Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 11 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • S-a prezentat primul episod al realizarilor primariei

Turul primarilor si a presei prin MicalacaPrimarul Dorel Popa, impreuna cu viceprimarul Emanoil Voicu si cu directorul Directiei Administratia Patrimoniului Local, Sorin Bondoc, a iesit ieri "pe teren", pentru a prezenta, intr-un prim episod, realizarile administratiei. In acest prim episod, pentru ca vor urma cel putin inca doua, s-a vizitat zona Micalaca, de la Subcetate pana la iesirea spre Vladimirescu. S-au facut opriri in Subcetate, unde este in constructie centura spre Timisoara, in Micalaca, unde se construiesc blocurile ANL, la viitorul magazin Profi de la Piata Soarelui, precum si la iesirea din Arad spre Vladimirescu, unde se va construi o noua zona industriala. "Nu noi am inventat Zona Industriala, dar am facut multe lucruri acolo. Cu Cetatea, multi spun ca au rezolvat-o. Eu si prefectul l-am convins pe Nastase, noi am reusit si trebuie sa fie limpede. Sunt sigur ca toti au dorit trecerea Cetatii, dar noi am reusit acest lucru" - a spus primarul Dorel Popa. El a adaugat ca "acum, dupa doi ani de mandat, dupa vizita premierului, am dorit sa iesim in presa, pentru a ne prezenta realizarile".
Executivul Primariei a demonstrat: in zona Micalaca se construieste din plin
O noua zona industriala, hoteluri, reprezentante auto, benzinarie, centura spre Timisoara - cateva obiective la care se lucreaza datorita actualei administratii
Primul popas care s-a facut la vizita de ieri a fost in zona Subcetate, unde va aparea o importanta deviere de trafic, centura spre Timisoara, de a care va porni si un nou drum spre Strandul Neptun. Lucrarile la aceasta centura vor fi demarate in toamna acestui an, urmand ca zona sa aiba o cu totul alta infatisare, pentru ca "aici era plin de moloz, nici nu se vedea Cetatea", spunea viceprimarul Luk Oil construieste in Zona III Micalaca o statie de benzina - Virtual Arad News (c)2002 Emanoil Voicu. Urmatoarea oprire a fost tot in Micalaca, in zona de la capatul liniilor 17/18, unde exista un teren viran, plin de balarii. Acum, in acea zona se afla in plina constructie cele doua blocuri ale ANL, precum si o statie de benzina a LukOil. Aceasta firma mai doreste construirea a inca trei statii de benzina in orasul nostru. Pe langa acestea, se va mai construi un magazin de mobila, un hotel, garaj colectiv al zonei, spatii comerciale precum si dotari sportive, agrement, loc de joaca. Despre pasajul de subtraversare care face legatura intre zonele III si V, executivul Primariei spune ca acesta se putea finaliza, daca toti consilierii ar fi inteles necesitatea acestei investitii. Urmatorul obiectiv a fost santierul din imediata apropiere a Pietei Solare, unde se va construi, pana la sfarsitul lunii august, un nou magazin Profi. Terenul, in suprafata de 3.022 metri patrati, a fost vandut de Primarie cu 80.000 USD. In fine, ultima oprire a fost la Zona Industriala de Est, la iesirea din Arad spre Vladimirescu. Aici au achizitionat teren firmele Manolo, Quark Motors, Selin's, Auto SML, InterService Muresul si SC Valdorf. Aceste firme vor contrui, vis-a-vis de reprezentanta Mercedes, reprezentante ale firmelor Peugeot, Volkswagen, dar si o reprezentanta a unei firme de autocamioane, hotel, hala care va produce filtre de apa, dar si un supermarket cu produse pentru curte si gradina. Infrastructura a fost deja realizata, valoarea acesteia fiind de 270.000 euro, in prezent firma Elecon Plus lucrand la realizarea halelor. Tot aici se experimenteaza un nou sistem pentru udarea spatiilor verzi, cu apa care curge prin aspersoare continuu, fiind dirijata de un sistem electronic.

Marius Grada - Agenda zilei

  • La trei secole de la construire, Biserica sarbeasca imbraca haine de sarbatoare

Interviu cu parintele protopop Stevan RaiciInterviu cu pr. prot. Stevan Raici, parohul Bisericii Sf. Apostoli Petru si Pavel
- Parinte Raici, ce ne puteti spune despre apropiata sarbatoare a bisericii si comunitatii sarbesti din Arad? 
- Suntem onorati ca am ajuns sa sarbatorim 300 de ani de cand e construita aceasta biserica. In decursul timpului ea a fost totul pentru sarbii din Arad si astazi ea reprezinta acelasi lucru pentru credinciosii nostri care umara 350 de suflete. 
- Cum ati reusit sa reparati biserica, cu ce efort financiar? 
- Reparatiile la exteriorul bisericii au inceput anul trecut, in 29 august si s-au incheiat spre sfarsitul lunii noiemnbrie. Nu ne-am atins de invelitoarea din cupru a turnului, lucrata la 1819, de mesteri din Rusia, pentru ca n-am vrut a riscam sa se strice ceva. Mai bine am lasat-o in forma sa originala. Ne-am temut de neiscusinta unor mesteri si n-am fi vrut sa fie supusa deteriorarii ornamentatia originala. A fost, totusi, un loc pe unde se infiltra ploaia si s-a reparat in baza lucrarii initiale. 
- Cat a costat reparatia? 
- Reparatia a costat 365 de milioane de lei. Primii care, au inceput sa doneze au fost credinciosii nostri care, cum si cand a putut. Am avut sprijin din partea Ministerului Culturii si al Cultelor, 25 de milioane, iar Secretariatul de Stat pentru Culte din Iugoslavia a donat 10 000 de marci germane. Sume mai mici am primit de la societati comerciale, dar baza a fost, in general, ajutorul primit din partea secretariatului sarb, care ne-a ajutat foarte mult. Am avut si noi bani adunati, de mai mult timp, ne-am pregatit de cativa ani pentru aceasta reparatie, asa ca atunci cand am inceput lucrarile aveam deja jumatate din bani. Totul este platit cu exceptia reparatiilor laBiserica sarbeasca a implinit 300 de ani... - Virtual Arad News (c)2002 gard, aici s-a dat jos tot mortarul, s-a pus unul nou, atunci s-a pus o centura de pavaj ornamental de jur-imprejurul bisericii. Peretii bisericii au fost cu umezeala pana la inaltimea de 1,5-2 metri. S-a tratat si s-a pus tencuiala noua si s-a zugravit cu vopsele lavabile. Am renovat si cladirea fostei scoli sarbesti. Si crucea de marmura din fata intrarii a fost curatata si am renuntat la gardul de fier care n-a mai corespuns. 
- Cum apreciati calitatea lucrarilor? 
- Societatea comerciala S.C. Isidor consider ca a lucrat foarte bine si am putut sa ne intelegem bine in privinta executiei lucrarilor. Ei s-au prezentat corect la munca, respectand, totodata, parerile si preferintele proprietarului si lucrand, toata ziua, nu numai opt ore. 
- Cine a urmarit stadiul lucrarilor? 
- Periodic, comitetul bisericii s-a intrunit, a verificat si si-a spus parerea in fata reprezentantului societatii. Reparata si ea, cladirea fostei scoli adaposteste, in prezent, biblioteca aranjata, pusa la punct si arhiva parohiala care pastreaza documente de la 1728. 
- Cand preconizati refacerea sau spalarea frescei ? Este ea cea originala? 
- Pictura pe bolta este din anul 1845-46 si apartine pictorului Nicola Alexici. Aceasta pictura n-a rezistat din cauza umezelii si s-a decojit. In prezent ea se gaseste intr-o stare avansata de degradare. In urma cu cinci-sase ani, departamentul de monumente istorice de la Belgrad a executat un deviz pentru ca sa restaureze ei pictura. La fel sa curete iconostasul, pictat tot de Nicola Alexici in 1865. Insa pretul lor este enorm de mare. A atins 480 000 de dolari pentru restaurarea boltei si iconostasului. Este foarte costisitor si nici nu ne putem gandi. Dl. arhitect Serban Gubovici spune ca aceasta fresca este foarte pretioasa si ea trebuie restaurata cu orice pret. Noi ne-am dori s-o vedem restaurata dar cu un deviz nou, mai mic. 
- Mai exista, parinte Raici, steagurile de breasla? 
Biserica sarbeasca - adevarata comoara arhitectonica - Virtual Arad News (c)2002
- Partea textila s-a deteriorat complet, insa pastram picturile. 
- Ce musafiri asteptati? 
- Sarbatoarea va fi onorata cu slujirea episcopului administrator al Episcopiei Ortodoxe Sarbe din Timisoara, Prea Sfintitul Luchian care impreuna cu episcopul ortodox roman al Aradului, dr. Timotei Seviciu va oficia sambata, 13 iulie, la ora 10 Liturghie Arhiereasca. Am mai invitat pe secretarul de stat pentru culte din Belgrad - ei au adus donatia ce mare si am dori sa fie prezenti - apoi pe directorul muzeului si directorul arhivelor din Voivodina. Se asteapta in jur de 50 de persoane din localitatea Kovin (Iugoslavia). Presedintele consiliului popular de acolo este roman, un inginer. Sunt invitati toti preotii si preotesele din intregul protopiat ortotodox sarb al Aradului. Preotii vor sluji. Totodata, am invitat si autoritatile locale.
-  Cum va simtiti in postura de nas si ce veti face dumneavoastra, parinte protopop, in aceasta calitate? 
- Anul trecut am dorit neaparat sa iau aceasta nasie ca sa fiu cel 300-lea nas al bisericii. Sunt mandru ca am ajuns in preajma acestor zile si bucuros, cu familia impreuna si ne pregatim deja de un an de zile pentru aceasta sarbatoare.

A consemnat Dana Tudor - Adevarul

  • Primul concurs Open al Aradului, la jocuri pe calculator

Concurs de jocuri pe calculator la AradClubul de internet Net Cafe organizeaza, incepand de luni, 15 iulie, primul concurs Open al Aradului, la jocuri pe calculator. Pot participa pasionati ai jocurilor de strategie si cunoscatorii jocurilor FIFA, Quake, Need for Speed, Delta Force, Medal of Honour, indiferent de varsta. 
Administratorul clubului, Csipkar Nandor, ne-a declarat: "Pana duminica vom pune la punct toate detaliile referitoare la aceasta competitie. Ceea ce pot sa va spun de pe acum este ca taxa de inscriere va fi simbolica, iar participantii vor avea posibilitatea sa se intreaca pe calculatoare de ultima generatie, toate Pentium 4, cu ecran extra plat, cu fidelitate si viteza de reactie sporita. Pentru inscriere va fi nevoie, in afara taxei, pe care, repet, dorim sa o fixam la o suma cat mai mica, doar de buletinul de identitate". Organizatorii pun la bataie premii in bani si abonamente la cel mai modern club de internet al Aradului, Net Cafe.
Acest club poate fi vizitat non stop, pe strada Eminescu, nr. 55-57 (in incinta Casei Jelen). Programari se pot face si telefonic, la numarul 280751, int. 140. 

Dacian Don - Observator

  • Atacul care a provocat cele mai semnificative pagube
Avioanele americane au bombardat Aradul...3 iulie 1944. Aradul traieste unul dintre cele mai critice momente ale celui de-al doilea razboi mondial. Cu putine minute dupa ora 11,00 au inceput sa urle sirenele: alarma anti-aeriana.

58 de ani de la bombardarea devastatoare a Aradului
Zgomotul specific i-a speriat pe aradeni, de aceasta data, mai tare ca oricand. Pentru ca, in oras se zvonea deja de cateva zile, ca trupele aliate nu vor menaja Aradul. Asta, fiindca, la Fabrica de Vagoane nu se ansamblau doar garnituri de tren ci si armament, iar la Fabrica de textile se confectionau corturi pentru armata. In luna iunie, aparatele de zbor Liberator bombardasera deja vestul tarii si era de asteptat ca si Aradul sa fie atins mai serios de vantul razboiului.
Trei atacuri in jumatate de ora
Bombardierele argintii au aparut insa mai devreme deasupra orasului decat s-ar fi asteptat si cei mai pesimisti localnici. Ploua cu bombe peste Gara, peste Uzina de vagoane si in imprejurimi, peste Padurice si peste o parte a strazii principale. Au fost trei atacuri ce au durat aproximativ o jumatate de ora; tintele au fost desenate de serviciile secrete anglo-americane.
In jurul garii distrugerile au fost mari Aviatia aliata a aplicat un plan tactic riguros. Uzina de vagoane functiona ca Fabrica de armament, gara era un nod important al armatei germano-romane in retragere. Paduricea de la Podgoria a fost bombardata pentru ca in cladirea de aici isi organizase Gestapoul cartierul general.
Orasul in ruine
Nu poate fi considerata pura intamplare faptul ca asupra uzinei de textile nu a cazut nici macar o bomba. Englezii stiau ca baronul Neuman se aprovizionase cu dotari din Albion si ca acesta isi mentine in continuare bunele legaturi cu persoanele influente din Anglia.
Zona tintelor era plina de morti
Bombardarea Aradului s-a soldat cu foarte multe victime si cu pagube materiale semnificative. Statisticile referitoare la acest eveniment sunt ambigue. Martorii oculari afirma ca zona tintelor era plina de morti. Unii istorici locali vorbesc despre 190 de morti si 677 de raniti. Cert este ca foarte multi si-au pierdut viata in timp ce incercau sa taie calea spre adaposturile anti-aeriene prin Si nemtii au bombardat Aradul... Padurice; au fost surprinsi de explozii la cativa metri de buncare.
Pagubele materiale cele mai importante s-au inregistrat la Uzina de vagoane. In mare parte a ramas din ea doar praful si cenusa. A fost afectata cladirea centrala si unul dintre imobilele laterale al garii iar majoritatea liniilor de tren au devenit impracticabile. S-au mai inregistrat pagube la Uzina electrica, la Fabrica de bauturi Zwack, la Fabrica de nasturi Union, la Fabrica de ciorapi Albu si la firma Fermoar. Casele dinspre Podgoria ale Bulevardului central (pe partea unde functioneaza acum Posta) au fost daramate, iar in cartierul Gradiste, in apropierea Garii, cateva imobile au fost facute una cu pamantul.
Nu acesta a fost singurul bombardament care s-a abatut asupra Aradului, dar, fara indoiala a fost cel care a provocat cele mai semnificative pagube.
Dupa intorsatura din august, la 5 octombrie 1944 orasul nu a mai fost bombardat de aliati ci de germani. Luftwaffe a imprastiat bombe peste gara, uzina de apa si peste cartierul Gradiste. La 31 octombrie au fost tintite perifecriile municipiului, iar in zorii zilei de 6 noiembrie, Gara si actuala strada Marasesti. Imi amintesc si astazi de orele petrecute in adaposturile anti-aeriene, de cladirile ruinate, de momentele in care, pe la inceputul anilor 60 in locul imobilelor bombardate au inceput sa fie construite blocurile de pe Bulevardul Revolutiei. Uzina de vagoane a fost reconstruita partial in cateva luni, insa restaurarea garii a inceput abia in 1952 pentru a nu oferi o imagine proasta strainilor care se indreptau spre Capitala pentru a participa la Congresul international al tinerilor.

Puskel Peter - Occident

  • Taxarea automata a parcarilor, tot mai aproape

In curand automatele pentru parcari vor fi functionale - Virtual Arad News (c)2002De cateva zile, in parcarile municipiului si-au facut aparitia aparatele de taxat automate. Desigur, acestea nu functioneaza inca, firma care a castigat licitatia pentru parcari aflandu-se in plin proces de montare a lor.
"Acestea vor fi operationale peste doua saptamani si vor functiona, o perioada, in probe. Inaintea intrarii lor in functiune vom publica iarasi regulamentul de functionare" a precizat viceprimarul Emanoil Voicu. Acesta a mai spus ca data de la care vor functiona aparatele de taxare automate va fi anuntata din timp si ca regulamentul de functionare a acestora va fi afisat si in parcari.

Orlando Toader - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]