Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 12 februarie 2002

  • Dan Ungureanu va conduce cu legea in mana

Ministrul Cozmanca l-a instalat in functie pe prefectul Ungureanu (stanga)Octav Cozmanca promite schimbari la institutiile descentralizate
Ministrul Administratiei Publice Locale, Octav Cozmanca, si Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, au venit, ieri, la Arad, pentru a-l instala pe Dan Ungureanu in functia de prefect al jadetului. La sedinta de instalare, desfasurata in sala 33 (arhiplina) a Consiliului Judetean, a fost prezenta toata "spuma" Aradului, de la reprezentantii administratiei publice locale si sefi ai institutiilor descentralizate, pana la parlamentari sau lideri ai partidelor politice. 
Felicitari pentru fostul si actualul prefect
In cuvantul de deschidere, ministrul Octav Cozmanca a multumit fostului prefect Gheorghe Pele, adaugand, insa, ca "se puteau face lucruri si mai bune, iar Aradul poate ajunge intre primele zece judete ale tarii", Ministrul Cozmanca l-a felicitat apoi pe noul prefect, Dan Ungureanu, "pentru marea incredere pe care i-a oferit-o Guvernul. Impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, cu primarul Aradului si sefii institutiilor descentralizate, sper sa realizeze, in sfarsit, o echipa imbatabila la nivelul judetului". Octav Cozmanca a motivat alegerea lui Dan Ungureanu in functia de prefect prin faptul ca s-a dorit ca aceasta functie sa fie ocupata de un om independent, care sa incerce sa instaureze legalitatea la nivelul judetului Arad. 
Dan Ungureanu are un program de "guvernare" propriu 
Dupa o scurta interventie a fostului prefect, Gheorghe Pele, noul reprezentant al Guvernului in teritoriu a expus celor prezenti cateva dintre principiile pe care se va baza in conducerea Prefecturii, in centrul tuturor actiunilor urmand sa se situeze cetateanul. "Toti cetatenii trebuie si fie egali m fata legii"; a spus Dan Ungureanu, care a precizat ca la nivelul Prefecturii se va institui un control exigent asupra actelor normative, pentru ca totul sa se desfasoare in spiritul si litera legii. In aceasta actiune se incadreaza si hotararile emise de CLM si CJA, institutii care, dupa cate se cunoaste, de-a lungul anului trecut nu au avut parte de nici o piedica din partea Prefecturii. Dan Ungureanu a adus si cateva critici predecesorilor sai, spunand ca, pana acum, nu a fost exploatat potentialul primarilor si al consiliilor locale, lucru ce va fi indreptat in perioada urmatoare. De asemenea, intr-un timp scurt, prefectul Dan Ungureanu promite eliberarea titlurilor de proprietate, o problema cu care judetul se confrunta de ani buni. "Voi forma o echipa omogena si performanta, in slujba cetateanulai. Voi depune eforturi pentru schimbarea climatului politic din judet, invitand toti factorii de raspundere la un dialog sincer si deschis. Sa vorbeasca faptele, nu cuvintele", a incheiat Dan Ungureanu, discursul acestuia fiind catalogat, de Octav Cozmanca, drept "un adevarat program de guvernare local". 
Sprijin pentru CET si un nou pod 
Ministrul Administratiei Publice, profitand de prezenta in sala a mai multor primarii, directori, consilierii locali si judeteni etc., le-a cerut acestora sa-i transmita problemele, "pentru a lua pulsul la fata locului". Dupa interventia P.S. Episcop Timotei Scviciu si a rectorilor Lizica Mihut si Aurel Ardelean, viceprimarul Emanoil Voicu a solicitat sprijinul Guvernului in doua probleme arzatoare pentru Arad. "Am dori sprijin, pentru CET, care devenit aici o poveste extraordinara. De asemenea, dorim sa construim un nou pod, pentru ca cel dinspre Timisoara este foarte vechi", a spus Voicu. Octav Cozmanca, asa cum era de asteptat, a promis sprijin in ambele cazuri, sustinand ca, "podul de la Arad este al doilea, ca prioritate, pe agenda Guvernului, dupa cel de la Calafat"
Primarul Lipovei - mielusel 
Situatia primarilor nu a putut sa scape de la intalnirea de ieri, insa, de aceasta data, sefii comunelor si oraselor au fost nevoiti sa-si gaseasca un nou lider. Primarul Lipovei, Petru Gherman, care in urma cu cateva zile, la intalnirea cu primarii din judet, ii facea praf pe Cozmanca si ceilalti guvernanti, de aceasta data, fata in fata cu "dusmanul", s-a inmuiat. A fost nevoie de interventia primarului de Nadlac, Stefan Suchanski, care a punctat faptul ca primarii nu au autoritate in fata consiliilor locale, care, de cele mai multe ori, le sunt potrivnice. "Consiliile locale sunt organele legislative, in timp ce primarul este executivul. Este normal ca un consiliu local sa aiba un oarecare control asupra primarului", a explicat Cozmanca.
Salvati Sanevit-ul!
Directorul Sanevit, Mircea Roman, totodata consilier local, a cerut sprijinul Guvernului pentru a rezolva problemele fabricii pe care o conduce. "Fabrica se afla in prag de colaps. Daca nu se face nimic, riscam ca in 30 de zile sa nu mai putem asigura seringi. Spitalele au datorii la noi de 46 de miliarde, iar Ministeral Finantelor ne-a blocat conturile pentru ca avem datorii la stat de 31 de miliarde", a spus Mircea Roman. Octav Cozmanca a promis o rezolvare si in acest caz.
Intreredere, pe problemele Judetului
Interventia vicepresedintelui CJA, Gheorghe Falca, a starnit un murmur in sala, toata lumea fiind, probabil, convinsa ca acesta ii va ataca pe cei doi reprezentanti ai Guvernului. Insa, Gheorghe Falca a avut o interventie scurta, solicitand lui Octav Cozmanca o intrevedere la Guvern, unde sa i se prezinte programul de dezvoltare al judetului. "Am dori o intrevedere de jumatate de zi, pentru a discuta problemele Aradului", a spus Gheorghe Falca. Interventia lui Falca a fost urmata de cea a presedintelui CJA, Caius Parpala, care i-a multumit fostului prefect pentru colaborare si a urat bun venit lui Dan Ungureanu cu care "va asigur ca vom face o echipa competitiva". 
Schimbari la nivelul directorilor 
La finalul intalnirii, Octav Cozmanca a expus celor prezenti cateva din viitoarcle actiuni ale Guvernului cu privire la Administratia locala. De asemenea, ministrul a sustinut ca vor mai urma si alte schimbhri, la nivelul institutiilor descentralizate. Octav Cozmanca o sustinut faptul ca actualul Guvern are nevoie de oameni competenti in functiile cheie si nu de vanatori de posturi, ajunsi in functii prin diferite influente. 

Cosmin Mihuta - Observator

  • Administrarea padurilor este asigurata de 14 ocoale silvice

Conferinta de presa la Directia Silvica AradSuprafata fondului forestier de pe raza Directiei Silvice Arad este de 210.898 ha, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, directorul Directiei Silvice Arad, Alexandru Parv. O suprafata de 188.464 ha sunt paduri, proprietate a statului, aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor, iar 19.033 ha este suprafata padurilor private aflate in paza sau administrarea RNP. 3.362 ha apartin persoanelor fizice, in urma retrocedarii in baza Legilor 18/1991 si 1/2000, persoanele juridice detin 2.551 ha din fondul forestier si numarul hectarelor impadurite aflate in proprietatea comunelor si oraselor se ridica la 16.521 ha. "Administrarea padurilor este asigurata de 14 ocoale silvice impartite in 66 districte si 324 cantoane. Producerea puietilor se realizeaza in cele 62 pepiniere ce au o suprafata de 48 ha", a afirmat directorul Directiei Silvice. Activitatea productiva este asigurata de uilaje pentru pepiniere, cultura si protectia padurilor, utilaje pentru exploatari forestiere si intretinerea drumurilor forestiere si utilaje pentru prelucrarea primara a lemnului. Un subiect asupra caruia s-a insistat in cadrul conferintei de presa a fost combaterea coruptiei la nivelul directiilor silvice. "Conform programului de actiune privind combaterea coruptiei vom actiona in vederea exterminarii fenomenului de taieri ilegale. De altfel, anul trecut, in judetul nostru, volumul taierilor ilegale a fost foarte mic, de 2,2 mii metri cubi", a declarat Alexandru Parv. Acesta a mai subliniat faptul ca suma virata de Directia Silvica Arad la bugetul de stat a fost de 45,64 miliarde lei. Astfel, 5,88 miliarde lei reprezinta impozitul pe salarii, 7,18 miliarde lei impozitul pe profit, 23,72 miliarde lei TVA si 8,86 miliarde lei varsamantul din profitul net. 

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Gepeto la Arad

Radu Dinulescu la premiera "Castelului"Premiera "Castelului" lui Kafka s-a bucurat de un succes extraordinar. La sfarsitul celor patru ore de spectacol, o sala arhiplina a aplaudat minute in sir, facand din regizorul Radu Dinulescu un om fericit. Spectatorii vazusera insa la lucru doar unul dintre talentele bucuresteanului.
Ostatec in Israel 
Radu Dinulescu a absolvit in 1980 sectia de regie teatru a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. In patru ani, a montat 13 spectacole, doar 11 ajungand sa fie jucate, din cauza cenzurii. Satul de comunism, Dinulescu a emigrat in 1984 in Israel. "Ajuns acolo, m-am inscris la o agentie de plasament de artisti si, in cateva zile, am primit un rol de figurant in filmul "Delta Force", cu Chuck Norris, care se turna in Israel. Jucam rolul unuia dintre ostaticii din avion", isi aminteste, amuzat, regizorul. Dupa terminarea filmarilor, i s-a propus sa regizeze o piesa in cadrul Facultatii de Teatru din Tel Aviv. A urmat o serie lunga de spectacole, Dinulescu ajungand chiar sa predea teatru la universitatea din capitala Israelului. 
Papusi gigantice 
In Israel a intalnit o trupa de papusari rusi, care l-au initiat in mestesugul confectionarii papusilor. "Dupa ce-am lucrat o vreme pentru spectacolele de papusi, am primit o comanda de accesorii de scena pentru un spectacol de balet. Cum in Occident niciodata nu spui nu, amMasca de clown realizata de Radu Dinulescu acceptat." Creatiile lui Dinulescu au fost apreciate de specialisti, romanul fiind asaltat de comenzi pentru papusi si masti din burete si latex. Desi carierele paralele de regizor si papusar mergeau cum nu se poate mai bine, in 1992 el a simtit nevoia sa schimbe atmosfera si s-a mutat in sudul Frantei, la Marsilia, infiintand o trupa de teatru si un atelier de confectionat papusi gigantice, specialitaiea sa. 
Cainele parizian si berea romaneasca 
Dinulescu a creat mascota echipelor de baschet si rugby ale clubului francez Paris Saint Germain. "A trebuit sa fac totul in secret; intre cluburile din Paris si Saint Germain exista o rivalitate imensa si, nu se cadea sa se afle ca un marsiliez face, o mascota pentru parizieni", spune el. In 1997, s-a intors in Romania, ca regizor si papusar. A creat un sir lung de mascote, cea mai cunoscuta fiind Tubi, a companiei Tuborg Romania. De anul trecut, e angajat al Teatrului de Stat si al Casei de Cultpra Arad, pentru care a conceput pana acum patru papusi gigantice. In viitorul apropiat, maestrul va infiinta si la Arad un atelier, unde tinerii vor putea sa deprinda mestesugul sculpturii in burete.

Razvan Sibii - Aradeanul

  • Din cauza unor defectiuni tehnice - Autocarele care ies din tara - un pericol pentru siguranta circulatiei
Controale efectuate pe soselele din judetZilele trecute am participat la un raid desfasurat pe soseaua Arad-Nadlac (la intersectia cu intrarea catre vama Turnu) si organizat de A.R.R. (Autoritatea Rutiera Romana - Agentia Arad) in colaborare cu I.F.P. (Inspectoratul Politiei de Frontiera Arad), G.F.A. (Garda Financiara Arad), Directia Regionala de Drumuri Timisoara si (R.A.R.) Registrul Auto Roman - filiala Arad. S-a urmarit modul in care se respecta reglementarile in transportul Rutier de marfa si persoane, combaterea evaziunii fiscale si verificarea traficului de persoane in regim de transport rutier international. Ce s-a constatat, vom vedea in continuare...
Autocar din Bucuresti fara licenta de traseu
Este ora 9,00. Soseaua Arad-Nadlac este invadata de reprezentanti ai Autoritatii Rutiere, ai Politiei de Frontiera si Garzii Financiare, care asteapta sa inceapa actiunea. Afara este frig, cu toate ca soarele straluceste promitator anuntand o vreme frumoasa. Masinile trec ca intr-un convoi. In sfarsit vine un autocar. Unul dintre politisti ridica mana, folosind unul din obiectele din dotare pentru a-i face semn sa traga pe dreapta. Opreste. Are numarul de inmatruculare B.20.137, apartine firmei S.C. Touring S.R.L. din Bucuresti si vine din Germania. Soferul - Cristian Ion - coboara din masina cu actele vehiculului in mana. Verificandu-le cu atentie, inspectorul A.R.R. observa ca nu avea completat, pe licenta de traseu, punctul de trecere a frontierei. Inspectorii constata ca este vina celor de la Agentia din Bucuresti care au completat licenta si ii dau soferului o avertizare, dupa care il lasa sa-si vada de drum.
Cosciug ambulant...
Urmatorul autovehicul oprit este un microbus, care arata ca un cosciug ambulant. Are numarul de inmatriculare AR.O3.ZPH. Vine de la Siria. Inspectorii cer soferului - Stefan Idul - actele masinii, dar de unde?... Nu avea nici un act, nici macar permis de conducere... Cand au verificat starea masinii, cei de la R.A.R. au constatat ca prezinta defectiuni la sistemul de franare, la directie, iluminat etc. Ing. Ioan Onciu - sef birou control - ne spune ca acest microbus este un pericol pentru siguranta circulatiei si poate produce in orice moment un accident. De aceea, inspectorii hotarasc sa scoata masina din trafic si s-o predea politiei
Patru milioane amenda - pentru o remorca
Au trecut aproape doua ore de cand ne aflam pe soseaua de centura. Apare un autocar cu numar de Harghita - HR.03.MRF, cu remorca. Este oprit din drum. Soferul Paul Constantin este din Harghita, lucreaza pentru firma S.C. Biro Trans S.R.L. si face transport de persoane in Germania. La o verificare mai minutioasa se constata ca remorca era atasata ilegal. Pentru aceasta incalcare a legii conducatorului autovehiculului i s-a intocmit un proces verbal de contraventie in valoare de patru milioane lei.
"Vezi ca-ti bag un cap in gura..."
Traficul este din ce in ce mai intens. Un lucrator al Politiei de Frontiera opreste un microbus. Soferul acestuia are actele in regula, dar insotitorul sau adreseaza injurii ofiterului de politie. Este coborat din masina. E in stare de ebrietate iar acte de identitate nu detine. Nervos, incepe sa se ia la harta cu unul dintre lucratorii Politiei. "Vezi ca poate-ti trag un cap in gura..." se grozaveste betivanul pana cand este ridicat de politie.
Un alt autocar, proprietatea Atlasibului, face cursa regulata Romania-Germania. La verificarea actelor s-a descoperit ca certificatul de clasificare al masinii era in copie xerox si ca soferul nu a trecut frontiera pe unde avea aprobare. (Turnu in loc de Nadlac). Cerandu-i o explicatie, acesta ne-a raspuns scurt: "Am preferat vama Turnu pentru ca m-am grabit si este mai putin aglomerata decat Nadlacul."
Dupa trei ore de controale suntem aproape inghetati. In tot acest timp, au fost verificate 50 de autovehicule, mai mult de jumatate din ele fiind descoperite cu nereguli. Cele mai grave au vizat nerespectarea traseului, starea tehnica necorespunzatoare, desi aveau inspectia tehnica valabila. "Cele cu probleme tehnice au fost intoarse din drum", a precizat ing. Dorin Lungu - sef inspectie control Zona Vest in cadrul A.R.R. Actiunea s-a desfasurat dintr-un ordinul Ministrului Transportului, Ministrului de Interne si a Garzii Financiare. Controalele vor se vor desfasura in continuare...

Nadia Bodran - Adevarul

  • Aradul condamnat la o suta de ani de poluare

Combinatul Chimic in atentia IPM - Virtual Arad News (c)2002Aradul de astazi reprezinta o adevarata bomba ecologica a carei periculozitate a dus la o monitorizare atenta din partea Inspectoratului de Protectie a Mediului (IPM). In primul rand, panza de apa freatica din zona Horia-Simand, de la care se face alimentarea cu apa potabila a orasului, este amenintata in permanenta de freaticul extrem de toxic, din apropierea fostului Combinat Chimic. Panza freatica de la fostul combinat, cu un continut de amoniu de 200 mg/l (concentratia de amoniu admisa de normativele protectiei mediului este zero!) si in azotiti de 700-800 mg/l (concentratia admisa este de 45 mg/l!) inainteaza, in permanenta, catre Horia- Simand, si numai lucrarile de extragere a apei si deversarea ei in Mures (care, datorita debitului, nu este afectat) face ca apa cu care este alimentat orasul sa nu fie, inca, afectata. "La fostul combinat, mediul nu se va reface mai devreme de o suta de ani" a spus Mihai Covic, inspector-sef al IPM Arad. Un alt punct fierbinte este reprezentat, conform lui Mihai Covic, de prezenta in judetul nostru a 53 de tone de pesticide iesite din uz, neomologate sau neidentificate. Pentru a elimina orice risc, acestea au fost stranse si depozitate la Ineu, deoarece problema treneaza din 1993 fara a-si gasi rezolvare. Singura posibilitate ar fi incinerarea pesticidelor la Timisoara, lucru care ar costa, insa, nu mai putin de 106.000 de dolari. De asemenea, la CET exista o halda de 1,6 milioane de tone de zgura si cenusa, care pe langa faptul ca polueaza atmosfera ori de cate ori bate vantul, afecteaza si panza de apa freatica, reecologizarea fiind posibila decat dupa 100 de ani. Lipsa banilor face ca nici in acest caz sa nu existe solutii, cu exceptia umezirii haldei, in perioadele secetoase, cu apa din freatic. "I-am atras atentia domnului viceprimar Voicu ca, in cazul privatizarii CET sa solicite acord de mediu, in care noi vom stipula toate masurile pe care cumparatorul va fi obligat sa le ia. Printre acestea, este obligatorie gasirea unui alt amplasament pentru respectiva halda si reimpadurirea zonei. Sau, daca primarul Dorel Popa a spus ca va face caramizi din cenusa rezultata de la incinerator, sa faca si din cea de la CET, ca ar ajange pentru toata Europa" a spus Mihai Covic. Ca o gura de oxigen, Mihai Covic a precizat in schimb ca Muresul si Crisul Alb nu sufera din cauza poluarii, apa fiind de categoria I.

Orlando Toader - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]