procedeze la refacerea stocului de combustibil pentru iarna 2002-2003. Aceasta actiune presupune achizitionarea a aproape 840.000 tone carbune, cu un cost de 480 miliarde de lei, iar contravaloarea pentru pacura si gazele consumate in sezonul de iarna este de peste 200 miliarde de lei. Sindicalistii sustin ca, dupa informatiile lor, fata de acest efort financiar nu exista nici o disponibilitate financiara. "Varianta prezentata de Dvs, cu investitorul american care aduce o investitie de peste 200 milioane de dolari, ni se pare fantasmagorica, tinand seama ca recuperarea acestei investitii in 15 ani ar presupune un profit lunar de peste 1,3 milioane de dolari pe luna. La profitul normal obtinut din investitiile energetice, investitorul isi poate recupera banii in peste 100 ani. Infiintarea unei societati comerciale cu un capital social de 25 milioane de lei ni se pare o solutie rizibila pentru o societate care trebuie sa ruleze sute de miliarde de lei. Avand in vedere situatia actuala si de perspectiva, va rugam ca, macar acum, in al 13-lea ceas, sa renuntati la preluarea S.E. Arad prevalandu-va de art. 3 din H.G.105/2002", se solicita in scrisoarea deschisa adresata primarului municipiului Arad. Sindicalistii spera ca edilul sa dea dovada de transparenta, asa cum a promis, si sa raspunda interpelarii lor.

Adina COSA - Ziua de Vest

  • Proiect pentru Dezvoltarea Rurala a Muntilor Apuseni

Zona Apusenilor va intra in Programul de Dezvoltare Rurala - Virtual Arad News (c)2002Proiectul de Dezvoltare Rurala a Muntilor Apuseni a fost lansat ieri, la Arad. Proiectul dispune de o finantare de 12 milioane de dolari, creditele impartindu-se in trei categorii in functie de tipul de proiect. Acesta este un nou program de atragere de fonduri in agricultura romaneasca, avand ca destinatie precisa zonele locuite de moti. Finantat de Fondul International pentru Dezvoltare Agricola al ONU, proiectul a fost implementat initial in judetul Alba, iar Aradul este al doilea judet in care micii producatori agricoli pot accesa fonduri. Banii pot fi folositi pentru utilaje, agroturism sau achizitionarea de animale. Coordonatorul proiectului este Agentia de Dezvoltare Regionala din Alba Iulia, care, la nivel local colaboreaza cu Directia pentru Agricultura si Alimentatie. Valoarea creditelor este cuprinsa intre 4000 si 10.000 USD, iar solicitantii contribuie cu 15% pana la 30% din valoarea creditului si se deruleaza prin BCR. Proiectul este urmare a unui program de creditare care face obiectul unui acord de imprumut incheiat intre Guvernul Romaniei (prin Ministerul Finantelor Publice) si Fondul International de Dezvoltare Agricola, si se intinde pe raza a sase judete: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Salaj si Hunedoara. In judetul Alba au fost finantate 25 de proiecte rurale, in valoarea totala a creditelor de 350.000 de dolari. Se crede ca in judetul Arad valoarea totala a creditelor sa ajunga la un milion de dolari, datorita potentialului financiar superior.

  • Ieri din Arad spre Constanta a plecat un transport agabaritic

Transportul agabaritic va ajunge la Constanta...Ieri, din fata fostului Combinat Chimic a plecat in spre PetroMidia - Constanta, un transport agabaritic de mare tonaj, utilajul fiind folosit la sinteza amoniacului. Transportul va parcurge acest traseu in trei zile si cantareste 170 de tone. Coloana va fi escortata pana la destinatie de o masina a politiei. Incarcatura are o lungime de 22 de metri si un diametru de 4 metri. Utilajul a fost ancorat cu lanturi si viteza cu care se deplaseaza nu depaseste 50 de kilometri pe ora. Transportul este foarte dificil din cauza aglomeratiei de pe sosele, si mai greu fiind in viraje deoarece utilajul este rigid. Utilajul a fost demontat din fostul Combinat Chimic, iar transportul este asigurat de o firma Romano-Olandeza.

  • Enigma lui Draja. Cele trei laboratoare foto "Enigma"developeaza amintirile Aradenilor

Draja - un nume cu renume intre fotografi...Un scurt sondaj pe strazile Aradului pe tema celor mai cunoscute laboratoare foto din oras ar demonstra popularitatea firmei "Enigma" in doi timpi si trei miscari. Putin probabil sa existe vreun fotograf aradean, amator sau profesionist, care sa nu fi calcat macar o data pragul unuia dintre laboratoarele familiei Draja, stapana "Enigmelor".
Fotoportretul intreprinzatorului
Paul Draja a intrat in bransa acum mai bine de 35 de ani, pe cand inca nici nu atinsese majoratul. Si-a petrecut intreaga viata profesionala manuind zeci de aparate de fotografiat, developand sute de filme si imortalizand pe pelicula mii si mii de imagini unice. Atat el, cat si locul unde a lucrat ani intregi - unitatea "Foto- portret" din cadrul Cooperativei "Igiena" erau, inainte de 1989, insesi simbolurile artei fotografice aradene. Desi pe vremea comunismului laboratoarele duceau o lipsa acuta de aparate si accesorii foto, calitatea pozelor lucrate de Paul Draja ii multumea pana si pe cei mai mofturosi clienti. Si asta datorita pasiunii cu care fotograful insufletea fiecare imagine trecuta prin mainile sale. Aceeasi pasiune care l-a determinat in 1992 sa devina un "privat" - o intreprindere extrem de riscanta atunci, ca de altfel si acum. Fostul "Foto-portret" devenea astfel "Enigma Foto Studio", primul dintre cel trei laboratoare "enigmatice".
Minilab-ul salvator
"Prima mare realitare a firmei a venit in 1994, cand am reusit sa cumparam primul nostru minilaborator foto (n.red. - masina automata care developeaza si imprima imaginea pe hartie). Iesisem din intunericul laboratorului; nu mai era nevoie sa se faca totul manual", spune Octavian, fiul lui Paul Draja si directorul executiv al firmei. Din '94, cei doi Draja au mai achizitionat inca patru minilaboratoare, unele vechi din '86, dar care inca mai fac "poze- sticla", iar altele extrem de avansate, cu monitor color si o multime de smecherii electronice, "Cele mai performante minilab-uri sunt cele integral digitale, insa la ora actuala, piata foto din Arad nu justifica o asemenea investitie", spune Octavian. In 1996, beneficiind de bunavointa zeului comertului, familia Draja mai deschide un magazin in cartierul Aurel Vlaicu, la care adauga, in decembrie 2000, un al treilea, pe strada Lacului. In acest moment, lantul "Enigmelor" are 16 angajati, care nu mai prididesc cu prelucrarea fluturilor de hartie colorata. "Ne facem reclama peste tot in presa, tiparim pliante, carti de vizita, si asa mai departe. Ne costa o gramada de bani, dar fara asta am muri incet", explica directorul executiv.

Razvan Sibii - Aradeanul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]