Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 11 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • 140 de ani de la nasterea lui Vasile Goldis

Rectorul UVVG - Aurel Ardelean a evocat personalitatea lui Vasile GoldisUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o ampla manifestare prilejuita de aniversarea a 140 de ani de la nasterea patronului spiritual al institutiei. A fost lansata cartea "Vasile Goldis si problema nationala", autori - Ghorghe Sora si Eugen Gagea, prezentarea apartinand profesorului Stelian Boia. Programul evenimentelor, organizate in stransa legatura cu sarbatoarea, a demarat cu un parastas in memoria mentorului, la Catedrala Episcopala din Piata Catedralei. A urmat o slujba de pomenire si depuneri de coroane de flori la mormantul lui Vasile Goldis, din cimitirul "Eternitatea", si la statuia patronului spiritual, din Piata Revolutiei. Simpozionul, gandit cu ocazia evenimentului, a consemnat 12 lucrari tematice, sustinute de reputati profesori universitari. Rectorul UVVG, Aurel Ardelean, a prezentat lucrarea "Unirea politica a romanilor in viziunea lui Vasile Goldis"; au mai fost prezentate lucrari legate de viata si activitatea lui Vasile Goldis apartinand profesorilor Gheorghe Onisoru, Alexandru Roz, Liviu Marghitan, Iulian Negrila, Stelian Boia si altii.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Vecinii regelui

Familia regala este primita cu simpatie la SavarsinOmul s-ar astepta ca la Savarsin sa fie o permanenta efervescenta, de cand osul domnesc calca iar drumurile pietruite ale comunei. Cei care cauta sepepisti pe strazile laturalnice sau cred ca domeniul regal este pazit cu arme automate si binoclu infrarosu, se inseala. Mica Elvetie pe care Regele Mihai si-o doreste in comuna de care il leaga memoria copilariei se construieste pas cu pas, in liniste, fara exuberanta spectaculoasa, intr-o modestie deja tipica familiei regale. La un an si jumatate de la revenirea la Savarsin, regele Mihai este privit de oameni ca un vecin instarit; trecutul sau ii impresioneaza mai mult decat prezentul. Localnicii nu sunt foarte afectati de faptul ca livada regelui (asa cum numesc ei parcul de 20 de hectare din preajma castelului vanatoresc) s-a umplut de viata, ca principi si principese cumpara paine de casa de la alimentara din centru, ca descendenti cu sange albastru se plimba prin targ parca ar fi in plaza din Milano, sau la Berna. Mihai I a coborat din cartea de istorie in hada comunei, mananca branza de burduf, peste, vorbeste cu oamenii parca ar fi, de cand lumea, din aceeasi categorie sociala. Isi intretine imaginea de persoana generoasa, populara, inimoasa, chiar daca acum avocatii sai incearca sa redobandeasca majoritatea obiectivelor pierdute de Majestatea Sa in jurul Savarsinului (a depus peste 60 de notificari pentru recastigarea imobilelor care au apartinut domeniului sau, iar acum asteapta ca instanta sa il repuna in drepturi. Desi unele dintre aceste obiective tineau de cutumele zilnice ale localnicilor si restituirea lor va crea disfunctionalitati in administratia locala, regele continua sa fie privit cu simpatie). Oamenii ii sunt recunoscatori pentru ca i-a scos din anonimat (au primit in ultimele luni mesaje de simpatie si din California) si spera ca stralucirea blazonului Hohenzoller va lumina si viata lor. Pomeneam mai sus de Mica Elvetie, dupa modelul Versoix, pe care Majestatea  Sa o promite localnicilor; desi proiectul nu a demarat inca, iar fermele agricole moderne de care se vorbea anul trecut sunt departe si ele de a se contura, nimeni nu se indoieste de buna intentie a regelui si lumea asteapta rabdatoare materializarea planurilor. Mihai I a reusit, prin simpla sa prezenta, ceea ce regimurile care s-au perindat de la plecarea sa nu au putut in jumatate de secol: sa le ofere siguranta oamenilor, sa ii linisteasca, sa ii determine sa vada viata in culori mai vii. Asta este meritul incontestabil al monarhiei – confera stabilitate, pentru ca persoana suveranului este dincolo de framantarile politice, activitatea sa nu e grevata de promisiuni electorale.
La Savarsin, nici vestea ca in aceste zile regele va poposi din nou in livada nu genereaza emotii. "Se intoarce acasa", spune un batran, si isi vede apoi de treaba. Numai hangiul de la Ilteu se agita, pentru ca trebuie sa procure peste pentru sepepistii care il pazesc pe Mihai.

Andrei Ando - Observator
  • Ferma Ceala este numita "ruina de la poarta de vest a Aradului"

Aurel Birtolon asteapta sa recupereze vechile proprietatiFerma Agrozootehnica Ceala, din Arad, poarta acest nume din 1989. Aceasta este una dintre cele mai mari proprietati pe care regimul comunist le-a confiscat de la familia Cicio-Pop. Dupa ce a recuperat, prin instanta, terenul si o parte din cladiri, statul i-a cerut lui Aurel Birtolon, nepotul lui Cicio-Popp 20 de miliarde de lei despagubiri pentru a se putea folosi de proprietate. Nepotul lui Stefan Cicio-Pop, Liviu Aurel Birtolon, nu a reusit nici acum, dupa aproape 11 ani de procese, sa se poata folosi de ferma Ceala.
Una dintre cele mai mari proprietati pe care comunistii le-au confiscat-o de la familia Cicio-Pop este ferma de porci de la Ceala, care urma sa devina, dupa 1989, Agrozootehnica Ceala SA.
Au fost recuperate aproape sase hectare, mai exact, fosta ferma de porci, unde erau industrializati circa zece mii de porci intr-un an de zile. Ferma s-a inchis, iar firma lichidatoare, reprezentand statul, a dus un evaluator, in numele creditorilor, pentru a vedea care este valoarea cladirilor si a bunurilor care au ramas. Cei 20 de miliarde de lei pentru investitiile facute pe terenul lui Birtolon trebuie recuperati intr-un fel. Investitii care sunt, conform declaratiei proprietarului, distruse in fiecare zi de hoti. "Sunt ultimulFosta Ferma Ceala a intrat in paragina supravietuitor dintre cei care au fost arestati, familia Birtolon si familia Cicio-Pop. Nu s-a pus problema sa ni se ia ceva, pentru ca am fost noi ridicati si indepartati de toate bunurile pe care le-am avut. Dupa 53 de ani, am inceput, in 1991, formalitatile si revendicarile pentru recuperarea fermei, pentru ca acum, la sfarsitul anului 2002, dupa 12 ani de revendicari si procese, sa ni se ceara despagubiri pe care le-ar fi facut imbunatatire pe parcursul timpului, imbunatatiri pe care le-au folosit tot ei. Firma este in faliment de multi ani de zile, iar noi nu putem intra in posesie. Tot timpul se fac tot felul de obstructii, pentru ca pe ferma Ceala, pe proprietatea noastra, care nu a fost niciodata a altcuiva decat a noastra (hotararea judecatoreasca de la Timisoara a stabilit ca aceasta proprietate nu a fost niciodata nationalizata catre statul roman), exista un grup de interese cu puteri la ora actuala in tara romaneasca, ce vrea sa puna mana pe aceasta ferma", spune Birtolon.
Gestionarul bunurilor ramase recunoaste ca-sa mai si furat, dar sustine ca cel mai mult s-a pierdut din cauza degradarii. "Sigur ca s-au intamplat niste sustrageri, dar eu zic minore, nu au fost sustrageri de utilaje mari, de ziduri, de daramare a cladirilor. Ceva cabluri electrice, ceva plasa de gard s-a luat, vorbesc de partea ce a ramas din ce a primit domnul Birtolon. Complexul propriu-zis, in Ferma 2+6, cum il avem noi denumit, a avut parte de mai putin "vandalism", sau cum sustine domnul Birtolon. Eu spun ca chestiile astea s-au intamplat in timp, datorita neintretinerii lor", spune Gheorghe Rada, gestionar la Agrozootehnica Ceala Arad. Pe de o parte, firma lichidatoare trebuie sa recupereze banii, in numele creditorilor. Pe de alta parte, proprietarul trebuie sa intre in drepturi, pentru ca a fost suficient timp lipsit de ele. Iar justitia trebuie sa incheie socotelile, pentru ca doar asa fiecare dintre parti va accepta sa renunte la cate putin, pentru a castiga mai mult.

Alciona Popoviciu - Agenda zilei
  • Profesori de romana din Ungaria la Arad

Profesorii de romana din Ungaria au vizitat si Grupul Scolar Aurel VlaicuUn grup format din 22 de cadre didactice de la scolile si gradinitele cu limba de predare romana din Ungaria a sosit ieri pentru un schimb de experienta in Arad. Actiunea este materializarea unui protocol cu Inspectoratul Scolar al judetului Arad, care prevede o vizita anuala a profesorilor romani din Ungaria, care iau parte la activitati didactice in scolile aradene. Profesorii predau la scolile cu predare in limba romana din cele trei regiuni unguresti, Csongrad, Bekes si Hajdu-Bihar, in care traieste minoritatea romana din Ungaria. Pe langa simple cadre didactice, din grup au facut parte si directori de scoli si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria, condusi de Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria. Printre ei a fost si Ana Radici, redactor-sef al periodicului in limba romana "Cronica", editat sub egida A.T.R.U., care este si profesoara de limba romana la Liceul "Nicolae Balcescu" din Gyula, cu predare in limba romana. Tiberiu Juhasz, seful Oficiului A.T.R.U., ne-a declarat ca unul dintre scopurile actiunii este ca scolile din Arad si Ungaria, participante la aceste schimburi de experienta, sa intre in relatii de infratire.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Victorie, dar cu cate emotii... FCM Bacau - F.C. UTA 1-0 (1-0)

Ghinion la meciul cu Bacaul...Stadion: "Dumitru Sechelariu", spectatori: circa 6.000. A inscris: Ciocoiu (min. 15, din penalty). Suturi la poarta: 11-8 (pe poarta 5-3). Cornere: 5-5.
FCM Bacau: Prunea-Apostol, Ciurlea (min. 10 Lovin), Baciu, Ardeleanu, Codreanu-Pitu (min. 46 Petcu), Nivaldo, N. Raducan (min. 68 Cristea) - Ciocoiu, Cursaru. Antrenor: Ilie Dumitrescu.
UTA: Bogdan-Panin (min. 84 Vintila), Botis, Demian, Panaitescu-Drida, Marginean, C. Luca, R. Nagy (min. 77 Turcan), Fritea (min. 81 Chitescu)-Ianu. Antrenor: Ionut Popa.Cartonase galbene: Panin (min. 15), Cursaru (min. 36), Ianu (min. 43), Ciocoiu (min. 67).Arbitri: Cristi Balaj (Baia-Mare) - Marcel Savaniu (Sibiu), Eugen Parvulescu (Medias). 
Pentru FCM Bacau, este un sezon al penalty-urilor. Penalty-uri pentru, penalty-uri impotriva, penalty-uri transformate, penalty-uri ratate. Iar aceasta lunga serie a loviturilor de la 11 metri te poarta cand sus, cand jos, asemeni tuturor loteriilor. Sambata, FCM Bacau a fost sus. Nu a castigat cele 25 de miliarde puse in joc la "6 din 49", dar si-a trecut in cont ceva la fel de important: trei puncte in jocul cu UTA. O victorie vitala, asa cum o eticheta dupa meci antrenorul Ilie Dumitrescu, parafata de un penalty transformat de Cristi Ciocoiu. Acest gol de trei puncte al lui Ciocoiu vine dupa 55 de zile fara succes, 55 de zile in care s-au intamplat cam de toate: de la loviturile de la 11 metri ratate de Cursaru contra Ceahlaului, la cele (transformate) care au adus calificarea in Cupa Romaniei, de la penalty-urile (mincinoase) ce au ingropat Bacaul in Ghencea, declansand o serie de infrangeri consecutive la inlocuirea lui Titi Dumitriu cu Ilie Dumitrescu. 
De cand a fost instalat pe banca tehnica a "galben-albastrilor", "Dumi" nu a pierdut nici un joc. Mai mult, apararea nu a primit gol, desi adversarii, fie ca s-au numit Bistrita sau UTA, au avut destule oportunitati. Sub semnul ocaziilor de gol a inceput intalnirea de sambata cu UTA, desfasurata pe un teren decent, tinand cont de intemperiile din ultima perioada. Ocazii pentru UTA, doua intr-un singur minut, minutul doi: "bomba" lui Drida ce a lovit bara din stanga lui Prunea, urmat de un sut imprecis din pozitie buna a lui Nagy. Scapand astfel ca prin minune de un 0-1, care i-ar fi ingreunat serios situatia, FCM-ul a inceput sa joace. Mai intai, insa Dumitrescu a trebuit sa modifice asezarea tactica. In fata unui surprinzator 4-5-1 utilizat de oaspeti, bacauanii au renuntat la 5-3-2-ul initial, in favoarea unui 4-4-2. Prin urmare, a fost scos de pe teren Ciurlea si a fost introdus Lovin, care i s-a alaturat lui Nivaldo in zona centrala a liniei mediane. Baciu a ramas pe post de libero, iar Ardeleanu a fost desemnat "jandarmul" unicului varf al aradenilor: Cristian Ianu. Interesant acest Ianu, pe umerii caruia a cazut povara suplinirii masivilor Njok si Manta (ambii accidentati): 19 ani, viteza de sprinter, bun control al balonului. 
Departe de a fi o "Batrana Doamna", UTA s-a dovedit o... pustoaica seducatoare, antrenorul Ionut Popa mizand pe "linia verde". Astfel, in afara lui Ianu au mai fost aruncati in lupta alti cinci "babies": Marginean, Demian, Fritea (toti de 19 ani), Drida si Vintila (ambii de 20 de ani). Talentul si entuziasmul tineretii a trebuit sa se se incline in fata experientei bacauanilor. Experienta lui Pitu, care a fost mai rapid decat Panin in minutul 15, obligandu-l pe aradean sa recurga la fault in suprafata de pedeapsa. Experienta lui Ciocoiu, care a transformat penalty-ul just acordat: mingea trimisa in stanga, Bogdan "aruncat" in dreapta. Dar, mai ales experienta lui Prunea, care a spus "nu" lui R. Nagy (min. 34, balon oprit pe linia portii), Panaitescu (min. 86, sut-centrare respins de sub bara) si Botis min. 90).
Victorie muncita a bacauanilor, in fata unui adversar care si-a vandut scump pielea si a "panicat" defensiva gazdelor. Dar, punctele - lucrul cel mai important - raman aici.

Corespondenta de la Bacau de la Dan Sion - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]