Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 12 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Ieri dimineata - greva de avertisment. Activitatea oficiilor Romtelecom a fost paralizata

Greva de avertisment la Romtelecom...Sindicalistii din telecomunicatii au fost ieri, timp de doua ore, intre orele 8.00-10 00 in greva de avertisment. Motivul acestui protest il constituie tergiversarea semnarii contractului colectiv de munca intre patronat si sindicalisti. Negocierile dureaza de doua luni iar varianta propusa de sindicalisti intarzie sa fie validata. Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de reducerea la jumatate a bonurilor de masa si de eliminarea obligativitatii ca un angajat al Romtelecom sa fie cetatean roman, cunoscator al limbii romane. "Nu dorim sa pierdem drepturile si avantajele obtinute pentru salariati", a comentat vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Telecomunicatii - Gheorghe Marinca. El a precizat ca, la fel ca si abonatii, sindicalistii sunt nemultumiti de activitatea conducerii grecesti. "Nu putem fi de acord cu masurile care vor ei sa le impuna. Pe de alta parte, tin sa le multumesc abonatilor si angajatilor pentru intelegere si cooperare. Ii felicit ca la o actiune de asemenea anvergura nu au fost incidente. Probleme s-ar putea, insa, sa apara la protestul de saptamana viitoare", a conchis Marinca. Daca pana in 16 iulie nu vor fi solutionate revendicarile sindicalistilor, acestia vor incepe din data de 17 iulie o greva generala pe termen nelimitat. "Grevistii" sunt hotarati sa continue protestul, dar sunt dispusi si la negocieri. In greva de ieri au fost implicate 50 de oficii din tot judetul Arad, si peste 800 de salariati ai Romtelecom. La nivel national, numarul angajatilor companiei care detine monopolul telefoniei fixe in Romania se ridica la 33.000. Salariul mediu al unui angajat al Romtelecom este de 8,4 milioane de lei. Poate si de aceea sindicalistii au fost relaxati nefiind auzite injurii, huiduieli sau alte forme de protest violente. Spre deosebire de alte societati comerciale (gen ARIS), unde situatia este mult mai dramatica.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Caminul de batrani Santana - un colt de rai occidental

Caminul de batrani pentru etnicii germani satisface exigentele - Virtual Arad News (c)2002Vizita la Caminul de batrani din Santana a insemnat, pentru un ziarist obisnuit cu.mocirla de zi cu zi a societatii romanesti, o oaza de lumina, in care pana si notiunea de "camin de batrani a capatat o conotatie neobisnuita. Influenta germana a stabilimentului si-a pus amprenta pe intregul mediu inconjurator, pe tot ceea ce a insemnat ceremonia sarbatoririi a zece ani de la infiintarea Caminului de batrani din Santana. Am vazut rigurozitatea germana imbinata cu spiritul catolic, traditia respectata nu doar prin costumele populare sau prin repertoriul orchestrei si a dansatorilor, dar prin tot ceea ce inseamna influenta svabilor in Santana. Sigur, mersul vietii nu e de partea svabilor ce au mai ramas, de aici si necesitatea infiintarii unui astfel de camin. La inceput intr-un ritm rapid dat de eliberarea sufleteasca, posibilitatea iesirii in Occident si sansa unui nivel de trai mai ridicat , incet, dar sigur, mai apoi, Santana a ramas fara nemti. Putini sunt tinerii care s-au incumetat sa ramana (paradox specific Romaniei: aventura inseamna ramanerea, nu emigrarea), mai multi sunt cei batrani, iar caminul infiintat si sustinut de Guvernul german li se potriveste celor din urma ca o manusa. Si inca ce manusa! 
Statistic vorbind, in 1990 au emigrat din Romania 110.000 de etnici germani, in 1991 au mai luat calea Germaniei alti 32.000 iar un an mai tarziu inca 16.000 au parasit tara. Dar, ceea ce este esential, cei plecati n-au uitat, acolo in tara lor de adoptie, de unde au plecat, au revenit si revin de cate ori au prilejul. Si, nu vin cu mana goala! Aniversarea a 10 ani de la infiintarea Caminului de Batrani din Santana a inceput, nu se putea altfel...

La Biserica, unde un preot, coborat parca din dreapta lui Dumnezeu, i-a ridicat pe enoriasii din biserica catolica din Santana pana spre cer. Preotul Reinholdz a tinut slujba acompaniat de o orga manuita la fel de iscusit de parca ne-am afla in vreuna din catedralele europene cu istorie de sute de ani. Initial, am crezut ca slujba va dura putin, pentru a respecta traditia, dar aproape toti cei prezenti au facut parte integranta din ceremonia religioasa. Cei circa 100 de enoriasi au spus rugaciuni, au cantat, s-au impartasit, cu alte cuvinte a fost intr-adevar o slujba asteptata de etnicii germani, o mostra de pastrare a identitatii nationale. Desi intreaga slujba a fost filmata video, s-au facut poze cu aparate foto care valorau cam cat o Dacia, ceea ce a ramas in mintea, inima si... bloc-notesul ziaristului a fost traditia, mult prea veche pentru modernismul aparaturii cu care s-a inregistrat. 
Florile inbunatatesc ambianta Caminului de batrani Santana - Virtual Arad News (c)2002Caminul un fel de hotel-pensiune 
Urmatoarea destinatie a fost Caminul de batrani, care se afla la doar doi pasi de biserica, seamana cu un pension, in care locatarii au cam tot ce le trebuie. Ceea ce le lipseste batranilor cazati acolo nu poate fi adus nici macar din Germania: tineretea, puterea si vointa de viata. In rest, cam tot ce le pofteste inima. Alei betonate, pentru a putea intra cu masina sau cu pietris fin si gazon tuns perie, peretii zugraviti in culori vii, toate arata grija si meticulozitatea specific nemteasca. In curtea din spate, inconjurata de pomi fructiferi (din care-ti era si jena sa rupi o
poama, fie mar, fie pruna sau caisa), trona o fantana arteziana, ce imprastia prospetime, racoare si senzatie de "acasa"
Un spectacol de zile mari 
In cinstea implinirii a zece ani de la infiintarea Caminului, organizatorii au oferit un spectacol traditional. Nu au lipsit fanfara, aranjata "la patru ace", perechile de dansatori in costume populare, ba chiar printre spectatori si-au facut loc doua maicute, ale caror costume au fost la fel de clasice ca si ale dansatorilor. Invitatii au gustat, vreme de peste o ora, din cultura si folclorul svabilor. Perechile de dansatori au fost una si una, dansurile la fel, chiuiturile s-au auzit pana la a cincea strada. "Cura de germana" odata incheiata, totul a revenit la normal. Dar, un normal tot german, mult diferit de normalitatea noastra de toate zilele. Am iesit din Camin cu bucurie fata de ce am vazut acolo, dar cu un fel de regret daca ne gandim la soarta batranilor din alte Camine, pur romanesti. Diferentele, din toate punctele de vedere, sunt mult mai mari decat comparatia intre Germania si Romania. Pe masura ce microbuzul cu care ne-am deplasat parasea zona comunitatii svabe, Romania noastra cea de toate zilele isi revenea in drepturi, cu case pricajite, drum ca vai de el, ba chiar si niste prostituate ce au iesit la drumul mare sa sperie fie turistii, fie banii lor. Am inteles ca lectia de germana a fost doar o picatura in imensitatea de romanism. Am revenit la peisajul obisnuit, cu regretul ca nu sunt mai batran, Si mai svab... 

Teofil Gradinaru - Observator

  • CET Arad, in fata concedierilor masive
La CET se intrevad restructurari masive...Sindicatele au prevazut acest lucru in urma cu cateva luni
Situatia la CET Arad evolueaza, din pacate, pe coordonatele prezise de sindicalistii care, in iarna, au demarat actiuni de protest de anvergura pentru a protesta fata de dorinta (pe atunci), devenita intre timp realitate, de transferare a centralei catre Consiliul Local. Sindicalistii, care l-au acuzat, la vremea respectiva, pe primarul Dorel Popa ca a avut initiativa personala de a prelua CET de la Termoelectrica, prevedeau ca preluarea termocentralei de catre Consiliul Local va duce la concedieri masive. Ei au fost insa linistiti, spunindu-li-se ca preluarea centralei va fi dublata de acceptarea unui pachet de masuri de protectie sociala pentru angajati si ca nimeni nu-si va pierde locurile de munca. 
La ora actuala, noul proprietar a lansat un program amplu de restructurare la nivelul termocentralei. Toti sefii de sectii si compartimente au fost somati sa vina cu propuneri de restructurare tehnologica, organizatorica si de personal, adica, mai simplu, sa decida si de cati subordonati se pot dispensa. Termenul de depunere a propunerilor este 25 iulie, dupa care se va decide cati angajati vor fi disponibilizati. Primarul Dorel Popa priveste situatia cu calm. Intr-un interviu televizat, el i-a linistit pe energeticieni, spunand ca la Arad nu va fi ca in alte orase unde au ramas fara lucru sute de persoane, si ca, desi nu stie la ora actuala cifra exacta, aceasta va fi sub o suta de persoane care vor primi plati compensatorii. 
Liderul sindical Traian Deliman ne-a declarat ieri ca sindicatul asteapta, conform legii, sa primeasca programul de restructurare care va cuprinde si disponibilizarile de personal, cu 60 de zile inainte de aplicare, apoi se va decide ce masuri de lupta sindicala vor fi adoptate. La ora aceasta, nu este clar nici ce se va intampla cu finantarea investitiei in grupul doi al CET Arad, care, desi s-a promis ca va fi sustinuta din fonduri care nu privesc bugetul local, se pare ca va cadea tot in sarcina autoritatilor locale, ceea ce din nou contrazice conditiile in care Consiliul Local a acceptat sa preia CET de la Termoelectrica.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Monumentul Libertatii, pe agenda premierului maghiar

Monumentul ar putea scapa de zabrele...Analiza stadiului in care se afla, la nivel central, indeplinirea prevederilor protocolului PSD -UDMR i-a oferit prilejul presedintelui organizatiei locale a UDMR Arad, Kiraly Andras, sa supuna atentiei conducerii Uniunii problemele inregistrate pe plan judetean. Concret, in cadrul intalnirii Consiliului Reprezentantilor Nationali ce a avut loc la Targu- Mures, liderul aradean a subliniat ca, in acest moment, aplicarea prevederilor documentului inregistreaza o serie de disfunctionalitati legate de factorul timp."In privinta cererilor etnicilor maghiari, este pacat ca se ivesc probleme pe care le depasim foarte greu, in special in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura" . Kiraly Andras a solicitat aju- torul conducerii centrale a UDMR pentru amplasarea Monumentului Libertatii, obiectiv considerat a fi tergiversat de catre reprezentantii PSD. "Aceasta problema a fost supusa si atentiei premierului Medgyessy, la intalnirea cu presedintii de filiale. Am primit un raspuns chiar in timpul intalnirii, asigurandu-ne ca problema este pe masa lui de lucru", ne-a informat presedintele UDMR Arad. La randul lor, liderii de filiale au comunicat situatia in care se afla indeplinirea, per ansamblu, a prevederilor protocolului. Potrivit lui Kiraly Andras, exista doar trei organizatii judetene, respectiv Brasov, Salaj si Arad in care se desfasoara evaluari periodice ale indeplinirii obiectivelor cuprinse in document."In general, se constata ca in unele probleme criteriile sunt respectate. Acolo unde sunt greutati datorate resurselor financiare, lucrurile se misca mai incet", ne-a declarat Kiraly Andras. Totodata, presedinte Marko Bela, a evidentiat rezultatele obtinute in activitatea parlamentara a UDMR, considerand ca planurile propuse au fost indeplinite. Exemplele oferite in acest sens au punctat initierea unor proiecte legislative referitoare la retrocedarea terenurilor, a padurilor, precum si a imobilelor colicitate de culte.

Mihaela Iancu - Observator

  • Pensionarii cer recalcularea pensiilor

Pensionarii vor aduna semnaturi pentru accelerarea recalcularii pensiilorCampania de colectare de semnaturi pentru initiativa legislativa in vederea recalcularii pensiilor a fost principalul subiect al conferintei de presa organizate, ieri, de Liga Judeteana a Pensionarilor filiala Arad. Dispozitiile articolului 73 din Constitutia Romaniei prevad, ca fiecare cetatean are posibilitatea sa declanseze o actiune de initiativa legislativa, prin strangerea de semnaturi, fapt ce atrage obligatia Parlamentului sa ia in considerare proiectul de lege, proiect ce va fi intocmit de specialistii de la Federatia Nationala a Pensionarilor. Din initiativa Ligii Judetene a Pensionarilor Arad a avut loc, la sfarsitul saptamanii trecute, sedinta Consiliului Director al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania. In cele din urma s-a hotarat, in unanimitate, ca actiunea de colectare a semnaturilor sa fie preluata si coordonata de Federatia Nationala. Biroul Permanent al federatiei a actionat, in zilele urmatoare, pentru ca toate organizatiile centrale ale pensionarilor din Bucuresti sa se ralieze acestei initiative, si anume Uniunea Generala a Pensionarilor, Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc si Federatia Pensionarilor CFR, fiind contactati si veteranii de razboi. "La inceputul saptamanii viitoare, se va da o declaratie de presa comuna a organelor centrale, care va chema alegatorii, si, in special pensionarii, sa semneze pentru demersul comun al recalcularii pensiilor celor indreptatiti" specifica Ilie Cerna, presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor filiala Arad. Campania de strangere de semnaturi va fi precedata de o serie de reglementari pe plan national. Ilie Cerna a tinut sa precizeze ca la Arad vor exista, in toate cartierele municipiului, puncte unde doritorii vor putea sa-si dea semnatura, iar in judet, acolo unde exista filiale. Membrii Ligii vor incerca sa cuprinda si localitatile unde nu exista filiale. "In alta ordine de idei, initiativa legislativa a unui grup de parlamentari care vor sa-si "asigure" batranetea printr-un regim preferential de pensii (65 la suta din venitul lor) i-a determinat pe reprezentantii Ligii pensionarilor se catalogheze actiunea drept una "rusinoasa, megalomana". Este inca o dovada a dispretului pe care cei mai multi dintre alesii neamului il manifesta fata de milioanele de pensionari, care i-au propulsat in fotoliile Parlamentului Romaniei".

Florina  Ghile - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]