Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 11 martie 2002
  • Jelen, intre prezent si Occident

A fost inaugurata "Casa Jelen" - Virtual Arad News (c)2002Receptia oferita de Concord Media (editorul ziarului Nyugati Jelen) a avut o dubla semnificatie: inaugurarea noului sediu al societatii, cat si lansarea oficiala a saptamanalului in limba romana, Occident. A fost un dublu eveniment pe care gazdele de sambata l-au onorat cum se cuvine. Onoarea de a taia panglica i-a revenit prefectului Dan Ungureanu, dar evenimentul a atras mai multe VIP-uri aradene: primarul Dorel Popa, vicepresedintii Consiliului judetean, Gheorghe Falca si Claudiu Cristea, senatorul Avram Craciun, deputatii Tokay Gyorgy si Titus Gheorghiof, Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", Ioan Varan, directorul Teatrului de Stat Arad, alaturi de acestia fiind prezente personalitati ale lumii culturale, avocati, profesori, iar enumerarea ar putea continua. Speech-ul inaugural, tinut de Andrei Ando, redactorul sef al cotidianului Nyugati Jelen, a remarcat locul si rolul pe care atat ziarul sus-amintit, cat si revista Occident il ocupa in randul publicatiilor aradene. Nu in ultimul rand, Ando a subliniat investitiile, "materiale si sufletesti" facute pentru ca bijuteria "Casa Jelen" sa devina realitate. Si, intr-adevar, cum au putut vedea toti cei prezenti, Casa Jelen se prezinta intr-un mod occidental, dotata cu tehnica la varf, pe masura investitiilor facute. Redactia saptamanalului "Occident" este dotata cu tehnica de varf Desi nimeni n-a pronuntat oficial vreo suma, s-a vehiculat ca investitia facuta in "Casa Jelen", de la calculatoare pana la ultima tigla sau la pietrele de pavaj, se ridica la 1,5 milioane de dolari. Mult mai direct a fost directorul Balta Janos, care si-a tinut cuvantarea in limba maghiara. Si cum majoritatea invitatilor erau vorbitori ai limbii lui Petofi, iar comunitatea maghiara are un mod mai direct, mai apropiat, de adresare, era si normal ca mesajul sa fie mai "de suflet". Plina de talc s-a dovedit argumentarea editarii unui saptamanal in limba romana: "Multi sau intrebat de ce ne trebuie o publicatie in limba romana ? Simplu, exagerat de simplu ! Noi, maghiarii tram aici impreuna si, ca minoritate, trebuie sa ne alaturam majoritatii". De asemenea, mesajul principal pe care revista Occident incearca sa-l insufle cititorilor sai este crearea unui curent, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Chiar si numele revistei simbolizeaza directia spre care tinde sa-si duca aceasta cititorii, iar legatura dintre Nyugati Jelen (intr-o traducere aproximativa PrezentuI de vest, semnificatia de vest avand doua intelesuri, atat piata pe care o ocupa publicatia in Romania in cinci judete din vest , cat si aceeasi directie geografica, economica si politica) si Occident este ca un pas intre prezent si viitor. Receptia care a urmat inaugurarii a fost la nivelul sediului, de la ambianta creata pana la coctailul oferit. Curat occidental! ar zice Caragiale... 

T. Gradinaru - Observator

  • Lansarea serviciului Sky Pak- Posta Romana si in Arad
Posta aradeana isi modernizeaza serviciileIncepand din data de 4 martie, toti clientii Postei Romane vor putea folosi un nou serviciu de curierat: SkyPak. SkyPak este un produs de curierat rapid international, deschis in relatie cu 196 de tari, creat printr-un parteneriat intre Posta Romana si TNT Romania, oferit prin toate oficiile postale cu asistenta vamala, precum si prin punctele/centrele de prelucrare pentru curieratul rapid (92 de oficii la nivel national). Punctele/centrele de prelucrare pentru curieratul rapid, pe baza de apel telefonic, asigura preluarea de la domiciliul/sediul clientilor a trimiterilor SkyPak, atat a celor care contin documente, cat si a celor care contin marfuri, aceasta fiind o noua facilitate oferita de Posta Romana in ceea ce priveste curieratul extern rapid. SkyPak este un serviciu cu timp garantat de distribuire, avand o structura de tarife clara si avantajoasa pentru clienti, in plus oferind posibilitatea urmaririi directe a traseului transportului prin Internet in toate fazele sale (pe site-ul www.skypak.com). Alte caracteristici ale produsului sunt posibilitatea de a plati in avans, timpi de tranzitare redusi, dovada distribuirii, identificarea simpla a documentelor. Trimiterile continand documente sunt ambalate in anvelope plastifiate personalizate cu sigla SkyPak si sigla Postei Romane, puse la dispozitia clientilor in mod gratuit. Pentru trimiterile continand marfa (mostre sau cu valoare declarata), expeditorul poate folosi ambalaje proprii, din carton. Greutatea maxima admisa pentru o trimitere SkyPak este de 30 de kilograme, iar pentru o serie de trimiteri ale aceluiasi expeditor catre o anumita destinatie, este de 500 de kilograme, in conditiile in care expeditorul trebuie sa completeze un singur formular (scrisoare) de transport pentru intreaga serie de trimiteri. Compania Nationala Posta Romana s-a preocupat in permenanta de cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor sai si de continua adaptare la cerintele acestora. In urma analizelor efectuate asupra evolutiei serviciilor de curierat rapid extern disponibile in Romania, a rezultat necesitatea diversificarii gamei de servicii oferite, primul produs lansat in acest sens fiind SkyPak.
* Oficiile postale din cadrul D.R.P. Timisoara prin care se poate presta serviciul SkyPak:
 Timisoara 2, Arad 11, Deva 3, Resita 1.
* Centrele de curierat rapid care fac preluarea pe baza de apel telefonic de la domiciliul expeditorului a trimiterilor SkyPak:
Timisoara: tel. 056/220.957; 092.615.043;
Lugoj: tel. 056/351.192; 092.615.035;
Arad: tel.057/231.138; 092.615.035;
Resita: tel. 055/217.108; 092.615.036;
Deva: tel. 054/217.038; 092.615.034
  • Conferinta de presa la Prefectura. Prefectul Dan Ungureanu va participa activ la curatenia de primavara

Prefectul si primarul participa la curatenia de primavara in "Parcul Europa"La inceputul intalnirii cu ziaristii, desfasurata vineri la amiaza, prefectul Dan Ungureanu a dorit sa le transmita, prin intermediul nostru, tuturor mamelor, bunicilor, sotiilor, surorilor si fiicelor, un sincer "La Multi Ani!" 
* Prefectul a dorit sa aduca la cunostinta aradenilor ca in ultima saptamana a vizitat trei comune pe linie de fond funciar - Craiva, Hasmas si Archis - si a efectuat opriri scurte in doua mari localitati ale judetului - Santana si Ineu - pentru a cunoaste la fata locului cum se actioneaza in baza Legii nr. 416/ 2001, pentru antrenarea beneficiarilor de ajutor social la lucrarile de curatenie pe domeniul public. Nu insistam, avand in vedere ca ziarul Adevarul a consemnat, la timp, amanuntele referitoare la aceste intalniri. 
* Dan Ungureanu, referindu-se la agricultura judetului, a declarat: "Ministrul Administratiei Publice ne-a atentionat in plen, la ultima videoconferinta, asupra situatiei deosebite in agricultura judetului, asupra modului cum este ea administrata. De aceea, intensificarea ritmului la araturi a fost in continuare o actiune prioritara pentru Prefectura Judetului Arad, iar pentru institutiile de profil descentralizate din judet - in speta pentru Directia Generala a Agriculturii - aceasta prioritate a devenit o problema de capatai." 
* Prefectul si-a continuat, in ultima saptamana, vizitele la institutiile descentralizate ale ministerelor in teritoriu. La cele din sistemul muncii si solidaritatii sociale - Directia Muncii, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casa Judeteana de Pensii si Inspec-toratul de Munca - s-au luat la cunostinta multiplele probleme privind spatiile in care se desfasoara activitatea, informatizarea operatiilor si cresterea eficientei in relatiile cu persoanele fizice si agentii economici. 
* Prefectul Ungureanu si-a manifestat nemultumirea vizavi de faptul ca nici unul dintre directorii institutiilor descentralizate ale statului nu i-a solicitat acestuia sa intervina, in cadrul videoconferintelor saptamanale cu premierul Nastase si cu ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, cu vreo problema care ar exista la nivelul respectivelor institutii. "Si cu siguranta ca nu este totul perfect." - a opinat prefectul. 
* Au mai avut loc intalniri si cu conducerea Directiei Regionale a Vamilor, cu sefii birourilor vamale si cu Comandamentul Politiei de Frontiera, relevandu-se o serie de probleme legate de cooperarea intre unitati pentru prevenirea faptelor infractionale la trecerea frontierei, in special a celor ce apartin crimei organizate si a marii evaziuni in trafic transfrontalier. 
* La finalul intalnirii cu ziaristii, prefectul a afirmat ca doreste sa demonstreze ca in cursul zilei de sambata va participa personal la actiunea de curatenie de primavara a orasului, indemnandu-i astfel pe toti aradenii sa participe activ la realizarea acestui deziderat. In plus, prefectul va sadi si un pom.

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Suflete de ceara -  24 de figuri ale istoriei asteapta sa intre in albumul cu amintiri al aradenilor

Unele personaje din ceara par a fi reale...Pe partea stanga a strazii Vasile Alecsandri, la cativa metri de bulevard, s-a deschis o expozitie mai putin obisnuita. Din strada nu se vede nimic, caci geamurile imense sunt bine acoperite de draperii. O data intrat inauntru insa, te poti pomeni fata-n fata cu Napoleon Bonaparte, poti infrunta privirea taioasa a lui Moise sau poti privi capul taiat al lui Ioan Botezatorul. Tot acolo te intampina zambetul fals al lui Bill Clinton, alaturi de partenera lui de fumoar, Monica Lewinsky
Secretul casei
Muzeul Figurilor din Ceara din Sankt Petersburg a luat fimta in l990, dupa doi ani de cautare a compozitiei optime pentru amestecul de ceara ce urma sa fie folosit la realizarea personajelor "Reteta e destul de complicata si considerata un secret al casei, dar in mare e un amestec de ceara si uleiuri minerale. Astfel se ajunge la o compozitie optima din punct de vedere al omogenitatii si se pot obtine culorile necesare diverselor tipuri de ten spune Irina Makarenkova, managerul expozitiei. La realizarea unei figuri de ceara participa o intreaga echipa formata din istorici, muzeografi, fotografi, sculptori, machiori, costumieri, tehnicieni etc., care timp de cel putin 15 luni isi folosesc din plin cunostintele si talentul.
 "Numai plantarea fir cu fir a parului, care este natural, dureaza trei luni de zile. Sa nu mai vorbim de modelarea fiecarei vene, si a fiecarui rid, care toate necesita timp. In general,  realizarea unei figuri nu dureaza mai mult de doi ani, dar in cazul unui grup, cum sunt cei 12 apostoli impreuna cu Iisus la Cina cea de Taina, este necesar mai mult timp", adauga Irina Makarenkova.
Irod oferind capul lui Ioan BotezatorulAmintire cu Dostoievski
Din cele peste 1.200 de exponate aflate in patrimoniul Muzeului Figurilor din Ceara din Sankt Petersburg, in Arad au ajuns doar 24, opere ale unor artisti cu o mare experienta, dar si ale unor tineri creatori ce abia deprind tainele sculpturii ceara, iar diferenta se observa. Anton Pavlovici Cehov, Napoleon Bonaparte, Alexander Puskin, Moise, Rasputin si Ivan cel Groaznic, surprins inmomentul in care-si ucide fiul, parca sunt vii. Elvis Presley, Leanardo di Caprio si Marilyn Monroe abia aduc la fata cu personajele reale, iar Bill Clinton si Monica Lewinsky par a fi vazuti peste 15-20 de ani. "Diferenta se vede si realizatorii acestor figuri accepta criticile. Din punct de vedere tehnic, ele sunt bine realizate, dar undeva pe parcurs s-a pierdut ideea acelui personaj si astfel expresia nu mai este aproape identica cu realitatea, cum ar trebui sa fie. E o chestiune de concentrare asupra muncii, care se dobandeste pe parcurs si care dovedeste ca doar o tehnica buna a sculpturii in ceara nu e suficienta", afirma Irina Makarenkova, aratand spre Elvis. Oricum, figurile de ceara merita sa fie vazute, iar fotografiile sunt permise. O poza alaturi de Dostoievski sau Marlene Dietrich sta bine intotdeauna in albumul cu amintiri.

Flavius Esnican - Aradeanul

  • Ziua Scolii - 30 de ani Scoala Generala Nr. 20

Scoala Generala Nr. 20 la a 30-a aniversare...Sambata, 9 martie, str. Posada nr.19, Scoala generala 20. Pe o vreme splendida de primavara, in prezenta a sute de elevi, parinti, dascali, invitati de onoare, s-a desfasurat momentul aniversar al Scolii Generale 20. Sarbatorirea a 30 de ani de la darea in functiune a actualei cladiri a constituit un prilej de aducere aminte de acel 26 martie 1972 cand pe harta scolara a municipiului Arad rasarea un nou lacas de cultura Liceul Real - Umanist nr.4 - profil Roman German condus de distinsii profesori, Petru Clepe, Vasile Popovici si Augustin Baesan. Scoala a avut realizari de exceptie, prezenta permanent la fazele superioare a olimpiadelor scolare. Cadre didactice de o reala valoare au onorat scoala. Lista acestor dascali ar fi prea lunga pentru a fi publicata, dar nu putem uita pe aceia care s-au afirmat in plan profesional in mod exceptional in cetatea noastra. Amintesc pe: Maria Bucur - fost inspector scolar, Hortensia Jucotinschi - cu functii de comanda in activitatea tineretului la nivel judetean, sau Cristian Moisescu fost primar al municipiului Arad. Am dat doar cateva nume pentru a puncta faptul ca aceasta scoala de cartier nu este cu nimic mai prejos Fostul primar Moisescu are amintiri placute de la acesta scoala decat o scoala de centru. Invitat de onoare la acest eveniment aniversar a fost domnul inspector general, prof. Pavel Sarbu. Domnia sa ne-a declarat: "Este o zi deosebita in viata acestei scoli si in viata noastra de dascali. Am fost placut impresionat de ceea ce am vazut la aceasta scoala. Programul prezentat de elevi, preocuparile lor sub indrumarea profesorilor la cabinetele de specialitate, toate confirma faptul ca aici, la aceasta scoala, se munceste serios si bine. Felicit colectivul scolii si elevii pentru rezultatele lor. Aici, la aceasta scoala mi se confirma faptul ca invatantantul romanesc este pe un drum bun. La ceas aniversar - 30 ani de la darea in folosinta a scoli generale 20 - imi face o deosebita placere sa doresc intregului colectiv profesoral, parintilor si elevilor, multe succese, bucurii si satisfactii". Am solicitat si o declaratie a prof. Mihai Padureanu, directorul acestei scoli: "Am organizat aceste manifestari, azi 9 martie 2002, cu prilejul aniversarii a 30 de ani de la darea in folosinta a scolii. Ne-am straduit sa cream o punte, mai ales sufleteasca, intre generatii, un liant benefic prin care aceasta stafeta a scolii sa fie un simbol real al slujirii de la catedra, slujire pusa in folosul elevilor prin care sa putem obtine satisfactii si impliniri". Concluzionand, putem afirma ca, prin stradanii si pasiuni, Scoala Generala 20 are un statut recunoscut si apreciat in peisajul scolar aradean. Felicitari si succese.

Mircea-Adi Pantea - Realitatea de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]