Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 11 mai 2002

  • ...si celor din morminte viata daruindu-le

In Duminica Tomii se sarbatoresc "Pastele mortilor" - Virtual Arad News (c)2002A doua duminica dupa Inviere, Duminica Tomii, este recunoscuta de crestinii din cele mai vechi timpuri ca "Pastile mortilor". Aceasta denumire are ca suport insasi realitatea Invierii, caci Hristos cu "moartea pe moarte calcand" a daruit viata vesnica nu numai celor ce l-au vazut Inviat si cred in Invierea lui si o marturisesc, ci si celor din mormanturi precum ne invata o cantare din canonul Invierii: "Pogoratu-te-ai in cele mai dejos ale pamantului ca sa desfaci incuietorile cele vesnice in care erau tinuti cei legati prin moarte." Asadar, Praznicul Invierii Domnului in acelasi timp este si Praznicul Invierii mortilor: "Caci pentru aceasta a murit si a inviat Hristos, ca sa aiba stapanire si peste morti si peste vii" (Rom. 14, 7-9). De Pastile mortilor, crestinii aduc prinoase de jertfa si recunostinta pentru cei dragi ai lor la cimitire si le impart celor ce participa ca un act de milostivie si de iubire in numele si spre iertarea pacatelor celor pe care-i pomenesc. Aceasta pomenire insotita de rugaciune si impartire a piinoaselor la cimitire in aceasta zi este sustinuta de credinta in Invierea mortilor si a nemuririi sufletelor si adevarului ca sufletele celor morti traiesc si fac parte din aceeasi biserica: "Va indemn deci, inainte de toate sa faceti cereri, rugaciuni, multumire pentru toti oamenii" (1 Timotei 2, 1). Iubirea, care alcatuieste legatura de unitate intre membrii bisericii lui Hristos (si sufletele celor raposati} este o datorie a fiecarui membru al bisericii si trebuie implinita permanent prin "faptele indurarii" care sunt legate de trup si de suflet: Legate de trup: a satura pe cel flamand; a adapa pe cel insetat; a primi pe cel strain; a imbraca pe cel gol; a ingriji pe cel bolnav; a cerceta pe cel inchis. Legate de suflet: a indrepta pe cel ratacit; a invata pe cel nestiutor; a sfatui pe cel indoielnic; a ne ruga pentru aproapele nostru; a mangaia pe cel intristat; a suferi asupririle de la aproapele nostru. In concluzie, facem precizarea ca de fapt acesta este rostul si rolul deplasarii crestinilor in fiecare an la Pastile mortilor la cimitire, fiind si o datorie de suflet de a cinsti parintii, datorie ceruta de Dumnezeu inca din Vechiul Testament prin porunca singura de care Dumnezeu a legat si fagaduinte pentru implinirea ei: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si tie si ani multi sa traiesti pe pamant."

Occident

  • Papusile de la SC Aradeanca SA asteapta investitori

La Fabrica de papusi Aradeanca sunt ateptati investitoriCererea de jucarii scade constant
SC Aradeanca SA are o istorie de peste 40 de ani pe piata jucariilor din Romania, timp in care si-a dezvoltat o retea de distributie in toate zonele tarii. Faima de care s-a bucurat odata fabrica aradeana de papusi a intrat in ultimii ani intr-un con de umbra. Reducerea vanzarilor a facut ca productia sa scada mereu, iar numarul muncitorilor sa se reduca constant. La fel si spatiile de productie s-au injumatatit, conducerea societatii preferand vanzarea lor considerandu-le inutile. Reducerea productiei a fost pusa pe seama scaderii cererii de jucarii pe piata, Dana Neacsiu, directorul SC Aradeanca SA, spunand ca romanii au ajuns prea saraci pentru a mai cumpara o jucarie copiilor. Asa ca unica speranta de supravietuire au fost exporturile. In prezent, Aradeanca are contracte incheiate cu parteneri din Italia si Germania. Sansa anului 2002 pentru cei 140 de angajati ai fabricii a fost un partener italian cu care societatea a incheiat un contract de livrare a 120000 de papusi in doua modele, in sistem lohn. Practic acest contract va asigura productia pana in luna octombrie a acestui an. De asemenea, fabricantii aradeni de papusi mai au perfectate contracte cu parteneri din Germania pentru diverse figurine din polietilena, in special pitici de gradina sau pasari si animale. Aproximativ 85% din produsele fabricii, destinate pietei interne o reprezinta papusile. Preturile variaza intre 60.000 lei si 340.000 lei, fara TVA, in functie de dimensiunea papusii.
Se impune retehnologizarea.
Pentru ca SC Aradeanca sufera la capitolul modernizare, retehnologizare se cauta investitori in vederea unei asocieri. De fabrica de papusi s-au aratat interesati mai multi investitori din Italia si Germania. Dar, cum au venit asa sau si dus. Au fost doar tatonari fara nici un efect. Asa ca oferta de asociere ramane deschisa pe mai departe. Conducerea societatii spune ca este necesara o retehnologizare deoarece utilaje sunt invechite, iar performanta se poate face doar cu tehnologie competitiva. Pentru a se adapta cererii de pe piata, fabrica a incheiat un contract cu o firma din Craiova care produce mecanisme pentru jucarii, "Este obligatoriu sa tinem pasul cu cerintele cumparatorilor. In acest sens vom diversifica oferta noastra cu papusi "animate" prin miscari si sunete. Acestea sunt acum preferintele cumparatorilor de jucarii asa ca le vom satisface aceste doleante" ne-a declarat Dana Neacsiu. In plus, pentru o comercializare la standarde ridicate, fiecare produs a SC Aradeanca va avea un ambalaj propriu si atractiv.

Florin Tomuta - Occident

  • Focuri de arma la Curtici. Trupele de interventie au retinut 14 turci si irakieni

La Curtici, Politia de frontiera a prins transfugi turci si irakieniPolitistii de frontiera curticeni au reusit, dupa lupte deloc usoare, sa prinda nu mai putin de 14 persoane care incercau sa treaca ilegal frontiera de stat, pe jos, peste zona verde. Din cate ne declara sublocotenent Robert Iudt, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, cei 14 (12 turci si doi irakieni) au fost depistati pe fasie, intre Curtici, Dorobanti si Iratosu, de catre o patrula de paza si supraveghere. "Politistii de frontiera i-au somat sa se opreasea, moment in care toti 14 au luat-o la fuga. Atunci, patrula a efectuat un foc de avertisment si a chemat ajutoare, in cele din urma persoanele fiind prinse". La prima "inventariere", politistii de frontiera au aflat ca turcii au intrat legal in tara, prin diferite puncte vamale, in timp ce irakienii se aflau iri evidentele Oficiului National de Refugiati Bucuresti. Cel mai tanar membru al grupului avea 17 ani, in timp ce, la polul opus, se afla un barbat in varsta de 54 de ani. Prima concluzie pe care au tras-o politistii de frontiera a fost aceea ca este vorba de o filiera de calauze foarte bine pusa la punct, care, cel mai probabil, i-a adunat pe turci si irakieni si i-a transportat cel mai aproape de fasie, aratandu-le drumul. "Cel 14 s-au deplasat fie pe jos, fie cu o masina, nicidecum cu trenul, deoarece, atunci, erau depistati inca de la coborarea lor in statia Curtici. Probabil, intentia lor a fost aceea de a ajunge in Occident, dar, desi aveau pasapoarte si documente valabile, nu aveau vize de intrare in spatiul Schengen". In acest moment cele 14 persoane se afla la sediul Politiei de frontiera, pentru continuarea cercetarilor. Trebuie mentionat faptul ca aceasta este cea mai mare captura inregistrata la Arad, de la inceputul anului 2002.

Dacian Don - Observator

  • Aradean muscat de o vipera

Tanarul muscat de sarpe a fost internat la terapie intensivaUn tanar in varsta de 22 de ani, din localitatea Capruta, judetul Arad, a fost internat, miercuri seara, in stare critica, la Spitalul Judetean din Alba Iulia, dupa ce a fost muscat de o vipera, transmite Mediafax. Ciprian Rusu se plimba, impreuna cu un prieten, pe malul Muresului, in apropierea haltei Barzava, cand a vazut vipera, dar crezand ca e un sarpe de casa a prins-o de coada si a ridicat-o din iarba. Imediat dupa ce a fost muscat de mana, tanarul a lesinat, iar prietenul sau a alertat Serviciul de Salvare. Tinarul a fost internat la Spitalul Judetean Arad, iar medicii au reusit cu greu sa-l stabilizeze, in conditiile in care institutia nu dispune de ser antiviperin, care se gaseste doar la Budapesta. Surse din cadrul Spitalului Judetean au declarat pentru Mediafax ca medicii maghiari au refuzat sa trimita serul, solicitand transferarea lui Ciprian Rus la Budapesta. Ciprian Rusu este internat, in prezent, la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean Alba, iar viata nu-i mai este in pericol. Medicii spun ca norocul tanarului a fost ca are un organism foarte rezistent, dar il vor mai tine sub observatie cel putin cateva zile.

E.T. - Editia de Vest - Evenimentul Zilei

  • Las Vegas Team Moto Racing, la start

Campionatul National de Motociclism VitezaAstazi, 11 mai, 2002, cu incepere de la orele 14,00, orasul nostru va gazdui prima etapa a Campionatului National de Motociclism Viteza pe sosea. Desfasurata ca de obicei pe pista Aeroportului International Arad si sub organizarea clubului Las Vegas Racing Team Arad, aceasta prima etapa va aduna la startul competitiei cele mai bune cluburi de specialitate din Romania, alaturi de motociclisti de la cluburi profesioniste din Ungaria, cu statut de invitati. Si anul acesta clubul aradean va fi puternic reprezentat de un numar de 14 sportivi, care alearga la 7 clase. Astfel, Robi Muresan, dublul campion national in anul competitional 2001, va alerga acum la clasa superioara juniori I, pe langa clasa juniori II, una din clasele care i-a adus titlul de campion national anul trecut. Tot ca o noutate fata de anul anterior, vicecampionul national Pascota Ionel va alerga anul acesta si la clasa Super Bike. Se spera, de asemenea, ca noile achizitii ale Las Vegas Racing Team Arad, membrii familiei Vrajitoru, respectiv Octavian la clasa Super Bike, Mircea la clasa jun. III si Bogdan la clasa jun. I, vor contribui decisiv la acumularea de puncte in contul clubului aradean, astfel incat la sfarsitul sezonului competitional sa se indeplineasca unul din cele mai ambitioase obiective ale acestuia, clasarea pe primul loc in clasamentul cluburilor si confirmarea oficiala a suprematiei Las Vegas Racing Team Arad in competitia motoclismului viteza din Romania. Asa cum deja .ne-am obisnuit, pentru cresterea spectaculozitatii competitiei se va organiza si intrecerea la Clasa speciala de Super Moto, categorie la care concurentii iau startul pe motociclete echipate corespunzator unei intreceri pe teren accidentat (tip endurro), intrecere care a facut deliciul publicului prezent si in anii anteriori. De asemenea, ca o continuare a strangerii legaturilor dintre motociclismul aradean si competitiile similare din tarile vecine, la startul primei etape se vor alinia si sportivi legitimati la diferite cluburi din Ungaria care, asa cum am mentionat, vor participa cu statutul de invitati speciali, rezultatele obtinute de acestia necontand in clasamentele intocmite la sfarsitul competitiei. Participarea acestora este insa benefica sportivilor romani, acestia din urma avand astfel posibilitatea sa alerge alaturi de sportivi mult superiori in ceea ce priveste dotarea materiala si conditiile de pregatire. 
Asadar, dragi aradeni, clubul aradean Las Vegas Racing Team va invita astazi, incepand cu orele 14,00, la Aeroportul International Arad, sa participati in numar cat mai mare la debutul noului an competitional si sa fiti alaturi de clubul aradean in tentativa acestuia de a se impune in competitia nationala de profil.

Presedinte Club Las Vegas Racing Team Arad - Cristian Muresan

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 10 mai - 16 mai 2002 Camera de refugiu - (SUA)
Muresul 10 mai - 16 mai 2002 K-PAX - (SUA)
Arta 10 mai - 16 mai 2002 - Sala A Printesa indaratnica - (SUA)
Arta 10 mai - 16 mai 2002 - Sala B Nebuni si frumosi - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]