Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 12 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.

Pentru a putea urmari retrospectiva stirilor saptamanale, care este difuzata in fiecare duminica, accesati doar conexiunea: Modem 56K.
Motivul este lipsa de spatiu pe serverul VA.

  • Dezastru in Sanatatea aradeana

Vicepresedintele CJA - Gheorghe Falca este interesat de sanatatea aradeanaStarea jalnica a sectorului sanitar din Arad a ajuns prilej de disputa intre Consiliul Judetean si Prefectura. Incercand sa salveze spitalele aradene, vicepresedintele CJ Arad, Gheorghe Falca, l-a invitat ieri pe prefectul Aradului, Dan Ungureanu, sa viziteze la modul real spitalele, nu doar sa se plimbe pe holuri, pentru a vedea cu ce greutati se confrunta.
Gheorghe Falca va ridica problema spitalelor la comisia consultativa de pe langa Prefectura.
In Arad, pentru functionarea spitalelor s-au cerut 977 miliarde lei, din care insa s-au alocat doar 511 miliarde. Pentru cateva spitale din judet, cum ar fi cel din Gurahont sau cel din Chisineu Cris, suma alocata este la jumatate din necesar si mai mica decat suma primita in 2001.
Perspectiva desfiintarii acestor spitale, asa cum se doreste prin asa-zisa reforma sanitara in judet, ar avea consecinte grave pentru populatia judetului.
Prin disparitia spitalului din Gurahont, de exemplu, motii din zona nu ar mai avea spital de la Brad pana la Ineu, in conditiile in care si spitalul Ineu are probleme mari.
Daca se va decide trecerea spitalelor, similar cu scolile, la Consiliile Locale, spune Gheorghe Falca, spitalul din Gurahont ar fi condamnat pentru ca spitalul necesita singur 1,8 miliarde lei pe an in timp ce toate veniturile Consiliului Local din comuna ating abia 1,2 miliarde lei.
Problema, spune Gheorghe Falca, ar putea fi rezolvata daca sumele colectate de Casa de Asigurari de Sanatate ar ramane in judet. La Arad, unde se aduna in jur de 1.000 miliarde lei pe an, se intorc inapoi doar putin peste jumatate din bani.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Partidele politice aradene nu sunt interesate de varianta referendumului

Inca nu s-a gasit loc pentru amplasarea Statuii Celor 13 GeneraliAmplasarea Monumentului Libertatii ramane la latitudinea Consiliului Local
Unul dintre cele mai controversate puncte cuprinse in protocolul de colaborare ale PSD si UDMR se refera la amplasarea monumentului Statuia Libertatii. Avand in vedere reactiile starnite atat din partea societatii civile, cat si a unora dintre partidele politice, deputatul PUR Arad, Nicu Cojocaru a formulat o interpelare pe adresa primului ministru Adrian Nastase, pe tema oportunitatii amplasarii monumentului la Arad, solicitand raspuns scris.
Premierul Nastase a luat act de problema supusa discutiei si a recomandat, in baza unor date istorice, dar si a argumentelor prezentate de academicianul Berindei, analizarea cu multa atentie a locului unde se va amplasa statuia, subliniind ca ar fi preferabila consultarea cetatenilor in aceasta problema.

 Nu a fost prevazut referendum 
Prevederile protocolului de colaborare dintre cele doua formatiuni nu fac referire insa la includerea consultarii cetatenilor, planul de masuri privind reamplasarea monumentului neluand in calcul varianta referendumului, ci doar solicitarea opiniei specialistilor din domeniul istoriei si urbanismului. "Impreuna cu specialisti in domeniul istoriei si de urbanism se va studia locul cel mai adecvat pentru amplasarea grupului statuar. 
1.1 Includerea la rectificarea bugetului Consiliului local municipal Arad. Lista obiectivelor de investitii si elaborarea PUD (proiectul de urbanism de detaliu). 
1.2. Hotararea CLM Arad pentru aprobarea PUD. 
1.3. Stabilirea etapelor pentru restaurare si reamplasare, in functie de amplasamentul aprobat"

sunt punctele asupra carora PSD si UDMR au cazut de acord la semnarea documentului. Avand in vedere discutiile ce au avut loc pe aceasta tema inaintea publicarii raspunsului premierului Nastase, dar si faptul ca o serie de formatiuni politice de orientare nationala s-au declarat pentru organizarea unui referendum, este interesant de urmarit cate dintre au depus catre Consiliul Local o cerere pentru solicitarea consultarii cetatenilor in problema monumentului. 
Vatra Romaneasca 
Organizatia locala a Vetrei, una dintre formatiunile care, prin traditie, se declara aparatoare a valorilor romanesti, ar fi trebuit sa aiba o pozitie extrem de virulenta in aceasta problema. Contrar asteptarilor, vocea liderilor ei nu s-a facut aproape deloc auzita. Unul dintre membrii conducerii aradene, Filip Oprisa, ne-a declarat ca "s-a intocmit o ciorna ce va fi transformata intr-un act oficial si va fi depusa la Consiliul local in vederea solicitirii organizarii unui referendum". 
Partidul Romania Mare 
Prin vocea liderului sau, Gheorghe Feies, Partidul Romania Mare, filiala aradeana, se declara impotriva organizarii unui referendum pe tema amplasarii statuii. "Costurile unei astfel de actiuni ar fi foarte mari. Noi dorim sensibilizarea consilierilor locali, pentru a lua decizia corecta referitoare la amplasare. In fapt, noi suntem impotriva reamplasarii si in acest sens, avem documente care atesta ca cei 13 generali ar trebui ingropati la Szegeg deoarece acolo a fost Tribunalul militar ce a luat decizia de executie, iar potrivit regulilor militare, trebuie ingropati unde s-a luat decizia. Exista probleme mai importante decat gesturi care sfideaza populatia romaneasca. Monumentul nu este reprezentativ pentru noi", ne-a declarat Gheorghe Feies. 
Partidul Unitatii Nationale Romane 
Ioan Mos, presedintele peuneristilor aradeni ne-a declarat ca depunerea unei cereri pe aceasta tema catre Consiliul local este o actiune fara nici o finalitate concreta."Nu facem altceva decat sa ne raliem la un cor ce canta pe diverse voci si scot multe falseturi. Legea nu prevede in ce conditii se organizeza un referendum. Bineinteles, formatiunile politice pot solicita. Dar care este continuarea?", a comentat presedintele PUNR Arad.
Sindurul partid ce a concretizat optiunea pentru referendum este PSM Arad. Inca de saptamana trecuta, Mihai Lelik a depus catre Consiliul Local hotararea Biroului permanent prin care socialistii se pronunta pentru consultarea cetatenilor. Ramane de vazut cata insemnatate va avea, in cele din urma, recomandarea premierului in ochii consilierilor municipali, in definitiv singurii care au decizia in mana.

Mihaela Iancu - Observator

  • Contor Zenner, partener de afaceri al Arterm in contorizare

Contor Zenner face parteneriat cu Arterm pentru contorizariCele doua firme vor forma MPC SRL, societate care se va ocupa de tot ce tine de contoare
Anul trecut, in data de 31 iulie, reprezentantii CLM in AGA de la Arterm SA au fost mandatati pentru a negocia conditiile de infiintare a unei noi societati comerciale, care va avea ca obiect de activitate tot ceea ce tine de contorizare. Oportunitatea infiintarii acestei societati de "management si servicii energetice" MPC SRL Arad este intarita si de HG 393. La noua societate, actionarii vor fi Arterm SA, societate a CLM, si Contor Zenner Romania SA, fiecare cu cate 50 % din capitalul social. Participarea Arterm se va face cu parcul de contoare existent in patrimoniul societatii, in valoare de 1,73 miliarde lei, iar Contor Zenner va avea un aport in numerar, de aceeasi valoare. Practic, prin aceasta masura s-a renuntat la actionarul strain al acestei societati, care trebuia sa intre in aceasta afacere. Dar s-a decis ca firma Contor Zenner Romania SA Arad poate participala aceasta afacere, din mai multe motive. Printre acestea este increderea de care se bucura Contor Zenner in fata populatiei Aradului, iar capacitatea sa de cel mai mare producator de contoare de apa si energie termica din sud-estul Europei va contribui esential la succesul de piata al noii companii. De asemenea, intre motivele care au stat la baza acestei hotarari mai sunt si disponibilitatea financiara a firmei Contor Zenner de a participa cu numerar la constituirea societatii, posibilitatea cresterii profitului pentru partenerii romani prin reducerea costurilor aferente consultantului strain, asigurarea unei prezte in timp real peniru rezolvarea problemelor legate de functionarea societatii comune etc. Practic, Arterm SA si Contor Zenner, reunite in societatea MPC, se vor ocupa de achizitionarea, livrarea, instalarea, inchirierea, verificarea metrologica si intretinerea contoarelor, servicii de date de orice fel, activitati conexe, precum si consultanta energetica privind realizarea unei economii de resurse.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Colegiul Pedagogic al Univestitatii "Vasile Goldis" pregatit pentru... concurenta

Interviu cu Iulian Negrila decanul Colegiului Pedagogic al UVVGInterviu cu dl. prof univ. dr. Iulian Negrila, decsanul Colegiului Universitar Pedagogic "Vasile Goldis" Arad
- Domnule decan,ne aflam aproape de sfarsitului anului universitar 2001/ 2002. Care sunt preocuparile conducerii Colegiului in aceasta etapa?
- Este adevarat ca sfarsitul anului universitar 2001/2002 bate la usa. In aceasta etapa suntem concentrati asupra incheierii in conditii bunme a situatiei scolare la anii I si II, care dupa o saptamana de recuperari, intra in sesiunea de examene. Planificarea atat a recuperarilor, cat si a examenelor, se desfasoara intre 16 iunie - 14 iulie a.c. si este cunoscuta de catre studenti. Ramane doar ca acestia sa-si dovedeasca nivelul de pregatire din timpul anului. Suntem convinsi ca si de data aceasta, rezultatele lor vor fi pe masura eforturilor depuse pentru insusirea cunostintelor.
- Dar anul al III-lea?
- Studentii anului al III-lea au incheiat cu bine ultima sesiune de examene, precum si practica pedagogica in gradinite si la clasele I-IV si acum se pregatesc pentru examenul de absolvire (licenta). Acesta se desfasoara in 22 si 23 iunie a.c. si va consta din doua probe: o lucrare scrisa la psihopedagogie si la specialitatea secundara si sustinerea lucrarii de diploma. Lucrarile lor au teme dintre cele mai diverse: de pedagogie, psihologie, limba si literatura romana, matematica, desen, muzica, educatie fizica etc. Etapa depunerii lucrarilor s-a incheiat in 31 mai a.c. Ele sunt insotite de referatul coordonatorului stiintific, care le-a apreciat cu note, urmand ca ele sa fie sustinute in fata unei comisii de speciatitate.
- Dupa promovarea examenului de absolvire, se pot prezenta la concursul de titularizare in invatamant, pe posturile publicate vacante?
- Desigur, absolventii colegiilor universitare pedagogice pot participa la concursul de titularizare pe un post de institutor, la gradinita sau la clasele I-IV si, conform Legii invatamantului, modificata si completata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, an XI, nr. 606, Partea I, din 10 decembrie 1999, pot sa predea si in invatamantul gimnazial, dupa caz, o disciplina in care s-au specializat: limba straina, muzica, desen, educatie fizica.
- Se pare ca inspectoratele scolare judetene ar fi primit instructiuni de la MEC, cum ca, acest lucru nu e posibil?
- Circula acest zvon si n-ar fi prima data, cand MEC nu tine cont de Legea invatamantului. Nu ne mai miram de nimic.
- Cum se pregateste colegiul dvs. pentru primirea studentilor in anul I, in urmatorul an universitar?
- Ma bucur ca-mi puneti aceasta intrebare, fiindca-mi dati posibilitatea sa ma adresez tuturor absolventilor de liceu (indiferent de profil), din aceasta serie sau din seriile mai vechi si sa le spun ca portile colegiului nostru le sunt larg deschise si-i asteptam cu toata dragostea, daca au hotarat sa imbratiseze cea mai nobila dintre toate profesiile, aceea de dascal. Colegiul nostru isi continua activitatea, intrucat Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a fost acreditata prin Legea 240/2002 si in acelasi timp, vom colabora, in continuare, cu Universittaea "Babes-Bolyai" din Cluj- Napoca. De aceea, ma adresez tinerilor care iubesc copiii si vor sa devina institutori pentru invatamantul prescolar si primar, sa se inscrie cu toata convingerea la colegiul nostru si sa nu ia in considerare zvonurile unor "binefacatori", care deplang ca n-au concurenti. Ii asiguram ca-o sa-i aiba! La noi vor gasi toate conditiile pentru pregatirea lor (profesori de exceptie, cantina, camin, burse de tot felul, taxa de scolarizare mica, neschimbata de trei ani de zile). Toate acestea sunt dovedite de cele cinci promotii de absolventi de pana acum; colegiul nostru fiind prima institutie de acest profil din tara.
- Cand are loc examenul de admitere si in ce consta?
- Examenul are loc in 27 iulie a.c. si consta in media de bacalaureat. In caz de egalitate se iau in considerare mediile la limba si literatura romana si matematica. Pentru inscriere, care se poate face de astazi, pentru absolventii de liceu din seriile mai vechi, se va depune la secretariatul nostru din str. Cocorilor nr. 57 (tel. 243.777) un dosar care va cuprinde: o cerere, diploma de bacalaureat, certificatul de nastere, adeverinta medicala, doua fotografii). Pentru absolventii de liceu din 2002, in locul diplomei pot depune o adeverinta care sa cuprinda media de bacalaureat. Mai adaug ca, in conformitate cu legea invatamantului, art. 64, alin. 2, durata studiilor la colegiu este de 2 ani pentru absolventii liceelor pedagogice si de 3 ani pentru cei care au absolvit alte licee, iar la noi aceste lucru se respecta cu strictete.
- Va multumim!

A consemnat Vasile Filip - Adevarul

  • Se modernizeaza statiile de tramvai din centru

Statiile de tramvai din Centru se modernizeazaAradenii stiu ca in anumite statii din centru tramvaiele nu mai opresc. Situatia este insa temporara si masura a fost luata pentru ca in statii sa se poata efectua lucrari de modernizare. In final, toate statiile vor fi renovate si vor arata ca in occident. Pentru ca in bugetul local nu erau prevazuti bani pentru asa ceva, edilii orasului au organizat o licitatie. In urma acesteia, costurile lucrarilor vor fi suportate de o firma de publicitate, care apoi isi va recupera banii prin inchirierea unor panouri din fiecare statie. Pentru inceput, vor fi modernizate unsprezece statii din centrul orasului, insa acestea s-ar putea extinde si in celelalte cartiere. Pentru acestea Primaria negociaza cu o alta firma care va finanta lucrarile. Lucrarile de amenajare sunt executate de o firma din Bucuresti, care va suporta investitia de doua miliarde de lei. Statiile de tramvai vor fi pavate si se vor monta copertine de sticla. In schimbul acestor lucrari, firma va primi spatiu de publicitate.  Compania de Transport Public spune ca lucrarile vor fi finalizate peste cinci zile. Pana atunci, insa, statiile unde se lucreaza vor fi dezafectate.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]