Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 12 aprilie 2002

  • Evreii din Arad au comemorat ieri, victimele Holocaustului

La Cimitirul Evreiesc s-a comemorat Ziua HolocaustuluiLa Cimitirul Evreiesc din Gradiste, Comunitatea evreiasca a comemorat ieri, victimele holocaustului. Desi au fost invitati sa participe la slujba organizata, edilii locali nu s-au aratat interesati. Holocaustul a reprezentat pentru poporul evreu cea mai neagra perioada din istoria lui, inregistrandu-se peste sase milioane de victime, dintre care aproape doua milioane erau copii. Ieri, la slujba de pomenire oficiata in cimitirul din Gradiste s-a amintit despre ideologia nazista, bazata pe argumentul superioritatii. In perioada celui 1933- 1945 inainte si in timpul celui de-al doilea razboi mondial a existat o perioada care generic a primit denumirea de perioada holocaustului. "A a fi evreu in acea vreme, echivala cu a fi condamnat la moarte" a precizat  Ionel Schlesinger, presedintele Comunitatii Evreiesti din Arad. Imbucurator a fost faptul ca alaturi de membrii Comunitatii Evreiesti au fost prezenti ieri, si reprezentantii Bisericilor din oras.  "Am constatat cu satisfactie ca la aceasta ceremonie au participat  si slujitori ai Bisericii incepand de la Prea Sfintitul  Parinte, Episcopul Timotei Seviciu, preoti si alti reprezentanti ai bisericilor din municipiu" a continuat Ionel Schlesinger.  Episcopul Timotei Seviciu a adresat celor prezenti cuvinte de suflet pentru cei prezenti spunand: "Ca si biserica ortodoxa, in momentele la care s-a facut referire am fost constienti si am tinut sa fim alaturi de fratii nostri,  de pilda, la acea vreme, Episcopul Aradului Andrei Mager a adapostit evreii in resedinta sa episcopala. Se stie deasemenea, pozitia unor ierarhi ortodocsi ca Nicolae Balan, mitropolitul Ardealului, de atunci, Patriarhul Romaniei, Nicodin Munteanu, si altii care au cautat sa sensibilizeze autoritatile si intreaga opinie publica despre ceea ce ar trebui sa respecte umanitatea". Tot aici a fost adus in discutie si razboiul din Israel si luptele impotriva terorismului.

  • Caminele de batrani, un "of" de peste sase miliarde

Caminele de batrani au nevoie de finantarePrefectura si Consiliul Judetean cer sprijinul Ministerului Sanatatii
Comisia Operativ-Consultativa a avut pe ordinea de zi situatia Caminelor de Batrani de la Tamand si Lipova. Sansa supravietuirii acestora sta in cele sase miliarde care, in lipsa resurselor locale, au fost cerute Ministerului Sanatatii si Familiei. Mai exact, Consiliul Judetean a lucrat la un material detaliat care, la Comisia Operativ-Consultativa de marti, a fost semnat si de reprezentantii Prefecturii, raportul-adresa fiind inaintat ministerului respectiv. Potrivit vicepresedintelui CJA, Gheorghe Falca, "In materialul remis ministerului se arata ca principala problema a Caminului de batrani de la Tamand si a Caminului Spital de la Lipova este insuficienta surselor financiare. Raportul cuprinde proiectul de buget pentru cele doua camine in variante initiala si cea finala (unde sau redus la maximum cheltuielile), varianta initiala si finala a bugetului Consiliilor Locale Ineu si Lipova, bugetul de venituri si cheltuieli a acestora". Potrivit vicepresedintelui CJA, cheltuielile Caminului Tamand au fost estimate initial la 7,2 miliarde, au fost reduse ulterior la 6,1 miliarde, ajungandu-se in cele din urma la 5,3 miliarde. In pofida acestor reduceri, Consiliul Local Ineu (cu tot cu sprijinul CJA) nu a putut acoperi decat 3,6 miliarde. Ca atare, pentru supravietuire, caminul ar mai avea nevoie de alte 2,2 miliarde, fapt aratat in adresa timisa ministerului. Mai mult, aici au fost indicate si veniturile totale ale Ineului (32 miliarde de lei) care, eliminand sumele cu destinatie speciala, se cifreaza la doar 6 miliarde de lei. In aceasta ordine de idei, potrivit lui Gheorghe Falca, "IneuI ar fi trebuit sa dea aproape toate veniturile proprii pentru intretinerea acestui camin". Cat despre Lipova, nivelul cheltuielilor pentru camin a fost de 12,46 de miliarde, fiind redus ulterior la 9,4 miliarde. In scest moment, exista pentru caminul din Lipova 5,2. miliarde si o "gaura" de 4,2 miliarde. Per total, Aradul (prin CJA si Prefectura) a cerut MSF un sprijin de 6,286 de miliarde, bani fara de care cele doua camine de batrani nu ar mai putea supravietui. Toate bune si frumoase pana aici, doar ca un astfel de material s-ar putea pierde, lejer, prin birourile ministerului, fara a fi macar rasfoit. La numarul de informatii primite din judete ar fi trebuit ca solicitarea sa fie sustinuta, personal, la Bucuresti. Din cate am inteles, insa, materialul a fost trimis prin fax.

Adriana Barbu - Observator

  • RCS se pregateste pentru liberalizare
RCS doreste crearea de telefonie prin fibra opticaMiscarile pe piata telecomunicatiilor, in perspectiva liberalizarii in acest domeniu, programate pentru 1 ianuarie 2003, incep sa fie din ce in ce mai agresive. Astfel, compania Romania Cable Systems (RCS) a primit ieri un imprumut nerambursabil in valoare de 309.000 dolari, acordat de Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare pentru asistenta tehnica, in cadrul unor proiecte-pilot. Este vorba despre un studiu care va fi realizat in trei orase pentru a vedea care solutie tehnica este cea mai buna pentru a furniza servicii de telefonie fixa. Cele trei proiecte-pilot, care se vor desfasura in Bucuresti, Arad si Oradea, vor ajuta compania sa determine cele mai bune optiuni de conectare, pregatind astfel terenul pentru liberalizarea pietei de servicii telefonice.

V.M. - Evenimentul Zilei

  • Accesul spre Moneasa asteapta catalogarea

Drumul spre Moneasa a intrat in atentia Prefecturii - Virtual Arad News (c)2002Drumurile de acces spre Statiunea Moneasa reprezinta una dintre principalale problemele ale zonei. La vizita efectuata de prefect aici, imaginea statiunii a fost punctul fierbinte care a deschis Cutia Pandorei. Mai aproape de Bihor decat de Arad, drumul de acces spre statiune sufera de pe urma lipsei banilor. Grigore Gomoi, directorul Agentiei Nationale de Drumuri si Poduri, a punctat: "Momentan ne luptam cu problema clasificarii drumurilor. Cei sapte kilometri de drum care apartin Aradului, au primit catalogarea de drum Judetean in anul 2000. Ceilalti 17 km, care apartin Bihorului, nu au fost catalogati, desi exista o solicitare de catalogare a lor ca drum national. Ca atare, Aradul a depus la Ministerul Transporturilor, saptamana trecuta, solicitarea pentru a transforma respectiva portiune in drum national. Pana atunci, Agentia Regionala de Dezvoltare a depus la Bucuresti un proiect pentru accesarea de fonduri Phare, pentru care exista si studiu de fezabilitate. Daca drumul va fi catalogat drept national, un astfel de proiect (cu tot cu bani) ar fi eliminat, el fiind viabil doar in cazul dezvoltarii regionale a zonei. In acest context, drumul ar intra in atentia Ministerului Transporturilor, obligat sa se ocupe de intretinerea lui pe mai departe, iar judetul ar scapa de o povara; Pana la urma, transformarea drumului Moneasa - Vascau in drum national va fi hotarata de Guvern".

Adriana Barbu - Adevarul

  • Firmele aradene, invitate sa investeasca in Iugoslavia si Ungaria

Departamentul Economie Interna Externa al CCIA vrea sa promoveze afacerile - Virtual Arad News (c)2002Un grup de firme din Arad a participat, joi, la Targul Regiunilor Europei pentru Reconstructia Iugoslaviei. Evenimentul s-a desfasurat la Novi Sad, concomitent cu Congresul Puterilor Locale organizat de Consiliul Europei. Manifestarea este sustinuta in intregime de catre Ministerul Relatiilor Economice Internationale al Republicii Serbia, Consiliul Executiv al Vojvodinei si Consiliul Local al orasului Novi Sad. La acest targ, Guvernul Federal de la Belgrad a prezentat un numar de 340 de proiecte propuse spre finantare pentru reconstructia Iugoslaviei. De asemenea, in intentia de a sprijini firmele locale la crearea unui cadru de afaceri dinamic, Departamentul Economie Interna Externa al Camerei de Comert si Industrie invita agentii economici aradeni sa participe la un parteneriat de afaceri organizat in colaborare cu Camera de Comert si Industrie din Bekescsaba-Ungaria, astazi 12 aprilie 2002. Intalnirile de afaceri cu firme maghiare se desfasoara pe domeniul de activitate solicitat de partea romana.

Adina Cosa - Ziua de vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]